'Losgeld betaald voor Britse leraar in Libië'

In Libië is losgeld betaald voor de vrijlating van de Britse leraar David Bolam. Volgens een BBC-correspondent is er geld geëist bij de internationale school waar Bolam les gaf, in de Libische stad Benghazi. Hoeveel geld er is gevraagd, en wat er is betaald, is onduidelijk.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zou niet betrokken zijn geweest bij de onderhandelingen. De vrijlating zou tot stand zijn gekomen via lokale politie groepen. Over de groep die Bolam vasthield, is weinig bekend.

De Britse autoriteiten maakten zaterdag bekend dat de leraar donderdag was vrijgelaten. De man is herenigd met zijn familie en maakt het goed.

De ontvoering in mei was op verzoek van het ministerie en de familie van Bolam stilgehouden. Volgens schoolpersoneel was hun collega gekidnapt door een lokale militie toen hij boodschappen ging doen.

Sinds de dood van dictator Muammar Kaddafi in het najaar van 2011 heerst er in Libië anarchie. De autoriteiten hebben geen invloed op de milities die meehielpen om Kaddafi ten val te brengen, maar nu onderling om de macht en de inkomsten uit de oliewinning vechten.