Britten bestookt met Tolkien-documentaires

Met de komst van de derde en laatste Hobbit-film The Battle of Five Armies in december lijkt het even rustig te worden omtrent Hobbit-bedenker J.R.R. Tolkien. Groot-Brittannië mag zich echter al verheugen op twee uitgebreide documentaires over de schrijver, die beide volgend jaar verschijnen, schrijft de krant Daily Telegraph.

Tolkien, naar een scenario van David Gleeson, gaat over Tolkiens jaren als student aan de universiteit van Oxford en daarna als Brits soldaat in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die periode zou Tolkien voor het leven tekenen en in zijn werk terugkomen. De Dode Moerassen, waar het reisgezelschap van de Lord of the Rings doorheen reist, zijn gebaseerd op Tolkiens ervaringen in de oorlog.

Tolkien & Lewis richt zich juist op de latere jaren van Tolkien en zijn goede vriend, collega en rivaal C.S. Lewis. Ze waren al tijdens hun studietijd lid van het clubje The Inklings en debatteerden vaak over politiek, literatuur en religie. Tolkien bekeerde de agnostische Lewis zelfs tot het katholicisme. Waar Tolkien vooral bekend is om zijn verhalen in Midden Aarde, creëerde Lewis zijn eigen fantasiewereld Narnia. Daarop zijn de Chronicles of Narnia-films gebaseerd.

Het is niet voor het eerst dat twee films over dezelfde persoon snel op elkaar in de bioscoop komen. Infamous en Capote, beide over de Amerikaanse schrijver Truman Capote, verschenen in 2006 en 2007, nog geen jaar van elkaar verwijderd.


Britten bestookt met Tolkien-documentaires (Foto: Novum)