VS: Rusland niet direct betrokken bij neerhalen MH17

Er zijn geen bewijzen dat Rusland direct betrokken was bij het neerhalen van vlucht MH17. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd. Wel heeft Rusland de 'omstandigheden geschapen' die leidden tot het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne.

Het lijkt erop dat de Boeing 777 is neergeschoten door separatisten. Dit is op te maken uit gegevens die de inlichtingendiensten hebben verzameld, zoals onderschepte gesprekken, satellietfoto's en berichten op sociale media van pro-Russische separatisten.

Volgens de bronnen werd het toestel vermoedelijk neergehaald met een SA-11-raket. De VS gebruiken de aanduiding SA-11 voor de raketten die worden afgevuurd door het BUK-raketsysteem. De bronnen zeiden niet te weten of er Russen aanwezig waren toen de raket werd gelanceerd. Of de personen die de raket hebben gelanceerd daarvoor zijn opgeleid in Rusland wilden ze niet zeggen. Wel werd erop gewezen dat Rusland de afgelopen weken rebellen heeft bewapend en getraind. Dit is ook na het neerstorten van MH17 gewoon doorgegaan. Maar, zo zei een van de bronnen, 'we weten geen namen, we weten geen rangen en we zijn niet honderd procent zeker van de nationaliteit'.

De meest waarschijnlijke verklaring is dat het vliegtuig per ongeluk uit de lucht is gehaald en dat de separatisten een fout hebben gemaakt. Eerder hebben de rebellen al twaalf vliegtuigen van het Oekraïense leger neergehaald.

De bronnen wezen erop dat ze zich voor een deel baseren op berichten op sociale media en video's die de afgelopen dagen zijn vrijgegeven door de Oekraïense regering. Van een deel daarvan kon de authenticiteit worden vastgesteld. Zo werd onder andere verwezen naar de video waarop te zien zou zijn hoe een raketlanceerinstallatie de Russische grens wordt overgebracht. Op de beelden zou te zien zijn dat er een raket mist. De authenticiteit van de beelden is echter nog niet vastgesteld.

Maandag zei de Russische luitenant-generaal Andrej Kartapolov nog dat de de Russen geen raketlancering gedetecteerd hebben. Hij riep de Verenigde Staten toen op om de satellietbeelden die ze beweerden te hebben te delen met de internationale gemeenschap.