FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 augustus 2014

[vid] Georgisch vioolspel betovert Prinsengracht

De Georgische stervioliste Lisa Batiashvili (35) hield de Prinsengracht in Amsterdam zaterdagavond in haar greep. Ondanks het herfstachtige weer waren vele liefhebbers van klassieke muziek naar de gracht gekomen voor het jaarlijkse Prinsengrachtconcert, waar de violiste optrad met haar Franse echtgenoot en hoboïst François Leleux.

Op de kades waren vele mensen samengedromd om te luisteren naar werken van Johann Sebastian Bach, Piazzolla en de Georgische componist Tsintsadze. Rond het drijvende hoofdpodium in de Prinsengracht lag het vol met bootjes en sloepen.

Batiashvili en haar man werden tijdens hun optreden ondersteund door enkele muzikale vrienden waarmee ze een tour door Europa maken. De Georgische speelt al vanaf haar 2e viool, aangemoedigd door haar ouders. Op 16e jarige leeftijd eindigde ze als tweede bij een gerenommeerd internationaal vioolconcours in Helsinki. Ze trad tijdens haar carrière onder meer op met het Koninklijk Concertgebouworkest, het New York Philharmonic en het Berliner Philharmoniker.

Het concert eindigde traditiegetrouw met het nummer Aan de Amsterdamse grachten, dat het toegestroomde publiek uitbundig meezong. Het was zaterdag de 33e editie van het gratis openluchtconcert, dat sinds het begin in 1981 elk jaar duizenden toeschouwers trekt.

De AVRO zond het optreden in de sfeervol verlichte gracht voor de 30e keer uit, met als presentator Frits Sissing. De omroep begon in 1984 met de tv-registratie en deed dat sindsdien elk jaar.

[vid] Polen wint vuurwerkfestival Scheveningen

Het vuurwerkfestival in Scheveningen is gewonnen door Polen. Het vuurwerk werd afgestoken op een ponton voor de kust. Ongeveer 60.000 bezoekers waren op de laatste avond van de vuurwerkshow afgekomen. Vorig jaar won Nederland, dat nu als tweede eindigde. Japan werd derde.

Even voor het begin barstte er boven Scheveningen een hevig onweer los. Daarom begon het spektakel later. Italië kon niet meedoen omdat het vuurwerk nat was geregend. Daarom deden alleen Nederland en Polen op de laatste avond mee.

Acht landen streden drie avonden om de titel. Het festival is een soort toernooi, waaraan meerdere landenteams meedoen. Juryleden bepalen wie de mooiste show heeft gegeven. Vorige week vrijdag werd het festival in de badplaats afgelast omdat het te hard waaide en de wind uit de verkeerde richting kwam.

Van der Sloot naar beruchte gevangenis

Joran van der Sloot is overgeplaatst naar de beruchte Challapalcagevangenis in de hooglanden in het zuiden van Peru, bij de grens met Bolivia. Reden is dat hij 2 keer betrapt is op het bezit van een mobiele telefoon. Dat zegt zijn advocaat Máximo Altez desgevraagd tegen het ANP.

"Het hebben van een telefoon in een maximaal beveiligde gevangenis is een misdrijf", zegt Altez. "Daarvoor krijgt hij een disciplinaire straf en dat is de overplaatsing. Ik ga mijn best doen om hem onmiddellijk teruggeplaatst te krijgen."

Van der Sloot zit een gevangenisstraf van 28 jaar uit vanwege de moord, gevolgd door diefstal op de Peruaanse Stephany Flores in mei 2010. Hij werd al eens overgeplaatst vanwege het bezit van onder andere een telefoon en een televisie.

Het probleem met de Challapalcagevangenis is niet dat Van der Sloot er gevaar loopt, zo zegt Altez. "Het probleem is dat het er erg koud is en dat het heel ver weg is voor degene die op bezoek wil." Of zijn vrouw Leidy Figueroa hem bezoekt, wist de advocaat niet te zeggen: "Hij is net vandaag overgeplaatst."

Van der Sloot naar beruchte gevangenis
Van der Sloot naar beruchte gevangenis (Foto: ANP)

Uitslag Go Ahead Eagles - FC Dordrecht

In een aanvallend duel tussen Go Ahead Eagles en FC Dordrecht is er niet gescoord. Beide ploegen kwamen wel tot aanvallen, maar het bleef veelal steken bij de slechte eindpass of gebrekkige afwarking. Hieronder de statistieken:

Go Ahead Eagles

0 - 0

FC Dordrecht

 
 Gele kaart: , Fortes, (FC Dordrecht)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.778
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Cummins
Nieuwpoort
Vriends
Van der Linden
Schenk
Van Ooijen (Reimerink/69)
Overgoor
Turuc
De Sa (Lewis/80)
Kolder
Schalk
  Kurto
Fortes
Haddad
Troost-Ekong
Peersman
Van Overeem
Van Haaren
Gosens
Korte
Lieder (Ten Voorde/61)
Pisas (Meulens/59)

Rosol pakt titel in Winston-Salem

De Tsjechische tennisser Lukas Rosol heeft in het Amerikaanse Winston-Salem de tweede titel uit zijn carrière gewonnen. De nummer zeven van de plaatsingslijst was in drie sets net te sterk voor Jerzy Janowicz uit Polen: 3-6, 7-6 (3) en 7-5. Vorig jaar won de 29-jarige Tsjech in Boekarest zijn eerste toernooi. Dit jaar verloor hij de finales in Stuttgart en Boekarest.

Janowicz won de eerste set nog overtuigend, maar in het tweede bedrijf kon de Pool niet doordrukken. In de tiebreak nam Rosol meteen het heft in handen en hij dwong een derde set af. Daarin waren de twee mannen opnieuw aan elkaar gewaagd, maar na 130 minuten mocht Rosol de handen ten hemel heffen.

Seedorf 'op zakenmissie' in Suriname

Voormalig topvoetballer Clarence Seedorf vertoeft momenteel voor een zakenmissie in Suriname. De viervoudige winnaar van de Champions League wil Braziliaanse en Italiaanse zakenlui overhalen om te investeren in zijn geboorteland.

Seedorf kwam zaterdagmiddag vanuit Brazilië aan op de luchthaven van Paramaribo. Onder politiebegeleiding werd hij naar het Clarence Seedorf Sportcomplex gereden, dertig kilometer buiten de hoofdstad. In het stadion, dertien jaar geleden gebouwd op grond van de familie Seedorf, werd de voetbalster onthaald met vuurwerk en confetti.

Het is voor het eerst sinds 2011 dat Seedorf in Suriname is. "Het is natuurlijk altijd fijn om even thuis te zijn", zei hij op een persconferentie. "Al woonde ik de voorbije jaren in buurland Brazilië, mijn agenda was zo overvol dat het me zelfs niet gelukt is om de begrafenis bij te wonen van mijn grootmoeder die vorig jaar is overleden."

Het was journalisten niet toegestaan om Seedorf vragen te stellen over zijn status bij AC Milan. Begin juni werd hij door de Italiaanse topclub als trainer ontslagen, na tegenvallende resultaten. Seedorf zelf wilde alleen kort aangeven dat hij er nog steeds onder contract staat. "Wie weet wat er gebeurt, de verrassingen zijn de wereld nog niet uit", liet hij verstaan.

Wel wil Seedorf 'binnenkort' in Italië weer een universitaire studie aanvangen. Welke studie moet nog worden besloten, al denkt hij luidop aan een opleiding in sportmanagement of aan een studie economie. Een toekomstige rol als bondscoach of voetbalbondvoorzitter van Suriname sluit hij uit, omdat hij niet in het land woont.

Het huidige bliksembezoek - Seedorf blijft drie dagen in Suriname - staat verder vooral in het teken van zakendoen. De volgende twee dagen zal hij samenzitten met de Surinaamse regering om te kijken welke investeringsmogelijkheden er in het land zijn. Naar eigen zeggen reizen in het gezelschap van Seedorf Italiaanse en Braziliaanse zakenlui mee die hij wil overtuigen om te investeren in de Zuid-Amerikaanse republiek.

"Goud, hout, olie, landbouw, toerisme... U noemt het maar. Belangrijk is eerst om te kijken welke mogelijkheden hier allemaal zijn. Daarna kunnen die bedrijven op hun beurt ook iets terugdoen voor Suriname, en dit land nog mooier maken dan het nu al is", sprak Seedorf.

De voetballer hoopt ook dat er weer meer activiteiten worden ontplooid in zijn voetbalstadion. Na enkele succesvolle jaren stierf de jeugdcompetitie die er werd georganiseerd een stille dood, wegens het uitblijven van ondersteuning door de lokale overheid of het bedrijfsleven. "Het is niet allemaal gelopen zoals we hadden gehoopt", gaf Seedorf toe. "Hopelijk lukt het toch nog om anderen te stimuleren om samen met ons deze droom te verwezenlijken."

Zaterdagavond lokale tijd neemt Seedorf het op tegen een team dat bestaat uit ministers uit de regering van Desi Bouterse. Hij durfde niet te voorspellen hoe die wedstrijd zal aflopen. "De tegenstander mag je nooit onderschatten", grapte hij.

Voor hij maandag weer doorreist wordt Seedorf in Paramaribo nog gehuldigd door president Desi Bouterse. In 2007 werd hij door toenmalig president Ronald Venetiaan nog gedecoreerd tot ridder in de ere-orde van de Gele Ster.

[DFB Pokal] Bayern München loot Hamburger SV

De loting voor de tweede ronde van de DFB Pokal heeft zaterdag een topper opgeleverd. Bayern München, de club van Arjen Robben, moet eind oktober op bezoek bij het Hamburger SV van Rafael van der Vaart. Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach is de enige andere wedstrijd tussen twee clubs uit de Bundesliga.

Titelverdediger Borussia Dortmund moet ook naar Hamburg. De Zwartgelen gaan op bezoek bij Sankt Pauli. Bayer Leverkusen speelt uit tegen FC Magdeburg, het Hertha BSC van trainer Jos Luhukay en aanvaller Roy Beerens treft Arminia Bielefeld.

Volledige loting

Bundesliga - Bundesliga
Hamburger SV - FC Bayern München
Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach

2. Bundesliga -  Bundesliga 
TSV 1860 München - SC Freiburg
1899 Hoffenheim - FSV Frankfurt
VfR Aalen - Hannover 96
VfL Wolfsburg - 1. FC Heidenheim
FC St. Pauli - Borussia Dortmund

3. Liga - Bundesliga 
Chemnitzer FC - Werder Bremen
Arminia Bielefeld - Hertha BSC
MSV Duisburg - 1. FC Köln

2. Bundesliga - 2. Bundesliga 
1. FC Kaiserslautern - SpVgg Greuther Fürth
RB Leipzig - FC Erzgebirge Aue

3. Liga - 2. Bundesliga 
Dynamo Dresden - VfL Bochum

Regionalliga - Bundesliga 
1. FC Magdeburg - Bayer Leverkusen

Regionalliga - 2. Bundesliga 
Kickers Offenbach - Karlsruher SC
Würzburger Kickers - Eintracht Braunschweig

'Cel in voor verbergen ebolapatiënten'

In Sierra Leone is het door een wetswijziging binnenkort mogelijk illegaal om ebolapatiënten te verbergen. Wie dat toch doet, riskeert tot twee jaar gevangenisstraf. Dat schrijft The Accra Report.

Het parlement van het West-Afrikaanse land nam vrijdag daartoe een amendement aan op de huidige gezondheidswet uit 1960. Volgens de Wereld-gezondheidsorganisatie (WHO) is het verstoppen van met ebola besmette mensen één van de redenen dat het virus zo snel om zich heen grijpt.

Ook is de maatregel volgens de regering van Sierra Leone nodig om mensen te dwingen medewerking te verlenen aan overheidsmedewerkers. Dat deden ze tot dusver niet altijd van harte.

De WHO stelde vrijdag al: "Veel families verbergen hun geïnfecteerde geliefden thuis. Omdat ebola niet geneesbaar is denken sommigen dat hun geliefden comfortabeler thuis sterven [dan in een kliniek in quarantaine]."

"Dit amendement probeert die knelpunten aan te pakken", geeft één van de opstellers van de tekst aan. De wetswijziging ligt momenteel voor goedkeuring bij de president van het land.

In Sierra Leone zijn volgens WHO-cijfers die vrijdag gepubliceerd werden tot dusver minstens 910 besmettingen geconstateerd en zijn ten minste 392 doden te betreuren.

VN: IS dreigt Turkmeense Irakezen af te slachten

De extremistische Islamitische Staat (IS) dreigt in het Noord-Iraakse plaatsje Amerli een slachting aan te richten onder de sjiitische Turkmeense bevolking. Daar hebben de Verenigde Naties voor gewaarschuwd.

De jihadisten belegeren al 2 maanden het plaatsje zo'n 170 kilometer ten noorden van Bagdad. De routes om water en voedsel te brengen zijn afgesneden. Volgens Nikolai Mladenov van de VN-missie in Irak zijn de mensen vertwijfeld en is onmiddellijk ingrijpen nodig om een humanitaire tragedie te voorkomen.

Onlangs grepen westerse landen in om vluchtelingen van de Yezidi-minderheid te redden, met voedseldroppings en luchtaanvallen tegen IS.

[PL] Koeman ziet Southampton gelijkspelen tegen WBA

Ronald Koeman heeft ook zijn tweede wedstrijd als trainer van Southampton niet weten te winnen. The Saints speelden thuis doelpuntloos gelijk tegen West Bromwich Albion. Vorige week begon Southampton het seizoen met een nederlaag bij Liverpool (2-1). Koeman gunde Graziano Pellè en Dusan Tadic opnieuw een basisplaats.

Chelsea voert na twee duels voorlopig de ranglijst aan in de Premier League. De formatie van coach José Mourinho was zaterdag voor eigen publiek Leicester City de baas met 2-0. Diego Costa brak in de 62e minuut de ban. Op aangeven van Cesc Fabregas maakte Eden Hazard er 2-0 van.

Swansea City won thuis met 1-0 van Burnley. Nathan Dyer was de matchwinner met een treffer in de 23e minuut. Dwight Tiendalli viel kort voor tijd in bij Swansea. West Ham United rekende af met Crystal Palace: 3-1. Mauro Zarate, Stewart Downing en Carlton Cole scoorden voor de bezoekers. Marouane Chamakh deed iets terug.

'Duitsland bespioneerde Turkije en Albanië'

De Duitse geheime dienst BND (Bundesnachrichtendienst) bespioneert Turkije al sinds 1976. Dat bleek zaterdag uit een publicatie van het Duitse tijdschrift Focus. Tot nu toe was alleen officieel bekend dat Duitsland de collega-lidstaat van de NAVO afluisterde sinds de regering-Schröder, die in 1998 aantrad. Turkije heeft de Duitse ambassadeur op het matje geroepen.

Het Duitse weekblad Der Spiegel onthulde dat ook Albanië op de lijst van af te luisteren landen staat. Reden daarvoor was onder meer Duitslands belangstelling in de Albanese georganiseerde misdaad. De publicatie komt op een gevoelig moment; op 28 augustus ontmoet bondskanselier Angela Merkel de premier van Albanië, Edi Rama.

FIFA Ultimate Team krijgt nieuwe features

Met meer dan twaalf miljoen gebruikers, is FIFA Ultimate Team de populairste gamemode in FIFA 14. Het is dan ook logisch dat ook in FIFA 15, Ultimate Team een update krijgt. Vanaf september zal er onder andere een nieuwe gamemode binnen Ultimate Team zijn en zal je spelers kunnen huren.

EA Sports heeft vandaag vier vernieuwingen ten opzichte van vorig jaar bekendgemaakt en ook herinneren ze ons eraan dat Xbox gebruikers extra legendes krijgen. De eerste vernieuwing is een compleet nieuwe gamemode; Friendly Seasons. In Friendly Seasons kan je tegen vrienden spelen en als je genoeg wedstrijden wint kwalificeer je, je voor een betere divisie.

Behalve een nieuwe gamemode is het mogelijk om spelers te huren. Gehuurde spelers zijn, net als in het echt, slechts een korte periode in jouw bezit. Na een bepaald aantal wedstrijden zullen deze spelers weer verdwijnen uit jouw selectie. Door de nieuwe Concept Squad is het mogelijk om je ideale team samen te stellen. Dit maakt het makkelijk om te plannen welke spelers je in welke volgorde gaat kopen. De laatste verandering is de kwaliteiten van de spelers die op het kaartje staan. In plaats van koppen staat er nu hoe fysiek sterk de speler is.

FuT nieuwe kaart

FuT nieuwe legends

Uitslag sc Heerenveen - Excelsior

Sc Heerenveen is er met alle moeite in geslaagd Excelsior te verslaan. In de slotfase kreeg doelman Jordy Deckers rood, waarna veldspeler Vermeulen moest keepen voor de Rotterdammers. Hierna liepen de Friezen uit naar 2-0. Hieronder de statistieken van het duel:

sc Heerenveen

2 - 0

Excelsior

 84' De Roon(pen)
 89' Larsson
   
 
 Gele kaart: Uth, Otigba (sc Heerenveen), Brito (Excelsior)
 Rode kaart: Deckers (82) (Excelsior)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 23.300
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
Buijs (Otigba/59)
Van Aken
Thorsby (Lumu/70)
De Roon
Sinkgraven
Van Anholt
Slagveer
Uth (Wildschut/78)
Larsson
  Deckers
Karami
Fischer
Van Diermen
Brito
Stans (Vermeulen/69)
Kruys
Auassar
Botaka
Van Weert (Maletic/73)
Van Mieghem (Gouriye/80)

Leverkusen klopt Dortmund door snelste goal ooit

Bayer Leverkusen heeft Borussia Dortmund al in de eerste speelronde van de Bundesliga de eerste nederlaag bezorgd: 2-0. De bezoekers kwamen al na negen seconden op voorsprong via Karim Bellarabi en dat was de snelste treffer in de geschiedenis van de Bundesliga. In de vijfde minuut van de blessuretijd gooide Stefan Kiessling met de 2-0 het duel in het slot.

In de Premier League ontsnapte Arsenal tegen Everton aan een nederlaag en speelde met 2-2 gelijk. De Londense ploeg liep in Liverpool tegen een 2-0 achterstand aan door doelpunten van Seamus Coleman in de negentiende en Steven Naismith in de 45e minuut. Pas in de 83e minuut zette Arsenal de jacht op doelpunten om in de aansluitingstreffer. Die kwam van Aaron Ramsey. Olivier Giroud kopte in de slotminuut de gelijkmaker binnen.

Filipijnse blauwhelmen uit Liberia weg

Uit angst dat de troepen ebola meenemen naar het Aziatische land, hebben de Filijpijnen besloten 115 blauwhelmen die momenteel in Liberia gestationeerd zijn, terug te roepen. Dat meldt Deutsche Welle.

De regering probeert 'zo snel mogelijk' de Filipijnse bijdrage aan de vredesmissie aldaar af te wikkelen en de troepen terug naar huis te vliegen. Een regeringsverklaring stelt: "De Filipijnen leggen prioriteit op de veiligheid van haar troepen maar blijft VN-vredesmissies toegewijd."

Ook ruim 300 troepen die als blauwhelmen gestationeerd zijn op de Golan-hoogvlakte in Israël worden teruggeroepen wegens verslechterende veiligheidsomstandigheden in de regio, stelt de verklaring.

De 115 Filipijnen zijn slechts een klein deel van de totale VN-vredesmissie in Liberia. Op 30 juni jongstleden waren in het land 4474 troepen, 128 militaire waarnemers, 1570 agenten, 398 civiele personeelsleden en 221 VN-vrijwilligers actief. De politie en blauwhelmen komen uit een heel aantal landen:

Ivoorkust gooit grenzen dicht

Ivoorkust, waar tot dusver nog geen ebola is uitgebroken, heeft haar landsgrenzen met Liberia en Guinee potdicht gegooid. Dat schrijft de BBC. 

Het afsluiten van de grenzen die het land deelt met de twee genoemde landen dient vanzelfsprekend om te proberen de verspreiding van ebola tegen te houden.

Een overheidsmededeling stelt: "Geconfronteerd met nieuwe plekken waar ebola uitbreekt en het heractiveren van eerder geïnfecteerde gebieden, besluit de Ivoriaanse regering haar landsgrenzen te sluiten met de zusterrepublieken Guinee en Liberia."

Ivoorkust heeft de grootste Franstalige economie in West-Afrika. Gabon, Senegal, Kameroen en Zuid-Afrika sloten eerder al hermetisch de grenzen voor reizigers uit geïnfecteerde landen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is kritisch en zegt dat het dicht mikken van grenzen 'niet helpt'.

De huidige ebola-uitbraak is de dodelijkste ooit. De VN-organisatie WHO stelt dat de snelheid van de verspreiding 'ongekend' is. WHO-dokter Keiji Fukuda vertelt: "We hebben nooit eerder een ebola-uitbraak in steden en landelijke gebieden zo snel en over zo'n groot gebied zien verspreiden."

[Vuelta] Zege Movistar in ploegentijdrit, Castroviejo leider

Movistar heeft de eerste etappe gewonnen in de Vuelta. De Spaanse formatie was als laatste gestart en reed  de tijd van Cannondale uit de boeken. Ze legden de twaalf en een halve kilometer zes seconden sneller af dan de Italiaanse formatie. De derde plaats was voor Orica-GreenEdge, die binnen de seconde van Cannondale bleef.

De rode leiderstrui ging net als twee jaar geleden naar Jonathan Castroviejo, die als eerste over de finish kwam bij de ploeg van favorieten Nairo Quintana en Alejandro Valverde. Belkin, met Wilco Kelderman en Robert Gesink, werd achtste op negentien seconden. Chris Froome verloor al 27 seconden met zijn ploeg Sky, dat slechts elfde werd. Giant-Shimano eindigde knap als zesde op zestien seconden van de winnaars.

'Di Maria op weg naar Manchester United'

Angel di Maria lijkt Real Madrid alsnog te gaan verlaten. De Argentijnse middenvelder heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar Manchester United, meldt de Britse sportzender Sky Sports zaterdag. De club van trainer Louis van Gaal zou meer dan zestig miljoen euro neer willen tellen voor de 26-jarige Di Maria.

Di Maria is al de hele zomer inzet van transferspeculaties. Paris Saint-Germain toonde interesse in de 52-voudig Argentijns international, maar dat leidde tot niets. De onderhandelingen met United zijn echter al wel vergevorderd. Di Maria's zaakwaarnemer zou onderweg zijn naar Europa voor de laatste onderhandelingen. Ook zou al bekend zijn dat Di Maria met rugnummer 7 gaat spelen.

Voor Real is de verkoop van Di Maria lucratief. In 2010 kocht de Koninklijke de Argentijn voor 36 miljoen euro van Benfica.

[jOS] Drama voor topfavoriete 100 meter

Zaterdag werden de eerste atletiekfinales afgewerkt op de Jeugd Olympische Spelen. Voor de Poolse Ewa Swoboda draaide dat uit op een gigantische teleurstelling. Swoboda was de absolute topfavoriete op de 100 meter, nadat ze in de series een razendsnelle tijd van 11,30 seconden liet noteren. Ter indicatie: De nummer twee van de series, Liang Xiaojin uit China, kwam 'slechts' tot 11,64.

Zaterdag leek Swoboda in Nanjing alleen aan de start te moeten verschijnen om de gouden medaille op te halen, tot er gestart moest worden. Vlak na het sein 'Set' bezweek de Poolse onder de druk, waardoor ze uit haar startblok viel.

Even was er de hoop op clementie, zelfs haar Australische concurrente Sam Geddes leefde mee met Swoboda. Al snel kwam echter een vrijwilligster aan met een rood/zwarte kaart: Swoboda was gediskwalificeerd. Vol ongeloof en hevig huilend verliet de Poolse het stadion, waar luttele momenten later Liang Xiaojin het thuispubliek in vuur en vlam zette. Haar winnende tijd was 'slechts' 11,65 seconden.

Het drama voor de Poolse Ewa Swoboda, topfavoriete op de 100 meter (Bron: YouTube)

Ook bij de mannen onsnapte de topfavoriet niet aan het lot. De Jamaicaan Raheem Chambers leek voorafgaand aan de series niet te kloppen. Hij won zijn serie, maar enkele meters na de finish blesseerde hij zichzelf, waardoor hij de finale moest missen.

Die finale verliep ook niet geheel zonder drama: De Japanner Kenta Oshima leek het goud te pakken, tot Sydney Siame uit Zambia hem voorbij wist te lopen. Doordat Siame ver weg van Oshima liep, zag de Japanner hem niet. Hij stond het goud al te vieren, tot hij op het scorebord zag staan dat de Zambiaan de winnaar was: 10,56 om 10,57.

Oshima juicht, tot hij even later ziet dat hij toch niet heeft gewonnen (Foto: Getty)

Uitslag Willem II - AZ

Een onthutsend zwak AZ heeft zonder punten uit Tilburg huiswaarts moeten keren. Defensief zag het er meerdere malen heel slecht uit. De thuisploeg profiteerde van een fout van rechtsback Matthias Johansson bij de 1-0 en collectief falen bij de andere twee goals. Aanvallend hadden de bezoekers weinig in te brengen. Hieronder de statistieken:

Willem II

3 - 0

AZ

 14' Andrade
 29' Messaoud
 86' Vicento
   
 
 Gele kaart: Ondaan, (Willem II), J. Wuytens, (AZ)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: -
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Cornelisse
D. Wuytens
Peters
Heymans
Haemhouts (Ippel/75)
Messaoud
S. Wuytens (Van der Struijk/80)
Ondaan
Andrade (Vicento/21)
Sahar
  Esteban
M. Johansson
Gouweleew
J. Wuytens
Poulsen
Ortiz
Henriksen (Haye/27)
Gudelj
Rosheuvel (Elm/63)
Tankovic
Hupperts


Ali Messaoud viert zijn eerste goal in de Eredivisie (Pro Shots/Toin Damen)

[pic] Heel Liberia met ebola besmet

Tot op heden was er in Liberia één provincie die moedig weerstand bood aan de ebolabesmetting. Ook die laatste regio nu ten prooi gevallen aan het dodelijke virus, meldt de Nigerian Tribune bij monde van persbureau AFP.

Twee mensen zijn in die laatste provincie, Sinoe geheten, besmet geraakt. Dat meldt althans George Williams, hoofd van de Health Workers Association of Liberia. Liberia is tot dusver het zwaarst getroffen door de epidemie met ten minste 624 doden.

Volgens hulpverleners hebben Liberiaanse crematoria de grootste moeite om het immer toenemende aantal lijken te verbranden. Sommige ziekenhuizen zitten overvol.

Artsen Zonder Grenzen werkt aan het vergroten van de lokale capaciteit en heeft ter plaatse 60 van de 120 bedden vol liggen. Woordvoerder Henry Gray stelt: "In de komende tien dagen hopen we een locatie te hebben waarin we tot 400 patiënten kunnen verwelkomen."

Het bronartikel maakt gewag van een zorgwekkende grafiek waarin het aantal besmettingen en sterfgevallen exponentieel lijkt te stijgen (d.d. 18-8). Een versie van twee dagen eerder:

[Bundesliga] Schalke verliest ondanks treffer Huntelaar

Schalke 04 heeft een valse start gemaakt in de Bundesliga. De equipe uit Gelsenkirchen ging zaterdag met 2-1 onderuit bij Hannover 96. Klaas-Jan Huntelaar zette Schalke kort na rust nog wel op voorsprong, maar door goals van Edgar Prib en Joselu trok de thuisploeg aan het langste eind.

Rafael van der Vaart begon het seizoen met Hamburger SV met een remise. HSV speelde met 0-0 gelijk bij FC Köln. De Nederlandse aanvoerder speelde de hele wedstrijd mee.

Ook John Heitinga en Roy Beerens konden niet winnen bij hun Bundesligadebuut. Met hun club Hertha BSC speelden ze in eigen huis met 2-2 gelijk tegen Werder Bremen, waar Eljero Elia in de basis stond. Via twee goals van Julian Schieber kwam Hertha op 2-0. Franco di Santo en Assani Lukimya-Mulongoti bezorgden Bremen een punt.

Paul Verhaegh kon FC Augsburg niet voor een nederlaag behoeden. De aanvoerder ging met zijn ploeg met 2-0 onderuit bij Hoffenheim. Tarik Elyounoussi en Adam Szalai scoorden. Bij Augsburg begon ook voormalig FC Groningen- en PSV-spits Tim Matavz in de basis.

Eintracht Frankfurt won met 1-0 van SC Freiburg. Op aangeven van oud-Vitesse-speler Lucas Piazon maakte Haris Seferovic het enige doelpunt.

Asielzoekers kraken bedrijfspand

De uitgeprocedeerde asielzoekers die zaterdagochtend de zogeheten Vluchtschool in Amsterdam Zuid moesten verlaten, hebben alweer een dak boven hun hoofd. 's Middags werd een bedrijfspand in stadsdeel Nieuw West gekraakt, meldt AT5.

Het gebouw aan de Jan Tooropstraat zou al lange tijd leegstaan. Rond 17.00 uur nam de groep zijn intrek in het pand. Na het verlaten van de school at en vergaderde de asielzoekers in het nabijgelegen Rembrandpark. Daar zou zijn besloten het betreffende pand te kraken. Een naam is er nog niet. Na onder meer Vluchtkerk, Vluchtflat en Vluchtgarage is Vluchtbedrijf wellicht een idee.

De groep zwerft al geruime tijd door de hoofdstad. De gemeente bood tot voor kort een deel van hen onderdak in de zogeheten Vluchtbajes, mits ze mee zouden werken aan een eventuele terugkeer. Dat zou echter in veel gevallen onmogelijk zijn omdat de landen herkomst veelal weigeren om ze terug te nemen.

Oftewel: uitzetten is in veel gevallen blijkbaar lastig tot onmogelijk, maar aan het alsnog verlenen van asiel wil de politiek zich evenmin branden. Liever blijft men de hete aardappel dus nog maar even voor zich uitschuiven.

Flatgebouw Gaza ingestort na aanval Israël

Een flatgebouw van twaalf verdiepingen in Gaza-Stad is zaterdag na een Israëlische luchtaanval ingestort. Dat hebben getuigen gezegd. Zeker tien mensen, onder wie vier kinderen, raakten gewond, zeiden medische hulpdiensten.

Volgens de politie van Gaza vuurde een Israëlisch gevechtsvliegtuig een waarschuwingsraket af op het dak van het flatgebouw. Vijf minuten later werd de flat door twee raketten getroffen. Door de explosie schudden nabijgelegen gebouwen op hun grondvesten. Een grote vuurbal en een dikke zwarte rookwolk stegen vanuit het getroffen gebouw omhoog.

Brit in Sierra Leone heeft ebola

Een Brit in Sierra Leone lijdt aan het ebolavirus. Dat heeft het Britse ministerie van volksgezondheid gezegd, meldt de BBC zaterdag. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van ebola eerder dit jaar dat het virus bij een Britse ingezetene is vastgesteld.

De ebola-uitbraak in West-Afrika heeft al aan meer dan 1400 mensen het leven gekost. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verspreidt de ziekte zich met 'ongekende snelheid'.

[EKZ] Heemskerk wint brons op 200 meter vrij

Femke Heemskerk heeft op het EK in Berlijn een bronzen medaille veroverd op de 200 meter vrije slag. De 26-jarige Zuid-Hollandse klokte zaterdag in de finale een tijd van 1.56,81 minuut. Woensdag werd Heemskerk al tweede op de 100 meter vrije slag. Ook op de estafettenummers pakte ze twee keer zilver.

Heemskerk moest op de 200 vrij alleen de Italiaanse Federica Pellegrini en de Hongaarse Katinka Hosszú voor zich dulden. Pellegrini legde in 1.56,01 beslag op goud. Daarmee was ze 0,68 seconde sneller dan Hosszú.

Joeri Verlinden kwam in de finale van de 100 meter vlinderslag niet verder dan de zevende plaats. De Amsterdammer tikte aan in 52,17 seconden. De Europese titel ging naar de Pool Konrad Czerniak in 51,38, voor de Hongaar Laszlo Cseh (51,89) en de Wit-Rus Pavel Sankovich (51.92).

Moniek Nijhuis bereikte de finale van de 50 meter schoolslag. Ze zwom in de halve eindstrijd met 30,98 de vierde tijd. De olympisch en wereldkampioene Ruta Meilutyte stak met kop en schouders boven de concurrentie uit. De Litouwse noteerde een nieuw kampioenschapsrecord van 29,88.

Libië raakt organisatie Afrika Cup 2017 kwijt

Libië is niet langer gastheer van het toernooi om de Afrika Cup in 2017. De Noord-Afrikanen hebben de organisatie teruggeven vanwege de aanhoudende gevechten in het land, maakte de Afrikaanse voetbalbond CAF zaterdag bekend. Ook in 2013 ging het toernooi daardoor al aan de neus van Libië voorbij.

De CAF gaat op zoek naar een nieuwe organisator. Daarbij genieten landen waar de accommodaties en andere faciliteiten al aan de eisen voldoen de voorkeur. Landen kunnen tot eind volgende maand hun interesse kenbaar maken. De beslissing valt volgend jaar.

[EKZ] Dekker naar EK-finale 50 meter vrij

Inge Dekker heeft zich bij het EK zwemmen in Berlijn geplaatst voor de finale op de 50 meter vrije slag. Ze zette in 24,86 seconden de vijfde tijd neer. Maud van der Meer sneuvelde in de halve eindstrijd. Haar 25,26 bleek de twaalfde tijd.

De Nederlandse estafettemannen werden op de 4x200 meter vijfde. De 7.11,59 minuten die ze neerzetten betekende wel een nieuw Nederlands record. Halverwege lagen de Oranjemannen nog op de tweede plaats.

[pic] India en Pakistan beschieten elkaar

De spanningen tussen kernmachten India en Pakistan zijn zaterdag tot een kookpunt gekomen, mogelijk in het kader van 'er is met Gaza, Irak, Syrië en Oekraïne in 2014 nog niet genoeg oorlog in de wereld'. Dat meldt Daily News & Analysis India.

Pakistan en India hebben al sinds de landen onafhankelijk zijn mot over de grensregio's Jammu en Kashmir, gebieden die ze beide claimen. Verschillende staakt-het-vuren-afspraken waarin beide landen een deel van de gebieden kregen, voorkwamen sinds eind jaren '60 het voortzetten van de bloedige oorlogen die erom gevochten werden. Sindsdien staren de landen elkaar zwaarbewapend aan vanaf de grens, als ware Duitsers of Koreanen.

Tot zaterdag, stelt DNA India: Pakistaanse troepen zouden in een 'niet uitgelokte' aanval 22 grensposten en dertien dorpen hebben aangevallen met troepen en artilleriegranaten. Naar verluidt gebeurde de aanval in de grensregio Jammu. Twee burgers zouden daarbij om het leven zijn gekomen, zes anderen raakten volgens het Indiase medium gewond.

 Een Indiase legerofficier geeft aan dat er 82mm-mortiergranaten en automatische wapens door de Pakistanen werden gebruikt. "Het vuren van Pakistaanse kant houdt nog steeds aan. De BSF (Border Security Force) is begonnen met terugschieten."

Meer dan 3000 mensen die in de dorpen leven zijn geëvacueerd. Vervolgens reageerden Indiase troepen met 'even krachtige wapens' en was er tot zeven uur 's ochtends (lokale tijd) sprake van 'intense vuurgevechten'.

Volgens DNA India is er sprake van de hevigste vuurgevechten tussen de beide landen sinds de (nieuwe) wapenstilstand die in 2003 werd afgesproken. Bij de grensoorlogen die sinds 1947 woeden, zijn volgens Wikipedia al minstens 84.000 mensen omgekomen.

Enkele Twitterfoto's die van het huidige conflict zouden komen: 

'Strenge blik verjaagt terroristen'

De communistische partij van China heeft een nieuw wapen in de strijd gegooid om extremistische moslims aan te kunnen pakken. De lokale autoriteiten van de autonome regio Xinjiang hebben haar inwoners namelijk opgeroepen om boos te kijken. Dit vernemen we via de website van De Speld The Telegraph.

Via de diverse sociale media wordt momenteel een lijst verspreid waarop de Chinese overheid tips geeft hoe een burger zich kan weren tegen kwaadwillende booslims. Zo mag er gebruik worden gemaakt van zogenaamde 'superwapens' zoals knuppels, spades en hooivorken om de terrorist een lesje te leren. Onder de noemer 'mentale oorlogsvoering' mag men vanaf nu dus ook gebruik worden gemaakt van een dodelijke blik.

In Xinjiang en ook andere delen van China vonden de laatste jaren diverse terroristische aanslagen plaats. Ambtenaren adviseren inwoners om potentiële vijanden dreigend aan te staren. De fronstechniek zou volgens de Chinezen uiterst effectief zijn.

Chinezen oefenen boze blik
Wij kijken terroristen weg! (foto: The Telegraph)

[PL] Newcastle gelijk tegen Villa bij debuut De Jong

Een Nederlands getint Newcastle United heeft zaterdag niet kunnen winnen bij Aston Villa. Het duel in Birmingham eindigde in 0-0. Siem de Jong maakte zijn debuut voor Newcastle. De middenvelder, die vorige week nog ontbrak door een kuitblessure, verving Vurnon Anita twintig minuten voor tijd.

Naast Anita hadden ook Tim Krul en Daryl Janmaat een basisplaats bij de Magpies. Aanvoerder Ron Vlaar speelde de hele wedstrijd voor Aston Villa. Zijn teamgenoot Leandro Bacuna bleef op de bank.

Newcastle was zeker na rust de bovenliggende partij. Janmaat was gevaarlijk met een kopbal en ook De Jong wist bijna te scoren, maar er kwam geen winnaar. In blessuretijd liep Newcastle-verdediger Mike Williamson nog tegen zijn tweede gele kaart aan.

Saoedi's onthoofden 19 man in 2 weken

In twee weken tijd - van 4 tot 20 augustus - heeft Saoedi-Arabië negentien mensen onthoofd. Dat meldt The Independent op gezag van Human Rights Watch (HRW).

De vergrijpen waar veroordeelden een kopje kleiner voor werden gemaakt, liepen uiteen van drugssmokkel tot 'zwarte magie'. Volgens HRW volgt er op 25 augustus nog een onthoofding van een 'geesteszieke man' die 'in een oneerlijke rechtszaak' veroordeeld werd voor drugssmokkel.

Hoewel de executies internationaal gezien worden als verwerpelijk, zien Westerse landen er geen reden in om de zeer vriendschappelijke banden met de totalitaire monarchie te verslappen.

77 eboladoden in twee dagen

Van 19 tot en met 20 augustus is het dodenaantal van de huidige ebola-epidemie gestegen met maar liefst 77 personen naar 1427. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De VN-organisatie weet tevens dat er in die twee dagen 142 nieuwe besmettingen werden geconstateerd. Het raadt reizen naar de geïnfecteerde gebieden ten sterkste af.

Een overzicht van de aantallen sterfgevallen en besmettingen in de vier zwaarst getroffen landen is hier te vinden.

Code rood luchtverkeer boven IJsland om vulkaan

IJsland heeft code rood afgegeven voor het luchtverkeer, omdat de vulkaan Bardarbunga dreigt uit te barsten. Het is de hoogste alarmcode op een schaal van vijf. De afgelopen week werd IJsland opgeschrikt door duizenden kleine, intense aardbevingen. Het IJslandse meteorologische instituut maakte melding van een kleine uitbarsting.

De Bardarbunga ligt onder de gletsjer Vatnajokull. Uit seismische gegevens blijkt dat lava de ijslaag aan de onderkant wegsmelt, zei vulkanoloog Melissa Pfeffer.

Wetenschappers wilden zaterdag over de Vatnajokull vliegen om naar veranderingen in het oppervlak te zoeken, maar of dat nog doorgaat, is onduidelijk. Eerder deze week werd besloten tot de evacuatie van honderden mensen uit de hooglanden ten noorden van de Vatnajokull. Het gebied is onbewoond, maar geliefd bij wandelaars.

In 2010 had de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull ernstige gevolgen voor het vliegverkeer. Zo'n honderdduizend vluchten werden geannuleerd door de enorme aswolk die bij de eruptie was ontstaan. Nadien werden reglementen voor het vliegverkeer aangepast, waardoor verwacht wordt dat een uitbarsting deze keer tot minder verstoringen leidt.

Paar honderd man bij Gazaprotest

De demonstratie in Amsterdam tegen de aanvallen op Gaza verloopt tot nu toe rustig. Er zijn zaterdag nog geen mensen aangehouden, zegt een politiewoordvoerder. De demonstratie heeft uiteindelijk enkele honderden deelnemers getrokken, melden getuigen op Twitter.

Een van de sprekers, de Marokkaanse activist en oud-politicus Mohamed Rabbae, maakte een opsomming van VN-resoluties waar Israël zich niet aan houdt. Ook benadrukte hij dat de demonstratie tegen het Israëlisch beleid en niet tegen joden is gericht. Zo prees hij de joden die zich opofferden voor de Palestijnse zaak.

Ook de Belgische oprichter van de Arabisch-Europese Liga (AEL) Dyab Abou Jahjah nam het woord. Hij stelde dat het naast elkaar laten bestaan van twee staten geen oplossing is en dat de ontmanteling van Israël de enige oplossing is.

Aanvankelijk zou ook de SP een bijdrage leveren, maar de partij trok zich terug omdat ze niet kan leven met een tekst die de organisator, Back to Palestine, op Facebook had geplaatst. De organisatie schrijft Israël tussen aanhalingstekens omdat het land geen bestaansrecht zou hebben. Ook stelt de organisatie onder meer dat Nederlandse burgers medeplichtig zijn aan de 'genocide op de Palestijnse bevolking'. Verder zou de SP niet willen worden geassocieerd met enkele sprekers.

Egypte wil Gazabestand voor onbepaalde tijd

Egypte heeft aangedrongen op een staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd voor de Gazastrook. Het land wil dat de strijdende partijen Hamas en Israël weer indirecte gesprekken met elkaar aangaan. Dat heeft het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken zaterdag gezegd.

Een tijdelijk bestand liep eerder deze week af, waarna de vijandelijkheden werden hervat. De oorlog tussen Hamas en Israël heeft tot dusverre bijna 2100 Palestijnen en 68 Israëliërs het leven gekost.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas sprak zaterdag met zijn Egyptische collega Abdel-Fattah el-Sissi over het Gazaconflict.

Servicekanon Lisicki in Guiness Book of Records

Sabine Lisicki is opgenomen in het Guiness Book of Records. De 24-jarige Duitse is de tennisster met de hardste service ter wereld. "Best bijzonder om een Guinness World Records-certificaat te krijgen", scheef ze op Twitter.

De nummer 27 van de wereld serveerde eind juli op het WTA-toernooi van Stanford met een snelheid van 210,8 kilometer per uur. Haar tegenstander Ana Ivanovic wist de bal nog terug te slaan, maar niet binnen de lijnen.

Man verzint kidnap om feestje

Een 32-jarige Brit is door agenten teruggevonden op een feestje nadat hij zijn vriendin had verteld dat hij was ontvoerd. Dat heeft de BBC zaterdag gemeld.

De man had zijn partner laten weten dat hij tegen zijn wil werd vastgehouden in een huis in Bolton en pas mocht gaan als hij een schuld van 50 pond zou voldoen.

De vriendin belde daarop de politie die de man via het signaal van zijn mobiele telefoon wist op te sporen. "Zijn vriendin was buiten zichzelf van de zorgen en de angst dat hem iets zou worden aangedaan", aldus politie-inspecteur Jo Clawson.

Volgens hem heeft de politie veel tijd en moeite genomen om de feestganger te vinden. "Hij heeft alles verzonnen zodat hij kon blijven feesten".

Man verzint kidnap om feestje
Man verzint kidnap om feestje (Foto: ANP)

Cambuurspeler Droste heeft zware hersenschudding

Wout Droste van SC Cambuur is ontslagen uit het ziekenhuis. De verdediger heeft wel een zware hersenschudding en is misselijk, melden de Leeuwarders zaterdag. De 25-jarige Droste verloor vrijdag in het eredivisieduel tegen Heracles Almelo het bewustzijn.

De rechtsback beging kort na rust zelf een overtreding, maar kreeg daarbij waarschijnlijk de knie van Fahd Aktaou tegen zijn hoofd en bleef roerloos liggen. Hij verliet per brancard het veld in Almelo en werd naar het ziekenhuis gebracht. Overigens kreeg Droste nog wel een gele kaart voor zijn actie.

Hoelang de speler uit Oldenzaal is uitgeschakeld, is nog onduidelijk. Cambuur won de wedstrijd met 1-0 door een treffer van Michiel Hemmen in blessuretijd.

Crystal Dynamics niet bewust vaag over Tomb Raider

Tomb Raider-ontwikkelaar Crystal Dynamics was niet bewust vaag over de 'exclusiviteit' van Rise of the Tomb Raider. Dit zegt de studio zelf in een FAQ op Tumblr. Tijdens de Microsoft-presentatie op gamescom werd de game aangekondigd als exclusieve game voor Xbox 360 en Xbox One. 

Later gaf Microsoft zelf al toe dat de deal een "duration" heeft. Crystal Dynamics geeft dit nu ook aan, maar zegt nog steeds niets over een eventuele PlayStation 4- of pc-versie. "We certainly didn’t intend to cause any confusion with the announcement. The Microsoft Gamescom stage was a great place to make the initial announcement, but not necessarily to go into details," aldus de studio.

"Crystal Dynamics is excited to be partnering with Microsoft to make the best game possible. We have a long history with Microsoft and they have been a very strong supporter of the franchise. They will help us grow and nurture the Tomb Raider franchise more than ever before."

Het is wel duidelijk dat uiteindelijk het spel ook naar andere platforms komt, maar er zal ongetwijfeld wat geduld voor nodig zijn. Rise of the Tomb Raider komt eind 2015 naar Xbox 360 en Xbox One.

NL'se mountainbikester (20) dood na val

De Nederlandse mountainbikester en veldrijdster Annefleur Kalvenhaar is op twintigjarige leeftijd om het leven gekomen bij de wereldbekerwedstrijden mountainbike in het Franse Méribel. Dat heeft de wielerbond zaterdag aan Het Parool bevestigd.

De jonge sportvrouw uit Wierden werd zowel in het mountainbiken als het veldrijden als een groot talent gezien. Als veldrijdster was ze Europees kampioen in de categorie onder de 23, en op de mountainbike had ze zich gekwalificeerd voor het komende WK.

Vrijdag kwam Kalvenhaar ten val en werd met zwaar hersenletsel naar het ziekenhuis in Grenoble gevlogen. Daar is ze aan haar verwondingen overleden.

Oud-ministers: 100 miljoen is te weinig voor Defensie

Het kabinet moet nog meer geld voor defensie uittrekken dan de beoogde honderd miljoen euro. Dat zeiden oud-ministers van Defensie Hans Hillen (CDA), Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) en Joris Voorhoeve (D66) zaterdagmiddag in Kamerbreed.

Van Middelkoop, minister tijdens het vierde kabinet-Balkenende, sprak van een fooi. Hij vindt dat er een vast deel van het bruto nationaal product naar defensie moet. Ook Hillen, die tijdens Rutte-I het departement leidde, vindt een bedrag van honderd miljoen te weinig.

Toch is het reden voor enig positivisme, aldus de ministers. Zo sprak Voorhoeve, minister tijdens het eerste kabinet-Kok, van 'een hoopvol teken' en was Hillen blij met de trendbreuk. Hij vindt de symbolische waarde eigenlijk het belangrijkste na jaren van bezuinigingen.

Eerste Kamerlid en generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen (CDA) sloot zich bij de voormalig ministers aan. Volgens hem kan je met honderd miljoen 'nog niet eens de magazijnvoorraden aanvullen'.

Naar verluidt kan defensie in 2015 op honderd miljoen extra rekenen. Het is voor het eerst in jaren dat het budget niet omlaag gaat. Tijdens Prinsjesdag moet duidelijk worden hoeveel geld er precies vrijkomt.

ESA-satellieten in verkeerde baan om aarde

De lancering van twee nieuwe ESA-satellieten vrijdag is misgegaan. De kunstmanen zijn in een verkeerde baan om de aarde gebracht, waardoor het nu de vraag is of zij nog een bijdrage kunnen leveren aan het nieuwe Galileo-navigatiesysteem. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zaterdag gezegd.

De satellieten werden vrijdag in Frans-Guyana gelanceerd met een Russische Sojoezraket. Ergens na de lancering ging het mis, waardoor de satellieten nu op een verkeerde plek om de aarde cirkelen.

Het Galileo-systeem moet het Amerikaanse gps-systeem in 2020 vervangen. In totaal moeten dertig satellieten in een baan om de aarde worden gebracht.

Merkel wil politieke oplossing Oekraïne

Alleen een politieke oplossing kan een einde maken aan het conflict van Oekraïne met Rusland. Het is van belang dat er 'zo snel mogelijk een staakt-het-vuren moet komen'. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Oekraïense president Petro Porosjenko zaterdag laten weten.

Merkel arriveerde zaterdag in Kiev om met de Oekraïense president te zoeken naar een oplossing voor het conflict met Rusland. De bondskanselier is voorstander van een gezamenlijk antwoord van de Europese Unie op het agressieve Russische beleid in Oekraïne.

Een dag voor haar bezoek stak een Russisch konvooi vrachtwagens met hulpgoederen zonder toestemming van de autoriteiten in Kiev de Oekraïense grens over. Merkel sprak van een 'gevaarlijke escalatie' in het conflict. Onduidelijk is wat de vrachtwagens precies in Loehansk, hun bestemming, hebben achtergelaten. Inmiddels zijn ze weer teruggekeerd naar Rusland.

Porosjenko liet op Twitter weten dat Merkel heeft herhaald dat Duitsland Oekraïne 'in deze moeilijke tijden op het pad richting vrede steunt'. De president zei een diplomatieke oplossing voor het conflict te willen, maar niet ten koste van de territoriale integriteit of soevereiniteit van zijn land.

Dinsdag staat in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een gesprek gepland tussen Porosjenko en de Russische president Vladimir Poetin. De boodschap die hij de Russische leider zal overdragen is dat Poetin zijn 'gewapende mensen van ons gebied moet halen, waarna de vrede snel zal komen'.

'Biatlonbelg' pakt eerste Belgische WK-medaille ooit

Op het WK zomerbiatlon in het Russische Tyumen heeft België voor het eerst in de geschiedenis een medaille veroverd op een groot biatlonkampioenschap. Dat gebeurde door 'biatlonbelg' Michael Rösch op het eerste onderdeel voor de mannen, de sprint.

Rösch is van origine een Duitser en vierde grote successen voor dat land. Zo maakte hij in 2006 in Turijn onderdeel uit van de olympische gouden estafetteploeg. Met dat team pakte hij ook drie keer op rij brons op het WK. Eind 2012 besloot hij voor een ander land uit te komen, omdat het te moeilijk werd om zich voor de Duitse ploeg in de World Cups te kwalificeren. Na ook even aan Nederland gedacht te hebben koos Rösch uiteindelijk voor België.

In maart van dit jaar maakte hij zijn debuut als Biatlonbelg tijdens wedstrijden in de IBU-Cup, één niveau onder de World Cup. In Tyumen is hij nu zijn WK zomerbiatlon goed begonnen. Bij het zomerbiatlon worden in plaats van langlaufski's zogenaamde rollerski's gebruikt, met wieltjes eronder. De regels zijn verder nagenoeg hetzelfde. 

Rösch in 2011, toen hij nog voor Duitsland in actie kwam (Foto: Getty)

Rösch mocht op de sprint als veertiende vertrekken. Zowel bij de eerste als de tweede schietbeurt raakte hij vier van de vijf doelen, maar door snel te zijn op zijn ski's wist hij de snelste tijd van iedereen te noteren. Lang leek hij zelfs op weg om België aan een wereldtitel te helpen, maar Ondrej Moravec stak daar een stokje voor.

De Tsjech, in Sochi goed voor twee keer olympisch zilver en één keer brons, mocht als laatste vertrekken. Ondanks dat hij één fout minder maakte dan Rösch moest hij toch flink doorskiën, maar aan de finish was hij 6,5 seconden sneller dan de Belg. Zondag staat in Tyumen de achtervolging op het programma. Rösch vertrekt daar als tweede, 7 seconden na Moravec. De Slovaak Martin Otcenas start enkele seconden na hem.

Coinsellers worden hard aangepakt in FIFA 15

Electronic Arts gaat het kopen en verkopen van coins in FIFA 15 Ultimate Team aan banden leggen. Volgens EA hebben deze praktijken verstrekkende gevolgen voor de economie en speelbaarheid van de gametype. Accounts die zich hier schuldig aan maken krijgen in FIFA 15 waarschuwingen of een gele of rode kaart. 

Als je met je account een rode kaart ontvangt is het niet meer mogelijk om online te spelen. Bij het verkopen of 'farmen' van coins word je zelfs uitgesloten van alle multiplayer games van EA. Onder farmen verstaat men waarschijnlijk auto-buyers, programma's die automatisch handelen op de virtuele marktplaats. Volgens EA leidt dit tot overbelasting van de servers.

“Moving forward, we will be more proactive in taking action, including banning accounts, against players engaged in coin buying, coin selling, coin promoting, and the use of bots,” aldus EA. “Our main goal is to counteract bots and resolve in-game exploits used to farmed coins.

“This is an on-going process but the wheels are already in motion. Our team is constantly investigating ways to track them and keep them out of FUT.”

Fifa 15

FIFA 15

[F1] Uitslag kwalificatie België

Nico Rosberg is er opnieuw in geslaagd de pole position te nemen door zijn teamgenoot Lewis Hamilton te verslaan in de kwalificatie. De kampioenschapsleider maakt hierdoor een goede start om zijn teamgenoot en concurrent voor het kampioenschap op verdere achterstand te kunnen zetten.

Tijdens de eerste kwalificatie was de baan nog nat, en zodoende kozen enkele rijders voor de full-wets en enkele rijders voor de intermediates. Desalniettemin waren de Mercedessen duidelijk sneller dan de andere auto's. Esteban Gutierrez stond na 10 minuten in Q1 op een vijftiende plaats, maar zijn auto gaf op dat moment de geest. Hij viel even later terug naar de laatste zes plaatsen die geen recht geven op deelname in Q2. In de regen was Jules Bianchi opnieuw sterk: Hij werd knap 14e. Zijn teamgenoot Max Chilton, de beide Caterhams, Pastor Maldonado en, verrassend genoeg, Nico Hulkenberg waren de overige uitvallers.

In Q2 gebeurde weinig spannends, maar ook Sergio Perez viel in de Belgische regen tegen. Hij was wel sneller dan Adrian Sutil, Romain Grosjean en Jules BIanchi maar werd slechts 13e. De Toro Rossos werden 11e en 12e. In Q3 was de dominantie van de Mercedessen andermaal duidelijk. Zij waren in de gehele sessie 2 seconden sneller dan de concurrentie. Uiteindelijk waren beide snelle rondes van Rosberg beter dan het snelste rondje van Hamilton. Zo pakt hij pole position. Hamilton start naast hem. Sebastian Vettel en Fernando Alonso starten vanaf de tweede rij.

Hieronder de volledige uitslag:

   

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 2:05.591   22
2 L. Hamilton Mercedes 2:05.819 +0:00.228 22
3 S. Vettel Red Bull 2:07.717 +0:02.126 24
4 F. Alonso Ferrari 2:07.786 +0:02.195 21
5 D. Ricciardo Red Bull 2:07.911 +0:02.320 21
6 V. Bottas Williams 2:08.049 +0:02.458 23
7 K. Magnussen McLaren 2:08.679 +0:03.088 22
8 K. Räikkönen Ferrari 2:08.780 +0:03.189 21
9 F. Massa Williams 2:09.178 +0:03.587 20
10 J. Button McLaren 2:09.776 +0:04.185 22
11 D. Kvyat Toro Rosso 2:09.377   16
12 J. Vergne Toro Rosso 2:09.805 +0:00.428 13
13 S. Perez Force India 2:10.084 +0:00.707 16
14 A. Sutil Sauber 2:10.238 +0:00.861 17
15 R. Grosjean Lotus 2:11.087 +0:01.710 16
16 J. Bianchi Marussia 2:12.470 +0:03.093 14
17 P. Maldonado Lotus 2:11.261   9
18 N. Hülkenberg Force India 2:11.267 +0:00.006 8
19 M. Chilton Marussia 2:12.566 +0:01.305 8
20 E. Gutierrez Sauber 2:13.414 +0:02.153 4
21 A. Lotterer Caterham 2:13.469 +0:02.208 9
22 M. Ericsson Caterham 2:14.438 +0:03.177 9

[Vuelta] Negen van de negen Trek-renners onderuit

De Vuelta a España moet nog beginnen, maar Trek Factory heeft de eerste valpartij al meegemaakt. Tijdens het verkennen van het parcours voor de ploegentijdrit van zaterdag, waar de ronde mee begint, gingen alle negen renners tegelijk tegen het asfalt.

Luca Guercilena, de ploegleider van Trek, heeft dat via Twitter gemeld. Vooraf was er al veel ophef over het bijna dertien kilometer lange traject, waar meer dan twintig rotondes in zijn opgenomen. BMC-renner Manuel Quinziato sprak eerder al over 'het allereerste wereldkampioenschap rotondes voor teams'. 

Over de eventuele schade die de renners van Trek aan de valpartij hebben opgelopen is nog weinig bekend, behalve dat Bob Jungels ogenschijnlijk niet zwaar geblesseerd is geraakt. De belangrijkste renners bij het team zijn Fabian Cancellara, Haimar Zubeldia en Julián Arredondo, die in de Giro nog het bergklassement won.

[jOS] Tweede zege Nederland op Duitsland in één dag

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben op de Jeugd Olympische Spelen het voorbeeld van de hockeyploeg gevolgd en Duitsland verslagen. Voor Nederland was het al de zesde zege op rij, waardoor ze nog altijd aan de leiding gaan in groep A.

Nederland had nog voor de wedstrijd begon al een voordeel. De Duitse Aliyah Konate raakte eerder in het toernooi geblesseerd en kon niet in actie komen, waardoor Duitsland geen mogelijkheden had om te roteren. De 3x3-wedstrijden worden met drie tegen drie gespeeld, met daarbij één extra speelster om te kunnen roteren en een andere speelster even rust te geven.

In tegenstelling tot de vorige wedstrijden stak er bij Nederland dit keer niemand echt bovenuit. Het vaste startende trio van Fleur Kuijt, Janis Ndiba en Esther Fokke verdeelden negentien punten. Charlotte van Kleef speelde totaal ruim 2,5 van de 10 minuten mee en wist één punt te scoren. Na tien minuten was met 20-10 de zesde zege binnen voor Nederland.

Zondag wordt de groepsfase afgerond met wedstrijden tegen Brazilië en Slovenië, waarna op maandag en dinsdag de knock-outfase gespeeld wordt.

Phelps pakt eerste grote titel na rentree

Michael Phelps heeft zaterdag tijdens de Pan-Pacifische kampioenschappen zijn eerste grote individuele titel veroverd sinds zijn rentree in het zwemmen. Hij verdedigde met succes zijn in 2010 gewonnen titel op de 100 meter vlinderslag.

Phelps, drievoudig olympisch- en wereldkampioen op de 100 meter vlinderslag, kwam in de A-finale tot een tijd van 51,29 seconden, een fractie langzamer dan zijn eigen beste wereldjaarprestatie. Dankzij zijn kenmerkende, ijzersterke tweede helft versloeg hij zijn grote rivaal Ryan Lochte, die 51,67 liet noteren.

Het is de tweede gouden medaille voor Phelps op de Pan Pacs. Eerder won hij met onder meer Lochte al het goud op de 4x200 meter vrije slag. In totaal is het al zijn vijftiende gouden medaille op het kampioenschap, waar vooral toplanden als de VS en Australië de dienst uitmaken, naast wereldtoppers uit onder anderen Japan, Brazilië en China. 

Phelps op weg naar zijn eerste grote titel sinds zijn comeback in het zwemmen (Foto: Getty)

Chelsea laat Cech gaan

Petr Cech heeft toestemming om Chelsea te verlaten. Trainer José Mourinho heeft vrede met een mogelijk vertrek van de keeper. De 32-jarige doelman dreigt buiten zicht te raken in Londen, nu Mourinho de keuze heeft gemaakt voor Thibaut Courtois als eerste keeper. Goal kon eerder al bevestigen dat Paris Saint-Germain bezig is met de komst van de Tsjechische routinier.

Cech was voorheen jarenlang basisspeler bij Chelsea. Hij kan nog niet wennen aan zijn rol als reserve. Mocht hij willen vertrekken, dan is Mourinho bereid om mee te werken aan een transfer. Hij spoort de clubleiding aan om eveneens welwillend tegenover een vertrek van Cech te staan.

"Petr verdient het om met de leiding om de tafel te gaan over zijn toekomst. Hij heeft een gigantische staat van dienst bij deze club", zegt Mourinho tegen pers. "Ik heb geen zin om telkens mijn keuzes aan spelers uit te moeten leggen. Ze weten waar mijn kantoor is. Als ze uitleg willen, dan zal ik de deur daar nooit voor sluiten. Dan zal ik mijn keuze toelichten. Petr is nog niet bij mij langsgeweest", aldus de Portugese coach.

"Petr moet absoluut spelen, of het nou hier is of bij een andere club. Als Thibaut verhinderd is, dan twijfel ik geen moment aan hem. Mocht ik halverwege het seizoen een rotatiesysteem willen gebruiken zodat mijn spelers fit blijven, dan heb ik misschien nog steeds twee van de drie beste keepers ter wereld ter beschikking."

Uber betaalt 'snorderboete' chauffeurs

De appdienst Uber zal garant staan voor boetes die particuliere chauffeurs van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport krijgen. Het bedrijf vindt de taxiwet achterhaald, aldus de directeur van Uber Nederland tegen Het Parool.

"De Wet Personenvervoer komt uit 2000, ondertussen is de techniek voortgeschreden, de wet is niet mee-ontwikkeld", zegt Niek van Leeuwen in de krant. In die wet staan onder meer de plicht een taximeter te hebben en het werken met maximumtarieven. Zonder vergunning mogen chauffeurs de weg niet op.

Met de dienst Uberpop kan een particuliere auto worden besteld, die klanten voor ongeveer de helft van de prijs van een taxirit vervoert. Volgens de Amsterdamse taxicentrale TCA zijn Uberpopchauffeurs ordinaire snorders. "Mensen vervoeren tegen geld zonder de juiste papieren is in feite een illegale activiteit." De inspectie is het daarmee eens, getuige de aankondiging boetes uit te gaan delen.

Uber gaat met het voornemen om de boetes te betalen de confrontatie aan met de inspectie. Van Leeuwen zegt naar juridische duidelijkheid te streven. Hij stelt dat het bedrijf niet op een rechtzaak uit is, maar het is te verwachten dat het daar wel op zal uitdraaien.

Mogelijk voelt Uber zich gesterkt door de boze reactie van eurocommissaris Neelie Kroes in april, op het besluit om Uber in de Belgische hoofdstad Brussel te verbieden. Volgens de commissaris digitale agenda houdt zo'n verbod innovatie tegen.

Rusland: noodhulp in Oekraïne afgeleverd

De noodhulp die Rusland naar het oosten van Oekraïne heeft gestuurd, is afgeleverd. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zaterdag bekend dat het wil blijven samenwerken met het Rode Kruis voor de levering van hulpgoederen aan Oost-Oekraïne.

Het Rode Kruis is volgens het ministerie een 'betrouwbare partner'. Zaterdag begonnen de eerste vrachtwagens van het hulpkonvooi hun terugtocht naar Rusland. Meer dan 50 vrachtwagens zijn de grens van Oekraïne met Rusland al overgestoken. De autoriteiten in Loehansk, waar de hulpgoederen zijn uitgeladen, hopen zaterdag te beginnen met het uitdelen van de noodhulp.

Paul Picard van de OVSE-missie in Rostov zei tegen het Russische persbureau RIA Novosti dat er vooralsnog geen incidenten zijn geweest met het konvooi in Oekraïne.

Rusland: noodhulp in Oekraïne afgeleverd
Rusland: noodhulp in Oekraïne afgeleverd (Foto: ANP)

Hamas steunt ICC-gang Abbas

Hamas staat achter de wens van de Palestijnse president Mahmoud Abbas om lid te worden van het Internationaal Strafhof (ICC). Dat heeft Hamasleider Moussa Abu Marzouk zaterdagochtend op zijn Facebookpagina gezegd.

Hamas heeft het document ondertekend waarin Abbas vraagt om steun voor de aanvraag van het lidmaatschap, aldus Abu Marzouk. Een woordvoerder van Hamas, Izzat Rishq, bevestigde dat het document is ondertekend.

Als de Palestijnen zich aansluiten bij het ICC kan Israël, maar ook Hamas, worden aangeklaagd voor oorlogsmisdrijven.

Amerikaanse Ledecky zwemt wereldrecord op 400 vrij

De Amerikaanse zwemster Katie Ledecky heeft haar eigen wereldrecord op de 400 meter vrije slag verbeterd. Bij de Pan-Pacifische kampioenschappen in het Australische Gold Coast klokte ze zaterdag een tijd van drie minuten en 58,37 seconden. Daarmee haalde ze bijna een halve seconde van haar oude toptijd af.

De pas 17-jarige Ledecky heeft ook de wereldrecords op de 800 en 1500 meter vrije slag in handen. Op die eerste afstand is ze tevens de regerend olympisch kampioene. In Gold Coast won Ledecky deze week al vier gouden medailles. Naast de 400 vrij, triomfeerde ze op de 200, 800 en de 4x200 meter vrije slag.

[pic] Oekraïner biecht Sovjetster beschilderen op

Een Oekraïner die wereldwijd bekend staat om het beklimmen van hoge gebouwen, heeft toegegeven dat hij degene was die de Sovjetster in Moskou heeft beschilderd. Dit om de huidige vier opgepakte Russen vrij te pleiten.

Hen wacht –naar verluidt dus onterecht– maximaal zeven jaar cel of strafkamp als ze veroordeeld worden voor ‘hooliganisme’, waar ook drie leden van Pussy Riot in 2012 voor achter de tralies verdwenen. De Oekraïner verklaart op zijn klauterpagina op Facebook (Mustang Wanted geheten): “Ik, Hryhoriy, een burger uit Oekraïne, ben genoodzaakt dit op te biechten, niet om bekend te worden maar om te zorgen voor het vrijlaten van deze onschuldige Russische burgers. Die worden beschuldigd van hooliganisme en riskeren slachtoffers te worden van de Russische justitie, die bekendstaat om z’n rechtvaardigheid (sic).”

Ik ben een man die in een impuls van waarachtige vaderlandsliefde naar het dak van de wolkenkrabber op de Kotelnichesky-oever geklommen is, en het opnieuw geverfd heeft in de kleuren van onze Oekraïense vlag. Daarna heb ik de vlag van het onafhankelijke Oekraïne bovenop [de toren] bevestigd. Ik heb fotografisch- en videobewijs.”

Hij geeft aan dat het hele proces veel tijd in beslag nam en bijna de hele nacht duurde. Rond zes uur ’s ochtends was hij eindelijk klaar. “Rond die tijd zag ik op het dak van het gebouw de Russische burgers die nu zijn aangeklaagd en mogelijk zeven jaar in de cel moeten verdwijnen. Het is het waard om op te merken dat ik hen niet eens ken.”

Robben: "Openingswedstrijd altijd zwaar"

Arjen Robben was in de eerste competitiewedstrijd van Bayern München direct belangrijk. De Nederlandse aanvaller had vrijdag met een goal en een assist een groot aandeel in de 2-1 thuiszege op VfL Wolfsburg. "De eerste wedstrijd van het seizoen is altijd zwaar", liet Robben na afloop weten.

"We begonnen goed en zijn in de eerste helft niet in de problemen gekomen", aldus de 30-jarige Bedummer. "We kwamen ook met 1-0 voor en meteen na rust maakten we er 2-0 van. Normaal gesproken moet het dan afgelopen zijn en speel je de wedstrijd gewoon uit, maar wij lieten ze toen eigenlijk terugkomen."

Desondanks is Robben tevreden met de drie punten. "Natuurlijk kan het nog een stuk beter, maar de competitie duurt nog lang. En dat is ook normaal na zo'n eerste wedstrijd."

Uitslag derde vrije training België

Valtteri Bottas heeft de snelste tijd neergezet bij de derde vrije training voor de Grand Prix van België. De Fin van Williams was op een opdrogende baan Red Bull-coureur Daniel Ricciardo te snel af. De Australiër was op zijn beurt enkele duizendsten sneller dan Nico Rosberg, de leider in het wereldkampioenschap.

Vanmiddag zalvanaf 14.00 uur de kwalificatie verreden worden.

Uitslag derde vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Williams 1:49.465   12
2 D. Ricciardo Red Bull 1:49.733 +0:00.268 9
3 N. Rosberg Mercedes 1:49.739 +0:00.274 13
4 K. Räikkönen Ferrari 1:49.817 +0:00.352 9
5 L. Hamilton Mercedes 1:49.817 +0:00.352 13
6 F. Alonso Ferrari 1:49.890 +0:00.425 9
7 D. Kvyat Toro Rosso 1:49.893 +0:00.428 11
8 J. Button McLaren 1:50.203 +0:00.738 11
9 F. Massa Williams 1:50.423 +0:00.958 11
10 J. Vergne Toro Rosso 1:50.535 +0:01.070 10
11 S. Perez Force India 1:50.592 +0:01.127 12
12 K. Magnussen McLaren 1:50.748 +0:01.283 11
13 S. Vettel Red Bull 1:50.814 +0:01.349 10
14 N. Hülkenberg Force India 1:50.866 +0:01.401 11
15 A. Sutil Sauber 1:50.962 +0:01.497 12
16 R. Grosjean Lotus 1:51.509 +0:02.044 9
17 P. Maldonado Lotus 1:51.610 +0:02.145 10
18 E. Gutierrez Sauber 1:51.898 +0:02.433 15
19 J. Bianchi Marussia 1:52.457 +0:02.992 14
20 M. Chilton Marussia 1:52.984 +0:03.519 14
21 M. Ericsson Caterham 1:54.294 +0:04.829 11
22 A. Lotterer Caterham 1:55.008 +0:05.543 13

Bezuiniging op zorgtoeslag

Het kabinet gaat volgend jaar bezuinigen op de zorgtoeslag, de tegemoetkoming voor lagere inkomens voor het geld dat ze aan zorg kwijt zijn. Dat hebben ingewijden zaterdag gezegd na berichtgeving in het AD.

De regeringspartijen zijn het daarover eens geworden met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Dit voorjaar zag het kabinet af van invoering van de huishoudtoeslag, die de huidige zorgtoeslag, de huurtoeslag, het kindgebonden budget en een toeslag voor ouderen zou moeten vervangen. Dit sloeg een gat van ruim 600 miljoen in de begroting voor 2015.

Bezuiniging op zorgtoeslag
Bezuiniging op zorgtoeslag (Foto: ANP)

Feyenoord en Utrecht akkoord over Toornstra

Feyenoord en FC Utrecht hebben een akkoord bereikt over de transfer van Jens Toornstra. De middenvelder tekent een vierjarig contract bij de Rotterdammers als hij de medische keuring met goed gevolg doorloopt, meldt Utrecht zaterdag.

De transfersom is niet bekendgemaakt, maar bedraagt naar verluidt 3,5 miljoen euro. Toornstra had nog een verbintenis tot medio 2017 bij de Domstedelingen, waarvoor hij sinds begin 2012 speelde. In 48 competitieduels in Utrecht scoorde hij achttien keer. Eerder kwam de tweevoudig international uit voor ADO Den Haag.

Opmerkelijk genoeg treffen Feyenoord en Utrecht elkaar zondag in de Kuip. Toornstra komt tijdens dat duel niet in actie. Hij kampt met een rugblessure.

De transfer van Toornstra hing al in de lucht. Mogelijk moet hij de opvolger worden van Jordy Clasie, die na het succesvol verlopen WK in de belangstelling staat van FC Porto.

Boycotgroente stijgt in prijs

De prijzen van tomaten, komkommers en paprika's zijn onder meer door het slechte weer vrijwel teruggekeerd op het niveau van voor de Russische boycot. Dat bevestigde voorzitter Nico van Ruiten van de ondernemersorganisatie LTO Glaskracht zaterdag na berichtgeving door de Volkskrant.

Door de lagere temperaturen is de oogst teruggevallen. Dat heeft geleid tot een verminderd aanbod waardoor de prijzen stijgen. Volgens Van Ruiten hebben aan de andere kant mogelijk ook de promotieacties van de supermarkten geleid tot een stijgende vraag.

Boycotgroente stijgt in prijs
Boycotgroente stijgt in prijs (Foto: ANP)

Matthews langer bij Orica-GreenEDGE

Michael Matthews heeft zijn contract bij Orica-GreenEDGE met twee jaar verlengd. De 23-jarige sprinter draagt tot eind 2016 het shirt van de Australische formatie. "Dit is voor mij het perfecte team. Ik zou nergens anders willen rijden", zegt de Australiër zaterdag op de website van GreenEDGE.

Matthews staat later op de dag aan de start van de Vuelta, waarin hij vorig jaar nog twee etappes won. Eerder dit seizoen schreef hij ook een rit in de Giro d'Italia op zijn naam en droeg hij zes dagen de roze leiderstrui.

Voor zijn komst naar GreenEDGE twee jaar geleden reed Matthews voor Rabobank. "Ik heb sinds 2012 al veel progressie geboekt. Ik hoop in de komende twee jaar sterker te worden en nog meer te winnen."

GreenEDGE verlengde onlangs al de contracten van Simon Gerrans en Luke Durbridge.

Russische trucks terug bij Oekraïense grens

Enkele trucks van het Russische hulpkonvooi die vrijdag de Oekraïense grens over waren gegaan, zijn zaterdag teruggekeerd naar Rusland. Zeker vier vrachtwagens zijn bij de grens gezien. Of ze nog geladen met hulpgoederen zijn, is niet duidelijk.

De vrachtwagens waren zonder toestemming van Oekraïne de grens over gereden. Dat leverde veel kritiek op van onder meer de NAVO en de Europese Unie. Kiev noemde het een directe invasie van Oekraïne door Rusland en een schending van het internationaal recht.

Het konvooi, dat bestaat uit ruim 260 trucks, was op weg naar het rebellenbolwerk Loehansk in Oost-Oekraïne. De vrachtwagens zijn volgeladen met hulpgoederen voor bewoners maar Oekraïne en het Westerse landen vermoeden dat Rusland het konvooi mogelijk wil gebruiken om pro-Russische separatisten te bevoorraden.

Paul de Leeuw duikt studio in voor nieuw album

Paul de Leeuw gaat een nieuw album opnemen. De 52-jarige presentator en zanger duikt volgende maand de studio in om met onder anderen Ruth Jacott liedjes van Robert Long in een nieuw jasje te steken.

"Die muziek mag niet vergeten worden", zegt De Leeuw zaterdag in het AD. Hij had veel aan de nummers toen hij als puber worstelde met zijn seksualiteit. "Mijn platenmaatschappij wilde in eerste instantie liever eigen songs, maar is toch om, nu ook Ruth Jacott en hopelijk het Nederlands blazersensemble en Ilse DeLange meewerken."

De Leeuw is eerst weer op tv te zien met een nieuw programma. Vanaf zaterdag presenteert hij op RTL 4 Roodkapje. "Natuurlijk ben ik daar gespannen voor", zegt de presentator. "Hiervoor ben ik helemaal verantwoordelijk, ik heb het programma zelf bedacht. Als het niet lukt, kan ik niemand anders de schuld geven dan mezelf."

'Meisje seksvideo Roelvink gedrogeerd'

De ouders van het meisje dat is gefilmd terwijl ze een seksueel avontuurtje had met Dave Roelvink denken dat ze toen mogelijk is gedrogeerd. Haar vader laat zaterdag in De Telegraaf weten dat wordt vermoed dat de partydrug ghb in het spel is geweest. "Onze dochter heeft totaal niet in de gaten gehad wat er allemaal in huis en om haar heen gebeurde."

Het gebeuren vond in juli plaats tijdens een huisfeest van het 21-jarige meisje, waar Dave en zijn vrienden aanwezig waren. Vorige week lekte een filmpje uit waarin was te zien dat ze de zoon van zanger Dries Roelvink oraal bevredigde. Deze week werd duidelijk dat er een tweede, naar verluidt explicietere video circuleert binnen Daves vriendenkring.

Beide filmpjes zouden zijn gemaakt zonder toestemming van het meisje. Bovendien zou uit de beelden van het tweede filmpje blijken dat die door model en realityster Dave Roelvink zelf zijn gemaakt.

De familie van het meisje heeft de hulp ingeroepen van advocaat Peter Plasman, die bij de officier van justitie aangifte doet tegen Roelvink en een vriend wegens het heimelijk filmen in het huis van het meisje. "Ook zullen media die eerder beelden verspreidden een sommatiebrief krijgen, waarin wordt gewezen op de strafbaarheid van het publiekelijk maken van deze beelden", zegt Plasman.

Tijdens het huisfeest werden ook kostbare spullen, waaronder juwelen gestolen. Dave en zijn vrienden zijn daar vorige week al over verhoord.

[Vuelta] Quintana en Froome beginnen aan titanenstrijd

Met een ploegentijdrit in Jerez de la Frontera gaat zaterdag met de Vuelta a España de laatste grote wielerronde van het jaar van start. De Colombiaan Nairo Quintana geldt als de favoriet, met de Brit Chris Froome als op het oog enige serieuze uitdager. Elf Nederlanders doen mee aan de Spaanse wielerronde, die op zondag 14 september eindigt met een tijdrit in Santiago de Compostela.

Quintana won eerder dit jaar al de Giro d'Italia en liet vervolgens de Tour de France schieten, nadat zijn ploeg Movistar Alejandro Valverde had aangewezen als kopman. Met zijn eindzege in de Ronde van Burgos liet de 24-jarige klimmer vorige week al zien op tijd in vorm te zijn. "Ik kijk vol vertrouwen uit naar de weken die voor me liggen", liet hij dan ook weten.

Froome had zijn seizoen eigenlijk helemaal afgestemd op de Tour de France, maar een val in de door Lars Boom gewonnen kasseienetappe maakte al snel een einde aan de ambitie om zijn titel te prolongeren. "Dit is precies de uitdaging die ik nodig had na de teleurstelling over mijn opgave in de Tour", toonde de kopman van Sky zich alvast strijdvaardig. "De Vuelta is een perfecte wedstrijd om me nu op te focussen."

Ook Alberto Contador zal proberen de bittere nasmaak van een mislukte Tour de France in Spanje weg te spoelen. Het is echter de vraag in hoeverre de renner van Tinkoff-Saxo is hersteld van de zware val in de tiende etappe, waarbij hij zijn scheenbeen brak. De Vuelta-winnaar van 2008 en 2012 zegt zelf geen rol te zullen spelen in het klassement, maar te hopen op een ritzege in de laatste week.

Quintana, Froome en Contador zijn niet de enige grote namen die acte de présence geven in de Vuelta. Zo verschijnt ook Thibaut Pinot, de nummer drie en winnaar van de witte jongerentrui in de afgelopen Tour, aan de start. Ook van renners als Joaquim Rodríguez, Rigoberto Urán, Fabio Aru en Valverde mag het nodige verwacht worden.

Chris Horner, inmiddels 42 jaar, is er niet bij om zijn titel te verdedigen. De Amerikaan werd door Lampre vrijdag uit de selectie gehaald. Aanleiding is een te laag cortisolgehalte, dat hij overhield aan een een bronchitisbehandeling.

De UCI had toestemming voor de behandeling gegeven en van de internationale wielerunie had Horner mogen starten. Lampre houdt zijn kopman echter aan de kant omdat hij niet kan voldoen aan de antidopingvoorwaarden van de Mouvement Pour un Cyclisme Crédible (MPCC), een organisatie die de geloofwaardigheid van het wielrennen wil verbeteren.

De ogen van de Nederlandse wielerfans zullen vooral zijn gericht op de kopmannen van Belkin Wilco Kelderman en Robert Gesink. De 23-jarige Kelderman liet eerder dit jaar met zijn zevende plaats in de Giro zien met de grote mannen mee te kunnen. Gesink rijdt zijn eerste grote ronde sinds zijn operatie in mei wegens hartritmestoornissen. Hij eindigde al drie keer in de top tien van de Vuelta.

Belkin neemt met sprinter Moreno Hofland, Stef Clement, Martijn Keizer, Maarten Tjallingii en Laurens ten Dam nog vijf Nederlanders mee. Die laatste heeft al de Tour in zijn benen. Ramon Sinkeldam, Koen de Kort (beiden Giant-Shimano), Wout Poels (Omega Pharma-Quick-Step) en Pim Ligthart (Lotto-Belisol) maken het Nederlands elftal compleet.

De Vuelta lijkt ook dit jaar weer op het lijf geschreven van de klimmers. Acht etappes kennen een aankomst bergop, terwijl de sprinters met amper vijf kansen genoegen moeten nemen. De beslissing over de laatste rode leiderstrui valt op de slotdag in een tien kilometer lange tijdrit in pelgrimsoord Santiago. Madrid wordt door de organisatie voor het eerst sinds 1993 gepasseerd als decor voor de laatste etappe.

[jOS] Hockeysters straffen Duitse tegentreffer hard af

De Nederlandse hockeydames hebben op de Jeugd Olympische Spelen geen genade getoond tegen Duitsland. In de kwartfinale werd de goede vorm van de groepsfase doorgezet: 8-1.

Nederland werd groepswinnaar met zeer imponerende cijfers. In vier wedstrijden kregen de dames één tegentreffer en werd het net van de tegenstander liefst 46 keer gevonden. De Duitse vrouwen wonnen in hun groep slechts één wedstrijd en verloren drie keer, maar doordat Zambia alles verloor mochten ze toch naar de kwartfinales.

In die kwartfinale maakte Luisa Hohenhövel al na een minuut de 0-1 voor Duitsland. Het duurde vervolgens tien minuten tot Frederique Matla Nederland op gelijke hoogte bracht. Daarna ging het hard, want nog eens tien minuten later hadden Marijn Veen, Maxime Kerstholt en nogmaals Matla de score op 4-1 gebracht. 

Een kleine tien minuten verder brachten Kerstholt, Michelle Fillet en Veen Nederland in een tijdsbestek van nog geen drie minuten naar 7-1, waarna Fillet even later de eindstand van 8-1 liet noteren. 

Nederland neemt het zondag in de halve finale op tegen Argentinië, dat met liefst 9-0 afrekende met Uruguay. De Argentijnse vrouwen zorgen in de eerste groepswedstrijd nog voor een opvallend resultaat, door Fiji met 22-0 te verslaan. Daarna ging het echter wat minder en werd met 6-0 verloren van Nederland. 

[EKZ] Estafettezwemmers naar finale 4x200 meter vrij

De Nederlandse estafettezwemmers zijn op de voorlaatste dag van het EK doorgedrongen tot de finale van de 4x200 meter vrije slag. Ferry Weertman, Dion Dreesens, Joost Reijns en Sebastiaan Verschuren klokten zaterdag een tijd van 7.15,52. Daarmee wonnen ze hun halve finale en zetten ze de derde tijd van het veld neer.

De Duitse en Russische zwemmers staken er in Berlijn boven uit. De thuisfavorieten waren het snelst in 7.10,26, Rusland kwalificeerde zich in 7.11,37 als tweede. Later op de dag wordt de finale gezwommen.

Moniek Nijhuis bereikte overtuigend de halve finales op de 50 meter schoolslag. De 26-jarige Twentse won haar serie in 30,75 seconden. Alleen de Litouwse Ruta Meilutyte was nog iets sneller. De regerend olympisch en wereldkampioene tikte aan in 30,73.

Nijhuis haalde eerder de finale van de 100 meter schoolslag. Daarin finishte ze als vijfde. De halve eindstrijd van de 50 meter schoolslag is zaterdagmiddag, de medailles worden zondag verdeeld.

Op de 50 meter vrije slag plaatsten Maud van der Meer en Inge Dekker zich voor de halve finales. Van der Meer zwom in 25,18 de achtste tijd in de voorrondes, Dekker had aan 25,38 voldoende. Dat was goed voor de veertiende plaats.

Sharon van Rouwendaal bleef steken in de series van de 200 meter vlinderslag. De geboren Utrechtse, eerder nog zeer succesvol in het open water, kwam met 2.14,10 minuten niet verder dan de twintigste plaats.

Jesse Puts werd in de voorrondes van de 50 meter vrije slag uitgeschakeld. De 20-jarige debutant eindigde in 23,31 in totaal als 43e. Eerder haalde Puts wel de eindstrijd op de 50 meter rugslag.

Kvitova ten koste van Stosur naar finale New Haven

Petra Kvitova heeft de finale van het WTA-toernooi in New Haven bereikt. De Tsjechische, als tweede geplaatst, was vrijdag overtuigend te sterk voor Samantha Stosur met 6-3 en 6-1. In de eindstrijd neemt de Wimbledon-kampioene het op tegen de Slowaakse Magdalena Rybarikova, die eerder op de dag Camila Giorgi versloeg.

Kvitova kan haar tweede titel van het jaar en de dertiende in haar loopbaan veroveren. Op het palmares van Rybarikova prijken tot dusver vier toernooizeges.

Bij het ATP-toernooi van Winston-Salem sloeg Jerzy Janowicz zich ten koste van thuisspeler Sam Querrey naar de finale. De Pool trok in drie sets aan het langste eind met 4-6, 7-5 en 6-4. Om de eerste titel in zijn carrière te winnen moet hij afrekenen met Lukas Rosol. De Tsjech was Yen-Hsun Lu de baas.

Feyenoord ziet af van Guidetti

John Guidetti keert niet terug bij Feyenoord. De Rotterdamse club is er niet zeker van dat de Zweed kan terugkeren op topniveau, laat technisch directeur Martin van Geel zaterdag weten in De Telegraaf. Guidetti, die de laatste jaren weinig speelde door een slepende blessure, mag vertrekken bij Manchester City.

"We hebben zijn hele medische dossier gelicht. Hoe jammer ook, want het is een fantastische jongen die je het van harte gunt, maar het risico is ons te groot", zegt Van Geel. De 22-jarige spits speelde in het seizoen 2011-2012 als huurling voor Feyenoord en groeide uit tot publiekslieveling.

Feyenoord heeft zijn hoop nu gevestigd op Bas Dost. "Hij past bij Feyenoord", aldus Van Geel. "Alleen moet er dan water bij de wijn, anders kan het gewoon niet." Dost wil alleen weg bij VfL Wolfsburg als daar geen reële kans op veel speeltijd is.

De Rotterdammers staan wel op het punt om Jens Toornstra aan te trekken. De middenvelder van FC Utrecht tekent binnenkort eeen vierjarig contract.

Dode en zwaargewonde door ongeluk

De 18-jarige jongen die vrijdagavond werd aangereden in het Friese Pingjum is zaterdagochtend overleden. Een 18-jarig meisje dat ook werd geraakt door de auto, ligt gewond in het ziekenhuis. Een hond die bij het tweetal liep, kwam ook door de aanrijding om het leven.

Een 37-jarige automobilist die de twee aanreed in het dorpje nabij Harlingen, is aangehouden. Onduidelijk is hoe het ongeluk kon gebeuren, dat wordt nog onderzocht.

Omstanders ontfermden zich direct na de aanrijding over de twee. De jongen uit Steggerda werd met een traumahelikopter afgevoerd naar Groningen. Daar stierf hij zaterdag aan zijn verwondingen. De jonge vrouw uit Pingjum werd in eerste instantie met de ambulance naar Sneek gebracht. Daar is later besloten om haar alsnog naar Groningen te brengen.

Dode en zwaargewonde door ongeluk
Dode en zwaargewonde door ongeluk (Foto: ANP)

'Rechtsstaat koste wat kost beschermen'

Als het nodig is, moet de wet worden aangepast "om de rechtsstaat te kunnen beschermen tegen hen die haar ondermijnen". Dat schrijft PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom in een opiniestuk in de Volkskrant op zaterdag.

Volgens Samsom is de "voedingsbodem voor wederzijds onbegrip of zelfs haat helaas nog vruchtbaar in Nederland". Samsom roept daarom op om "een tandje bij" te schakelen. "Meer lef om elkaar aan te spreken op gebrekkige integratie. Een consequentere aanpak van discriminatie in iederen vorm. En meer weerbaarheid tegen de elementen die onze kernwaarden ondergraven."

Amsterdamse asielzoekers weer op straat

De ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers die een school in Amsterdam-Zuid hadden gekraakt, staan weer op straat. Na komst van de politie hebben ze het pand, de zogenoemde vluchtschool, vrijwillig verlaten. Dat laat een woordvoerder van de vluchtelingen weten.

De politie was van plan om het gebouw aan de Zuidelijke Wandelweg rond 07.00 uur te ontruimen, maar dat werd uiteindelijk later dan gepland. Er zijn geen arrestaties verricht. Waar de vluchtelingen nu heen gaan, is nog niet bekend.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) schreef woensdag nog in een brief aan de gemeenteraad dat de asielzoekers uiterlijk vrijdag moesten vertrekken. De eigenaar van de school had aangifte gedaan omdat hij het gebouw later dit jaar wilde gebruiken voor speciaal onderwijs.

De vluchtelingen trekken al ruim twee jaar van locatie naar locatie in Amsterdam. Eerder zaten ze onder meer in een tentenkamp, oude gevangenis en kantorencomplex.

Luxemburger Didier wint in Pro Cycling Challenge

De Luxemburgse wielrenner Laurent Didier heeft vrijdag de vijfde etappe in de USA Pro Cycling Challenge gewonnen. De Trek-renner maakte deel uit van een kopgroep en sprong weg in het klimmetje naar Boreas Pass, zo'n vijf kilometer voor de finish. Janier Acevedo (Garmin-Sharp) werd tweede, Rob Britton (Team Smartstop) werd derde.

Tejay van Garderen kwam in het peloton over de streep. De BMC-renner blijft klassementsleider in Colorado. Hij heeft een voorsprong van 20 seconden op de Pool Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) die hij zaterdag in de zestien kilometer lange tijdrit in Vail verdedigt. De hele tijdrit moet er geklommen worden. In totaal gaat de weg ruim vijfhonderd meter omhoog.

De USA Pro Cycling Challenge duurt nog tot en met zondag. Dan wordt de slotetappe van Boulder naar Denver verreden.

[BL] Robben scoort voor winnend Bayern München

Bayern München is het seizoen in de Bundesliga begonnen met een 2-1 thuiszege op VfL Wolfsburg. Thomas Müller en Arjen Robben scoorden de doelpunten voor de titelverdediger. Oud-Bayern-aanvaller Ivica Olic scoorde tegen voor Wolfsburg. De overige duels in de eerste speelronde van de Bundesliga staan zaterdag en zondag op het programma.

Bayern verwelkomde Holger Badstuber terug in de Bundesliga na bijna twee jaar blessureleed. Op 1 december 2012 viel hij tegen Borussia Dortmund geblesseerd uit. Vorige week maakte hij in de DFB Pokal al zijn rentree. Ook jongeling Gianluca Gaudino mocht, net als in de Supercup, vanaf het eerste fluitsignaal spelen van trainer Pep Guardiola.

In eerste instantie leek er niets aan de hand voor de thuisploeg. Op aangeven van Robben opende Müller weliswaar pas na 37 minuten de score, maar voor die tijd had Bayern ook al een aantal goede kansen gehad. Robben verdubbelde vlak na rust de marge, maar toen Olic vijf minuten later de 2-1 scoorde, kreeg Wolfsburg nieuwe moed.

De bezoekers zochten veelvuldig de aanval en noopten Bayern-goalie Manuel Neuer meerdere keren tot optreden. Invaller Junior Malanda kreeg de grootste kans. Zijn inzet ging via Neuer tegen de lat. Toen de bal op vijftig centimeter van de doellijn neerkwam, schoot de Belg hem voorlangs.

Daarna zette de thuisploeg weer aan. Invaller Sebastian Rode schoot raak, maar Müller stond in de baan van het schot buitenspel en deed een poging de bal te beroeren. Dat betekende volgens de scheidsrechter dat hij hinderlijk buitenspel stond en dus ging de 3-1 niet door. Robben schoot vervolgens nog tegen de lat en Müller hakte de bal in het zijnet. Kansen voor Wolfsburg kwamen er in de slotfase niet meer.

[Vid] Zomerbobsleeën voor het eerst officieel

In het Duitse Hückeswagen gaat zaterdag voor het vierde jaar de zomerbobsleewedstrijd van start. Het is het eerste jaar waarin dat officieel gedaan wordt onder auspiciën van de FIBT, de internationale bob- en rodelbond. 

In de vaak steile straten van het stadje is een 525 meter lange baan aangelegd van speciaal asfalt, met beschermende muren aan beide kanten. Daar zullen de atleten in hun bobslee op wielen naar beneden razen. Dat gebeurt in eenzelfde soort slee als tijdens het 'gewone' bobsleeën, maar dus met wielen in plaats van ijzers. 

Er doen veel bekende namen mee in Hückeswagen, waaronder de Nederlanders Esmé Kamphuis en Edwin van Calker. Ook oud-olympisch kampioen en winnaar van twee keer brons in Sochi Steven Holcomb zal van de partij zijn. Beat Hefti, oud-winnaar van de World Cup en goed voor zilver in Sochi, laat zich ook zien op het evenement, net als de Rus Alexander Kasjanov, die in Sochi twee keer vierde werd. 

Een impressie van het 'EK' zomerbobsleeën in 2012 in Hückeswagen (Bron: YouTube)

Atlético verovert Supercopa na zege op Real

Atlético Madrid heeft voor het eerst sinds 1985 de Spaanse supercup gewonnen. In de return van het duel om de Supercopa Española was de landskampioen vrijdag voor eigen publiek met 1-0 te sterk voor bekerwinnaar Real Madrid. De eerste wedstrijd bij Real thuis was dinsdag nog in een 1-1 gelijkspel geëindigd.

De beslissing in het duel viel al in de tweede minuut. Toen scoorde Mario Mandzukic op aangeven van Antoine Griezmann. In een keihard duel waren er vervolgens gevaarlijke periodes voor beide clubs. Dat zag ook Atlético-coach Diego Simeone die zich halverwege de eerste helft kwaadmaakte toen Juanfran niet snel genoeg het veld in mocht na een blessurebehandeling en vanaf de tribune verder moest.

Bij Real was Cristiano Ronaldo op de bank begonnen, maar aan het begin van de tweede helft kwam de Portugees in het veld voor Toni Kroos. Zelfs de vedette van Real kon het tij echter niet keren. Toen Luka Modric in de negentigste minuut zijn tweede gele kaart kreeg, was Atlético helemaal zeker van de eerste prijs van het seizoen.

Rosol houdt Lu uit finale Winston-Salem

Lukas Rosol (7) heeft de finale bereikt van het ATP-toernooi in Winston-Salem. De 29-jarige Tsjechische tennisser had vrijdag wel zijn handen vol aan Yen-Hsun Lu (9) uit Taiwan. Na ruim twee uur was het pleit beslecht en nam Rosol met een 7-5, 4-6 en 6-4 zege op zak de felicitaties in ontvangst. In de finale wacht Jerzy Janowicz uit Polen of de Amerikaan Sam Querrey.

Bij het WTA-toernooi in New Haven is Magdalena Rybarikova de eerste finaliste. De Slowaakse was met 6-2 en 6-4 te sterk voor Camila Giorgi uit Italië. Rybarikova wordt hoe dan ook de underdog in de eindstrijd. Samantha Stosur en Petra Kvitova (2) strijden later vrijdag in de andere halve finale tegen elkaar.

'Geld verslaafdenzorg wordt verspild'

Veel verslaafden krijgen een behandeling vergoed die hen helemaal niet van de alcohol of drugs afhelpt. Die dubieuze behandelmethoden zouden uit het basispakket moeten worden gehaald om verspilling van zorggeld te voorkomen. Dat schrijft Trouw zaterdag op basis van een conceptrapport van Zorginstituut Nederland.

"Er zijn situaties waar duidelijk is dat de euro's premiegeld die wij besteden aan verslavingszorg, niet goed terechtkomen", zo constateert het adviesorgaan in het rapport. Zo is er een kliniek die bij navraag van de zorgverzekeraar veertien uur per dag activiteiten bleek te declareren als yoga en paardrijden. Ook worden verslaafden naar het buitenland gestuurd en zijn er andere behandelmethoden waarvan onduidelijk is of ze wel werken.

Volgens Zorginstituut Nederland worden verslaafden verder te vaak opgenomen in een kliniek terwijl een behandeling thuis een stuk goedkoper zou zijn. Ook heeft dat het voordeel dat patiënten direct leren om te gaan met hun problemen.

'Balkenende ver boven balkenendenorm'

Het salaris van voormalig minister-president Jan Peter Balkenende lag in de afgelopen jaren een stuk hoger dan de naar hem vernoemde 'balkenendenorm'. In zijn eerste jaren na zijn premierschap streek hij als partner bij Ernst & Young gemiddeld 466 duizend euro per jaar op. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Het inkomen van de voormalig CDA-leider is aanzienlijk meer dan zijn salaris als minister-president. Dat bedroeg in zijn laatste volledige regeringsjaar 2009 inclusief onkosten 155 duizend euro.

De salarisnorm voor functionarissen in de publieke sector werd opgezet nadat er een toenemende maatschappelijke verontwaardiging was ontstaan over de hoge salarissen en ontslagvergoedingen van bestuurders. Volgens de balkenendenorm mogen zij nog altijd niet meer dan 130 procent van het salaris van de minister-president verdienen. De norm ligt nu op ongeveer 230 duizend euro.

Prinsengrachtconcert beleeft 30e tv-editie

Naar verwachting komen zaterdagavond in Amsterdam weer veel liefhebbers van klassieke muziek af op het jaarlijkse Prinsengrachtconcert. Op een ponton in de gracht geven de Georgische violiste Lisa Batiashvili en haar echtgenoot de Franse hoboïst François Leleux acte de présence.

Samen met bevriende musici spelen zij werken van Johann Sebastian Bach, Piazzolla en de Georgische componist Tsintsadze. Traditiegetrouw wordt het Prinsengrachtconcert afgesloten met het lied 'Aan de Amsterdamse grachten'.

Het gratis toegankelijke openluchtconcert wordt dit jaar voor de 30e keer uitgezonden door de AVRO. In 1984 bracht de omroep het concert voor het eerst op televisie. Toen speelde violist Ivry Gitlis op drie pontons in de Prinsengracht.

Het evenement vond voor het eerst plaats in 1981. De eerste drie keer werd het nog niet uitgezonden op tv.

Prinsengrachtconcert beleeft 30e tv-editie
Prinsengrachtconcert beleeft 30e tv-editie (Foto: ANP)

Velsertunnel niet heropend

De Velsertunnel in de snelweg A22 is zaterdagochtend vroeg niet volgens plan geopend. Rijkswaterstaat tast nog in het duister over de oorzaak van de stroomstoring die de tunnel eerder trof, zei een woordvoerster van de organisatie.

"De tunnel kan nog niet open, omdat het nog niet veilig genoeg is", stelde de woordvoerster. Het is nog onduidelijk hoelang het onderzoek nog gaat duren. De tunnel sloot vrijdagavond om 20.00 uur en zou uiterlijk zaterdagochtend 05.00 uur weer openen.

Automobilisten moeten ook zaterdagavond omrijden, waarschuwde de woordvoerster. Ook dan sluit de tunnel om 20.00 uur voor onderzoek. Bezoekers van festival Mystery Land kunnen volgens Rijkswaterstaat gebruikmaken van een omleiding over de A9 en zouden minimale hinder moeten ondervinden.

De Velsertunnel was vrijdag enkele uren afgesloten, omdat de stroom was uitgevallen. Daardoor werkten de pompen niet meer die het regenwater moesten wegwerken. Ook de camera's waarmee het verkeer in de gaten wordt gehouden, deden het hierdoor niet meer.

Adviseur Obama: grenzen houden ons niet tegen

De Verenigde Staten zijn bereid 'te doen wat nodig is' in Syrië om Amerikaanse belangen te beschermen. Dat zei een topadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag tegen The New York Times.

"We laten ons niet tegenhouden door grenzen", benadrukte veiligheidsadviseur Ben Rhodes. De topadviseur wilde niet zeggen of Obama overweegt ook in Syrië luchtaanvallen te laten uitvoeren op terreurgroep Islamitische Staat. "We zijn actief aan het nadenken over wat nodig is om deze dreiging aan te pakken", aldus Rhodes. Hij beloofde dat het Witte Huis zou overleggen met het Congres over eventuele verdere militaire acties tegen IS.

Rhodes weigerde te speculeren over een juridische onderbouwing voor militair ingrijpen in Syrië. De Amerikaanse luchtaanvallen op IS in Irak worden uitgevoerd op het verzoek van de regering in Bagdad. De kans dat het Syrische regime met een vergelijkbare uitnodiging komt, lijkt erg klein.

De hoogste militair in de VS, generaal Martin Dempsey, waarschuwde donderdag dat militaire acties in Irak niet voldoende zijn om IS op de knieën te krijgen. "Kunnen ze worden verslagen zonder het deel van de organisatie aan te pakken dat in Syrië zit? Het antwoord is nee", zei de generaal op een persconferentie.

Zeeuwse politie schiet op vijftal

Een agent in het Zeeuwse Souburg heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag gericht geschoten op een vijftal verdachten. Volgens een woordvoerder werden er eerst twee waarschuwingsschoten gelost en zijn er drie mensen opgepakt. Twee anderen wisten zich uit de voeten te maken.

Het vijftal zat in een auto, die kort achterna werd gezeten door de politie. Ze stapten uit op de Regentessestraat. Of iemand gewond is geraakt, is niet bekend. De politie schiet alleen gericht op mensen, als die een directe bedreiging vormen voor agenten.

De vijf verdachten waren eerder een woning binnengedrongen in Oost-Souburg. Dat zou weer te maken hebben met een eerdere ruzie op een feest in het dorp. Daar is gedreigd met een stroomstootwapen en vermoedelijk iemand getaserd. De boosdoener werd opgepakt, maar het vijftal wilde vermoedelijk ook zelf verhaal halen naar aanleiding van het incident.

Zeeuwse politie schiet op vijftal
Zeeuwse politie schiet op vijftal (Foto: ANP)

'Inspectie kondigt bezoek voortaan aan'

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kondigt controles bij bedrijven voortaan vooraf aan. Inspecteurs vrezen dat daardoor zaken worden weggemoffeld. Ze voelen zich met het nieuwe beleid niet meer serieus genomen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van interne stukken die de krant via Publeaks in handen kreeg.

In een verslag van een vergadering in juli van de directie van ILT staat dat de inspecties voortaan aangekondigd worden. "Deze keuze dient de klantgerichtheid - wij vallen een bedrijf niet onverwacht lastig en een bedrijf kan zich voorbereiden - en onze eigen efficiency - inspecteurs hoeven niet te wachten op spullen of boekhoudingen."

In de notulen staat ook dat 'sommigen binnen de inspectie' niet blij zijn met de nieuwe werkwijze omdat ze bang zijn dat er 'dingen worden weggewerkt'. "Als dat de naleving ten goede komt, dan is dat alleen maar prima", zo vervolgt het verslag. "Als er reden voor wantrouwen is, dan kunnen we vrijwel alles nalopen in de boekhouding."

Inspecteurs klagen verder over een 'autoritaire stijl van leiding geven' en 'afnemende waardering van het management voor inhoudelijke kennis van medewerkers'.

De inspectie benadrukt in een reactie in de krant dat objectcontroles op de weg, het spoor, op zee en in de lucht wel altijd onaangekondigd zijn. De inspectie beaamt verder dat niet iedereen tevreden is met de ingeslagen weg. De directie gaat met hen in gesprek.

'Verzet tegen verlagen salaris bestuurders'

Bij woningcorporaties, waterbedrijven, ziekenhuizen en hogescholen bestaat veel kritiek op de kabinetsplannen om de salarissen van bestuurders verder aan banden te leggen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tientallen protestbrieven zijn verzonden met bezwaren.

De maatregel zou "ingrijpende gevolgen" hebben en "contraproductief" zijn. RTL heeft onder meer brieven ingezien van het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR), de publieke omroep, de Rijksdienst wegverkeer (RDW) en de Nederlandse federatie van universitair medische centra (NFU).

Het kabinet wil het salarisplafond in de (semi)publieke sector per 1 januari volgend jaar verlagen van 230.000 naar circa 169.000 euro. Het nieuwe maximum geldt voor nieuwe bestuurders. Voor huidige bestuurders die boven de norm zitten, gaat een overgangsperiode gelden. Zij moeten hun salaris komende jaren stapsgewijs minderen tot de norm.

'Verzet tegen verlagen salaris bestuurders'
'Verzet tegen verlagen salaris bestuurders' (Foto: ANP)

Joop Braakhekke onderging bypassoperatie

Joop Braakhekke heeft eerder deze week een zware hartoperatie ondergaan. De 73-jarige kok en restauranthouder voelde zich al langer 'niet echt energiek' en ging voor controle naar zijn cardioloog. "Binnen drie dagen was hij geopereerd", laat de manager van Braakhekkes restaurant Le Garage weten aan Novum Nieuws.

"Joop is een paar jaar geleden gedotterd en voelde zich de laatste tijd niet meer echt lekker. Daarom ging hij naar het ziekenhuis." Daar bleek al snel dat een bypassoperatie nodig was. Bij zo'n operatie worden vernauwingen van de kransslagader van het hart aangepakt.

De operatie is goed verlopen. "Ik heb zijn cardioloog gesproken. Die zegt dat het een zware operatie is geweest, maar dat alles is gelukt. Het gaat naar omstandigheden goed met Joop, hij is redelijk monter." De bypassoperatie zou Braakhekkes leven 'met vijftig procent' hebben verlengd. Zaterdag wordt waarschijnlijk duidelijk wanneer de kok het ziekenhuis mag verlaten.

Brand treft vakantiepark in Beekbergen

Campinggasten in Beekbergen (Gelderland) zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeschrikt door een flinke brand. Een toiletgebouw op het terrein van een vakantiepark aan de Spoekweg ging in vlammen op.

Door de brand moesten zo'n zeven caravans worden ontruimd. Brandweerlieden kregen het vuur na ongeveer een uur onder controle, liet een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brandweer kon voorkomen dat de vlammen oversloegen naar de caravans. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Brand treft vakantiepark in Beekbergen
Brand treft vakantiepark in Beekbergen (Foto: ANP)

Automobilisten van weg gedrukt en bedreigd

Twee Belgen van 22 en 23 jaar oud hebben vrijdagmiddag op de A73 en de A2 geprobeerd meerdere automobilisten van de weg te drukken en hen daarbij met een vuurwapen bedreigd. Dat meldt de politie. De mannen zijn aangehouden.

Even voor 15.00 uur kreeg de politie een melding binnen over een zwarte Mercedes met een Duits kenteken die andere weggebruikers afsneed op de A73. Daarbij zou bovendien zijn gedreigd met een vuurwapen. Meerdere politieauto's reden vervolgens richting de snelweg.

Agenten zagen de zwarte auto al snel uit de Roertunnel bij Roermond tevoorschijn komen. Daarop werd de achtervolging ingezet. Op een parkeerplaats langs de A73 kon het voertuig tot stoppen worden gedwongen. De mannen uit Charleroi werden vervolgens meegenomen naar een politiebureau.

In de auto werd een handvuurwapen en munitie aangetroffen. De politie vraagt mensen die te maken hebben gehad met het 'levensgevaarlijke' gedrag van de twintigers om zich te melden. Behalve de dollemansrit op de A73 zijn de twee waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor een ongeluk op de A2.

Daar was een oudere man ter hoogte van Echt met zijn auto in de greppel terechtgekomen. Hij moest voor een andere auto uitwijken en botste daardoor tegen een vrachtwagen. De man moest worden opgenomen in het ziekenhuis, zijn auto is zwaar beschadigd geraakt. Volgens de politie is het 'heel goed mogelijk' dat de Belgische mannen verantwoordelijk zijn voor het incident.

Veiligheidsraad: IS moet verslagen worden

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag opgeroepen tot internationale samenwerking tegen Islamitische Staat (IS). De vijftien leden tellende raad wil dat overheden en instituties samenwerken om de terreurgroep te stoppen.

"De leden van de Veiligheidsraad benadrukken dat IS moet worden verslagen", stelde het orgaan in een verklaring. De internationale samenwerking zou zich ook moeten richten op het aanpakken van "het al-Nusra Front en alle individuen, groepen, ondernemingen en entiteiten die in verband worden gebracht met al-Qaeda."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.