Maleisië roept op rampplek ongeschonden te laten

Redactie

De Maleisische minister van Transport roept iedereen in het oosten van Oekraïne op de rampplek ongeschonden te laten. Er zijn aanwijzingen dat belangrijke bewijsstukken inmiddels zijn verdwenen. Dat heeft Datuk Seri Liow Tiong Lai zaterdag gezegd op een persconferentie in Maleisië.

"Maleisië vreest dat het rampgebied niet goed is beveiligd", aldus de verkeersminister. "We hebben aanwijzingen dat belangrijke bewijsstukken niet bewaard zijn gebleven." De Maleisische regering doet daarom een dringende oproep de rampplek ongemoeid te laten. "Acties die ons verhinderen de waarheid te leren kennen over wat er is gebeurd met MH17 kunnen we niet tolereren."

Evenals minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wil de Maleisische verkeersminister er zeker van zijn dat onderzoekers het gebied vrij in kunnen komen en dat er onafhankelijk naar de kwestie wordt gekeken. Hij zei daarom nog zaterdagavond naar Kiev af te reizen.

Op de persconferentie zei de minister van transport dat Maleisië er opnieuw vanuit gaat dat het toestel uit de lucht is geschoten. 'In de lucht werden alle regels nageleefd, op de grond werden ze geschonden. "Het is een niet te vergeven daad van agressie." Hij wil dat de daders gestraft worden.

De bewindsman zei verder dat de route die het vliegtuig, dat vanaf Amsterdam op weg was naar Kuala Lumpur, veilig was. "In de twee dagen voor het incident vlogen vijfenzeventig verschillende maatschappijen dezelfde route als die van MH17." Het vliegtuig vloog volgens hem wel lager dan bedoeld, maar dat was een opdracht van de luchtverkeersleiding in Oekraïne.

Eerder op zaterdag werd ook duidelijk dat de Oekraïense regering Rusland ervan beschuldigt dat het de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne helpt bij het vernietigen van bewijsmateriaal. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven. Onder hen waren 193 Nederlanders.