Felle strijd om gasveld Syrië

Het Syrische regeringsleger heeft zaterdag het offensief ingezet op een gasveld dat eerder in handen is gevallen van strijders van de Islamitische Staat (IS). Er wordt al langer gevochten om het Shaer-gasveld, dat in de regio Palmyra in de provincie Homs ligt, en de strijd heeft al ten minste tweehonderd mensen het leven gekost. Dat hebben Syrische activisten gezegd. Niet eerder vielen bij gevechten in zo'n korte tijd zoveel doden.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn honderden elitemilitairen ingezet om het gasveld te heroveren. Vrijdag werd het offensief ingezet. "Het zijn vooral snelle korte aanvallen", zei Beibares Tellawi, een activist in Homs. "Grote aantallen militairen van president Bashar Assad vallen het gasveld aan." Volgens Tellawi zijn bij de strijd de afgelopen dagen tweehonderd doden gevallen. Het Observatorium sprak van 270 slachtoffers.

Niet alleen in Homs wordt slag geleverd. In de zuidelijke provincie Daraa werden luchtaanvallen uitgevoerd door het regime. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA had het leger het voorzien op schuilplaatsen van rebellen. Tientallen activisten zouden om het leven zijn gekomen. Het gebied waar de aanvallen plaatshebben grenst aan Jordanië. Dat land heeft de afgelopen dagen enkele honderden Syriërs opgevangen. Enkele tientallen mensen waren zwaargewond en worden behandeld in veldhospitaals.