Oekra´ne begint herovering Loehansk

De Oekraïense strijdkrachten zijn begonnen met de herovering van de oost-Oekraïense stad Loehansk. Zij hebben de zuidoostelijke wijken van de stad weer in handen. Dit heeft de Oekraïense minister van Defensie, Valery Heletey, vrijdagavond in Kiev bekendgemaakt.

Eerder op de dag maakten de lokale machthebbers, pro-Russische separatisten, bekend dat meer dan 20 burgers de dood hebben gevonden door artillerievuur. Acht mensen zouden het leven hebben verloren toen een granaat insloeg op een zebrapad.

Ook een olieraffinaderij van het Russische bedrijf Rosneft in de stad Loehansk is vrijdag door Oekraïens artillerievuur in de as gelegd. Opslagfaciliteiten bij de raffinaderij zijn eveneens vernietigd. De bevolking van de regio is daardoor verstoken van elektriciteit en water.

De autoriteiten in het gebied meldden dat er door de gevechten in de afgelopen dagen zeker 44 mensen zijn omgekomen, en nog eens 215 mensen gewond zijn geraakt. Ook zijn er onder meer 46 appartementen en 195 huizen vernietigd.