Spekman: tijd rijp voor eigen geluid PvdA

De PvdA moet zich activistischer opstellen. Partijvoorzitter Hans Spekman vindt dat de partij meer met een eigen geluid moet komen nu veel plannen van het kabinet zijn aangenomen. "Ik vind het belangrijk dat we politiek bedrijven vanuit onze eigen waarden en dat we onszelf nooit verloochenen", reageert hij zondagavond in Nieuwsuur op de onvrede in de partij.

De 'gierende onzekerheid' bij onder meer ouderen en gehandicapten over de decentralisatie in de zorg moet reden zijn voor PvdA'ers om de vinger heel nauw aan de pols van de samenleving te houden. De partij zou nu veel wetgeving is aangenomen meer op moeten komen voor zekerheden van mensen. "En die ruimte gaan we gebruiken."

De voorzitter heeft alle geledingen van de partij gevraagd samen te werken. De bedoeling is dat zij waarschuwen als er problemen zijn bij de zorg in gemeenten. Spekman begrijpt dat de veranderingen op dat gebied mensen onzeker maakt 'en soms ook boos, juist ook op de PvdA'. "Als er fouten optreden, vind ik dat we meteen moeten optreden als politieke partij", zegt hij. "Dat is de dure plicht van de Partij van de Arbeid, die staat voor een verzorgingsstaat die mensen zekerheid biedt."

De PvdA kreeg afgelopen week kritiek vanuit de afdeling Friesland, de senaat en de Tweede Kamerfractie. Eerder dit jaar leed de regeringspartij twee verkiezingsnederlagen en in de peilingen is nog geen herstel zichtbaar.