Weer gebouw Gaza ingestort na IsraŽlische aanval

Voor de tweede dag op rij heeft de Israëlische krijgsmacht een gebouw in de Gazastrook in de as gelegd. Zondagochtend werd een kantoorgebouw in Rafah van zeven verdiepingen met de grond gelijk gemaakt. Enkele uren daarvoor werd een appartementencomplex van twaalf verdiepingen in Gaza-Stad verwoest, waarbij 22 mensen gewond raakten.

Bij de aanvallen in Rafah raakten zeker zes mensen gewond. Niemand kwam om het leven. Bij het instorten van het gebouw raakten ook omliggende huizen, winkels en auto's beschadigd. Naast het kantoorgebouw werd ook een winkelcentrum van twee verdiepingen zwaar beschadigd. Hierbij raakten zeven mensen gewond.

Volgens het Israëlische leger dienden beide gebouwen als commandocentra voor Palestijnse strijdgroepen. Het appartementencomplex dat zaterdag instortte, werd om dezelfde reden gebombardeerd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep Palestijnen zondag op uit de buurt te blijven van gebouwen die door Hamas en andere militante bewegingen worden gebruikt.

Sinds het offensief zeven weken geleden begon in Gaza heeft Israël vijfduizend luchtaanvallen uitgevoerd, maar zaterdag was de eerste keer dat een volledig flatgebouw werd vernietigd. Volgens een legerwoordvoerder gaat het om een nieuwe militaire tactiek van de Israëlische krijgsmacht. De krijgsmacht wil de 'terroristische infrastructuur' in de regio ontmantelen.

Zondag werden opnieuw raketten vanuit Gaza op Israël geschoten. Hierbij raakten drie mensen gewond. Ook vanuit Syrië werden projectielen op Israël afgevuurd. Deze raketten belandden in het open veld. In Gaza kwamen bij beschietingen zeven mensen om het leven.