'KLM blijft Nederlands'

Volgens KLM-topman Camiel Eurlings zal de KLM niet door het Franse zusterbedrijf Air France worden opgeslokt. Dat zei hij bij de opening van een KLM-personeelsfeest ter gelegenheid van het 95-jarige bestaan van de luchtvaartmaatschappij.

Er is onder het personeel kritiek op Eurlings ontstaan omdat hij te onzichtbaar zou zijn geweest tijdens de staking van Air France-piloten. De onderhavige bezuiniging bij de zustermaatschappij zou het Nederlandse luchtvaartbedrijf volgens bezorgde KLM'ers de das om kunnen doen.

Eurlings spreekt dit tegen. "KLM wordt de komende jaren juist blauwer en we blijven Nederlands", zo citeert Het Parool hem. Het voormalige CDA-Kamerlid had eerder aangegeven zich afzijdig te hebben gehouden omdat hij zich als KLM-topman niet wilde bemoeien met een conflict bij het zusterbedrijf.

In 2004 fuseerde de KLM met het grotere Air France. Bij een fusie met een grotere partij wordt vanuit het perspectief van de laatste doorgaans van een overname gesproken. Maar in dit geval is er sprake van een overkoepelend bedrijf Air France-KLM waarbinnen beide maatschappijen als dochter fungeren. Die constructie heeft het KLM-personeel echter nooit geheel gerustgesteld.