[Tour] Etappe van vandaag

Vincenzo Nibali heeft gisteren op Chamrousse definitief laten zien dat hij simpelweg de allerbeste klimmer is die er nog over is in de Tour de France. Chris Froome of Alberto Contador hadden hem wellicht partij kunnen bieden, maar dat zullen we nooit weten. Vandaag wordt een nieuwe klimdag, met onder meer het dak van de Tour.

Startplaats
Grenoble is de locatie van het vertrek vandaag. De stad organiseerde in 1968 de Olympische Winterspelen en kent dus best een rijke sporthistorie. Nederland haalde daar negen medailles, waarvan drie keer goud. Kees Verkerk, Carry Geijsen en Ans Schut pakten olympische titels. Grenoble is al bijzonder vaak gastheer geweest van de Tour. Als finishplaats is het opvallend zeldzaam, maar al 37 keer is er een etappe vertrokken. De eerste keer was in 1905, tijdens de derde Tour. In de dertien daaropvolgende edities kwam er telkens een etappe aan in Grenoble. De laatste keer is inmiddels 'al' drie jaar geleden, in 2011 won Tony Martin hier de tijdrit.

Grenoble zelf kent al een lange geschiedenis. Meer dan tweeduizend jaar geleden was het hier al bewoond, en het heeft een paar eeuwen bekend gestaan onder de Gallische naam Cularo. Via het Romeinse Gratianopolis komen we uiteindelijk terecht bij de huidige naam. De belangrijkste toeristische attractie hier is een oud fort, de Bastille. Dit in de zestiende eeuw gebouwde fort torent hoog boven de stad uit en trekt jaarlijks zo'n 600.000 bezoekers.

De imposante Bastille boven Grenoble, naam van zowel de heuvel als het fort (Foto: WikiCommons/Eusebius)
De imposante Bastille boven Grenoble, naam van zowel de heuvel als het fort (Foto: WikiCommons/Eusebius)

Finishplaats
De streep is getrokken in Risoul, wat net als Chamrousse gisteren een populair oord is voor wintersporters. Het is de eerste keer dat de Tour dit dorpje van 650 Risoulins aandoet. Vorig jaar kwam hier de laatste etappe aan van het Critérium du Dauphiné, waar Chris Froome zijn eindzege op kon eisen. Alessandro de Marchi won trouwens de etappe. De Tour de L'Avenir kende hier in 2010 de twee slotetappes, een gewone etappe en een klimtijdrit. Twee keer was de nog vrij onbekende Nairo Quintana de beste, beide keren voor Andrew Talansky. 

Etappebeschrijving
We rijden vandaag een wat minder lange etappe dan gisteren, 177 kilometer. Wel zal het vooral voor de niet-klimmers een stuk zwaarder zijn, want het is geen moment vlak. In de eerste 82 kilometers gaat het vooral omhoog, op wat korte afdalingen na. Na een eerste klimmetje, zonder punten, komen we door Vizille. Hier werd in de achttiende eeuw een bijeenkomst gehouden die gezien wordt als een van de voorlopers van de Franse Revolutie. Halverwege de route naar de eerste top rijdt het peloton door Le Bourg-d'Oisans, wat natuurlijk bekend is als de voet van de klim naar l'Alpe d'Huez. Ondertussen zit de eerste tussensprint er al op, dus de sprinters kunnen zich af laten zakken.

Niet veel later begint de eerste col, en die is erg lang. De Col du Lautaret van de eerste categorie. Gemiddeld ongeveer 4%, maar de lengte is enorm: Maar liefst 34 kilometer klimmen. Eenmaal boven kan er gekozen worden voor de weg naar de Col du Galibier, maar dat gebeurt vandaag niet, want we gaan weer enkele tientallen kilometers dalen.

Profiel van de Col d'Izoard (Bron: letour.fr)
Profiel van de Col d'Izoard (Bron: letour.fr)

De renners gaan op weg naar nog een lange klim, dit keer van de buitencategorie. De Col d'Izouard wordt in de Tour sinds 1922 al geregeld beklommen. Grote namen kwamen hier als eerste boven, zoals Gino Bartali, Fausto Coppi, Louison Bobet, Federico Bahamontes en Eddy Merckx. In 2011 was het Maxim Iglinksy, die een beetje afsteekt in het lijstje. De klim zelf is vooral in het tweede deel het lastigst, waar de meeste kilometers gemiddeld meer dan 8% stijgen. De top ligt op 2360 meter hoogte, waarmee het het dak van deze Tour is. Dat betekent dat de renner die als eerste boven komt de Souvenir Henri Desgranges krijgt, naast een prijs van 5000 euro.

Profiel van de slotklim naar Risoul (Bron: letour.fr)
Profiel van de slotklim naar Risoul (Bron: letour.fr)

Na de afdaling, van ruim dertig kilometer, begint het peloton aan de slotklim van vandaag, naar Risoul. Deze kent weinig rare stukken en is eigenlijk vrij geleidelijk. Bijna alle kilometers kennen een stijging van tussen de 6,5 en 8,5%, wat tot een gemiddelde komt van 6,9%. Met een lengte van 12,6 kilometer is het nog wel best lastig en zou er weer een klassementsrenner tussenuit kunnen vallen.

Profiel etappe 14 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 14 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Vincenzo Nibali is overduidelijk de sterkste klimmer in deze Tour de France, daar mag na gisteren geen twijfel meer over bestaan. Het is echter de vraag of hij vandaag zin heeft om nog een keer zijn macht te tonen en voor de aanval te kiezen, zijn voorsprong is immers al groot zat. Vandaag kan ook een mooie kans zijn voor Joaquim Rodríguez om eindelijk van voren te zitten. De Spanjaard lijkt vooral voor de bergtrui te willen gaan, vandaag zijn er prima punten te verdienen.

Achter deze twee kan Mikel Nieve hoge ogen gooien. De Spanjaard reed in zijn tijd bij Euskaltel al vier keer in de toptien van een grote ronde, dus klimmen kan hij. In deze Tour moest hij voor Chris Froome werken, maar die is eruit. Vervolgens was Richie Porte zijn kopman, maar die liet gisteren zien toch over mindere klimmersbenen te beschikken dan Nieve, die nu voor eigen kans zal mogen gaan. Een Nederlandse ritzege lijkt er niet in te zitten. Laurens ten Dam is goed, maar zal zijn aanval van gisteren nog voelen, terwijl Bauke Mollema bergop helaas niet goed genoeg is.