Minder keeperswissels in hockey

Hockeycoaches mogen hun keeper voortaan nog maar twee keer per wedstrijd wisselen. Dat heeft de internationale hockeybond FIH besloten. Voorheen mocht onbeperkt worden gewisseld, wat volgens de FIH afbreuk deed aan de amusementswaarde van de sport.

De nieuwe regel zorgt ervoor 'dat keepersvaardigheden een belangrijk onderdeel van de sport blijven, terwijl teams tactisch gebruik kunnen blijven maken van keeperswissels", legt de FIH dinsdag uit in een verklaring.

De hockeybond implementeert daarnaast nog twee nieuwe regels. Spelers die bij strafcorners te vroeg uitlopen worden gestraft en mogen tijdens de strafcorner niet aan het spel deelnemen. Ze moeten voorbij de middenlijn wachten tot het spel is hervat.

Daarnaast bevestigt de FIH dat hockeysticks voortaan niet langer dan 105 centimeter lang mogen zijn, een regel die op het WK in Den Haag al werd gevolgd. Een Belgische keeper zorgde in april voor de nodige commotie door tijdens shoot-outs drie ballen te stoppen met een stick die bijna vijftig centimeter langer was dan normaal.