Vrees voor lot studenten Mexico na vondst massagraf

Ordetroepen hebben aan de rand van de het Mexicaanse Iguala een massagraf gevonden. De autoriteiten vrezen dat daar de 43 studenten begraven liggen die onlangs spoorloos verdwenen na gevechten met de plaatselijke politie.

Het openbaar ministerie van de zuidelijke deelstaat Guerrero zweeg over het aantal lichamen dat het massagraf bevat. Officier van justitie Iñaky Blanco weigerde ook in te gaan op de speculaties dat het om de vermiste studenten zou gaan. ''Het zou onverantwoordelijk zijn om overhaaste conclusies te trekken", zei Blanco. Het federale openbaar ministerie en de Nationale Mensenrechtencommissie hebben onderzoekers naar Iguala gestuurd om de lijken te identificeren.

Volgens de gouverneur van Guerrero zijn de slachtoffers die in het massagraf zijn beland 'bruut afgeslacht'.

De politie van Iguala raakte vorige week vrijdagavond slaags met studenten van een lerarenopleiding die drie bussen hadden gekaapt. Drie studenten lieten daarbij het leven. Later die nacht werden op de snelweg zeker twee taxi's en een bus beschoten. De chauffeur van de bus, die een voetbalploeg uit de buurt vervoerde, een vrouw en een voetballer kwamen daarbij om.

Na die reeks gewelddadige voorvallen arresteerde de plaatselijke politie tientallen studenten en voerde hen weg, zo blijkt volgens justitie uit video-opnamen. De autoriteiten hebben nog eens acht agenten opgepakt. Eerder werden er al 22 ingerekend. Volgens Blanco waren sommige agenten lid van een misdaadbende. Het massagraf zou op hun aanwijzingen zijn gevonden.

Justitie is nog op zoek naar de burgemeester van Iguala, die sinds het uitbreken van het geweld zoek is. Het college van burgemeester José Luis Abarca zou nauw zijn verstrengeld met de onderwereld.