[Tour] Knappe ritzege Majka, Nibali doet weer goede zaken

Rafal Majka heeft een mooie ritzege geboekt in de Tour de France. De Pool van Tinkoff-Saxo was de enige die overbleef van een kopgroep van zeventien en kwam solo aan op Montée de Risoul. Vincenzo Nibali werd tweede en deelde in het klassement weer een tik uit.

Een kopgroep van zeventien kreeg na een drukke beginfase de ruimte van het peloton. Bij die groep zaten enkele goede renners met Mikel Nieve, Joaquim Rodriguez, Rafal Majka, Peter Sagan, Allessandro De Machi, José Serpa, Nicolas Edet en de Nederlanders Albert Timmer en Steven Kruijswijk. Bovenop de eerste klim, de Col du Lautaret, hadden de zeventien hun maximale voorsprong van vijf minuten.

In het peloton besloot NetApp, met hun kopman Leopold Köning, het gat grotendeels terug te brengen. Bovenop de Col d'Izoard (buitencategorie) had het peloton de helft van de achterstand teruggehaald op de kopgroep, waar onder andere Timmer had moeten lossen. In de afdaling nam een selectief groepje een voorsprong vanuit het peloton, maar de groep met onder andere Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Bauke Mollema werd snel weer ingelopen.

Op de slotklim Montée de Risoul (eerste categorie) spatte de kopgroep uiteen. Kruijswijk kon het tempo niet volgen en zag dat Majka, nummer twee van gisteren, alleen voorop kwam te zitten. Uit de groep der favorieten moest Jürgen Van Den Broeck, de nummer acht van het klassement, al snel lossen. In die groep kwam Nibali al snel alleen te zitten, waardoor het tempo werd hooggehouden door de renners van AG2r. Het tempo van koploper Majka was echter hoger, waardoor zijn voorsprong opliep tot ruim een minuut.

Op vier kilometer van het einde besloot Nibali maar in de aanval te gaan en enkel Jean-Christophe Peraud, de nummer zes van het klassement, kon volgen. Daarachter had Bauke Mollema het weer moeilijk en moest lossen toen Valverde in de tegenaanval ging. Zijn ploeg- en landgenoot Laurens ten Dam het tempo iets beter kon volgen en wist bij dat groepje te blijven. Majka hield vooraan nog altijd stand en reed naar een knappe ritzege in zijn eerste Tour de France.

Daarachter nam Nibali nog meer tijd op zijn concurrenten, Valverde zakte er namelijk nog doorheen en verloor nog een minuutje op Nibali. Nummer drie Romain Bardet deed het wat beter en staat nu op dertien seconden van nummer twee Valverde in het klassement. Nibali staat nu 4.37 minuten voor op de Spanjaard Valverde.

Laurens ten Dam was op de achtste plaats de beste Nederlander. Anderhalve minuut later kwam Mollema als zestiende over de streep. Mollema wist ondanks zijn mindere dag wel zijn zevende plaats te behouden, maar hij staat ruim twee minuten achter de nummer zes. Ten Dam steeg naar een knappe negende plek, op 10.01 van leider Nibali.