President Brazilië op koers voor herverkiezing

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een riant uitzicht op herverkiezing, al slaagt ze er waarschijnlijk niet in die al in de eerste ronde van zondag veilig te stellen. Het zag er lang somber voor Rousseff uit, maar met een agressieve verkiezingscampagne heeft ze de kansen weten te keren.

Miljoenen kiesgerechtigde Brazilianen sturen zondag vermoedelijk de huidige president, die er vier jaar op heeft zitten, en een van haar twee belangrijkste uitdagers op herkansing. Rousseff heeft volgens opiniepeilers de steun van ongeveer 46 procent van de kiezers; minder dan de helft die nodig is om de strijd in een keer te beslissen. In een tweede stemronde, die over drie weken zou moeten plaatsvinden, neemt de socialiste het hoogstwaarschijnlijk op tegen een van de twee centrumkandidaten Aecio Neves of Marina Silva.

Van die tweede ronde ligt Rousseff inmiddels minder wakker dan enkele weken geleden. Sindsdien heeft ze de verrassende opkomst van Silva gestuit en gekeerd met een buitengewoon felle en niet zelden persoonlijke campagne. Silva, voormalig minister van milieu, is inmiddels zo weggezakt dat ze zelfs moet vrezen dat ze het tweegevecht met Rousseff straks aan ex-gouverneur Neves moet laten.

''De angstcampagne die Dilma en haar marketingmensen op touw hebben gezet tegen Marina Silva heeft een krachtig effect'', zei hoogleraar politicologie David Fleischer van de Universiteit van Brasilia. ''Dilma's mensen zeggen dat Marina de dingen die ze hebben verworven door de overheidsprogramma's voor sociale zekerheid (...) zal afschaffen.'' Dat zou veel arme Brazilianen de stuipen op het lijf en terug in de armen van Rousseff jagen.