Noodtoestand Californië na aardbeving

De gouverneur van de Amerikaanse staat Californië heeft de noodtoestand afgekondigd in verband met de aardbeving van zaterdagnacht in Napa. Bij de beving vielen zeker 87 gewonden. Drie van hen verkeren in kritieke toestand. Het was de zwaarste aardbeving in de regio in een kwarteeuw.

Door de noodtoestand uit te roepen kunnen Napa en omliggende gemeenten een beroep doen op middelen van de staat. En dat is hard nodig, aldus gouverneur Jerry Brown. De brandweer van Napa heeft al laten weten aan de top van zijn capaciteit te zitten.

Door de beving zijn grote snelwegen gesloten en belangrijke gebouwen beschadigd. Daarnaast vinden nog altijd naschokken plaats. Volgens Brown is de situatie te gevaarlijk om niet in te grijpen. Zeker vijftien gebouwen zijn onbewoonbaar geworden.

De aarde begon midden in de nacht te schudden, rond 03.20 uur lokale tijd. Het epicentrum lag even ten zuidoosten van Napa, op nog geen elf kilometer diepte. Veel mensen onvluchtten hun huizen. Gebouwen raakten beschadigd, gas- en waterleidingen sprongen en bijna dertigduizend mensen kwamen zonder elektriciteit te zitten. Later op de dag was dat aantal teruggebracht tot zo'n negentienduizend.