Olympisch kampioen 800 meter Athene stopt

Atleet Yuriy Borzakovskiy heeft besloten om een punt achter zijn loopbaan te zetten. Dat melden Russische media dinsdag. De 33-jarige Borzakovskiy was een specialist op de 800 meter, waarop hij in Athene in 2004 olympisch goud veroverde. Hij stond bekend om zijn eindsprint, die hij in Athene gebruikte om wereldrecordhouder Wilson Kipketer twintig meter voor de streep te passeren.

De eerste grote prijs van Borzakovskiy kwam in Lissabon in 2001, toen hij de wereldtitel indoor veroverde. Dat zou hij outdoor nooit voor elkaar krijgen, maar wel won hij tussen 2003 en 2011 twee keer zilver en twee keer brons. 

In 2012 pakte de Rus de Europese titel, maar wist hij zich in Londen niet voor de olympische finale te kwalificeren. Een jaar later slaagde hij er niet in om kwalificatie af te dwingen voor het WK in Moskou. In 2014 kwam hij twee keer in actie in regionale wedstrijden, maar hij kon geen indruk meer maken. 

Met een persoonlijk record van 1:42,47 minuten staat Borzakovskiy tiende op de wereldranglijst aller tijden op de 800 meter.

Borzakovskiy na zijn overwinning op het EK atletiek in 2012 (PRO SHOTS/GEPA)
Borzakovskiy na zijn overwinning op het EK atletiek in 2012 (PRO SHOTS/GEPA)