'Identiteit IS-beul James Foley bekend'

De Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 weten wie de extremist van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is die onlangs de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdde. Dat hebben bronnen bij de regering gezegd, meldt The Sunday Times. De man zou bekend staan als 'Jihadi John'.

De bron gaf geen details over de man die is geïdentificeerd. Een belangrijke verdachte is volgens Britse media de 23-jarige Abdel-Majed Abdel Bary. De extremist, die eerder als rapper liedjes uitbracht onder de artiestennaam 'L Jinny', zette onlangs een foto van zichzelf op Twitter waarop hij een afgehakt hoofd vasthield. Hij vertrok een jaar geleden vanuit Groot-Brittannië naar Syrië.

Minister van buitenlandse zaken Philip Hammond zei zondag dat IS 'delen van Irak en Syrië verandert in een terroristische staat en in een uitvalsbasis voor aanvallen tegen het Westen'. Hammond vreest dat, tenzij de strijders tijdig worden verslagen, 'zij ons vroeg of laat aanvallen op Brits grondgebied'.

Volgens de Britse politie en inlichtingendiensten vertrekken maandelijks tot twintig Britten naar Irak en Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Dit aantal is gestegen sinds het terreurnetwerk twee maanden geleden een kalifaat uitriep.