Cel voor man met tas vol vuurwapens tijdens NSS

Een 24-jarige man die tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) eind maart op Den Haag Centraal Station werd gepakt met een tas vol vuurwapens is dinsdag veroordeeld tot negen maanden cel. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat hij de tas met de wapens had gestolen uit een woning in het Groningse Haren.

Bij de inbraak werden zes vuurwapens buitgemaakt, evenals contant geld en een tas. De man ontkent de diefstal. Hij zegt de tas in de trein te hebben gevonden, nadat hij een boete had gekregen van een NS-conducteur. De rechtbank gelooft dit echter niet. Het dna van de man zat op de schroevendraaier die is gebruikt om in de woning te komen. Ook heeft een NS-conducteur de man met de tas in de trein zien zitten.

Het OM stelde eerder geen verband te zien tussen de aanhouding en de nucleaire top. Op het moment dat de man werd opgepakt was er vanwege de top extra politietoezicht op het station. De Hagenaar viel op door zijn afwijkende gedrag, waarop agenten hem controleerden.

Tegen de man was een jaar cel geëist. Naast de negen maanden cel moet de man ook het voorwaardelijke deel van veertien dagen van een eerder opgelegde gevangenisstraf uitzitten, aangezien hij opnieuw de fout in is gegaan. Ook moet hij de eigenaar van de wapens een schadevergoeding betalen van 1068 euro.