Exitpoll: centrumrechts op winst in Bulgarije

Redactie

De centrumrechtse GERB-partij in Bulgarije gaat zondag aan kop bij de tussentijdse parlementsverkiezingen. Daar wijzen twee exitpolls op. De definitieve uitslag wordt maandag verwacht.

In de ene exitpoll gaat de partij van ex-premier Boyko Borisov aan de leiding met 33,2 procent van de stemmen, in de andere met 33,9 procent. De Socialistische Partij staat op ruime afstand tweede, met zo'n zestien procent van de stemmen.

Aangezien een absolute meerderheid buiten bereik is moet Borisov volgende week vermoedelijk op zoek naar een of meerdere coalitiepartners. Regeringscoalities waren in Bulgarije de afgelopen jaren steevast wankel en werden verlamd door onenigheid. Regeringscoalities waren in Bulgarije de afgelopen jaren steevast wankel en werden verlamd door onenigheid.

Dat maakt het de volgende regering nog moeilijker de reusachtige problemen op te lossen waarmee Bulgarije kampt. De economie van het Balkanland ligt op apegapen en heeft veel last van een ernstige bankencrisis.

Tot overmaat van ramp moet een nieuwe regering ook nog koorddansen op het toneel van de buitenlandse betrekkingen. Bulgarije is lid van de EU, die in een conflict met Rusland is verwikkeld, maar staat door zijn afhankelijkheid van Russisch gas voortdurend onder zware druk om Moskou niet voor het hoofd te stoten.