Oekraïne wil buitenlandse politie in rampgebied

Oekraïne nodigt de herkomstlanden van slachtoffers van de crash van de MH17 uit hun politie naar het rampgebied te sturen. Civiele politiediensten zouden moeten helpen het gebied waar brokstukken en bezittingen van slachtoffers liggen te beschermen.

Het land deed de oproep in een reactie op de resolutie die maandagavond unaniem werd aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. Die veroordeelde het neerhalen van het toestel en eiste onbelemmerde toegang tot het rampgebied voor internationale onderzoekers.

Het is overigens onduidelijk wat deze uitnodiging in de praktijk betekent. Het gebied rond Hrabove, waar het toestel dat op Schiphol was opgestegen neerstortte, is in handen van pro-Russische separatisten.

De politieke leider van de separatisten, Aleksandr Borodaj, zei maandag dat hij zelfs bewapende troepen uit andere landen zou toelaten om de eigen mensen te beschermen. Onder geen beding zei hij het Oekraïense leger in het gebied te zullen toelaten.

Nederland stuurde al forensische experts, enkele medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie naar Oekraïne.