FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 juli 2014

Trompettist Lionel Ferbos (103) overleden

De Amerikaanse trompettist Lionel Ferbos is zaterdag op 103-jarige leeftijd overleden. Hij was de oudste jazzmuzikant van New Orleans. Hij trad tot op zeer hoge leeftijd op; voor het laatst in maart.

De in jazzstad New Orleans geboren Ferbos begon op 15-jarige leeftijd met muziek, hoewel hij als kind astma had en zijn ouders hem eigenlijk geen blaasinstrument wilden laten bespelen. Ferbos speelde met bekendheden uit de begintijd van de jazz zoals Captain John Handy en Mamie Smith.

Gevraagd naar advies voor jonge muzikanten zei Ferbos: "Oefen en oefen en oefen, en je zult over de hele wereld vrienden maken".

Trompettist Lionel Ferbos (103) overleden
Trompettist Lionel Ferbos (103) overleden (Foto: ANP)

Aruba buigt niet voor eisen Den Haag

Aruba zal niet buigen voor de Nederlandse eis om te bezuinigen om zo de economie aan te zwengelen. Dat heeft de Arubaanse minister van Financiën Juan David Yrausquin zaterdag tegen persbureau AP gezegd. Volgens hem heeft het Caribische eiland al in de kosten gesneden en het overheidsapparaat verkleind.

De opmerking van Yrausquin komt twee dagen nadat premier Mike Eman een hongerstaking van een week had beëindigd. Hij protesteerde daarmee tegen Nederlandse bemoeienis met de begroting van het eiland. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) had de gouverneur opgedragen de begroting niet te tekenen in afwachting van een onderzoek.

Aruba heeft een enorm begrotingstekort. De schulden van het eiland bedragen bovendien 75 procent van het Bruto binnenlands product.

Hoeveel steun de regering heeft is onduidelijk. Vrijdag liepen honderden betogers die de oppositie steunen in een tocht naar het parlement. Ze eisten een gesprek met een regeringsvertegenwoordiger over de economische problemen.

Dodental Gazastrook boven 300

Het dodental onder Palestijnen in de Gazastrook door Israëlische aanvallen is opgelopen tot ruim boven de 300. Zaterdag was er nog geen spoor van een diplomatieke oplossing voor het geweld.

Volgens de Palestijnen zijn de afgelopen 12 dagen 335 mensen omgekomen. Onder hen zijn 70 kinderen. Alleen al de afgelopen 48 uur stierven ongeveer 100 mensen. Aan Israëlische zijde zijn twee burgers en drie militairen omgekomen. Twee militairen kwamen zaterdag om.

Israëlische militairen vernietigden zaterdag onder meer tunnels in de door Hamas bestuurde Gazastrook. Palestijnse militanten deden zaterdag een nieuwe poging om door zo'n tunnel Israël aan te vallen.

Dodental Gazastrook boven 300
Dodental Gazastrook boven 300 (Foto: ANP)

The International Dota 2-tournament van start

Beter laat dan nooit: gister is The International 4 van start gegaan. The International is een enorm tournament voor Dota 2-spelers en de winnaars gaan naar huis met maar liefst vijf miljoen dollar. Het tournament wordt gehouden in de Key Arena van Seattle.

The International 4 is te volgen via de livestreams van Twitch. Voor gamers die geen flauw idee hebben hoe Dota 2 gespeeld wordt, is er ook een speciale noobstream waarin meer wordt uitgelegd. 

Van 18 tot en met 21 juli spelen acht teams voor de hoofdprijs. Ook als ze verliezen krijgen ze nog een aardig bedrag: de achtste plaats is bijvoorbeeld goed voor ongeveer vijf ton. De deelnemende teams zijn als volgt: Evil Geniuses (Verenigde Staten), ViCi (China), NewBee (China), Team DK (China), Cloud9 (Verenigde Staten), Na’Vi (Oekraïne), iG (China) en LGD (China).

Van Gerwen moeizaam naar tweede ronde World Matchplay

Vandaag begon de 21e editie van de World Matchplay. Het darttoernooi in de Winter Gardens te Blackpool. 32 darters verschijnen aan de start met drie Nederlanders: Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort. Van Gerwen kwam vandaag al in actie tegen Steve Beaton. 

Ian White v Terry Jenkins
Het is Jenkins die de partij mocht beginnen, maar het was White die de eerste leg pakte met elf pijlen. Het werd 2-0 door een 160-finish. Beide spelers hielden hun legs zodat White met een 3-2 voorsprong de eerste pauze in ging. Na de pauze stoomde Diamond door naar 7-3. 

Jenkins mocht na de tweede pauze op 9-3 nog één leg pakken, maar daarna was het White die de partij met uitmaakte. Hij won met 10-4, White gooide tien van de veertien pogingen op een dubbel raak. Ook noteerde hij een gemiddelde van 101,37 en Jenkins 91,28. 

Simon Whitlock v Kevin Painter
Whitlock mocht de partij beginnen en kwam 3-0 voor. Painter hield wel zijn leg daarna en brak voor de pauze direct terug. Painter pakte de voorsprong door een break te plaatsen in de zevende leg. Whitlock liet het er niet bij zitten en brak direct met een 154-finish terug. Beide spelers braken elkaar opnieuw wat voor een 5-5 tussenstand zorgde halverwegde.

In het tweede deel van de wedstrijd was het The Wizard die de legs aaneen rijgt. Hij verslaat The Artist dan ook met 10-6. De gemiddelden waren 93,88 voor Whitlock en 90,86 voor Painter. Whitlock speelt in de tweede ronde tegen Raymond van Barneveld of Vincent van der Voort. 

Michael van Gerwen v Steve Beaton
Van Gerwen begon moeizaam aan de partij. Waar de wereldkampioen zijn triples wel kon vinden, wilde het met de dubbels niet echt lukken. Na de eerste pauze stond het 3-2 voor MIghty Mike. Van Gerwen liep daarna uit naar 5-2, maar door gepruts op de dubbels kon Beaton terugkomen tot 5-4. Uiteindelijk wist Van Gerwen toch nog de laatste leg voor de tweede pauze te pakken om met een 6-4 tussenstand de pauze in te gaan.

Het tweede deel van de partij leek op een kopie van het eerste deel. Van Gerwen bleef goed scoren, maar liet de dubbels liggen. Beaton kwam terug 8-7 en miste de kans om op gelijke hoogte te komen. Mighty Mike sloeg wel toe en kwam op 9-7. Met tops pakte Van Gerwen de laatste leg. De wereldkampioen won met 10-7 en treft in de tweede ronde Ian White. 

De gemiddelden waren 98,85 voor Van Gerwen en 92,77 voor Beaton. De checkoutpercentages waren 29,41% voor Van Gerwen (10 uit 34). Beaton noteerde 41,18% (7 uit 17). 

Michael van Gerwen opgelucht na het behalen van de winst. (PRO SHOTS/Action Images)

James Wade v Andy Smith
Wade kende weinig moeite met Smith. Binnen een mum van tijd staat hij 4-1 voor. Vijf legs later stond het 7-3 The Machine. Smith kon toch nog één break ongedaan maken en maakte er 7-5 van. 

Wade schakelde een tandje bij en maakte een einde aan een saaie partij. Wade won met 10-5. The Machine had een doorsnee eerste ronde met een gemiddelde van 93,01, maar wel een checkoutpercentage van 43,48 (10 uit 23). Smith noteerde 89,67 gemiddeld. 

Programma zondag 20 juli

Middagsessie (14.00 uur)
Dave Chisnall v Dean Winstanley
Brendan Dolan v Richie Burnett
Robert Thornton v Paul Nicholson
Andy Hamilton v Wayne Jones

Avondsessie (20.00 uur)
Justin Pipe v Michael Smith
Wes Newton v Ronnie Baxter
Phil Taylor v Darren Webster
Raymond van Barneveld v Vincent van der Voort

Nationale fileleed blijft grotendeels uit

De grote verkeersdrukte op de wegen naar het strand en de populaire vakantiebestemmingen is grotendeels uitgebleven. In de ochtend was het druk op de de wegen naar het strand in Zeeland. Na het middaguur losten alle files op, meldt de ANWB zaterdag.

De ANWB kon zaterdagochtend alleen files melden op de A58 bij de Vlaketunnel richting Vlissingen en de N59 bij Den Bommel. Ook op de wegen naar het strand in de Randstad bleef het, op enkele uitzonderingen na, redelijk rustig.

Opvallend is volgens een woordvoerder van de ANWB ook dat files zijn uitgebleven bij wegafsluitingen, zoals de A10 bij de Coentunnel in Amsterdam en de A13 van Den Haag richting Rotterdam.

Op de doorgaans drukke vakantiewegen naar het zuiden bleef de verwachte drukte eveneens uit. In Italië en het zuiden van Duitsland, en Frankrijk stond het verkeer wel even in de file, maar het was volgens de ANWB een stuk minder druk dan vorige week. In Frankrijk werd in totaal 350 kilometer file gemeld.

Dit weekend reizen zo'n miljoen Nederlanders af naar hun vakantiebestemming, waardoor het drukker kan zijn dan normaal. De ANWB adviseert weggebruikers zaterdag verstandig en goed voorbereid in de auto te stappen. Zo moeten automobilisten voldoende water meenemen.

Rotterdams zomercarnaval goed verlopen

Het zomercarnaval in Rotterdam is zaterdag goed verlopen. Dat heeft de organisatie gezegd. Vanaf 13.00 uur trok een stoet van 41 groepen door het centrum van de havenstad. Hoeveel bezoekers er op het evenement afkwamen is nog niet bekend. Vorig jaar vierden nog zo'n negenhonderdduizend bezoekers het feestje mee.

Vanwege de vliegramp in Oekraïne waren momenten van stilte ingebouwd in het programma. Voor iedere vertrekkende carnavalsgroep werd een minuut stilte gehouden. Ook vrijdag was er al een minuut stilte gehouden tijdens de eerste dag van het festival Rotterdam Unlimited, waar het zomercarnaval onderdeel van is.

De tropische temperaturen leidden niet tot grote problemen. "We hebben de afgelopen dagen mensen al voorbereid dat ze genoeg moesten drinken en zich goed moesten insmeren." Tot grote incidenten leidde de hitte niet. "Er komen altijd wel wat extra gevallen bij de EHBO bij warm weer, maar er was niets ernstigs aan de hand."

Volgens de politie kwamen er zo'n honderd mensen naar de EHBO-post waarvan er tien naar een ziekenhuis werden vervoerd. Niet alle gevallen kwamen door de hitte. Ook waren er mensen die bijvoorbeeld hun enkel hadden verstuikt of te veel alcohol hadden gedronken, schrijft de politie op Twitter.

Zo'n twintig mensen werden gearresteerd, onder meer vanwege openbare dronkenschap en verstoring van de openbare orde. De politie trof ook een aantal mensen aan die gezocht werden. 192 mensen werden preventief gefouilleerd. Daarbij werden drugs, twee vuurwapens en vier messen aangetroffen.

[Tour] Gecrashte Devenyns heeft hersenschudding

De zaterdag gevallen Giant-Shimano-renner Dries Devenyns heeft een hersenschudding opgelopen. Ook heeft de Belg een klaplong en een breuk in zijn rechterschouderblad. Die schouder is bovendien ontwricht, bleek bij onderzoek in een ziekenhuis in Gap nadat hij tijdens de veertiende tot van de Tour de France in de afdaling van de Col d'Izoard was gevallen.

"In de afdaling lag er in een bocht een steentje op de weg", verklaarde Devenyns de aanleiding van zijn val. "Ik zag het niet en raakte het met mijn voorwiel waardoor ik crashte." Bij die valpartij werd hij tegen een muur geslingerd.

Devenyns was niet de enige renner die zaterdag het einde van de etappe niet haalde. Ook de Spanjaard Rafael Valls van de Lampre-Merida-formatie moest afhaken. In totaal zijn er nu 27 renners afgehaakt.

Wozniacki en Vinci in finale Istanbul

Het WTA-toernooi in Istanbul krijgt de gedroomde finale. De nummers één en twee van de plaatsingslijst, Caroline Wozniacki en Roberta Vinci, wonnen zaterdag in de halve finale. Het tennistoernooi in de Turkse stad staat voor het eerst sinds 2010 op het programma. In plaats daarvan werd van 2011 tot en met 2013 de WTA Tour Championships in Istanbul gespeeld.

Wozniacki (1) was zaterdagavond de Française Kristina Mladenovic met 6-2 en 6-3. Voor de Deense betekende die zege dat ze voor het eerst sinds eind 2013 in Luxemburg weer kans maakt op een titel. Dan moet ze wel eerst met Vinci (2) afrekenen. De Italiaanse klopte de Kroatische qualifier Ana Konjuh met 6-4 en 6-2.

[Tour] Vanmarcke: "Blij dat ik finish haalde"

Sep Vanmarcke kende vandaag een lastige dag in de Tour de France. De renner van Belkin had het vanaf de start lastig en eindigde uiteindelijk als 168e, op bijna een half uur van de winnaar.

"Eigenlijk ging het van bij de start al te snel voor mij. Toen al wist ik dat het een zware dag ging worden. Ik heb gewoon mijn verstand op nul gezet en heb zes uur lang gestreden. In de hoop dat ik op tijd zou finishen. En kijk: hier ben ik. Het was echt wel de slechtste dag om slecht te zijn, tijdens zo'n zware rit."

Nadat hij gelost was kon Vanmarcke nog wel terugkomen, maar bij de tweede beklimming van de dag, de Izoard, moest hij er opnieuw snel af. "Ook Langeveld kwam nog bij mij en Navardauskas. Die heeft echt heel veel werk voor mij gedaan. Dat is een jongen met een superhart, want we zijn per slot van rekening geen ploegmaten meer. We kwamen terug in de grupetto en dan is het gewoon op die laatste klim afzien tot het eind," aldus Vanmarcke. 

Britten bestookt met Tolkien-documentaires

Met de komst van de derde en laatste Hobbit-film The Battle of Five Armies in december lijkt het even rustig te worden omtrent Hobbit-bedenker J.R.R. Tolkien. Groot-Brittannië mag zich echter al verheugen op twee uitgebreide documentaires over de schrijver, die beide volgend jaar verschijnen, schrijft de krant Daily Telegraph.

Tolkien, naar een scenario van David Gleeson, gaat over Tolkiens jaren als student aan de universiteit van Oxford en daarna als Brits soldaat in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die periode zou Tolkien voor het leven tekenen en in zijn werk terugkomen. De Dode Moerassen, waar het reisgezelschap van de Lord of the Rings doorheen reist, zijn gebaseerd op Tolkiens ervaringen in de oorlog.

Tolkien & Lewis richt zich juist op de latere jaren van Tolkien en zijn goede vriend, collega en rivaal C.S. Lewis. Ze waren al tijdens hun studietijd lid van het clubje The Inklings en debatteerden vaak over politiek, literatuur en religie. Tolkien bekeerde de agnostische Lewis zelfs tot het katholicisme. Waar Tolkien vooral bekend is om zijn verhalen in Midden Aarde, creëerde Lewis zijn eigen fantasiewereld Narnia. Daarop zijn de Chronicles of Narnia-films gebaseerd.

Het is niet voor het eerst dat twee films over dezelfde persoon snel op elkaar in de bioscoop komen. Infamous en Capote, beide over de Amerikaanse schrijver Truman Capote, verschenen in 2006 en 2007, nog geen jaar van elkaar verwijderd.


Britten bestookt met Tolkien-documentaires (Foto: Novum)

Ridley Scott wil film maken over beruchte topkok

Ridley Scott is van plan een film te maken over de Britse topkok Marco Pierre White. De Alien-regisseur wil het drama baseren op de autobiografie The Devil in the Kitchen: Sex, Pain, Madness and the Making of a Great Chef uit 2008 van de roemruchte White. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 52-jarige White werd in de jaren tachtig gezien als de enfant terrible van de Britse culinaire wereld. Op de kaft van het boek staat hij met verlopen hoofd, ongekamd haar en zelfs een sigaret in de mond. Ook was hij berucht om zijn tirades, waarbij de potten letterlijk door de keuken vlogen.

Toch wist hij met zijn revolutionaire kookkunsten, vooral afgekeken van de Franse en Italiaanse keukens, het Britse restauranteten naar een ander niveau te tillen. Hij was in 1982 was de jongste chef ooit die drie Michelinsterren verdiende. White was een van de grote inspirators van volgende chefs als Gordon Ramsay en Anthony Bourdain.

White besloot in 1999 echter dat hij alles op culinair gebied wel zo'n beetje had bereikt, dus verliet hij het restaurantwezen. Als gevolg leverde hij zijn Michelinsterren in, een unicum. Na zijn 'pensioen' werd White (mede)eigenaar van meerdere restaurants. Ook werd hij het gezicht van alledaagse keukenmerken als Knorr en Bernard Matthews Farms. Daarnaast was hij te zien in kookgerelateerde programma's als Hell's Kitchen, MasterChef Australia en Marco Pierre White's Kitchen Wars.


Ridley Scott wil film maken over beruchte topkok (Foto: Novum)

'Lijken ramp met trucks weggehaald'

Lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn zaterdag met vrachtwagens weggehaald. De lijken werden in zakken op elkaar gestapeld. Dat is te zien op foto's van een Nederlandse fotograaf.

De bestemming van de vrachtwagens is onbekend.

Nederland heeft zaterdag furieus gereageerd op de omgang van pro-Russische rebellen met de lichamen en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. Ook is Nederland woedend dat de rampplek wordt verstoord voordat onderzoekers hun werk hebben kunnen doen.

Algerije vindt in Gourcuff nieuwe bondscoach

Christian Gourcuff is de nieuwe bondscoach van Algerije. Dat heeft de Algerijnse voetbalbond zaterdag bekendgemaakt. De 59-jarige Fransman was tot en met afgelopen seizoen werkzaam bij Lorient. Hij volgt Vahid Halilhodzic op die met de Woestijnvossen tot de achtste finale op het WK reikte, maar daarna koos voor het trainerschap van Trabzonspor.

Gourcuff, de vader van Frans international Yoann, begint op 1 augustus in Algerije. In zijn contract worden doelen voor de Afrika Cup-toernooien van volgend jaar en 2017 en het volgende WK opgenomen. De Fransman trainde sinds 1982 behalve Lorient ook onder meer Le Mans en Stade Rennes.

Philip Freriks ergert zich aan 'ouderenpartijen'

Philip Freriks vindt het vervelend dat mensen vanwege hun hogere leeftijd anders worden behandeld. "Speciale ouderenbladen, ouderenpartijen, vakanties voor senioren, ik moet er niets van hebben", zegt de 69-jarige presentator in het AD.

"Ik kan wel allerlei filosofische gedachten gaan formuleren over ouder worden, maar ik word een beetje moe van dergelijke neigingen en trends", legt Freriks uit. "Het ontstaan van die aparte belangenorganisatie voelt voor mij als teruggaan in de tijd."

De presentator, die sinds donderdag samen met Erwin Kroll te zien is in het programma Lekker Weertje, snapt wel waar die 'ouderenverzuiling' door komt. "Bepaalde mensen zijn bang voor hun AOW, voor het tornen aan hun verworvenheden en het imploderen van het zorgstelsel. Ze voelen zich gediscrimineerd." Freriks is daar zelf niet mee bezig. "Maar ik bevind mij dan ook in de positie dat ik me geen zorgen hoef te maken over mijn pensioen. Eigenlijk is dat het leuke aan 70 worden: ik heb de luxe dat ik niks tegen mijn zin hoef te doen. Ik kan nee zeggen."

De voormalige presentator van het achtuurjournaal weet dat ouder worden onvermijdelijk is. "Ik ben ook niet voortdurend met mezelf in gesprek: jongejonge, nu word ik 70. Geen zin in, ik zie wel wat er gebeurt." Freriks vindt het belangrijker dat hij gezond is. "Natuurlijk merk ik dat ik geen 20 meer ben, Maar ik hoef mezelf geen beperkingen op te leggen."

Honderd doden bij geweld noordoosten Nigeria

Extremisten van terreurbeweging Boko Haram hebben in Damboa, een dorp in het noordoosten van Nigeria, meer dan honderd mensen om het leven gebracht. Vervolgens werd boven het dorp, dat door het Nigeriaanse leger niet werd verdedigd, de zwarte vlag van de beweging gehesen. Dat hebben een mensenrechtenadvocaat en de dienst burgerbescherming zaterdag gezegd.

Overlevenden zeiden dat bij de aanval, die vrijdag plaatshad, raketgranaten werden ingezet en zelfgemaakte bommen in huizen werden gegooid. Mensen die probeerden te ontsnappen uit hun huizen en aan de branden die her en woedden werden doodgeschoten. Na afloop werd het volledige dorp platgebrand.

Toen mensen later op de dag de slachtoffers aan het begraven waren keerden de Boko Haram-strijders terug en werden nog meer mensen gedood. Vermoed wordt dan ook dat het dodental wel eens veel hoger kan uitpakken. Burgers konden zich slechts met knuppels en zelfgemaakte geweren verdedigen.

[Tour] Ten Dam voelt zich lekker in Alpen

Laurens ten Dam hield zaterdag een goed gevoel over aan de tweede Alpenetappe in de Tour de France. De Belkin-renner kwam als achtste over de streep in Risoul en staat in het algemeen klassement nu negende. "Ik heb momenteel de benen dat ik, als ze versnellen, gewoon nog mee kan. En dat is wel een lekker gevoel, hoor", zei hij tegen de NOS.

De rit van zaterdag was voor Ten Dam minder zwaar dan die een dag eerder. "Vooral omdat ze pas op vijf à zes kilometer voor de streep begonnen met aanvallen. Dat is minder lang dan op twaalf kilometer", verwees hij naar de rit van vrijdag. "Dan zit je toch twintig minuten minder lang in het rood."

Verbaasd over zijn prestaties is hij niet. "Dat vroegen jullie me vorig jaar ook steeds. Wat dat betreft verbaas ik de mensen misschien al twee jaar op rij. En het jaar daarvoor was ik achtste in de Vuelta, dus het gaat al drie jaar goed", was de Maastrichtenaar toch licht gekrenkt. Daar plaatste hij wel een kanttekening bij. "Maar gezien mijn voorjaar verbaas ik mezelf wel."

'Crash Bandicoot moet terugkomen'

Er is een petitie opgestart om Crash Bandicoot terug te brengen. Bradley O'Rourke smeekt Sony om de woestijnbuideldas nieuw leven te geven. Op het moment hebben er al meer dan 830 mensen getekend. De petitie staat hier.

Het laatste echte Crash Bandicoot avontuur was in 2008, daarna zijn er nog wat mobiele versies verschenen. Wel zijn er drie spellen geannuleerd voordat ze zijn uitgebracht, waarvan twee in 2010. De rechten van Crash Bandicoot zijn in handen van Activision.

Crash

'Hamas sloopt Brussel'

Hamas organiseerde in Brussel een betoging tegen het Israëlisch offensief om een einde te maken aan de raketregen die uit Gaza komt.

De Palestijnen vinden het echter heel niet eerlijk dat de Israëli's wél vaak raak schieten, want hun doen dat niet. Het resultaat van de grotere precisie van Israël resulteert in veel meer doden aan de Hamas kant dan aan Israëlische kant. En wereldleiders kijken alleen maar, maar doen niets om de joden te stoppen, was de motivatie van een protestpalestijn.

Brussel zat eigenlijk niet te wachten op de boze Palestijnse protestanten wegens teveel onduidelijkheid van de organisatie van de boze Palestijnen en had de bijeenkomst verboden. Dat was echter niet goed doorgekomen en daarom liepen er alsnog 5.000 gekwetste Palestijnen luidruchtig door Europa's hoofdstad.

De luidruchtige vreedzame optocht escaleerde uiteindelijk wat minder vreedzaam op het eind. Palestijnse jongeren gingen over auto's wandelen, auto- en winkelruiten inslaan en traditioneel vlaggen verbranden van Israël en Amerika. Dit alles begeleid door het scanderen van leuzen als “dood aan de joden”.

De organisatoren van de tocht deden nog een poging de jongeren in te tomen, die hadden daar echter geen oren naar. Hierdoor zag de politie zich gedwongen om de illegale mars te stoppen. Daarbij vielen er aan de politiezijde ook maar enkele lichtgewonden.

Malaysia laat geen nabestaanden naar rampplek gaan

Malaysia Airlines heeft zaterdag besloten voorlopig geen nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne naar de rampplek te brengen. Volgens vicepresident van de maatschappij Huib Gorter is het in de regio te gevaarlijk. "We brengen nabestaanden niet in levensgevaar."

Vanwege het conflict dat in de regio Donetsk woedt tussen regeringstroepen en separatisten, ziet het er niet naar uit dat de nabestaanden van de 298 slachtoffers op korte termijn die kant op kunnen. "Situaties veranderen, maar momenteel is het oorlog daar. Het is een war zone", aldus Gorter.

Het is gebruikelijk dat de maatschappij van een verongelukt vliegtuig nabestaanden de gelegenheid biedt om naar de plek des onheils af te reizen. Het toestel werd echter waarschijnlijk neergeschoten toen het over een gebied vloog dat in handen is van pro-Russische separatisten.

Internationale onderzoekers en waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) lukt het niet of maar met mate om toegang te krijgen tot het rampgebied. De opstandelingen die het gebied in handen hebben werken niet mee.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft er bij de Russische president Vladimir Poetin zaterdag in een 'zeer intens en persoonlijk' telefoongesprek op aangedrongen zijn invloed aan te wenden op de separatisten om ervoor te zorgen dat de lichamen van de slachtoffers kunnen worden geborgen. Het grootste deel van de slachtoffers is Nederlands.

Rutte eist in het gebied onbelemmerde toegang om de lichamen van de slachtoffers, die zwaar te lijden hebben onder de hoge temperaturen, te kunnen bergen en te repatriëren. "Iedereen die daaraan nu niet direct en volledig meewerkt, laadt een zeer ernstige verdenking op zich."

Ruzie artsen en directie Utrechts Diakonessenhuis

De medisch specialisten en de directie van het Diakonessenhuis in Utrecht liggen met elkaar overhoop over de veiligheid van patiënten. Dat meldt de NOS zaterdag. Zo'n 25 tot 30 calamiteiten zouden de afgelopen twee jaar zijn gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie eist maatregelen, blijkt uit een rapport.

Met name de chirurgen van het ziekenhuis zouden de regels aan hun laars lappen, meldt de omroep. Ze zouden ook een angstcultuur veroorzaken. De onenigheid over calamiteiten en veiligheidsprotocollen zou al jaren slepen. De directie stapte in mei naar de inspectie.

De problemen lijken het grootst in de operatiekamers. De directie spreekt van 'een ongezonde en onveilige werkcultuur waarin niet-nakoming of overtreding van veiligheidsrichtlijnen en planningsregels het werkklimaat domineren', meldt de NOS. De artsen zouden juist vinden dat de directie een angstcultuur creëert.

De inspectie concludeerde op 10 juli in een rapport - dat de NOS in handen heeft gekregen en op zijn website heeft gezet - dat het melden, onderzoeken en analyseren van incidenten niet voldoet. De directie krijgt het niet voor elkaar om de artsen incidenten te laten melden. Daardoor wordt onvoldoende of niet geleerd van fouten.

Ook het naleven van de afspraken en de waarborging van de patiëntenrechten is niet goed geregeld. Zo zijn het hoofdbehandelaarschap en de supervisie niet goed geregeld. Het ontbreekt volgens de inspectie aan reflectie en lerend vermogen.

"U bent aan zet!", concludeert de inspectie. De raad van bestuur moet voor 1 augustus een plan van aanpak indienen en daarna elke maand rapporteren.

De patiëntveiligheid in het ziekenhuis is volgens de inspectie niet direct in gevaar, zo meldde ze aan de NOS. De directie zou de leiding van het OK-centrum tijdelijk van zijn functie hebben ontheven. Twee interim-managers zijn aangesteld die direct aan de directie rapporteren.

Desi Bouterse condoleert nabestaanden rampvlucht

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft zaterdagmiddag op een persconferentie in Paramaribo zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van alle slachtoffers van rampvlucht MH17. Onder de slachtoffers bevinden zich ook zes Nederlanders met een Surinaamse achtergrond.

Bouterse belegde de persconferentie in de Surinaamse hoofdstad na terugkeer van een reis naar Brazilië. Daar had hij een dag voor de crash van het toestel uit Amsterdam boven het oosten van Oekraïne nog een ontmoeting met onder meer Vladimir Poetin, de president van Rusland.

Aan het begin van de persconferentie sprak Bouterse namens de voltallige Surinaamse regering zijn medeleven uit aan de nabestaanden van alle slachtoffers op de lijnvlucht naar Kuala Lumpur. De ramp kostte 298 mensen het leven, onder wie 193 Nederlanders.

De zes slachtoffers met Surinaamse roots zijn volgens de Surinaamse ochtendkrant De Ware Tijd onder meer een pas gehuwd Surinaams-Nederlands echtpaar dat op huwelijksreis ging naar Maleisië. Ook vier leden van de vereniging Javanen in Diaspora Nederland, onderweg naar Jakarta, zaten in het toestel.

Rebellenleider ontkent bergen lichamen

Separatistenleider Aleksandr Borodai heeft zaterdag ontkend dat er lichamen zijn geborgen door de pro-Russische rebellen. Hij zei er zelfs bij de internationale gemeenschap op te hebben aangedrongen om te helpen bij het bergen van de lichamen.

Eerder zaterdag beschuldigde de Oekraïense regering Rusland ervan dat het de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne helpt bij het vernietigen van bewijsmateriaal en het bergen van lichamen.

Volgens de regering hebben de rebellen 38 lichamen weggehaald van de plek van het ongeluk en overgebracht naar de stad Donetsk, die in handen van de rebellen is. Daarbij zouden de rebellenstrijders hulp hebben gehad van specialisten met een duidelijk herkenbaar Russisch accent.

Tientallen lichamen of delen daarvan liggen nog altijd verspreid in het gebied waar donderdag vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte. De temperaturen zijn zomers en de geur van ontbinding is onmiskenbaar. Sommigen lichamen zijn door reddingswerkers in bodybags geplaatst en aan de kant van de weg gelegd.

Een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zei vanaf de rampplek dat sommige bodybags open zijn en dat de lichamen erg toegetakeld zijn. "Het is erg moeilijk ernaar te kijken", aldus Michael Bociurkiw.

Bociurkiw benadrukte nog eens dat de OVSE er niet is om zelf een volledig onderzoek in te stellen. "We kijken vooral naar de beveiliging van de rampplek, we kijken naar de toestand van de lichamen, de toestand van de brokstukken en we letten op persoonlijke eigendommen."

Ondertussen plaatsen reddingswerkers ongeveer tachtig lichamen in bodybags.

Ferrer roept toernooiverrassing Zverev halt toe

Het sprookje van de jonge Duitse tennisser Alexander Zverev is in de halve finale in Hamburg geëindigd. Bij het ATP-toernooi in de Duitse havenstad was de als eerste geplaatste David Ferrer veel te sterk voor het 17-jarige talent. De Spanjaard was na 55 minuten klaar: 6-0 en 6-1.

Eerder zaterdag had het thuispubliek ook Philipp Kohlschreiber al in de halve eindstrijd zien verliezen. De nummer zeven van de plaatsingslijst was niet opgewassen tegen de Argentijn Leonardo Mayer: 5-7 en 4-6.

Bijzondere opstelling Blackpool FC voor oefenwedstrijd

In de sportblog kon u al lezen dat Blackpool FC nog maar acht spelers onder contract heeft staan. Desalniettemin moest de ploeg wel een oefenwedstrijd spelen tegen Penrith FC. De club gaf de volgende bijzondere opstelling. 

In de basis stonden dus vijf spelers die op proef waren bij Blackpool. De bank werd gevuld met jeugdspelers en nog meer spelers die op proef zijn. De club dat uitkomt in de Championship, het tweede niveau in Engeland, heeft besloten om niet op trainingskamp naar Spanje te gaan.

Manager Jose Riga: "Met nog drie weken tot de start van de competitie ligt de nadruk op het aantrekken van spelers. Het is dan beter om ons thuis voor te bereiden dan in Spanje." Riga is momenteel vijf weken verbonden aan de club en hij heeft slechts één speler weten aan te trekken. Naar verwachting komen er wel snel enkele spelers bij.  

De wedstrijd tegen Penrith FC werd overigens met 0-4 gewonnen. Bobby Grant was goed voor een hattrick. Over drie weken wacht start van de competitie tegen Nottingham Forest. 

Felle strijd om gasveld SyriŰ

Het Syrische regeringsleger heeft zaterdag het offensief ingezet op een gasveld dat eerder in handen is gevallen van strijders van de Islamitische Staat (IS). Er wordt al langer gevochten om het Shaer-gasveld, dat in de regio Palmyra in de provincie Homs ligt, en de strijd heeft al ten minste tweehonderd mensen het leven gekost. Dat hebben Syrische activisten gezegd. Niet eerder vielen bij gevechten in zo'n korte tijd zoveel doden.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn honderden elitemilitairen ingezet om het gasveld te heroveren. Vrijdag werd het offensief ingezet. "Het zijn vooral snelle korte aanvallen", zei Beibares Tellawi, een activist in Homs. "Grote aantallen militairen van president Bashar Assad vallen het gasveld aan." Volgens Tellawi zijn bij de strijd de afgelopen dagen tweehonderd doden gevallen. Het Observatorium sprak van 270 slachtoffers.

Niet alleen in Homs wordt slag geleverd. In de zuidelijke provincie Daraa werden luchtaanvallen uitgevoerd door het regime. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA had het leger het voorzien op schuilplaatsen van rebellen. Tientallen activisten zouden om het leven zijn gekomen. Het gebied waar de aanvallen plaatshebben grenst aan Jordanië. Dat land heeft de afgelopen dagen enkele honderden Syriërs opgevangen. Enkele tientallen mensen waren zwaargewond en worden behandeld in veldhospitaals.

Woede in India na verkrachting 6-jarige

Duizenden mensen zijn zaterdag in het Indiase Bangalore de straat opgegaan, omdat ze woedend zijn over het optreden van de politie na de verkrachting van een 6-jarig meisje op haar school. De betogers beweren dat de politie te weinig heeft gedaan en eisen dat de daders worden opgepakt.

Meer dan vierduizend mensen namen deel aan de demonstratie. Ze scandeerden leuzen gericht tegen het schoolbestuur en riepen de politie op de daders in de kraag te vatten. Op protestborden stonden teksten als 'Genoeg is genoeg' en 'Wij willen gerechtigheid'.

Volgens de politie werd het meisje verkracht toen ze haar klaslokaal verliet om naar de wc te gaan. Het meisje is op dit moment herstellende, maar het is onduidelijk hoe het met haar gaat. De verkrachting heeft geleid tot vragen over de veiligheid van schoolkinderen in India. De school weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de verkrachting.

Passagierslijst ramptoestel openbaar

De lijst met de 298 inzittenden van het toestel van Malaysia Airlines dat donderdag neerstortte in Oekraïne is zaterdagmiddag vrijgegeven. De luchtvaartmaatschappij gaat nu ook uit van 193 omgekomen Nederlandse slachtoffers. Malaysia Airlines roept familieleden van de slachtoffers op contact op te nemen.

Op de lijst staan zowel de namen van de 283 passagiers als die van de vijftien Maleisische bemanningsleden. Onder de namen zijn onder meer die van reeds bekende slachtoffers, zoals PvdA-senator Willem Witteveen, aidsonderzoeker Joep Lange, de Volendamse muzikant Cor Schilder (beter bekend als Cor Pan) en de Amsterdamse aidsactivist Pim de Kuijer.

Malaysia Airlines laat op zijn website weten dat de maatschappij er met hulp van onder meer ambassades alles aan heeft gedaan om contact met de naasten op te nemen. Nog niet met alle familieleden is echter contact geweest. Het bedrijf heeft telefoonnummers in meerdere landen opengesteld waar familieleden en vrienden zich kunnen melden. In Nederland gaat het om het nummer 020-5216262.

Eerder ontstond verwarring over het precieze aantal Nederlandse slachtoffers, dat sinds donderdagavond steeds was opgelopen. In de laatste stand van zaken hebben 193 Nederlanders de dood gevonden, en 43 Maleisiërs. Eerder was dat 192 om 44. Het verschil komt door de dubbele nationaliteit van het slachtoffer.

Banken alert op misbruik bankpassen na ramp

De Nederlandse banken zijn alert op misbruik van bankpassen van slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne. Dat laat de Nederlandse Vereniging van Banken zaterdag weten. Schade die ontstaat met gestolen bankpassen van de crashlocatie wordt vergoed.

Aanleiding voor de verklaring van de banken zijn berichten in internationale media dat mogelijk bankpassen van slachtoffers zijn gestolen. De situatie op de ramplocatie is chaotisch, zo meldde ook een Novum-verslaggever zaterdag. Het toestel crashte in gebied dat wordt beheerst door pro-Russische separatisten.

De banken wijzen erop dat een bankpas zonder pincode in principe onbruikbaar is. Zo nodig worden preventieve maatregelen genomen. Normaal gesproken vergoeden de banken geen schade als blijkt dat onzorgvuldig met de pincode is omgesprongen.

Bij de crash van het toestel kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 193 Nederlanders. Het toestel van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur is naar alle waarschijnlijk neergehaald met een raket.

Speciale website voor nabestaanden

Nabestaanden van de vliegramp in het oosten van Oekraïne kunnen sinds zaterdag terecht op een speciale website. Ook onder anderen ouders van kinderen die klasgenoten zijn kwijtgeraakt, leraren en trainers van sportclubs kunnen op vliegrampoekraine.nl terecht. Aan een besloten forum voor nabestaanden wordt nog gewerkt.

Bij het opzetten van de website is gebruikgemaakt van de ervaring die werd opgedaan met een soortgelijke site na de crash van een Libisch toestel bij Tripoli in 2010. Daarbij kwamen meer dan zeventig Nederlanders om het leven. De website is opgezet door Slachtofferhulp Nederland en Impact, een adviesorganisatie gespecialiseerd in psychosociale zorg en veiligheid.

Op het besloten deel van de website dat over een kleine week actief moet worden, kunnen nabestaanden met elkaar en met hulpverleners in contact komen. Het forum is nog niet beschikbaar omdat zeker moet zijn dat alleen directe nabestaanden toegang krijgen.

Bij Slachtofferhulp Nederland kunnen zaterdag en zondag tussen 09.00 en 17.00 nabestaanden en andere betrokkenen terecht met vragen die bij hen leven over de ramp. Normaal gesproken is dat telefoonnummer alleen op werkdagen bereikbaar.

McIlroy steviger aan leiding op The Open

Golfer Rory McIlroy heeft zich steviger aan kop van The Open genesteld. De Noord-Ier ging op de derde dag van het majortoernooi rond in 68 slagen en staat nu op 200 slagen, zestien onder het baangemiddelde. Nog nooit had de leider van The Open na 54 holes zo'n lage score. Het oude record stond op -13.

Zes slagen achter McIlroy is de Amerikaan Rickie Fowler de nummer twee. Hij ging zaterdag rond in 68 slagen op de baan van Royal Liverpool aan de Engelse westkust. Sergio Garcia uit Spanje en de Amerikaan Dustin Johnson staan op -9 gedeeld derde. De Fransman Victor Dubuisson heeft een score van -8 en is de nummer vijf.

Joost Luiten doet niet meer mee aan het toernooi. De Bleiswijker had 157 slagen nodig voor de eerste twee ronden en haalde de cut niet.

[Tour] Majka: "Zege is ook voor Contador"

Rafal Majka kon na zijn tweede plaats van vrijdag, zaterdag een etappezege vieren in de Tour de France. De Pool droeg na afloop zijn zege op aan zijn afgestapte kopman Alberto Contador. "We kwamen hier natuurlijk om de Tour te winnen, maar we blijven vechten", liet hij kort na de finish weten.

Het verhaal van Majka is bijzonder. Door het wegvallen van Roman Kreuziger werd hij pas kort voor de Tour door Tinkoff-Saxo opgenomen in de ploeg. Door het wegvallen van kopman Contador, die zijn scheenbeen brak, kreeg de 24-jarige een vrije rol. Dat leidde tot zijn eerste grote zege.

Rusland zet Amerikanen op sanctielijst om Gitmo

Rusland heeft zaterdag dertien Amerikanen op een zwarte lijst gezet omdat ze betrokken zouden zijn bij de Guantanamo Bay-gevangenis op Cuba en de Abu Ghraib-gevangenis in Irak. De dertien Amerikanen, onder wie Congreslid Jim Moran, mogen Rusland niet meer in.

In een verklaring zei het Russische ministerie van buitenlandse zaken dat de maatregel tegen Moran is ingesteld nadat het Russische parlementslid Adam Delimchanov op een Amerikaanse sanctielijst was gezet. De anderen werden op de lijst geplaatst als vergelding voor het instellen van sancties tegen twaalf Russen die door de Verenigde Staten worden verdacht van mensenrechtenschendingen.

Rutte: Poetin moet invloed aanwenden

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zaterdag een 'zeer intens en persoonlijk' telefoongesprek gevoerd met de Russische president Vladimir Poetin. Poetin moet volgens Rutte zijn verantwoordelijkheid nemen richting de pro-Russische separatisten en zijn invloed aanwenden.

Rutte zei op een persconferentie in Den Haag tegen Poetin te hebben gezegd dat de kans verloopt om nu snel aan Nederland en de wereld te laten zien dat het hem menens is om te helpen. "Jij moet er nu alles aan doen. Ik zou niet weten wie ik anders moet bellen", zou Rutte hem hebben gezegd.

Het telefoongesprek van zaterdag volgde op een schriftelijke boodschap aan Poetin eerder op de dag. Aanleiding waren nieuwe beelden van de rampplek. Hoe op de plek van de ramp wordt omgegaan met de slachtoffers en hun bezittingen is volgens Rutte 'ronduit walgelijk'.

Rutte sprak daarbij van 'volstrekt respectloos gedrag'. "Tegen alle regels van een zorgvuldig onderzoek in blijken er mensen te zijn die tussen de brokstukken lopen te rotzooien met persoonlijke en herkenbare bezittingen van slachtoffers."

Het stak de premier dat de lichamen nog niet zijn geborgen, ondanks de hoge temperaturen in het gebied. Het is volgens Rutte 'absoluut noodzakelijk' en de 'eerste prioriteit' dat de berging van slachtoffers zo snel mogelijk plaatsvindt. "Iedereen die daaraan nu niet direct en volledig meewerkt, laadt een zeer ernstige verdenking op zich."

Rutte eist toegang tot de rampplek, zodat de slachtoffers snel geborgen kunnen worden. "Ik wil resultaten zien in de vorm van onbelemmerde toegang en snelle recuperatie. Dit is nu prioriteit nummer één."

Kuststrook zucht ergst onder hitte

Aan de Nederlandse kust zijn de temperaturen zaterdagmiddag opgelopen tot ver boven de 30 graden. Hoek van Holland spande daarbij met 36,5 graden de kroon, meldt weeronline.nl. Ook op plekken die normaal gesproken wat koeler zijn, werd de tropische kaap gepasseerd. Zo was het op Terschelling 31,2 graden.

Tegelijkertijd waarschuwen de meteorologen wel voor een toenemende kans op buien, mogelijk met onweer, vanuit het zuidwesten. Zaterdagavond en -nacht worden de buien feller en gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten. Lokaal kan veel neerslag vallen.

De middagtemperatuur in Hoek van Holland is een record. Nooit eerder werd daar zo'n hoge temperatuur gemeten. Het vorige record werd op de dag af acht jaar geleden gevestigd. Op 19 juli 2006 werd het 36,2 graden. Het meetstation in de Rotterdamse kustplaats is sinds 1971 in gebruik.

Hoewel Hoek van Holland de kroon spande, liep het kwik aan de Noord-Hollandse stranden ook op tot 35,0 graden. Dat het juist aan de kust zo warm is komt doordat de wind uit het zuidoosten komt. Daardoor wordt de wind niet afgekoeld door het koelere zeewater. Bovendien houdt het zand de warmte goed vast.

Het enige meetstation waar de temperatuur de 30 graden niet bereikte was in Zeeland. In Vlissingen bleef de thermometer steken op 28,4 graden. Zaterdag gaat na vrijdag de boeken in als de tweede tropische dag van 2014. Daarvan wordt gesproken als het in De Bilt warmer wordt dan 30 graden.

Zondag overheersen bewolking en buien, mogelijk met onweer. Het wordt niet meer zo warm als zaterdag, maar met temperaturen tussen de 24 en 29 graden voelt het wel erg broeierig aan. Ook maandag kunnen er nog regen- en onweersbuien zijn, waarna het rustige en warme zomerweer terugkeert.

Spanje pakt Colombiaanse drugsbaron

De Spaanse politie heeft een Colombiaan opgepakt die vermoedelijk de leider is van een meedogenloze criminele organisatie die de hand zou hebben gehad in ruim vierhonderd moorden, internationale drugssmokkel en afpersing.

De 40-jarige man, Hernan Alonso Villa, wordt door de Spaanse autoriteiten omschreven als een van de meestgezochte criminelen van Colombia. Hij werd vrijdag in de kraag gevat op een snelweg aan de rand van de havenstad Alicante.

Alonso Villa zou leiding hebben gegeven aan de organisatie die opereert vanuit het Colombiaanse Medellin. Hij zou leiding geven aan zo'n tweehonderd mensen en hij was verantwoordelijk voor de export van cocaïne maar Spanje, de Verenigde Staten en Nederland.

Het kartel is opgericht door Diego Murillo Bejarano. Die vocht in het verleden een beruchte en bloedige bendeoorlog uit met drugsbaron Pablo Escobar.

Ajax wint van Real Sociedad en Achilles'29

Ajax heeft zaterdag een 3-1 zege geboekt op Real Sociedad. De Amsterdammers maakten een snelle goal van Alfred Finnbogason ongedaan. Eerder op de dag werd al gewonnen van Achilles'29. Deze oefenwedstrijden vormden de afsluiting van het trainingskamp van Ajax in De Lutte. 

In Hardenberg waren de eerste kansen voor Ajax. Eerst was Davy Klaassen dicht bij een treffer en daarna raakte Arkadiusz Milik met een kopbal de lat. Na tien minuten was het aan de andere kant wel raak, want nieuweling Alfred Finnbogason zette Sociedad op voorsprong.

Lang konden de Spanjaarden niet van hun voorsprong genieten. Milik bracht beide partijen met een fraai schot namelijk weer in evenwicht, waardoor Ajax en Real Sociedad met 1-1 gingen rusten. Die gelijke stand bleef na de pauze lang staan, tot een kwartier voor tijd. Carlos Martinez werkte de bal toen knullig met zijn hoofd in eigen doel. Vervolgens zorgde Anwar El Ghazi nog voor de 3-1 eindstand.

Ajax won eerder op de dag al met 1-2 van Achilles'29. Nicolai Boilesen en Niklas Moisander stonden in de defensie en Kolbeinn Sigthórsson, Richairo Zivkovic en Lesley de Sa vormden de aanvalslinie. Na zeven minuten opende de regerend landskampioen de scoren. De Sa vond op aangeven van Lucas Andersen het net (0-1).

Twintig minuten voor tijd werd de voorsprong verdubbeld. Andersen bediende Moisander, waarna de Fin breed legde op invaller Tobias Sana: 0-2. Achilles '29, vorig seizoen hekkensluiter in de Jupiler League, kwam nog terug tot 1-2. Thijs Hendriks vond het net voor de club uit Groesbeek.

Opstelling Ajax - tegen Real Sociedad: Leeuwenburgh, Ligeon (75. Owusu), vd Hoorn (75. Vissie), Denswil (75. Van Bruggen), Dijks (75. Van Koesveld), Klaassen (75. Sana), Viergever (75. Bakker), Duarte (75. Warmerdam), Schöne (75. Becker), Milik (75. Menig), Kishna (75. El Ghazi).&nbsp

Opstelling Ajax - tegen Achilles'29:  Alblas, Tete (75. Owusu), Moisander (75. Boccara), Riedewald (75. Van Bruggen), Boilesen (75. Van Koesveld), Bazoer (75. Bakker), Andersen (75. Vissie), Serero (75. El Ghazi), De Sa (75. Becker), Zivkovic (75. Menig), Sigthórsson (46. Sana)

Uitslagen andere oefenwedstrijden

Go Ahead Eagles - Excelsior 1-0
1-0 Schalk

FC Emmen - FC Twente 1-2
0-1 Kusk, 1-1 Bannink, 1-2 Brama

AZ - N.E.C. Nijmegen 0-0

De Graafschap - SC Cambuur 2-5
0-1 Hemmen, 0-2 Reijnen, 0-3 Hemmen, 1-3 Koolhof, 2-3 Koolhof, 2-4 Schokker, 2-5 Ogbeche

Barthel en Scheepers naar finale in Bňstad

Mona Barthel en Chanelle Scheepers hebben de finale van het WTA-Toernooi in het Zweedse Båstad bereikt. De Duitse Barthel won van de Spaanse Silvia Soler-Espinosa met 6-2, 4-6 en7-5. De Zuid-Afrikaanse Scheepers had een set minder nodig en versloeg de Slowaakse Jana Cepelova met 7-5 en 6-2.

Na een snelle voorsprong pakte Barthel eenvoudig de eerste set. In het tweede bedrijf waren de rollen omgedraaid en had Soler-Espinosa het betere van het spel. In de derde set leek de Spaanse die lijn door te trekken maar Barthel wist van een 4-2 achterstand terug te komen en de wedstrijd te winnen.

Waar Barthel meer dan twee uur en twintig minuten nodig had, was Scheepers na een uur en een kwartier klaar. Na een wisselvallige eerste set met breaks over en weer, won de 30-jarige Zuid-Afrikaanse eenvoudig de tweede set.

De finale tussen Barthel en Scheepers wordt zondag gespeeld. Barthel, nummer 61 van de wereld, won in haar carrière twee WTA-titels. Scheepers, 91e op de wereldranglijst, was een keer de beste in een WTA-toernooi.

[Tour] Knappe ritzege Majka, Nibali doet weer goede zaken

Rafal Majka heeft een mooie ritzege geboekt in de Tour de France. De Pool van Tinkoff-Saxo was de enige die overbleef van een kopgroep van zeventien en kwam solo aan op Montée de Risoul. Vincenzo Nibali werd tweede en deelde in het klassement weer een tik uit.

Een kopgroep van zeventien kreeg na een drukke beginfase de ruimte van het peloton. Bij die groep zaten enkele goede renners met Mikel Nieve, Joaquim Rodriguez, Rafal Majka, Peter Sagan, Allessandro De Machi, José Serpa, Nicolas Edet en de Nederlanders Albert Timmer en Steven Kruijswijk. Bovenop de eerste klim, de Col du Lautaret, hadden de zeventien hun maximale voorsprong van vijf minuten.

In het peloton besloot NetApp, met hun kopman Leopold Köning, het gat grotendeels terug te brengen. Bovenop de Col d'Izoard (buitencategorie) had het peloton de helft van de achterstand teruggehaald op de kopgroep, waar onder andere Timmer had moeten lossen. In de afdaling nam een selectief groepje een voorsprong vanuit het peloton, maar de groep met onder andere Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Bauke Mollema werd snel weer ingelopen.

Op de slotklim Montée de Risoul (eerste categorie) spatte de kopgroep uiteen. Kruijswijk kon het tempo niet volgen en zag dat Majka, nummer twee van gisteren, alleen voorop kwam te zitten. Uit de groep der favorieten moest Jürgen Van Den Broeck, de nummer acht van het klassement, al snel lossen. In die groep kwam Nibali al snel alleen te zitten, waardoor het tempo werd hooggehouden door de renners van AG2r. Het tempo van koploper Majka was echter hoger, waardoor zijn voorsprong opliep tot ruim een minuut.

Op vier kilometer van het einde besloot Nibali maar in de aanval te gaan en enkel Jean-Christophe Peraud, de nummer zes van het klassement, kon volgen. Daarachter had Bauke Mollema het weer moeilijk en moest lossen toen Valverde in de tegenaanval ging. Zijn ploeg- en landgenoot Laurens ten Dam het tempo iets beter kon volgen en wist bij dat groepje te blijven. Majka hield vooraan nog altijd stand en reed naar een knappe ritzege in zijn eerste Tour de France.

Daarachter nam Nibali nog meer tijd op zijn concurrenten, Valverde zakte er namelijk nog doorheen en verloor nog een minuutje op Nibali. Nummer drie Romain Bardet deed het wat beter en staat nu op dertien seconden van nummer twee Valverde in het klassement. Nibali staat nu 4.37 minuten voor op de Spanjaard Valverde.

Laurens ten Dam was op de achtste plaats de beste Nederlander. Anderhalve minuut later kwam Mollema als zestiende over de streep. Mollema wist ondanks zijn mindere dag wel zijn zevende plaats te behouden, maar hij staat ruim twee minuten achter de nummer zes. Ten Dam steeg naar een knappe negende plek, op 10.01 van leider Nibali.

Dertien arrestaties rond einde Vierdaagse

De politie heeft op de laatste feestavond rond de Nijmeegse Vierdaagse dertien personen aangehouden. De arrestaties vonden plaats voor vergrijpen als openbare dronkenschap, belediging, diefstal, vernieling en het niet kunnen tonen van een identiteitskaart. De politie kijkt tevreden op het verloop van de Vierdaagse terug.

Rond de Vierdaagse, waarvan dinsdag de eerste marsdag plaatsvond, werden ongeveer tweehonderd agenten in dienst. De Nijmeegse politie kreeg daarbij assistentie van agenten uit heel Nederland. Tijdens de traditionele Vierdaagsefeesten deden zich volgens de politie geen ernstige ordeverstoringen voor.

Op de terugweg van de feesten liepen 33 bestuurders tegen de lamp die te veel gedronken bleken te hebben. Bij de alcoholcontroles die op meerdere locaties werden uitgevoerd moesten drie personen hun rijbewijs ter plekke inleveren. Ook op de andere Vierdaagse-avonden werden alcoholcontroles gehouden.

In totaal bereikten 39.910 deelnemers aan het wandelevenement vrijdagavond de finishlijn. Dinsdag waren 43.013 van start gegaan.

[Tour] Eerste uitvaller voor Giant-Shimano

Giant-Shimano is zijn eerste renner verloren tijdens de Tour de France. Dries Devenyns reed al op achterstand en zou hebben moeten opgeven na een val. Hij is de 26e opgever tijdens deze Tour.

Eerder op de dag raakte Lampre al zijn derde renner kwijt. De Spanjaards Rafael Valls had al last van een ontstoken knie en besloot al snel tijdens de veertiende etappe in de remmen te knijpen.

Rampplek MH17 geplunderd

Waar de separatisten hun best doen om bewijsmateriaal weg te halen van de rampplek, zijn er ook mensen uit op de bezittingen van de slachtoffers. Lokale bevolking en separatisten halen onder meer koffers, sieraden en portemonnees weg.

Dit bemoeilijkt het werk van de waarnemers van de OVSE om de slachtoffers te identificeren. "Er is geen enkele mobiele telefoon, portemonnee met inhoud of camera meer aanwezig in de tassen of op de lichamen van de slachtoffers. Het is alsof ze mysterieus verdwenen zijn," zegt een journalist aanwezig op de rampplek.

Achtste zege op rij succespaard Totilas

De comeback van Totilas is bepaald succesvol. Het duurste dressuurpaard ter wereld boekte zaterdag tijdens het CHIO in Aken zijn achtste zege op rij sinds zijn rentree in mei. Zijn Duitse berijder Matthias Rath zorgde voor een score van 84,529 procent in de Grand Prix Special.

Rath en Totilas overklasten de Britse olympisch kampioene Charlotte Dujardin, die met Valegro op de tweede plaats eindigde met een score van 83,157 procent. De derde plaats was voor de Duitse amazone Helen Langehanenberg met Damon Hill: 82,078.

Adelinde Cornelisse was de beste Nederlandse op de zevende plaats. Ze kreeg voor haar oefening op Jerich Parzival een waardering van 76,216 procent.

CD: Ed Sheeran - X

Ed Sheeran ziet er niet uit als de doorsnee popster. Zoals hij zelf zingt in Take It Back: “I don’t ever want to be perfect, cause I’m a singer that you never want to see shirtless. And I accept the fact that someone’s gotta win worst-dressed.” Toch mag je deze 24-jarige Brit niet onderschatten. Zijn tweede album X (Multiply) belooft het wereldwijde succes van Sheeran’s van 2011 uitgebrachte + (Plus) te vermenigvuldigen. Dit voornamelijk door de rijkere mix van muziekstijlen. Gevoelige nummers + hip hop-feeling + pop-sound x charismatisch vertoon = iets ongelofelijk moois.  

Paul Anka verschuift shows IsraŰl om spanningen

Paul Anka durft het door de huidige situatie in Israël niet aan om voor twee concerten naar Israël te reizen. De Canadese zanger heeft daarom besloten om zijn optredens op donderdag en zaterdag in Tel Aviv uit te stellen tot de situatie rustiger is. Dat heeft de woordvoerder van de 72-jarige Anka laten weten aan het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter.

De strijd tussen Israël en de Palestijnen liep donderdag hoog op in de Gazastrook nadat Israël een grondoffensief tegen Hamas had ingezet. "Meneer Anka wil benadrukken dat hij zeker komt als de situatie is opgelost."

Israëliërs die kaartjes hebben gekocht, worden gevraagd de tickets te bewaren voor vervangende shows. "We zijn voortdurend in gesprek met lokale concertpromotors om een oplossing te vinden. Als dit is gelukt, dan wordt deze binnen een paar dagen bekendgemaakt."

Anka, bekend van nummers als Lonely Boy en Dance On Little Girl, is niet de enige artiest die het niet aandurft op te treden in Israël. Eerder deze week bliezen Neil Young & Crazy Horse en The Brian Jonestown Massacre al shows af. De Backstreet Boys geven eind deze maand twee concerten in het land. Deze shows gaan vooralsnog door.

Teamleider OVSE: samenwerking separatisten beter

De samenwerking tussen de pro-Russische separatisten en de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is zaterdag iets soepeler verlopen dan vrijdag. Dat heeft Alexander Hug, leider van de groep waarnemers die in Oost-Oekraïne is in verband met de vliegramp, gezegd. Hij zei dat de waarnemers dit keer meer hebben kunnen zien 'van de omstandigheden zoals ze aan ons gepresenteerd zijn'.

Hug zei tevens dat het waarnemersteam zondag of maandag nog een keer naar het gebied toe gaat. Dan willen de waarnemers ook op andere plekken kijken waar lichamen en brokstukken zijn neergekomen. Hug wilde niet ingaan op het werk van reddingswerkers. Hij liet weten geen oordeel te hebben over een lopend onderzoek, maar wel te rapporteren dat reddingswerkers lichamen hebben geborgen.

De situatie ter plekke is chaotisch, aldus een verslaggever van Novum Nieuws. Reddingswerkers staan onder toezicht van pro-Russische separatisten. Die controleren het gebied waar de lichamen en brokstukken nog altijd verspreid liggen. "Het is volstrekt onduidelijk wie deze reddingswerkers nu zijn", aldus de verslaggever. "Ze werken samen met de rebellen en komen uit Donetsk. Ze verplaatsen de lijken naar de kant van de weg. Het is volstrekt onduidelijk op wiens gezag ze dat nu doen."

Hoewel de OVSE-waarnemers zaterdag niet vrijelijk mochten rondlopen door het rampgebied, konden ze wel contacten leggen met mensen die in het rampgebied wonen. Zo bezocht OVSE-teamleider Hug het huis van een bewoner die nu tussen de brokstukken woont.

Vrijdag werd een OVSE-delegatie na een kort bezoek weggestuurd door de rebellen, terwijl eerder de garantie was gegeven door de zelfbenoemde premier van de Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Borodai, dat de waarnemers zonder beperkingen hun werk konden doen.

[F1] Uitslag kwalificatie Duitsland

Nico Rosberg heeft in eigen land de strijd om de pole position te worden. Zijn teamgenoot Lewis Hamilton werd slechts 16e na een crash, wat in het voordeel van de Duitser is in de strijd om het kampioenschap. Valtteri Bottas mag ook vanaf de voorste rij starten.

Q1 leek in eerste instantie een simpel één-twee-drietje te worden waar Sauber, Marussia en Caterham de drie teams waren die twee auto’s uit zagen vallen. Maar na tien minuten in de sessie kende Hamilton een harde crash – hij schoot rechtdoor in de muur na een spin waardoor de rode vlag uit werd gehangen en Hamilton niet hoger dan 16e kon komen in de kwalficatie. In de 7 minuten die resteerden reed Marcus Ericsson niet en zo zette hij geen tijd neer. Uiteindelijk bleek dat Sauber sterker was dan Lotus, maar Adrian Sutil wist de top 16 alsnog niet te halen. Samen met Pastor Maldonado, de Marussias en de Caterhams  lag hij eruit.

In Q2 wist Hamilton dat hij 16e zou worden door zijn crash in de vorig sessie. Daarnaast wisten Grosjean, Gutierrez, Vergne, Button en Raikkonen het niet te redden. Voornamelijk voor Button en Vergne was dat ietwat teleurstellend.

In de strijd om pole position ging Nico Rosberg al vroeg in de sessie naar de snelste tijd van de dag. Bottas kwam nog op een halve seconde in zijn eerste snelle ronde. Bottas probeerde het daarna nog wel maar kwam 2 tienden tekort. Zo kwam Rosberg aan weer een pole position. Kevin Magnussen werd nog knap vierde voor McLaren.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:16.540   17
2 V. Bottas Williams 1:16.759 +0:00.219 15
3 F. Massa Williams 1:17.078 +0:00.538 21
4 K. Magnussen McLaren 1:17.214 +0:00.674 17
5 D. Ricciardo Red Bull 1:17.273 +0:00.733 19
6 S. Vettel Red Bull 1:17.577 +0:01.037 16
7 F. Alonso Ferrari 1:17.649 +0:01.109 19
8 D. Kvyat Toro Rosso 1:17.965 +0:01.425 22
9 N. Hülkenberg Force India 1:18.014 +0:01.474 21
10 S. Perez Force India 1:18.035 +0:01.495 21
11 J. Button McLaren 1:18.193   15
12 K. Räikkönen Ferrari 1:18.273 +0:00.080 13
13 J. Vergne Toro Rosso 1:18.285 +0:00.092 14
14 E. Gutierrez Sauber 1:18.787 +0:00.594 14
15 R. Grosjean Lotus 1:18.983 +0:00.790 14
16 L. Hamilton Mercedes -:--.--- -:--.--- 5
17 A. Sutil Sauber 1:19.142   8
18 J. Bianchi Marussia 1:19.676 +0:00.534 8
19 P. Maldonado Lotus 1:20.195 +0:01.053 7
20 K. Kobayashi Caterham 1:20.408 +0:01.266 7
21 M. Chilton Marussia 1:20.489 +0:01.347 9
22 M. Ericsson Caterham -:--.--- -:--.--- 0

Rotterdamse vishandel Atlantic winnaar haringtest

De Rotterdamse vishandel Atlantic is dit jaar als winnaar uit de bus gekomen van de jaarlijkse haringtest van het AD. In 2013 ging de vestiging in Leiden aan de haal met de eer. Vishandel Simonis uit Den Haag staat net als vorig jaar op de tweede plek.

In de 33e Nationale Haringtest testte de krant in 134 viswinkels de kwaliteit van de haring. En dat leverde dit jaar een primeur op: voor het eerst kregen 39 zaken een acht of hoger.

Vishandel Atlantic uit Rotterdam scoort daarin het beste. "Zoals altijd tovert Atlantic met zijn haring. Een plaatje waarop niets valt af te dingen. Zilt, mals en romig. Wederom topkwaliteit", schrijft de krant.

De zaak wordt op de voet gevolgd door Vishandel Simonis uit Den Haag. Simonis scoort steevast hoog en krijgt dit jaar een minnetje voor de tien. "Hoewel het verschil miniem was, gaven de keurmeesters de voorkeur aan de net iets frisser ogende Hollandse Nieuwe van Atlantic." Op de derde plaats is Visgilde gebroeders De Block geëindigd met een 9,5. "Een toppertje", aldus het AD.

De laatste plek, nummer 134, is eveneens voor een winkel uit Rotterdam. Zeevishandel Oceana krijgt een nul. De winkel maakt het volgens de krant te bont, zo zit de haring ontoelaatbaar vol met poepbacteriën. "Goed schoongemaakt, maar alle energie wordt gestopt in een haring die al bedorven is."

MaleisiŰ roept op rampplek ongeschonden te laten

De Maleisische minister van Transport roept iedereen in het oosten van Oekraïne op de rampplek ongeschonden te laten. Er zijn aanwijzingen dat belangrijke bewijsstukken inmiddels zijn verdwenen. Dat heeft Datuk Seri Liow Tiong Lai zaterdag gezegd op een persconferentie in Maleisië.

"Maleisië vreest dat het rampgebied niet goed is beveiligd", aldus de verkeersminister. "We hebben aanwijzingen dat belangrijke bewijsstukken niet bewaard zijn gebleven." De Maleisische regering doet daarom een dringende oproep de rampplek ongemoeid te laten. "Acties die ons verhinderen de waarheid te leren kennen over wat er is gebeurd met MH17 kunnen we niet tolereren."

Evenals minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wil de Maleisische verkeersminister er zeker van zijn dat onderzoekers het gebied vrij in kunnen komen en dat er onafhankelijk naar de kwestie wordt gekeken. Hij zei daarom nog zaterdagavond naar Kiev af te reizen.

Op de persconferentie zei de minister van transport dat Maleisië er opnieuw vanuit gaat dat het toestel uit de lucht is geschoten. 'In de lucht werden alle regels nageleefd, op de grond werden ze geschonden. "Het is een niet te vergeven daad van agressie." Hij wil dat de daders gestraft worden.

De bewindsman zei verder dat de route die het vliegtuig, dat vanaf Amsterdam op weg was naar Kuala Lumpur, veilig was. "In de twee dagen voor het incident vlogen vijfenzeventig verschillende maatschappijen dezelfde route als die van MH17." Het vliegtuig vloog volgens hem wel lager dan bedoeld, maar dat was een opdracht van de luchtverkeersleiding in Oekraïne.

Eerder op zaterdag werd ook duidelijk dat de Oekraïense regering Rusland ervan beschuldigt dat het de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne helpt bij het vernietigen van bewijsmateriaal. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven. Onder hen waren 193 Nederlanders.

Mick Jagger opgekrabbeld na dood vriendin

Mick Jagger voelt zich weer wat beter nadat hij in maart zijn vriendin L'Wren Scott was verloren. "Het gaat oké met me. Het was erg moeilijk en een heel zwaar jaar", zegt de frontman van The Rolling Stones in de Amerikaanse talkshow Today. Het is de eerste keer dat Jagger zich uitlaat over de zelfmoord van de 49-jarige Scott.

"Maar ik ben gaan werken en toerde met de Stones door Europa en doe genoeg andere dingen", vervolgt de 70-jarige zanger. Kort na haar overlijden gaf hij wel aan 'kapot' te zijn van het verlies. "Ik krijg ontzettend veel steun."

Scott, met wie Jagger sinds 2001 samen was, beroofde zichzelf in maart van het leven. De Stones bliezen als gevolg meerdere shows af en stonden eind mei voor het eerst weer op het podium.

Negen gewonden door lek zwavelzuurtank

Negen medewerkers van een bedrijf op industrieterrein Chemelot in Geleen zijn in het ziekenhuis behandeld omdat ze in aanraking zijn gekomen met zwaveldampen. Dat meldt Chemelot zaterdag. De slachtoffers hadden irritaties aan de ogen en luchtwegen.

Door een lek in een opslagtank kwam zo'n vijftig liter zwavelzuur vrij. Het zogenoemde oleum gaat bij aanraking met buitenlucht over in zwaveldampen. Het bedrijf kon de lekkage snel verhelpen. Het bedrijf benadrukt dat er geen gevaar is voor de omgeving.

Dunga belangrijkste kandidaat om Scolari op te volgen

Dunga is de belangrijkste kandidaat om Luiz Felipe Scolari op te volgen als bondscoach bij Brazilië. De 50-jarige coach zou sinds het begin van de week in gesprek zijn met de Braziliaanse voetbalbond.

Dunga, ofwel Carlos Caetano Bledorn Verri, had het Braziliaanse team van 2006 tot 2010 al onder zijn hoede. Hij werd na het WK van 2010 ontslagen. De Braziliaanse ploeg verloor toen in de kwartfinale van het Nederlands elftal. Zijn laatste baan was als trainer van Internacional uit Porto Alegre, de club waar hij opgroeide. In oktober vorig jaar werd hij ontslagen.

De verwachting is dat de bond komende week de opvolger van Luiz Felipe Scolari bekendmaakt. Scolari vertrok na het teleurstellend verlopen WK in eigen land. Brazilië werd vierde nadat Duitsland in de halve finale met 7-1 te sterk was en Oranje Brazilië met 3-0 verloeg in de strijd om het brons. 

Eerder werden Muricy Ramalho, de trainer van São Paulo, en Adenor Leonardo Bacchi (voetbalnaam Tite), al genoemd als opvolger van Scolari.

Held van Spelen Sochi onderscheiden door IOC

Roman Petushkov heeft een belangrijke onderscheiding van het IOC gekregen. De Rus pakte tijdens de Paralympische Winterspelen in Sochi liefst zes gouden medailles. Hij kreeg de Juan Antonio Samaranch Award voor Gehandicapte Sporters, de hoogste onderscheiding voor paralympische atleten.

Petushkov pakte in 2010 in Vancouver al zilver en brons, maar voor eigen publiek ging hij helemaal los. Bij het langlaufen won hij in de categorie zittend goud op de 15 en 20 kilometer, naast het goud op de open estafette over 4x2,5 kilometer. In deze open estafette doen atleten uit de drie verschillende categorieën mee: Zittend, staand en visueel beperkt.

Ook in het biatlon liet Petushkov zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Hij won de paralympische titel op de 7,5, 12,5 en 15 kilometer. De Samaranch Award wordt elk jaar uitgereikt aan een fysiek of mentaal gehandicapte atleet, die gedurende zijn of haar loopbaan buitengewone 'moed, wilskracht en atletische kracht' heeft laten zien.

De 36-jarige Petushkov raakte in 2006 betrokken bij een ernstig auto-ongeluk, waardoor beide benen geamputeerd moesten worden. Doktoren gaven hem slechts een minieme kans om het ongeluk überhaupt te overleven, maar zodra hij het ziekenhuis had verlaten begon de Rus met trainen. "Sport heeft mij geleerd om altijd sterk te zijn en om altijd mijn best te doen, wat er ook mag gebeuren", aldus Petushkov.

Filipe Luis: "Groeien onder Mourinho"

Filipe Luis kan niet wachten om aan de slag te gaan bij Chelsea. De Braziliaan kwam over van Atlético Madrid en kijkt uit naar de samenwerking met José Mourinho.

"José Mourinho was een van de redenen die deze overstap makkelijk maakten. Hij is een geweldige coach, die overal waar hij heeft gewerkt prijzen wint, dus ik weet zeker dat ik onder hem ga groeien en dat mijn voetbal verbetert", zei de Braziliaanse linksback op de clubsite van Chelsea.

Filipe Luis (28) volgt Diego Costa van Atlético Madrid naar Chelsea. De verdediger is lovend over zijn teamgenoot. "Als Diego nog niet de beste spits ter wereld is, dan wordt hij dat binnenkort. Hij is een briljante speler met een groot hart", aldus de verdediger, die in het verleden op proef was bij Ajax.

"We hadden ook een geweldige verdediging bij Atlético en daarom denk ik dat Chelsea perfect is voor mij. Dit elftal denk ook eerst aan verdedigen. Dat maakt mijn werk makkelijker. Als je goed verdedigt, dan geeft je dat de kans om krachtig aan te vallen. Het belangrijkste is geen tegengoals krijgen."

Filipe Luis bereikte met Atlético Madrid de Champions League-finale en won de Spaanse landstitel. "Ik hoop een plaatsje hoger te eindigen in de Champions League en de Premier League wil ik dolgraag winnen. Chelsea is daarvoor de beste club: we hebben de beste manager en een geweldige selectie."

[Tour] Mollema goed hersteld van loodzware rit

Bauke Mollema is naar eigen zeggen goed hersteld van de zware inspanning van vrijdag, toen het peloton in de hitte de eerste etappe in de Alpen afwerkte. "Ik ben heel diep gegaan, voelde me echt slecht. Er viel amper tegenaan te drinken. Dit gevoel heb ik niet veel vaker gehad. Maar na het eten ging het beter en ik heb goed geslapen", zei de nummer 7 van het klassement tegen de NOS.

De Belkin-renner hoopt dat hij in het slot van de 14e etappe, met aankomst bergop in Risoul, nog kan aanvallen. "Als ik me goed voel, wil ik wel iets proberen. Maar dat zal pas in de laatste 5 kilometer zijn."

Mollema goed hersteld van loodzware rit
Mollema goed hersteld van loodzware rit (Foto: ANP)

Nabestaanden nog niet naar Oekra´ne

Malaysia Airlines heeft vooralsnog geen plannen om de nabestaanden van de 298 passagiers die donderdag omkwamen bij de crash van vlucht MH17 naar Oekraïne te vliegen. Er bestaan grote zorgen over de veiligheidssituatie in het land. Dat heeft een woordvoerder van Malaysia Airlines zaterdag gezegd. Volgens hem worden in Amsterdam de nabestaanden opgevangen en is er een speciaal team gevormd dat de situatie in Oekraïne gaat beoordelen.

Dat team is volgens de woordvoerder inmiddels onderweg en moet nu zo'n vijfhonderd kilometer afleggen door 'moeilijk terrein' om bij de plek te komen waar de Boeing 777 ter aarde is gestort. Het gebied wordt gecontroleerd door pro-Russische separatisten.

OVSE-delegatie weer bij rampplek Oost-Oekra´ne

Waarnemers van de OVSE zijn zaterdag opnieuw naar de plek gereisd waar donderdag vlucht MH17 neerstortte. Ze hebben vooralsnog vrije doorgang. Dat meldt een verslaggever ter plaatse.

Hoewel de OVSE-waarnemers in eerste werden tegengehouden door de beveiliging, kregen ze later alsnog toestemming om het gebied in te gaan, aldus Alexander Hug, die leiding geeft aan het team. De OVSE-medewerkers zijn te voet en worden begeleid door rebellen.

Vrijdag werd een OVSE-delegatie na een kort bezoek weggestuurd door de rebellen, terwijl de OVSE-waarnemers eerder de garantie hadden gekregen van de zelfbenoemde premier van de Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Borodai, dat ze vrijelijk hun werk konden doen.

De waarnemers gaan vooral kijken naar de staat van de plek waar het toestel is neergekomen. Ook onderzoeken ze of er bewijsmateriaal is verplaatst of verdwenen.

Eerder op de dag kwamen al medewerkers van het ministerie van noodsituaties aan bij de rampplek. Zij zijn begonnen met het bergen van de lichamen. Die zouden naar verluidt naar de stad Donetsk, een rebellenbolwerk, zijn overgebracht.

Ideye maakt overstap naar West bromwich Albion

De Nigeriaanse international Brown Ideye heeft een contract voor drie jaar getekend bij het Engelse West Bromwich Albion. Ideye komt over van het Oekraïense Dinamo Kiev.

Coach Alan Irvine kijkt uit naar de samenwerking met de 25-jarige aanvaller. "Hij is een sterke, snelle, krachtige speler. Bovendien heeft hij veel ervaring in de Champions League." Ideye is Nigeriaans international, maar ontbrak op het WK in Brazilië. Hij speelde 24 interlands voor Nigeria.

Uitslag derde vrije training Duitsland

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Duitsland. De Mercedes-coureur was in zijn thuisland zes tienden sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton. Fernando Alonso reed de derde tijd, gevolgd door Felipe Massa en Valtteri Bottas.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:17.779   24
2 L. Hamilton Mercedes 1:18.380 +0:00.601 20
3 F. Alonso Ferrari 1:18.384 +0:00.605 11
4 F. Massa Williams 1:18.575 +0:00.796 18
5 V. Bottas Williams 1:18.611 +0:00.832 19
6 K. Magnussen McLaren 1:18.756 +0:00.977 16
7 D. Ricciardo Red Bull 1:18.769 +0:00.990 13
8 K. Räikkönen Ferrari 1:18.842 +0:01.063 8
9 S. Vettel Red Bull 1:18.890 +0:01.111 17
10 N. Hülkenberg Force India 1:19.127 +0:01.348 19
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:19.131 +0:01.352 19
12 J. Vergne Toro Rosso 1:19.470 +0:01.691 20
13 J. Button McLaren 1:19.489 +0:01.710 15
14 S. Perez Force India 1:19.505 +0:01.726 21
15 E. Gutierrez Sauber 1:19.601 +0:01.822 23
16 R. Grosjean Lotus 1:20.078 +0:02.299 23
17 J. Bianchi Marussia 1:20.198 +0:02.419 21
18 P. Maldonado Lotus 1:20.466 +0:02.687 19
19 A. Sutil Sauber 1:20.844 +0:03.065 6
20 K. Kobayashi Caterham 1:21.018 +0:03.239 21
21 M. Ericsson Caterham 1:23.077 +0:05.298 14
22 M. Chilton Marussia 1:23.449 +0:05.670 7

Rummenigge uit kritiek op clubs uit Bundesliga

Bayern München-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge heeft flinke kritiek geuit op de andere clubs in de Bundesliga omdat zij de start van de competitie niet willen uitstellen. "Ik mis de solidariteit tegenover de clubs die hun spelers van het WK hebben gestuurd'', zegt Rummenigge tegen de Duitse krant Bild.

Rummenigge had voorgesteld om de competitie een week uit te stellen, om zo de spelers die meespeelden op het WK meer rust te gunnen. De andere clubs steunden zijn plan echter niet.

Bayern heeft negen spelers die meespeelden in de laatste week van het WK in Brazilië. Daarvan zijn er zeven Duits. De overige spelers zijn de Braziliaan Dante en de Nederlander Arjen Robben.

Opnames Michiel de Ruyter in problemen na vliegramp

De opnames van de film Michiel de Ruyter gaan mogelijk later volgende week niet door. Vrijdag en zaterdag stonden scènes gepland op het Binnenhof en in de Ridderzaal, maar de Rijksvoorlichtingsdienst heeft verzocht de opnames af te blazen vanwege de vliegramp, bevestigt een woordvoerder van de filmproducent. De RVD verwacht dat daar de komende week activiteiten plaatsvinden vanwege de crash in Oekraïne waarbij donderdag alle inzittenden, waaronder 193 Nederlanders, om het leven kwamen.

De producent hoopt dat er een oplossing kan worden gevonden omdat het niet mogelijk is om de opnamedagen te verplaatsen. "Misschien dat we uren in kunnen korten of dat scènes helemaal geschrapt worden. Een andere locatie is uitgesloten omdat het echt daar moet worden geschoten. We zijn stevig aan het onderhandelen."

Hoewel de crew van Michiel de Ruyter, waarin Frank Lammers en Barry Atsma rollen spelen, baalt van de veranderingen, is er begrip voor het besluit. "Natuurlijk, er zijn geen woorden voor wat er is gebeurd. Maar dit is voor ons heel dubbel. Het is begrijpelijk dat de RVD wil anticiperen op bijeenkomsten op het Binnenhof, maar ik heb begrepen dat daar vooralsnog geen sprake van is. We blijven met elkaar onderhandelen en vinden hopelijk een oplossing, want het zijn cruciale scènes."

'Christenen: moslim worden of de kop eraf'

De religie van de vrede laat zich weer eens van zijn beste kant zien. Christenen in Mosul, een stad in Irak die net veroverd is door de doerakken van ISIS, hebben te verstaan gekregen dat ze zich dienen te bekeren tot het ware geloof. Het alternatief is de dood of het betalen van dhimmibelasting.

Keuze zat dus voor de christenhonden. Geheel volgens het gestoorde boekje dat de dappere strijders van ISIS hanteren. In het kalifaat dat net uitgeroepen is, is slechts ruimte voor een paar dingen. Namelijk Islam, Islam en Islam. Geheel zoals de zandprofeet dat ooit beschikt heeft, worden andersdenkenden onmiddellijk tot tweederangsburgers gedegradeerd en dat heeft verregaande consequenties.

Volgens Mo is het uiterst simpel: of je wordt zelf moslim en gaat zelf deel uitmaken van het intolerante systeem, of je betaalt jizya; een soort beschermgeld dat de Siciliaanse maffia ook hanteert. Zij noemen het pizzu.

Christenen die het leven in een islamitisch kalifaat niet bevalt, worden sterk aanbevolen om hun heil ergens anders te zoeken. Mochten ze na vandaag nog steeds niet opgerot zijn, dan staat er volgens de zelfbenoemde opvolger van Mohammed Abu Bakr al-Baghdadi, 'niets meer tussen ons en het zwaard'.

Haase en Sijsling doen mee aan US Open

De Nederlandse tennissers Robin Haase en Igor Sijsling zijn direct toegelaten tot het hoofdtoernooi van de US Open. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Om te bepalen wie direct naar het hoofdschema mag, wordt gekeken naar de wereldranglijst.

Haase staat nu op de 51e plek, Sijsling 72e. De grens werd getrokken bij de 104e plaats. De andere Nederlandse tennissers moeten de kwalificaties spelen om mee te doen aan het toernooi in New York, dat op 25 augustus begint.

Eerder werd bekend dat Kiki Bertens als enige Nederlandse vrouw direct is toegelaten tot het hoofdtoernooi in New York.

Gasquet verrassend uitgeschakeld in Bogotß

De Franse tennisser Richard Gasquet is in de kwartfinale van het tennistoernooi in het Colombiaanse Bogotá uitgeschakeld. De als eerste geplaatste tennisser was niet opgewassen tegen Víctor Estrella Burgos. De tennisser uit de Dominicaanse Republiek won met 6-3 en 6-4.

Estrella Burgos neemt het in de halve finale op tegen Bernard Tomic. De Australiër versloeg Vasek Pospisil met 6-4 en 6-4. De andere halve finale gaat tussen de Kroaat Ivo Karlovic en de Tsjech Radek Stepanek.

Atoomoverleg Iran met vier maanden verlengd

Iran en het Westen zijn er zaterdag niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over het Iraanse atoomprogramma. Besloten is om de einddatum voor de gesprekken op te schuiven tot 24 november in een poging alsnog de verschillen bij te leggen en overeenstemming te bereiken over de omvang van het atoomprogramma van Teheran. Het was de bedoeling om zondag, 20 juli, een akkoord op tafel te hebben. Dit was echter geen harde deadline.

In januari sloot Iran een interim-akkoord met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China, waarbij Iran tijdelijk zijn nucleaire programma bevroor. In ruil hiervoor werden sancties ter waarde van ruim vijf miljard euro verlicht.

"We hebben tastbare vooruitgang geboekt", zei buitenlandchef Catherine Ashton. Ze waarschuwde tegelijkertijd dat er nog altijd 'grote verschillen bestaan over enkele kernkwesties'. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei goede hoop te hebben alsnog tot een akkoord te komen.

Kiev: Separatisten halen 38 lichamen weg

De Oekraïense regering heeft zaterdag de pro-Russische separatisten ervan beschuldigd 38 lichamen bij het neergestorte toestel van Malaysia Airlines te hebben weggehaald. Volgens de regering in Kiev zouden de separatisten op die manier proberen bewijsmateriaal te vernietigen.

"De regering van Oekraïne stelt officieel dat de terroristen, met hulp van Rusland, proberen het bewijs van internationale misdaden te vernietigen", aldus de verklaring van de regering. "Afgaande op onze data, hebben de terroristen 38 lichamen weggehaald." Die lichamen zouden zijn overgebracht naar een mortuarium in Donetsk.

Volgens de regering in Kiev dreigen specialisten met "een sterk Russisch accent" hun eigen autopsies te gaan uitvoeren.

'Akkoord over veiligheidszone rond rampplek'

Er komt een beveiligde zone rondom de plek in Oost-Oekraïne waar donderdag een Boeing 777 van Malaysia Airlines neerstortte. Dat hebben Oekraïne en de pro-Russische groepen in het gebied afgesproken, aldus de Oekraïense veiligheidschef Valentyn Nalyavaychenko volgens het Franse persbureau AFP.

Het gebied wordt beveiligd zodat "het belangrijkste" gedaan kan worden, namelijk "het identificeren van de lichamen en deze overdragen aan de nabestaanden", aldus de veiligheidsbaas.

'Akkoord over veiligheidszone rond rampplek'
'Akkoord over veiligheidszone rond rampplek' (Foto: ANP)

Busongeluk China eist 38 levens

Bij een busongeluk in het zuiden van China zijn zaterdag 38 mensen om het leven gekomen en vijf gewond geraakt. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld. Op de Hukun-snelweg in de provincie Hunan botste een tankwagen met een brandbare stof op een bus.

Volgens Xinhua zijn onder de doden de bestuurder van de vrachtwagen en een passagier. De brand die na het ongeval uitbrak greep snel om zich heen en vijf voertuigen gingen in vlammen op alvorens de brand kon worden geblust.

Kranten in het teken van vliegtuigramp

De Nederlandse kranten staan zaterdag weer volledig in het teken van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat donderdag neerstortte in het oosten van Oekraïne. Het verdriet over de slachtoffers en de vraag wat de oorzaak is van de ramp staan centraal.

Om de slachtoffers van de ramp een gezicht te geven pakt de Telegraaf uit met een smoelenboek van een groot aantal van de slachtoffers die met vlucht MH17 vanuit Amsterdam vertrokken. "Gezichten van de tragedie", aldus de krant die op de voorpagina de separatisten in het oosten van Oekraïne bestempeld als 'Moordenaars'.

Voor Trouw en het Nederlands Dagblad staat het collectieve rouwproces centraal die volgde op de verbijstering over de vliegramp. "Wat verbindt een Sparfiliaal in Amstelveen met de Eerste Kamer op het Binnenhof; basisschool St. Willibrordus in het Brabantse Neerkant met het chique advocatenkantoor Nauta op de Amsterdamse Zuidas", opent Trouw. "De pijn is overal voelbaar", kopt het AD.

In de Volkskrant wordt ondertussen de vraag opgeworpen of de waarheid naar de toedracht van het ongeluk wel gevonden zal worden. Een correspondent ter plekke beschrijft de chaos in het rampgebied: reddingswerkers staan onder streng toezicht van pro-Russische rebellen. Ze controleren het gebied waar de lichamen en brokstukken nog verspreid liggen.

Bij de vliegtuigramp in Oekraïne zijn zeker 192 Nederlanders om het leven gekomen. Malaysia Airlines spreekt van 192 omgekomen Nederlanders maar volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er 193 Nederlandse slachtoffers. Een woordvoerder van het ministerie liet vrijdagavond weten dat het verschil waarschijnlijk in de dubbele nationaliteiten zit. "Pas als de passagierslijst definitief naar buiten wordt gebracht, weten we het zeker."

[Tour] Etappe van vandaag

Vincenzo Nibali heeft gisteren op Chamrousse definitief laten zien dat hij simpelweg de allerbeste klimmer is die er nog over is in de Tour de France. Chris Froome of Alberto Contador hadden hem wellicht partij kunnen bieden, maar dat zullen we nooit weten. Vandaag wordt een nieuwe klimdag, met onder meer het dak van de Tour.

Startplaats
Grenoble is de locatie van het vertrek vandaag. De stad organiseerde in 1968 de Olympische Winterspelen en kent dus best een rijke sporthistorie. Nederland haalde daar negen medailles, waarvan drie keer goud. Kees Verkerk, Carry Geijsen en Ans Schut pakten olympische titels. Grenoble is al bijzonder vaak gastheer geweest van de Tour. Als finishplaats is het opvallend zeldzaam, maar al 37 keer is er een etappe vertrokken. De eerste keer was in 1905, tijdens de derde Tour. In de dertien daaropvolgende edities kwam er telkens een etappe aan in Grenoble. De laatste keer is inmiddels 'al' drie jaar geleden, in 2011 won Tony Martin hier de tijdrit.

Grenoble zelf kent al een lange geschiedenis. Meer dan tweeduizend jaar geleden was het hier al bewoond, en het heeft een paar eeuwen bekend gestaan onder de Gallische naam Cularo. Via het Romeinse Gratianopolis komen we uiteindelijk terecht bij de huidige naam. De belangrijkste toeristische attractie hier is een oud fort, de Bastille. Dit in de zestiende eeuw gebouwde fort torent hoog boven de stad uit en trekt jaarlijks zo'n 600.000 bezoekers.

De imposante Bastille boven Grenoble, naam van zowel de heuvel als het fort (Foto: WikiCommons/Eusebius)
De imposante Bastille boven Grenoble, naam van zowel de heuvel als het fort (Foto: WikiCommons/Eusebius)

Finishplaats
De streep is getrokken in Risoul, wat net als Chamrousse gisteren een populair oord is voor wintersporters. Het is de eerste keer dat de Tour dit dorpje van 650 Risoulins aandoet. Vorig jaar kwam hier de laatste etappe aan van het Critérium du Dauphiné, waar Chris Froome zijn eindzege op kon eisen. Alessandro de Marchi won trouwens de etappe. De Tour de L'Avenir kende hier in 2010 de twee slotetappes, een gewone etappe en een klimtijdrit. Twee keer was de nog vrij onbekende Nairo Quintana de beste, beide keren voor Andrew Talansky. 

Etappebeschrijving
We rijden vandaag een wat minder lange etappe dan gisteren, 177 kilometer. Wel zal het vooral voor de niet-klimmers een stuk zwaarder zijn, want het is geen moment vlak. In de eerste 82 kilometers gaat het vooral omhoog, op wat korte afdalingen na. Na een eerste klimmetje, zonder punten, komen we door Vizille. Hier werd in de achttiende eeuw een bijeenkomst gehouden die gezien wordt als een van de voorlopers van de Franse Revolutie. Halverwege de route naar de eerste top rijdt het peloton door Le Bourg-d'Oisans, wat natuurlijk bekend is als de voet van de klim naar l'Alpe d'Huez. Ondertussen zit de eerste tussensprint er al op, dus de sprinters kunnen zich af laten zakken.

Niet veel later begint de eerste col, en die is erg lang. De Col du Lautaret van de eerste categorie. Gemiddeld ongeveer 4%, maar de lengte is enorm: Maar liefst 34 kilometer klimmen. Eenmaal boven kan er gekozen worden voor de weg naar de Col du Galibier, maar dat gebeurt vandaag niet, want we gaan weer enkele tientallen kilometers dalen.

Profiel van de Col d'Izoard (Bron: letour.fr)
Profiel van de Col d'Izoard (Bron: letour.fr)

De renners gaan op weg naar nog een lange klim, dit keer van de buitencategorie. De Col d'Izouard wordt in de Tour sinds 1922 al geregeld beklommen. Grote namen kwamen hier als eerste boven, zoals Gino Bartali, Fausto Coppi, Louison Bobet, Federico Bahamontes en Eddy Merckx. In 2011 was het Maxim Iglinksy, die een beetje afsteekt in het lijstje. De klim zelf is vooral in het tweede deel het lastigst, waar de meeste kilometers gemiddeld meer dan 8% stijgen. De top ligt op 2360 meter hoogte, waarmee het het dak van deze Tour is. Dat betekent dat de renner die als eerste boven komt de Souvenir Henri Desgranges krijgt, naast een prijs van 5000 euro.

Profiel van de slotklim naar Risoul (Bron: letour.fr)
Profiel van de slotklim naar Risoul (Bron: letour.fr)

Na de afdaling, van ruim dertig kilometer, begint het peloton aan de slotklim van vandaag, naar Risoul. Deze kent weinig rare stukken en is eigenlijk vrij geleidelijk. Bijna alle kilometers kennen een stijging van tussen de 6,5 en 8,5%, wat tot een gemiddelde komt van 6,9%. Met een lengte van 12,6 kilometer is het nog wel best lastig en zou er weer een klassementsrenner tussenuit kunnen vallen.

Profiel etappe 14 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 14 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Vincenzo Nibali is overduidelijk de sterkste klimmer in deze Tour de France, daar mag na gisteren geen twijfel meer over bestaan. Het is echter de vraag of hij vandaag zin heeft om nog een keer zijn macht te tonen en voor de aanval te kiezen, zijn voorsprong is immers al groot zat. Vandaag kan ook een mooie kans zijn voor Joaquim Rodríguez om eindelijk van voren te zitten. De Spanjaard lijkt vooral voor de bergtrui te willen gaan, vandaag zijn er prima punten te verdienen.

Achter deze twee kan Mikel Nieve hoge ogen gooien. De Spanjaard reed in zijn tijd bij Euskaltel al vier keer in de toptien van een grote ronde, dus klimmen kan hij. In deze Tour moest hij voor Chris Froome werken, maar die is eruit. Vervolgens was Richie Porte zijn kopman, maar die liet gisteren zien toch over mindere klimmersbenen te beschikken dan Nieve, die nu voor eigen kans zal mogen gaan. Een Nederlandse ritzege lijkt er niet in te zitten. Laurens ten Dam is goed, maar zal zijn aanval van gisteren nog voelen, terwijl Bauke Mollema bergop helaas niet goed genoeg is.

Verkeersminister MaleisiŰ reist naar rampplek

De Maleisische minister van Transport Datuk Seri Liow Tiong Lai reist zaterdag naar Oekraïne. De verkeersminister wil er zeker van zijn dat onderzoekers toegang hebben tot het rampgebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines donderdag neerstortte. Dat melden Maleisische media zaterdag.

Evenals minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wil de Maleisische verkeersminister er zeker van zijn dat onderzoekers het gebied vrij in kunnen komen en dat er onafhankelijk naar de kwestie wordt gekeken.

Tijdens een persconferentie in Maleisië maakte de verkeersminister vrijdag bekend dat zijn regering uitgaat van een aanslag op vlucht MH17. Maleisië baseert zich op inlichtingen van de Amerikaanse en Oekraïense veiligheidsdiensten. Nederland gaat er vooralsnog vanuit dat het vliegtuig, waarbij 298 mensen om het leven kwamen, 'hoogstwaarschijnlijk' is neergeschoten.

Vrijdagmiddag werden nog medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gehinderd toen ze bij het gecrashte toestel wilden kijken. Ze werden op afstand gehouden van de brokstukken en de slachtoffers. Toen iemand wel verder wilde lopen, werd er een waarschuwingsschot gelost door een pro-Russische separatist.

Doden en gewonden bij botsingen Dresden

Bij een botsing tussen verschillende bussen bij de Duitse stad Dresden zijn vrijdagnacht negen doden en veertig gewonden gevallen. Dat meldt de Duitse politie.

Het ongeluk gebeurde rond 02.00 uur. Bij het ongeluk waren een Poolse bus, een Oekraïense bus en een Poolse minibus betrokken, liet een woordvoerder weten. Over de exacte toedracht konden nog geen mededelingen worden gedaan. Ook is nog onduidelijk hoe het met de veertig gewonde slachtoffers gaat.

Kris en Lisanne herdacht in Amersfoort

Honderden mensen hebben vrijdagavond in Amersfoort de herdenkingsdienst voor de in Panama omgekomen Kris Kremers en Lisanne Froon bijgewoond. Een van de sprekers bij de bijeenkomst in de Sint Joriskerk was burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius.

Bolsius, die namens de ouders sprak, zei dat de families enorme steun hebben gehad aan de vele blijken van medeleven. "De afgelopen maanden waren onvoorstelbaar, onbestaanbaar, onverteerbaar. De zoektocht van de familie werd al snel onze zoektocht. Van Amersfoort, van de regio, van het land", aldus Bolsius. Hij noemde de aandacht 'overweldigend'.

Bolsius legde ook een link met de vliegramp in Oekraïne. Het lot van Kris en Lisanne raakte volgens hem iedereen. "Alsof we met z'n allen die onmetelijke afstand tot Panama wilden overbruggen. Datzelfde gevoel, hoe wrang, is nu bij vele Nederlanders, ook Amersfoorters, die familie of vrienden hebben verloren sinds gistermiddag het vliegtuig neerstortte."

Naast Bolsius namen ook vriendinnen van de twee vrouwen en de broer van Lisanne het woord. Ook werd hun favoriete muziek gespeeld en werden er aan het einde van de bijeenkomst kaarsen aangestoken ter nagedachtenis aan de vrouwen. Volgens RTV Utrecht waren er zeker duizend mensen in de kerk en stonden er nog eens driehonderd buiten.

De 21-jarige Kris Kremers en de 22-jarige Lisanne Froon volgden een taalcursus in Panama. Ze waren sinds 1 april vermist. Ze vertrokken die dag voor een wandeling in de omgeving van het Panamese plaatsje Boquete. Eind vorige maand werd bekend dat weefsel dat is aangetroffen in de Panamese jungle dna van de vrouwen uit Amersfoort bevat.

Bestuurders publieke sector verdienen meer dan norm

Veel topbestuurders in de zorg, het onderwijs en bij de woningcorporaties verdienen nog altijd fors meer dan de 'balkenendenorm' van 230.000 euro. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek. Het kabinet verlaagt het salarisplafond per 1 januari naar een ministerssalaris van 169.000 euro.

Vooral bij de toezichthouders de Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) liggen de beloningen nog ver boven de norm. Acht van de tien bestuurders in de top tien van het Volkskrant-onderzoek werken bij DNB en de AFM. Ook in de zorgsector wordt nog te veel betaald.

DNB-directeur Klaas Knot is met een brutosalaris van ruim 420.000 euro de best verdienende bestuurder in de semipublieke sector. Bestuursvoorzitter Paul Riemens van de Luchtverkeersleiding Nederland volgt daar direct na met een salaris van 362.000 euro. Op de derde plaats volgt bestuursvoorzitter Nico Nieman van de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard met een salaris van 327.000 euro.

Het kabinet legt de topsalarissen vanaf volgend jaar aan banden. Bestuurders mogen hun huidige salaris vanaf 1 januari nog vier jaar houden, om het vervolgens in drie jaar af te bouwen tot het nieuwe plafond. Voor het onderzoek nam de Volkskrant 119 jaarverslagen van publieke en semipublieke bedrijven en instellingen onder de loep.

Flatgebouw Almere ontruimd om brand

Door een brand op het dak van een flatgebouw in Almere zijn zaterdagochtend vroeg enkele tientallen mensen uit voorzorg geëvacueerd. Niemand raakte gewond, liet een politiewoordvoerster weten.

Het vuur woedde in een afzuiginstallatie op het dak. Volgens de woordvoerster leek het aanvankelijk te gaan om een heftige brand, maar bleek dat uiteindelijk mee te vallen. Brandweerlieden kregen het vuur omstreeks 04.00 uur onder controle. Over de oorzaak is nog niets bekend.

De ongeveer 50 geëvacueerde bewoners van het gebouw aan de Salsastraat hoeven volgens de politie vermoedelijk geen alternatieve slaapplaats te zoeken. Geen enkel appartement zou zijn getroffen door de brand. Wel liep zeker één woning lichte waterschade op door de bluswerkzaamheden.

Grote brand in Harlingen

Op een industrieterrein in Harlingen woedt zaterdagochtend een grote brand. Daarbij is sprake van forse rookontwikkeling. Dat meldt de brandweer in Friesland.

Het vuur brak uit in een schelpenwinningsbedrijf en sloeg later over naar een naastgelegen afvalverwerkingsbedrijf. De rook trekt over open water, maar desondanks luidt het advies om deuren en ramen gesloten te houden als de rook over bewoonde gebieden trekt. Automobilisten wordt geadviseerd de autoventilatie uit te zetten.

Volgens een woordvoerder is nog onduidelijk of er gevaarlijke stoffen bij het bedrijf zijn opgeslagen. Over de oorzaak van de brand kon zij evenmin iets zeggen. Brandweerploegen uit de omgeving zijn ingezet om de brand te blussen.

Opnieuw slachtoffers bij offensief Gazastrook

Zeker zes Palestijnse mannen zijn om het leven gekomen door een luchtaanval in het zuiden van de Gazastrook. Dat meldden Israëlische media op gezag van de Palestijnse autoriteiten.

Door de aanval zouden verder 20 mensen gewond zijn geraakt. Volgens getuigen zaten mensen buiten hun huizen toen een Israëlisch projectiel insloeg, berichtte de krant Haaretz.

Ook aan Israëlische zijde vielen slachtoffers. Zo raakten drie militairen gewond tijdens een vuurgevecht in het noorden van Gaza. Het trio is overgebracht naar een ziekenhuis, zei een legerwoordvoerder tegen The Jerusalem Post.

De soldaten zijn niet de eerste Israëlische slachtoffers. Zo sneuvelde kort na het begin van het grondoffensief een 20-jarige militair. Uit onderzoek van het leger bleek dat hij vermoedelijk door eigen vuur om het leven is gekomen.

Opnieuw slachtoffers bij offensief Gazastrook
Opnieuw slachtoffers bij offensief Gazastrook (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... HEET!

HEET! Het is warm en het blijft ook warm, al gaan de scherpste randjes er na vandaag wel vanaf. Op deze zaterdag halen we de hoogste temperaturen van dit jaar. De maxima liggen tussen de 30 en 35 graden. Zelfs op de Wadden is deze tropische waarde dus mogelijk. Belangrijk is dus om veel te drinken en de volle zon te vermijden, want die is met kracht 7 erg hoog.

Inmiddels probeert een onweersstoring boven West- en Centraal Frankrijk op te rukken naar het noorden, maar dat gaat moeizaam. Wel komt er vandaag iets meer bewolking opzetten, en in de avond kan er in het zuidwesten mogelijk al een eerste onweersbui binnendrijven. In de nacht naar zondag kunnen deze zich dan over het westen van ons land uitbreiden, terwijl het midden dan later in de nacht aan de beurt komt.

Morgen is er dan in een groot deel van het land kans op stevige onweersbuien. Deze onweersstoring lijkt echter tot stilstand te komen, en het is nog even afwachten of het uiterste noorden van het land wel een bui gaat krijgen. De temperatuur kan daar dan nog tot 28 graden oplopen, maar in gebieden met buien ligt het kwik rond de 23 graden. Dit betekent dus dat er nog even geen sprake van een hittegolf is.

Maandag vallen er vooral in het zuiden nog een paar buien met onweer, maar elders is het dan al droog geworden. Er breekt dan opnieuw een periode met warm weer aan, maar de kans op een lokale bui is dan niet helemaal uitgesloten. De temperatuur ligt eerst nog rond 24 graden, maar stijgt daarna weer door naar 28 graden of iets hoger.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Heet
Ondanks de hitte ziet het er in mijn omgeving nog vrij groen uit. 

 

Trouwjurk Blake Lively vatte vlam

De trouwjurk van Blake Lively vatte net nadat ze in 2012 eeuwige trouw had beloofd aan Ryan Reynolds vlam. Dat verklapt de actrice in het augustusnummer van Vogue. Het ging mis bij een optreden van zangeres Florence Welch, waarbij sterretjes werden aangestoken.

"Ik stond daar te luisteren naar haar", aldus de 26-jarige Lively. "Toen keek ik naar mijn bruidsjurk en daar zat ineens een grote brandvlek in door een van de sterretjes. Aan de voorkant!"

De actrice was naar eigen zeggen ontroostbaar, maar wist het incident dankzij haar kersverse man om te buigen naar iets positiefs. "Ryan zei later tegen me: 'is het niet prachtig', terwijl hij naar de vlek wees. En hij zei: je zult je de sterretjes en het moment dat Florence aan het zingen was altijd herinneren door die vlek. Nu is het mijn favoriete onderdeel van de jurk."-

Dode in China door tyfoon Rammasun

Tyfoon Rammasun heeft vrijdag in China zeker een leven geëist. De storm kwam eerder op de dag aan land op het Chinese eiland Hainan en beschadigde een aantal huizen. Rammasun kostte eerder deze week in de Filipijnen al aan 54 mensen het leven.

Volgens het Chinese persbureau is de tyfoon de krachtigste in China in zeker negen jaar, en mogelijk zelfs sinds 1973. Meer dan 26.000 mensen werden voordat Rammasun aan land kwam geëvacueerd. Alle veerdiensten naar het vasteland werden stilgelegd en ook bussen en treinen stonden stil.

Europese landen eisen wapenstilstand Oekra´ne

Er moet direct een wapenstilstand worden gesloten in Oost-Oekraïne. Daartoe roepen Frankrijk, Duitsland en Polen op in een gezamenlijke verklaring. Een staakt-het-vuren is volgens de landen een belangrijke voorwaarde voor een diepgaand onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines.

Internationale onderzoeksteams moeten bovendien volledige toegang krijgen tot het gebied waar het toestel is neergestort, aldus ministers van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, Radoslaw Sikorski en Laurent Fabius vrijdagavond. Als uit onderzoek blijkt dat het passagierstoestel is neergeschoten, mogen de verantwoordelijke partijen volgens de landen hun straf niet ontlopen.

Europese landen eisen wapenstilstand Oekraïne
Europese landen eisen wapenstilstand Oekraïne (Foto: ANP)

Oekra´ne begint herovering Loehansk

De Oekraïense strijdkrachten zijn begonnen met de herovering van de oost-Oekraïense stad Loehansk. Zij hebben de zuidoostelijke wijken van de stad weer in handen. Dit heeft de Oekraïense minister van Defensie, Valery Heletey, vrijdagavond in Kiev bekendgemaakt.

Eerder op de dag maakten de lokale machthebbers, pro-Russische separatisten, bekend dat meer dan 20 burgers de dood hebben gevonden door artillerievuur. Acht mensen zouden het leven hebben verloren toen een granaat insloeg op een zebrapad.

Ook een olieraffinaderij van het Russische bedrijf Rosneft in de stad Loehansk is vrijdag door Oekraïens artillerievuur in de as gelegd. Opslagfaciliteiten bij de raffinaderij zijn eveneens vernietigd. De bevolking van de regio is daardoor verstoken van elektriciteit en water.

De autoriteiten in het gebied meldden dat er door de gevechten in de afgelopen dagen zeker 44 mensen zijn omgekomen, en nog eens 215 mensen gewond zijn geraakt. Ook zijn er onder meer 46 appartementen en 195 huizen vernietigd.

BuZa: 193 Nederlanders omgekomen

Bij de vliegramp in Oekraïne zijn 193 Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag na een bericht van RTL Nieuws. Malaysia Airlines sprak eerder van 192 Nederlandse doden. Het verschil komt waarschijnlijk doordat een slachtoffer een dubbele nationaliteit heeft. Wat de andere nationaliteit is, kan Buitenlandse Zaken niet zeggen.

Het is niet bekend of meer slachtoffers een dubbele nationaliteit hebben. Mogelijk loopt het aantal omgekomen Nederlanders dus op. "Wij wachten tot de lijst met inzittenden bekend is. Die lijst is nog niet definitief. Dat is pas het geval als alle familieleden persoonlijk zijn gesproken", zegt een woordvoerster van het ministerie. Het is nog niet bekend wanneer de definitieve lijst met passagiers en bemanningsleden bekendgemaakt wordt.

BuZa: 193 Nederlanders omgekomen
BuZa: 193 Nederlanders omgekomen (Foto: ANP)

Badstuber maakt langverwachte rentree bij Bayern

Bayern München-verdediger Holger Badstuber heeft na ruim anderhalf jaar blessureleed zijn rentree gemaakt op het voetbalveld. De Duitser speelde in zijn geboorteplaats Memmingen 58 minuten mee tijdens een met 3-0 gewonnen oefenduel tegen Red Baroons Dietmannsried.

De 25-jarige Badstuber scheurde vorig seizoen twee keer de kruisband in zijn rechterknie. De dertigvoudig international, die begin december 2012 voor het laatst in actie kwam, miste door de blessure onder meer het WK.

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.