Held van Spelen Sochi onderscheiden door IOC

heywoodu

Roman Petushkov heeft een belangrijke onderscheiding van het IOC gekregen. De Rus pakte tijdens de Paralympische Winterspelen in Sochi liefst zes gouden medailles. Hij kreeg de Juan Antonio Samaranch Award voor Gehandicapte Sporters, de hoogste onderscheiding voor paralympische atleten.

Petushkov pakte in 2010 in Vancouver al zilver en brons, maar voor eigen publiek ging hij helemaal los. Bij het langlaufen won hij in de categorie zittend goud op de 15 en 20 kilometer, naast het goud op de open estafette over 4x2,5 kilometer. In deze open estafette doen atleten uit de drie verschillende categorieën mee: Zittend, staand en visueel beperkt.

Ook in het biatlon liet Petushkov zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Hij won de paralympische titel op de 7,5, 12,5 en 15 kilometer. De Samaranch Award wordt elk jaar uitgereikt aan een fysiek of mentaal gehandicapte atleet, die gedurende zijn of haar loopbaan buitengewone 'moed, wilskracht en atletische kracht' heeft laten zien.

De 36-jarige Petushkov raakte in 2006 betrokken bij een ernstig auto-ongeluk, waardoor beide benen geamputeerd moesten worden. Doktoren gaven hem slechts een minieme kans om het ongeluk überhaupt te overleven, maar zodra hij het ziekenhuis had verlaten begon de Rus met trainen. "Sport heeft mij geleerd om altijd sterk te zijn en om altijd mijn best te doen, wat er ook mag gebeuren", aldus Petushkov.