'Geld om overuren rechercheurs te betalen is op'

De politie heeft geen geld meer om rechercheurs te betalen voor hun overwerk. Het budget voor dit jaar is bij meerdere eenheden, waaronder Amsterdam, op. Overuren worden daarom in vrije tijd uitbetaald. Dat schrijft De Telegraaf zondag.

Door de problemen ontstaat volgens de krant een 'groot tekort' aan recherchecapaciteit. Voor volgend jaar zou het bovendien de bedoeling zijn dat er helemaal geen overuren meer worden gemaakt. Dat heeft tot veel boosheid geleid.

Arrestatie- en observatieteams zouden gedreigd hebben het werk neer te leggen en overwerk te weigeren, zo meldt De Telegraaf. De politie zou daarop gedreigd hebben met 'dienstopdrachten', zodat disciplinaire straffen mogelijk zijn als de politiemensen overwerk weigeren.

Bij grote onderzoeken zoals moord- en drugszaken werken rechercheurs vaak door buiten de normale uren. De eenheid Amsterdam is door het grote aantal onderzoeken dan ook al door groot deel van het overurenbudget heen. Bijsturing van het beleid is daarom noodzakelijk, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf.

De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg geeft in de krant toe dat het budgetprobleem consequenties heeft voor nog te starten onderzoeken. "Er is iets minder capaciteit. Ernstige zaken, zoals verkrachtingen, worden wel altijd opgepakt en waar nodig vragen wij om assistentie vanuit andere eenheden."

Hij zegt te begrijpen dat medewerkers geraakt zijn door het nieuws. "Onze politiemensen zijn erg gemotiveerd om soms een langere tijd door te gaan in onderzoeken en flexibel in te spelen op de omstandigheden."