PvdA wil onderzoek naar kosten comazuipen

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) moet de maatschappelijke kosten van overmatig alcoholgebruik in Nederland onderzoeken. Die oproep doet PvdA-Kamerlid en huisarts Marith Rebel zondagavond in KRO Brandpunt.

"Ik wil de staatssecretaris oproepen om te kijken of we verschuivingen zien, wat de kosten en de gevolgen zijn", aldus Rebel. "Ook welke ziektes, welke aandoeningen, welke maatschappelijke problemen er in relatie tot alcohol nu aan de orde zijn."

Nederlanders zouden tot de zwaarste drinkers van Europa behoren. In een onderzoek uit 2001 werd de maatschappelijke schade van alcohol geschat op meer dan tweeënhalf miljard euro.

Het Kamerlid Rebel wil nieuw onderzoek naar aanleiding van de cijfers die VeiligheidNL vrijdag presenteerde. Daaruit blijkt dat vorig jaar 5200 mensen met een alcoholvergiftiging werden opgenomen op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Dit is ongeveer gelijk aan de aantallen uit 2011 en 2012.

Vorig jaar kwamen 3200 jongeren onder de 25 jaar op de spoedeisende hulp terecht met een alcoholvergiftiging. In 1400 gevallen ging het om een minderjarige. In de leeftijdsgroep 10 tot 17 jaar is het aantal behandelingen sinds 2003 3,5 keer hoger geworden. In de leeftijdsgroep 18 tot 24 is het zelfs vervijfvoudigd.