Malaysia laat geen nabestaanden naar rampplek gaan

Redactie

Malaysia Airlines heeft zaterdag besloten voorlopig geen nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne naar de rampplek te brengen. Volgens vicepresident van de maatschappij Huib Gorter is het in de regio te gevaarlijk. "We brengen nabestaanden niet in levensgevaar."

Vanwege het conflict dat in de regio Donetsk woedt tussen regeringstroepen en separatisten, ziet het er niet naar uit dat de nabestaanden van de 298 slachtoffers op korte termijn die kant op kunnen. "Situaties veranderen, maar momenteel is het oorlog daar. Het is een war zone", aldus Gorter.

Het is gebruikelijk dat de maatschappij van een verongelukt vliegtuig nabestaanden de gelegenheid biedt om naar de plek des onheils af te reizen. Het toestel werd echter waarschijnlijk neergeschoten toen het over een gebied vloog dat in handen is van pro-Russische separatisten.

Internationale onderzoekers en waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) lukt het niet of maar met mate om toegang te krijgen tot het rampgebied. De opstandelingen die het gebied in handen hebben werken niet mee.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft er bij de Russische president Vladimir Poetin zaterdag in een 'zeer intens en persoonlijk' telefoongesprek op aangedrongen zijn invloed aan te wenden op de separatisten om ervoor te zorgen dat de lichamen van de slachtoffers kunnen worden geborgen. Het grootste deel van de slachtoffers is Nederlands.

Rutte eist in het gebied onbelemmerde toegang om de lichamen van de slachtoffers, die zwaar te lijden hebben onder de hoge temperaturen, te kunnen bergen en te repatriëren. "Iedereen die daaraan nu niet direct en volledig meewerkt, laadt een zeer ernstige verdenking op zich."