Van Gerwen moeizaam naar tweede ronde World Matchplay

Vandaag begon de 21e editie van de World Matchplay. Het darttoernooi in de Winter Gardens te Blackpool. 32 darters verschijnen aan de start met drie Nederlanders: Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort. Van Gerwen kwam vandaag al in actie tegen Steve Beaton. 

Ian White v Terry Jenkins
Het is Jenkins die de partij mocht beginnen, maar het was White die de eerste leg pakte met elf pijlen. Het werd 2-0 door een 160-finish. Beide spelers hielden hun legs zodat White met een 3-2 voorsprong de eerste pauze in ging. Na de pauze stoomde Diamond door naar 7-3. 

Jenkins mocht na de tweede pauze op 9-3 nog één leg pakken, maar daarna was het White die de partij met uitmaakte. Hij won met 10-4, White gooide tien van de veertien pogingen op een dubbel raak. Ook noteerde hij een gemiddelde van 101,37 en Jenkins 91,28. 

Simon Whitlock v Kevin Painter
Whitlock mocht de partij beginnen en kwam 3-0 voor. Painter hield wel zijn leg daarna en brak voor de pauze direct terug. Painter pakte de voorsprong door een break te plaatsen in de zevende leg. Whitlock liet het er niet bij zitten en brak direct met een 154-finish terug. Beide spelers braken elkaar opnieuw wat voor een 5-5 tussenstand zorgde halverwegde.

In het tweede deel van de wedstrijd was het The Wizard die de legs aaneen rijgt. Hij verslaat The Artist dan ook met 10-6. De gemiddelden waren 93,88 voor Whitlock en 90,86 voor Painter. Whitlock speelt in de tweede ronde tegen Raymond van Barneveld of Vincent van der Voort. 

Michael van Gerwen v Steve Beaton
Van Gerwen begon moeizaam aan de partij. Waar de wereldkampioen zijn triples wel kon vinden, wilde het met de dubbels niet echt lukken. Na de eerste pauze stond het 3-2 voor MIghty Mike. Van Gerwen liep daarna uit naar 5-2, maar door gepruts op de dubbels kon Beaton terugkomen tot 5-4. Uiteindelijk wist Van Gerwen toch nog de laatste leg voor de tweede pauze te pakken om met een 6-4 tussenstand de pauze in te gaan.

Het tweede deel van de partij leek op een kopie van het eerste deel. Van Gerwen bleef goed scoren, maar liet de dubbels liggen. Beaton kwam terug 8-7 en miste de kans om op gelijke hoogte te komen. Mighty Mike sloeg wel toe en kwam op 9-7. Met tops pakte Van Gerwen de laatste leg. De wereldkampioen won met 10-7 en treft in de tweede ronde Ian White. 

De gemiddelden waren 98,85 voor Van Gerwen en 92,77 voor Beaton. De checkoutpercentages waren 29,41% voor Van Gerwen (10 uit 34). Beaton noteerde 41,18% (7 uit 17). 

Michael van Gerwen opgelucht na het behalen van de winst. (PRO SHOTS/Action Images)

James Wade v Andy Smith
Wade kende weinig moeite met Smith. Binnen een mum van tijd staat hij 4-1 voor. Vijf legs later stond het 7-3 The Machine. Smith kon toch nog één break ongedaan maken en maakte er 7-5 van. 

Wade schakelde een tandje bij en maakte een einde aan een saaie partij. Wade won met 10-5. The Machine had een doorsnee eerste ronde met een gemiddelde van 93,01, maar wel een checkoutpercentage van 43,48 (10 uit 23). Smith noteerde 89,67 gemiddeld. 

Programma zondag 20 juli

Middagsessie (14.00 uur)
Dave Chisnall v Dean Winstanley
Brendan Dolan v Richie Burnett
Robert Thornton v Paul Nicholson
Andy Hamilton v Wayne Jones

Avondsessie (20.00 uur)
Justin Pipe v Michael Smith
Wes Newton v Ronnie Baxter
Phil Taylor v Darren Webster
Raymond van Barneveld v Vincent van der Voort