Europese landen veroordelen antisemitisch protest

De ministers van buitenlandse zaken van Duitsland, Frankrijk en Italië hebben dinsdag de toename van antisemitische betogingen en daaraan gerelateerd geweld scherp veroordeeld. De ministers zeggen er alles aan te doen om dit in hun landen tegen te gaan.

"Antisemitische retoriek en vijandigheid tegen joden, aanslagen op mensen die joods zijn en op synagoges hebben geen plaats in onze maatschappij", stellen de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier, zijn Franse collega Laurent Fabius en zijn Italiaanse ambtgenoot Federica Mogherini in een verklaring.

De drie ministers zeggen het recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering te respecteren, maar er desalniettemin alles aan te doen om 'daden en uitspraken die de lijn van antisemitisme, racisme en xenofobie overschrijven' aan te pakken.

Sinds het uitbreken van het geweld tussen Israël en Hamas hebben in diverse landen betogingen plaatsgevonden. In Duitsland werden bij demonstraties antisemitische leuzen gescandeerd en werd opgeroepen tot het vergassen van joden. In Frankrijk gingen jonge betogers op de vuist met de politie en werden auto's in brand gestoken. Ook werden joodse winkels en twee synagoges aangevallen. In Italië hebben eveneens pro-Palestijnse demonstraties plaatsgehad.

Joodse groepen zeiden geschokt te zijn over het groeiende antisemitisme. "We hebben in Europa een nieuwe fase bereikt van haat en geweld die niet kan worden vergeleken met het antisemitisme tijdens eerdere conflicten in Israël", aldus Stephan Kramer, directeur van de Europese tak van het Amerikaans-joodse comité in Brussel.