FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 mei 2014

Franse treinen kunnen niet langs perrons

Niet alleen de NS heeft problemen met nieuwe treinen. De Franse spoorwegen hebben 2000 treinen voor regionale verbindingen gekocht die zo groot zijn dat ze niet langs de perrons in bepaalde stations kunnen rijden. Een woordvoerder van de Franse spoorbeheerder RFF heeft een bericht daarover in het satirische weekblad Le Canard enchaîné bevestigd.

"Wij ontdekten het probleem een beetje laat, we erkennen dat en we accepteren de verantwoordelijkheid daarvoor", aldus de woordvoerder tegen het radiostation France Info. De honderden perrons zullen alsnog worden aangepast.

Het probleem is ontstaan doordat de RFF onjuiste cijfers over de perrons heeft gegeven aan het nationale spoorbedrijf SNCF, die de treinen moest bestellen. De RFF gaf slechts de afmetingen door van de perrons die minder dan 30 jaar geleden zijn gebouwd. De meeste perrons zijn meer dan 50 jaar geleden aangelegd.

Compensatieregeling voor Moerdijkverlaters

Inwoners uit Moerdijk die het dorp willen verlaten vanwege de aanstaande uitbreiding van de haven, kunnen compensatie krijgen voor de verkoop van hun woning. Ze krijgen gegarandeerd 95 procent van de taxatiewaarde van hun huis. Dat heeft de gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en het Havenschap Moerdijk gezamenlijk bekendgemaakt.

De maatregel is een vangnet voor mensen die denken hun huis niet te kunnen verkopen. Met de regeling kunnen ze hun woning altijd kwijt aan de gemeente. Moerdijk probeert de woning eerst zelf binnen een halfjaar te verkopen. Als dat niet lukt, gaat de gemeente tot koop over.

"Op deze wijze geven we de inwoners van de kern helderheid en een oplossing voor de financiële onzekerheid, want zekerheid is ook leefbaarheid. Daar hebben ze recht op", zegt burgemeester van Moerdijk Jac Klijs (CDA) in een verklaring.

De toekomst van Moerdijk staat sinds enige tijd ter discussie sinds bekend werd dat het dorp de ontwikkeling van de haven in de weg zit. Uit een eerder gehouden enquête van de gemeente bleek dat ongeveer de helft van de inwoners voor zichzelf geen toekomst in het dorp ziet en liever wil vertrekken.

De gemeente en provincie willen Moerdijk aantrekkelijker maken zodat de inwoners niet meer weg willen. Zo komt er een nieuw dorpshuis, worden woningen opgeknapt en worden stankhinder aangepakt. Voor de maatregelen is in totaal acht miljoen euro uitgetrokken. Als de plannen definitief doorgaan komt daar nog een bedrag van twaalf miljoen euro bovenop.

"We geloven in het dorp en willen het dorp zo verfraaien en aantrekkelijk maken dat mensen niet meer weg willen en weer een toekomst zien in de kern", aldus Klijs. Hij hoopt dat de compensatieregeling dan uiteindelijk overbodig is.

Homohuwelijk nu legaal in Pennsylvania

Een rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft dinsdag een streep gezet door het verbod op het homohuwelijk dat in de staat van kracht is. Pennsylvania was de laatste staat in het noordoosten van de Verenigde Staten waar nog een verbod op het homohuwelijk gold. Maandag verklaarde een rechter in Oregon het daar geldende verbod ongrondwettelijk.

Elf homoseksuele stellen, een weduwe en twee kinderen van een van de stellen hadden een rechtszaak aangespannen. Door het verbod liepen zij bepaalde belastingvoordelen en andere wettelijke erkenningen mis.

'Wij sluiten ons aan bij de twaalf federale rechtbanken in dit land die, toen ze geconfronteerd werden met ongelijkheid in hun eigen staten, oordeelden dat alle stellen recht hebben op gelijkwaardigheid' voor de burgerlijke stand, schreef rechter John Jones in zijn oordeel. "Wij zijn als volk beter dan waar deze wetten voor staan, en het is tijd om ze voorgoed te verbannen naar de geschiedenisboekjes."

Gouverneur van Pennsylvania Tom Corbett had advocaten ingehuurd om het verbod voor de rechter te verdedigen, aangezien de procureur-generaal van de staat dat weigerde te doen. Die achtte het verbod in strijd met de grondwet. Het is nog niet duidelijk of Corbett beroep aantekent tegen de beslissing van de rechter.

In totaal zijn er nu negentien staten waar homoseksuele stellen kunnen trouwen. In veel staten waar de verboden nog wel van kracht zijn lopen ook rechtszaken.

Boschker uitgezwaaid door supporters Twente

De supporters van FC Twente hebben dinsdagavond in een volle Grolsch Veste Sander Boschker uitgezwaaid. De 43-jarige doelman werd in het zonnetje gezet tijdens een speciaal voor hem georganiseerde afscheidswedstrijd tussen twee teams met oud-spelers van de club. Boschker zette onlangs een punt achter zijn carrière. Hij speelde 24 seizoenen voor Twente.

Oud-spelers als Jan Vennegoor of Hesselink, Fred Rutten, John Bosman en Prince Polley hadden speciaal voor Boschker hun voetbalshirt weer aangetrokken. De doelman zelf stond een helft onder de lat bij de FC Twente Legends, na rust kwam hij tegenstander De Kampioenen versterken. De Kampioenen wonnen, mede dankzij een benutte penalty van Boschker, met 7-4.

Een geëmotioneerde Boschker neemt afscheid van het publiek (Pro Shots/Erik Pasman)

Boschker kwam na afloop met zijn vrouw en kinderen nogmaals het veld op, deze keer met een microfoon in handen. "Ik wil de club bedanken voor al die jaren. Eerst het Diekman, daarna Arke Stadion en deze prachtige tempel de Grolsch Veste", sprak het clubicoon, dat op een jaartje bij Ajax na zijn hele carrière voor Twente speelde. "We hebben twee fantastische bekers gewonnen en natuurlijk het kampioenschap. Dat nemen ze ons niet meer af."

Voor aanvang van de wedstrijd werd buiten het stadion een standbeeld van Boschker onthuld. Dat staat naast het vier jaar geleden geplaatste beeld van Blaise N'Kufo. De clubtopscorer aller tijden van FC Twente liet merken het nog altijd niet verleerd te zijn. Hij maakte in de afscheidswedstrijd het eerste doelpunt.

Boschker poseert met zijn familie voor het standbeeld (Pro Shots/Erik Pasman)

Microsoft komt met haar grootste tablet ooit

Microsoft heeft vandaag de derde generatie Suface-tablet aan de wereld laten zien. Waar veel tablets de weg naar iets kleiner dan de huidige tien inch-standaard lijken te maken, gaat de Surface Pro 3 de andere kant op met een afmeting van twaalf inch.

De tablet wordt nog geen centimeter dik en krijgt een vierde generatie Intel-processor met 8 Gb aan geheugen. Volgens Microsoft geeft de batterij je de mogelijkheid om zo'n negen uur te internetten.

Naast de upgrade dat de standaard op de Surface Pro 3 het scherm naar een hoek van 150 graden kan hellen krijgt deze tablet ook een speciale styluspen. De pen is gekoppeld aan de tablet en geeft je de mogelijkheid om met een klik van de pen de tablet kunt activeren, een notitie kunt schrijven en met nog een klik deze kunt opslaan in de cloud. Hoe dat eruit ziet laat Microsofts Major Nelson zien in een bericht via Twitter.

De Surface Pro 3 is vanaf morgen te bestellen. In Amerika gaat de tablet je 800 dollar kosten. In Nederland gaat deze je minimaal 819 euro kosten.

Meer Marokkanenhaat in tweets na uitspraak Wilders

De uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' heeft op Twitter geleid tot een explosie aan negativiteit over Marokkanen. Sinds de bewuste woorden medio maart worden dagelijks gemiddeld duizend haattweets het internet op geslingerd. Dat meldt het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Tot 19 maart constateerde het MDI sinds 1 januari 1.717 negatieve tweets over Marokkanen, na de uitspraken van Wilders werden er bijna zestigduizend geteld. Veelgebruikte termen waren 'kutmarokkanen', 'bontkraagjes', 'rifapen' en 'zandnegers'. De uitdrukking 'minder minder minder', die ook door de aanhang van Wilders werd gescandeerd, kwam echter het meest voor.

Tientallen doden bij dubbele aanslag Nigeria

De Nigeriaanse stad Jos is dinsdag getroffen door een dubbele bomaanslag. Volgens de politie zijn zeker 46 mensen om het leven gekomen. Een omstander die hielp bij de berging van slachtoffers zei al zeker samen met anderen vijftig doden te hebben weggehaald bij de plaats des onheils.

De bommen gingen af bij een drukke bushalte. Volgens ooggetuigen ging de tweede bom een halfuur na de eerste af en kwamen daardoor ook een aantal hulpverleners om het leven.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar Boko Haram. De terreurorganisatie heeft in het verleden vaker aanslagen gepleegd in het gebied.

Volgens Mark Lipdo, een medewerker van een christelijke liefdadigheidsorganisatie in de stad, had ten minste een van de aanslagen voorkomen kunnen worden. Het busje waar de eerste bom in zat stond uren geparkeerd en omstanders hadden de autoriteiten daarover ingelicht. Er werd niks met de informatie gedaan, aldus Lipdo.

President Goodluck Jonathan veroordeelde de aanslagen en zei dat zijn regering toegewijd blijft 'om de oorlog tegen terreur te winnen'. De onvrede met Jonathans regering groeit de laatste tijd juist omdat zij niet in staat is gebleken aanslagen en andere acties van terreurgroepen een halt toe te roepen. Zo ontvoerde Boko Haram vorige maand driehonderd meisjes, van wie nog steeds ieder spoor ontbreekt.

Pensioenfondsen gaan investeren in Nederland

Negen Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars zijn bereid te investeren in projecten voor duurzame energie, infrastructuur en mkb-leningen om zo de Nederlandse economie een duw in rug te geven. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt dat tegen het ANP.

Daarvoor wordt op zeer korte termijn de Nationale Investeringsinstelling (NII) opgericht. Donderdag worden de details erover bekend. De oprichting van het NNI werd vorig jaar bij Prinsjesdag aangekondigd door het kabinet. Als de Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars maar 1 procent van hun totale vermogen in Nederland investeren, gaat het al om een bedrag van rond de 10 miljard euro.

Pensioenfondsen gaan investeren in Nederland
Pensioenfondsen gaan investeren in Nederland (Foto: ANP)

'Will Smith heeft kinderbescherming op dak'

De kinderbescherming van Los Angeles heeft gesproken met Will Smith en zijn vrouw Jada Pinkett Smith. De twee liggen onder vuur, omdat de 20-jarige acteur Moises Arias begin deze maand op social media een foto deelde waarop was te zien dat hij op bed ligt met hun 13-jarige dochter Willow.

"Het onderzoek is vorige week formeel geopend en wordt heel serieus genomen door de afdeling", zegt een bron tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online. "Will en Jada Pinkett Smith werken uitstekend mee. Uiteraard zijn ze er niet blij mee dat hun vaardigheden als ouders onder vuur liggen, maar ze begrijpen het wel."

Onderzoekers praten naar verluidt binnenkort met dochter Willow en Arias. Het onderzoek zou bij elkaar ongeveer maand gaan duren.

Relikneus verstoort euthanasie

Een 28-jarige relikneus uit Sprang-Capelle mag van de rechter anderhalve maand zijn zonden overdenken. De man kreeg deze sanctie onder meer opgelegd omdat hij met veel ophef een euthanasiebehandeling verstoorde in Woonzorgcentrum Antoniushof te Waalwijk.

Buiten de celstraf om kreeg de relidioot ook een verplichte psychiatrische behandeling opgelegd. De rechtbank heeft geconstateerd dat de man zeer extreme opvattingen over abortus en euthanasie heeft en bovendien ontoerekeningsvatbaar is.

Op de dag van de euthanasie drong hij het zorgcentrum binnen en was van plan om bruut de behandeling te verstoren. Het personeel kon echter Gods plan verhinderen en waarschuwde de politie.

"Een erg precaire omstandigheid, waarbij naaste familieleden er bij zijn op de dag dat deze persoon het leven gaat verlaten", sprak de rechter. "Dit waren de laatste momenten samen en dan komt meneer het zorgcentrum binnen om zijn vreemde opvattingen en drijfveren kenbaar te maken."

Als we de rechter mogen geloven lijdt de man aan allerlei stoornissen. Volgens deskundigen is hij exhibitionist, lijkt het erop dat hij schizofrenie heeft en is zeer dominant en dwingend.

In de veroordeling is ook een gevalletje van stalking door ditzelfde persoon meegenomen. "Meneer bleef maar komen naar bijbellezingen en kerkdiensten om deze vrouw te zien, terwijl al meerdere malen was aangegeven dat ze geen contact meer wilde." Zelfs na aangifte bij de politie ging hij door met het sturen van sms'jes en bleef hij de vrouw bellen. "Dit alles omdat hij graag een vrouw wil hebben vanwege zijn seksuele behoefte die hij alleen mag uitoefenen wanneer hij gehuwd is volgens zijn geloof."

Ook wat abortus betreft heeft de relikneus een nogal stevige mening. Tijdens de zitting gaf hij aan bereid te zijn artsen te vermoorden die 'schuldig' zijn aan het uivoeren van abortussen en euthanasie. "Hij zei bereid te zijn het ene leven te nemen om het andere te beschermen. Hij is niet bang voor straf, niet bang voor tbs en niet bang om zelf vermoord te worden. Hij laat zich leiden door de angst voor de straf van God. Deze man laat zich in extreme mate leiden door de Bijbel."

De man is veroordeeld om 286 dagen op water en brood te zitten. Maar liefst 240 dagen daarvan zijn echter voorwaardelijk.

Guidolin niet langer coach van Udinese

Udinese gaat op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Coach Francesco Guidolin krijgt bij de Italiaanse club namelijk een andere rol. Onder leiding van Guidolin kende Udinese een teleurstellend seizoen in de Serie A. Na een slechte start, waarin de club even in degradatiegevaar verkeerde, eindigde het uiteindelijk op de dertiende plaats.

Guidolin coachte Udinese daarvoor naar een knappe vijfde, derde en vierde plek. De 58-jarige oefenmeester is niet teleurgesteld dat Udinese een andere coach kiest. "Dit is een mooie dag. Ik zal weliswaar geen trainer meer zijn, maar blijf wel betrokken bij deze club", zei hij volgens De Telegraaf.

Udinese is eigendom van de Pozzo-familie, die ook Granada (Spanje) en Watford (Engeland) in het bezit heeft. Het is de bedoeling dat Guidolin die drie clubs als een soort manager gaat aansturen op technisch vlak.

Guidolin begon zijn trainerscarrière bij verschillende kleinere clubs in Italië. Voor zijn vertrek naar Udinese coachte hij een jaar Parma en stond hij in meerdere periodes aan het roer bij Palermo.

Duizenden Dordtenaren huldigen selectie

De selectie van FC Dordrecht is dinsdag onder grote belangstelling gehuldigd voor de promotie naar de Eredivisie. Het Statenplein in de stad stroomde aan het begin van de avond vol om de spelers en technische staf toe te juichen. Volgens de club waren er bijna tienduizend mensen op de been.

De spelers kwamen even voor 19.00 uur één voor één het podium op om voorgesteld te worden aan het publiek. Aanvoerder Warner Hahn mocht zelfs even het trainingskamp van Jong Oranje verlaten om bij de huldiging aanwezig te zijn. De keeper gaat niet met Dordrecht de Eredivisie in. Hij dwong eerder al een transfer naar Feyenoord af.

Voorzitter Ad Heijsman verwacht dat het publiek volgend seizoen massaal naar het stadion toe zal stromen. "Ik weet zeker dat we business-seats tekort gaan komen", liet hij tijdens de festiviteiten weten. "Binnen drie jaar moet er een nieuw stadion staan."

Dordrecht promoveerde zondag door in de finale van de nacompetitie Sparta Rotterdam te verslaan. De Schapenkoppen speelden in het seizoen 1994-1995 voor het laatst op het hoogste niveau.

Manchester City neemt belang in Japanse club

Manchester City heeft zich ingekocht in de Japanse voetbalclub Yokohama F Marinos. De Engelse kampioen nam een minderheidsbelang over van automaker Nissan, de eigenaar van de club. Eerder al nam City de Australische club Melbourne Heart over en begon het zijn eigen team in de Amerikaanse Major League Soccer: New York City FC.

Yokohama F Marinos, de kampioen van de J-League, krijgt volgens City nu toegang tot de kennis van de Engelse club over 'trainingsmethoden, medische zorg, sportwetenschap, teammanagement en coachen'. De inkomsten die City door het belang genereert helpen de Engelsen echter ook sneller aan de Financial fair Play-regels te voldoen.

City kreeg vorige week een boete van zestig miljoen euro van de UEFA. Ook mag de club volgend seizoen maar een selectie van 21 spelers inschrijven voor de Champions League.

Magny-Cours mogelijk in 2015 terug op kalender

Het lijkt erop dat de Grand Prix van Frankrijk in 2015 weer op de Formule 1-kalender zal komen te staan. Magny-Cours is in verregaande onderhandelingen met Formula One Management, zo meldt circuitbaas Serge Saulnier aan Infosport.

De laatste race in Frankrijk werd in 2008 gehouden. Daarna verdween Magny-Cours van de kalender, niet alleen vanwege de beroerde ligging van de baan, maar ook vanwege financiële problemen. Daarna zijn er pogingen geweest om de race weer op de kalender te krijgen. Zo was Paul Ricard in beeld en waren er plannen om de races in Frankrijk en Duitsland af te laten wisselen. Nu heeft Magny-Cours een nieuw plan op tafel liggen.

Saulnier: "Als de intenties van bepaalde mensen de komende weken gestalte krijgen, dan zijn we dicht bij een rentree op de kalender. We onderhandelen met FOM. We zijn in beeld voor een race in 2015, maar er is nog niets getekend. Ik hoop dat het ons lukt. Hier werken we al drie jaar aan. Langzaam maar zeker boekten we progressie en nu zijn we zover om weer een Grand Prix te organiseren. Ik zou graag voor de zomer een overeenkomst afsluiten."

Venezuela wil geldkraan voor Maldonado dichtdraaien

Het lijkt erop dat de Formule 1-loopbaan van Pastor Maldonado wel eens ten einde kan gaan komen. De 29-jarige brokkenpiloot uit Venezuela wordt nu nog gesteund door staatsbedrijf PDVSA en miljoenen van de Venezolaanse regering, maar laatstgenoemde partij draait nu de kraan dicht.

Maldonado werd persoonlijk gesteund door de Venezolaanse president Hugo Chavez die vorig jaar overleed. Eerst werd via PDVSA het F1-team Williams gesteund en sinds dit jaar Lotus. In Venezuela is na de dood van Chavez een andere wind gaan waaien, waarin voor grootschalige steun voor de autosport geen plaats is.

De nieuwe minister van Sport, Antonio Alvarez, zei in Ultimas Noticias dat de geldkraan dichtgedraaid zal worden. "Ik weet dat ik veel vijanden zal gaan maken, maar er gaat geen dollar meer naar de motorische sport. De sport in Venezuela heeft andere prioriteiten en het zou niet eerlijk zijn om middelen van de staat te gebruiken voor diciplines die niet passen in de lijn die het ontwikkeling van het land ingezet heeft."

Drentse motorrijder fors over de schreef

Een motorrijder uit Klazienaveen (Drenthe) moest afgelopen vrijdag zijn rijbewijs inleveren. De 27-jarige Drent ging flink in de fout, door de maximum toegestane snelheid met liefst 134 km/u te overschrijden.

De wegpiraat ging in de fout op de Hondsrugweg in het Drentse Valthermond, zo maakte de politie dinsdag bekend. De maximum toegestane snelheid bedraagt ter plekke 80 km/u, maar de scheurcoureur achtte het nodig om de 214 km/u aan te tikken.

Zijn rijbewijs werd ter plekke ingevorderd.

Enorme brand verwoest vijf gebouwen Wintelre

Een enorme brand heeft in het Brabantse Wintelre (nabij Eindhoven) dinsdagmiddag vijf panden volledig verwoest. De brand, vermoedelijk ontstaan als gevolg van het wegbranden van onkruid, brak uit in een loods achter een bedrijfsverzamelgebouw.

De brand brak rond 14.45 uur uit en sloeg snel over naar vier andere panden in de omgeving, waaronder twee boerderijen met een rieten dak. De forse rookontwikkeling waren tot in Den Bosch waar te nemen. In de nabije omgeving van de brand luidde ook enige tijd de luchtsirene, om bewoners te waarschuwen ramen en deuren gesloten te houden. Er is asbest vrijgekomen, later dinsdagavond worden nog metingen verricht.

Bijna vier uur na het ontstaan van de brand kon de brandweer het sein brand meester geven. Voor de direct betrokkenen bij de brand wordt nog naar een oplossing gezocht.

Vrijdagnacht kans op uitzonderlijke meteorenregen

In de nacht van komende vrijdag op zaterdag (23 op 24 mei) vindt mogelijk een bijzondere meteorenregen plaats. Volgens onderzoeksinstituut NOVA vallen dan tussen middernacht en vier uur 's ochtends tussen de twintig en 75 sterren per uur.

Volgens het instituut betreft het niet zomaar een meteorenregen. Elk jaar zijn er diverse zwermen van meteoren die regelmatig terugkeren. Zo noemt NOVA de Perseïden, die elk jaar in augustus te zien zijn. De deeltjes van deze zwerm zijn echter afkomstig van komeet 209P/Linear, die deze in de negentiende en aan het begin van de twintigste eeuw verloor. De meteorenzwerm is extra bijzonder omdat deze nog nooit eerder is waargenomen.

Of het allemaal echt zo spectaculair gaat zijn als wordt verwacht, is nog onzeker. Het aantal meteoren is, mede omdat dit de eerste waarneming is, moeilijk in te schatten. Mocht het zover komen, dan kunnen wensen gedaan worden aan de noordelijke hemel, niet ver verwijderd van de Poolster. Volgens NOVA is de meteorenregen het best waar te nemen rond kwart voor drie 's nachts. Wil je de beste kans maken om het goed te zien, dan moet je naar Noord-Amerika.

Papieren treinkaartje wordt in juli chipkaart

Het papieren treinkaartje wordt begin juli vervangen door een eenmalige chipkaart. Treinreizigers moeten vanaf dan altijd in- en uitchecken. Dat heeft het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), een samenwerkingsverband van de vervoerders, overheden en consumenten, dinsdag laten weten.

Op 9 juli verdwijnt het papieren kaartje en zijn de eenmalige chipkaarten uit de automaten en bij het loket verkrijgbaar. De mogelijkheid om zonder OV-chipkaart te reizen blijft zo toch bestaan. Net als in het stads- en streekvervoer moeten mensen wel een toeslag betalen voor hun losse chipkaart. Het gaat om een extra bijdrage van een euro voor de hogere productiekosten.

Reizen met korting is vanaf 9 juli ook alleen beschikbaar voor mensen met een OV-chipkaart. Dat geldt ook voor meereizende passagiers die van de meereiskorting gebruikmaken.

Mensen met een OV-chipkaart kunnen vanaf 25 juni bovendien reizen met langeafstandskorting. Reizen met meerdere vervoerders wordt daardoor iets goedkoper.

Wilders boycot NOS-debat om Dijsselbloem

PVV-leider Geert Wilders doet woensdagavond niet mee aan een verkiezingsuitzending bij de NOS. Wilders heeft er bezwaar tegen dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in het programma wordt geïnterviewd.

"Dijsselbloem wordt gepresenteerd als een persoon met speciale autoriteit, maar hij is natuurlijk gewoon een van de partijen. Kijk maar hoe het kabinet de laatste tijd losgaat tegen de PVV. Dat vinden wij strijdig met de opzet van een verkiezingsdebat", zegt PVV-Kamerlid Martin Bosma. De NOS was volgens Bosma niet bereid de opzet aan te passen, waarna Wilders voor de eer heeft bedankt.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff betreurt het afzeggen van Wilders. "Wij willen een programma maken waarin alle stromingen aan bod komen, dus het is jammer dat Wilders niet wil komen. Als partijen het niet in hun belang vinden om te komen, is dat hun goed recht, maar andersom kun je van mij moeilijk verwachten dat ik de uitnodiging aan Dijsselbloem intrek."

Dijsselbloem is volgens Gelauff uitgenodigd omdat hij samen met premier Mark Rutte (VVD) het meest bepalend is geweest voor de rol van Nederland in de Europese Unie. Rutte heeft al in een vroeg stadium laten weten niet te komen. Ook SP-leider Emile Roemer doet niet mee.

KNVB wil proef met videoscheidsrechter houden

De KNVB wil een proef doen met een videoscheidsrechter die de arbitrage ondersteunt. Dat heeft de voetbalbond dinsdag bekendgemaakt. Om dat voor elkaar te krijgen wordt een voorstel ingediend bij wereldvoetbalbond FIFA en spelregelcommissie IFAB. Als Nederland mag testen in de KNVB-beker of de beloftencompetitie, zou dat uniek zijn.

"De KNVB is van mening dat videoreferee de toekomst in het voetbal is en wil dit graag verder ontwikkelen", laat competitiemanager Gijs de Jong weten. Afgelopen seizoen werd al getest met een scheidsrechter die gebruikmaakte van videobeelden. Toen ging het echter om een simulatie waarbij de videoreferee geen contact had met de echte scheidsrechter. Toch waren de resultaten interessant.

"Dit seizoen waren er bij een wedstrijd gemiddeld twee à drie momenten waarbij de videoscheidsrechter de arbitrage kon ondersteunen", vertelt De Jong. "Bij deze momenten zou de videoreferee binnen tien seconden de arbitrage van een juist advies kunnen voorzien."

In eerste instantie richtte de videoscheidsrechter zich op situaties die beslissend kunnen zijn in de wedstrijd. Daarbij moet volgens De Jong gedacht worden aan het al dan niet toekennen van strafschoppen, ernstig gemeen spel en het tellen van doelpunten waaraan een overtreding is voorafgegaan.

Voor andere situaties is de videoscheids minder geschikt. "Bijvoorbeeld bij buitenspelsituaties waarbij er al door de scheidsrechter is afgefloten. Dan is het voor de videoreferee lastig om in te grijpen. Dat zijn momenten die we ook meenemen in de evaluatie."

De proef met doellijntechnologie krijgt in ieder geval een vervolg. In de eerste seizoenshelft is het Hawkeye-systeem in de Amsterdam Arena geïnstalleerd, in de tweede seizoenshelft in de Kuip. Op die manier kan het systeem zowel bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal als bij de bekerfinale worden benut. Na twee seizoenen testen wordt doellijntechnologie vervolgens door de KNVB geëvalueerd.

Ook werden afgelopen seizoen bij een aantal wedstrijden vijfde en zesde scheidsrechters op de doellijnen geposteerd. Ook die proef wordt uitgebreid. "We hebben dit seizoen ervaren dat extra assistenten en doellijntechnologie elkaar goed aanvullen om de arbitrage te ondersteunen. Volgend seizoen zullen we bij meer beslissende wedstrijden extra assistenten inzetten en hier meer ervaring mee opdoen."

Finse langlaufer Similä betrapt op epo

De Finse langlaufer Tero Similä is betrapt op epo. Het verboden middel werd zowel in zijn A-staal als zijn B-staal aangetroffen, maakte de Finse skibond dinsdag bekend. De 34-jarige hangt nu een schorsing boven het hoofd. Similä gaf geen commentaar op de positieve test, maar liet wel weten te stoppen met de sport.

Similä maakte begin dit jaar geen deel uit van de Finse ploeg bij de Olympische Winterspelen van Sochi en kwam in de World Cup nog maar sporadisch in actie. In 2006 in Turijn was hij er wel bij op de Spelen en werd hij met de Finse estafetteploeg tiende.

Zijn beste individuele prestatie op het mondiale podium was een dertiende plaats bij de 2x15 kilometer achtervolging tijdens het WK in Oberstdorf in 2005. In de World Cup kwam hij individueel twee keer tot een achtste plaats, in 2005 en 2006.

Piqué tot 2019 verbonden aan Barcelona

Gerard Piqué heeft een akkoord bereikt met FC Barcelona over een contractverlenging van vier jaar. De Spaanse verdediger ligt nu tot medio 2019 vast. De club verwacht dat Piqué binnen tien dagen zijn handtekening onder het contract zet. De financiële details zijn niet bekendgemaakt.

De 27-jarige Piqué speelt sinds 2008 bij de Catalanen. Hij won onder meer twee keer de Champions League en werd vier keer landskampioen. Voor Barcelona speelde de verdediger 266 wedstrijden waarin hij twintig keer scoorde. In het verleden kwam Piqué uit voor Manchester United en Real Zaragoza.

Vorige week verlengde Barcelona al het contract van Lionel Messi voor dezelfde duur. Maandag werd bekend dat Luis Enrique volgend seizoen de trainer is bij de Catalanen.? Hij volgt Gerardo Martino op, die het seizoen zonder prijzen afsloot.

Ubisoft lekt per ongeluk gamedetails Far Cry 4

Er is dankzij een verkeerde druk op de knop bij Ubisoft meer bekend over het verhaal van de pas aangekondigde shooter Far Cry 4. Ubisoft plaatste de details per ongeluk op Uplay, waar het inmiddels al weer is verwijderd.

Volgens de pagina speel je als Ajay Ghale. Je reist naar Kyrat in het Himalaya-gebergte om de laatste wens van je moeder uit te laten komen, maar raakt verstrikt in een burgeroorlog waarbij gepoogd wordt de heerschappij van dictator Pagan Min ten val te brengen.

De volledige Engelse tekst luidt als volgt:
Hidden in the majestic Himalayas lies Kyrat, a country steeped in tradition and violence. You are Ajay Ghale. Traveling to Kyrat to fulfill your mother’s dying wish, you find yourself caught up in a civil war to overthrow the oppressive regime of dictator Pagan Min.

Explore and navigate this vast open world, where danger and unpredictability lurk around every corner. Here, every decision counts, and every second is a story. Welcome to Kyrat.

Vandaag heeft de game director van Far Cry 4, alex Hutchinson, overigens ook wat geruchten uit de wereld geholpen. Hij meldt op Twitter dat de man in het paarse pak niet de speelbare hoofdpersoon is én dat hij niet blank is.

Far Cry 4 komt 21 november uit PlayStation 3 en 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

[RG] Zware loting Nederlandse tennissters

De Nederlandse tennissters hebben pittige tegenstanders geloot voor het kwalificatietoernooi van Roland Garros. Richel Hogenkamp treft de als negende geplaatste Timea Bacsinszky uit Zwitserland en Kiki Bertens moet het opnemen tegen de als achttiende gerangschikte Lucie Hradecka.

Arantxa Rus, de Nederlandse die als hoogste op de wereldranglijst staat, heeft in de Oekraïense Lyudmyla Kichenok misschien wel het beste geloot. Rus is de nummer 145 van de wereld, Kichenok staat 179e.

Indy de Vroome, 202e van de wereld, treft ook een Oekraïense. Katerina Bondarenko is de nummer 1248 van de wereld, maar stond ooit 29e. De Vroome probeert zich te plaatsen voor haar eerste grandslamtoernooi.

Bertens en Hogenkamp treffen hoger gerangschikte vrouwen. Bertens staat zelf 151e op de wereldranglijst, Hradecka is de nummer 128. Hogenkamp staat 192e, Bacsinszky is de nummer 113 van de wereld.

De vier Nederlandse vrouwen moeten drie ronden doorkomen om zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen. Dat lukt maximaal drie van hen, want als Rus en Hogenkamp hun eersterondepartij winnen staan ze in de tweede ronde tegenover elkaar. Geen enkele Nederlandse tennisster heeft zich direct geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Hagenezen de bak in voor diefstal dure viool

Twee Hagenaren die begin dit jaar een kostbare gestolen viool probeerden te slijten bij een vioolbouwer, moeten de gevangenis in. De twee kregen celstraffen van zes en acht maanden opgelegd van de rechtbank in Den Haag.

Een van de mannen griste in januari drie violen, waaronder een kostbare Landolfi uit 1731, mee uit een woning in Abcoude. Kort daarna belde hij de eigenaar om meer informatie over de gestolen muziekinstrumenten te verkrijgen. Hij deed zich daarbij voor als politieagent.

De Landolfi, met een waarde van zeker een ton, werd daarna aangeboden aan de Haagse vioolbouwer. Die rook onraad en schakelde de politie in.

Een van de mannen krijgt twee maanden minder omdat hij heeft toegezegd de andere twee violen terug te geven aan de eigenaar.

Hitler omleggen in Sniper Elite 3

505 Games heeft een nieuwe trailer online gezet van Sniper Elite 3, waarin de preorder-DLC 'Hunt The Grey Wolf' te zien is. Met jouw arendsoog moet je op Hitler zelf jagen.

Hitler, door de geallieerden Grey Wolf genoemd, en zijn dubbelganger gaan in 1942 in het geheim naar het stadje Tobruk. Jij als scherpschutter moet geheime informatie zien te vinden voordat je de trekker over gaat halen om Hitler om te leggen.

Sniper Elite 3 komt 27 juni uit in Europa voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation 4.

'Slaapgebrek Giel Beelen nooit echt gevaarlijk'

Giel Beelen heeft eigenlijk nooit echt gevaar gelopen tijdens zijn poging om meer dan 190 uur ononderbroken radio te maken. De presentator bij 3FM vestigde maandag een nieuw record van 198 uur, ter ere van zijn tienjarig bestaan als radiomaker, en besloot de actie af te breken. Vooraf werd druk gespeculeerd over de risico's, maar die werden schromelijk overdreven.

"We hebben in de media kunnen lezen hoe Giel psychoses, hartaanvallen en suikerziekte zou riskeren, maar die zijn alleen op de lange termijn aan de orde", zegt Toine Schouten, die gedurende de actie Beelens slaapcoach was, voor de camera van Novum Nieuws. "Voor een beperkte periode kan je lichaam eigenlijk best goed zonder veel slaap. Je moet dit soort dingen simpelweg niet te lang doen, en niet te vaak."

Beelen werd nauwlettend in de gaten gehouden door zijn begeleiders. "We hebben van tevoren gezorgd dat Giel een uitstekende conditie had", vertelt Schouten. "Daarnaast hebben we een lichtsysteem ontwikkeld waarin dag- en nachtcycli werden nagebootst. Een dag duurde 42 uur, daarna veranderde het licht zodat zijn lichaam dacht dat het nacht was en in een slaapfase kwam. Zo kreeg hij redelijk goede slaap en kon hij overdag maximaal presteren."

Ook nu Beelen weer is teruggekeerd naar zijn enigszins normale leven, wordt hij nog gemonitord. "We hebben een zogenoemde zorgpatch op hem aangebracht waarmee we zijn hartritme en ademhaling kunnen bekijken", gaat Schouten verder. "Ook is er een sportarts op kleine afstand van Giel om hem eventueel bij te staan."

Beelen moet nu beginnen met herstellen, maar dat gaat niet met een enorme dosis slaap. "Nu heel veel achtereen slapen heeft weinig zin, je kunt beter je ritme terugpakken", legt de slaapexpert uit. "Giel moet vandaag een beetje slapen, dan weer wakker worden, morgenochtend uitslapen en dan hopelijk naar buiten. Het is zaak nu veel daglicht te pakken, zodat zijn waak-slaapritme zich snel herstelt. We volgen hem een paar dagen, dan is het wel goed."

Schouten wil wel benadrukken dat niemand licht over een dergelijke actie moet denken. "Ik zou het niemand aanraden. Alleen Giel kan zoiets, maar die komt van een andere planeet."

'Voedselreuzen stoten meer uit dan Scandinavië'

De tien grootste voedselbedrijven ter wereld stoten samen meer broeikasgassen uit dan heel Scandinavië bij elkaar. De tien, waartoe ook het Brits-Nederlandse Unilever behoort, lozen jaarlijks bijna 264 miljoen ton aan broeikasgassen. Dat stelt Oxfam Novib dinsdag in een onderzoek naar de rol van de voedselreuzen bij de aanpak van klimaatverandering.

Als de tien bedrijven - waaronder ook Mars, Nestlé, Coca-Cola, Mondelez en Danone - een land zouden zijn geweest, dan hadden zij qua uitstoot in de top 25 gestaan. Grootste uitstoters zijn nog altijd China en de Verenigde Staten, met respectievelijk 10,1 miljard en 6,8 miljard ton aan emissies.

Overigens komt niet al die uitstoot uit de schoorstenen van de 'grote tien', zo nuanceert het goede doel. De grote voedselbedrijven produceren bij hun eigen bedrijven een kleine dertig miljoen ton aan broeikasgassen; de rest is afkomstig van hun leveranciers. Vooral landbouwers die producten leveren aan de voedselbedrijven produceren een hoop broeikasgassen.

Toch is het aan de voedselgiganten om hun keten minder vervuilend te maken, zo vindt Oxfam Novib. De belangenorganisatie wijst erop dat alle tien de bedrijven erkennen dat het belangrijk is om de indirecte landbouwuitstoot te verlagen. Geen van de bedrijven heeft zich op dat gebied echter doelen gesteld.

Ook heeft geen van hen richtlijn voor uitstoot waaraan leveranciers moeten voldoen. Zo'n richtlijn zou - samen met het bekendmaken van de meest vervuilende leveranciers - een goede stap in de richting zijn, aldus Oxfam Novib. "Vooral Kellogg en General Mills doen veel te weinig", aldus directeur campagnes Tom van der Lee.

'Xbox One krijgt binnenkort externe HDD-ondersteuning'

Het lijkt er op dat Xbox One heel binnenkort ondersteuning biedt voor externe HDD's. Tenminste, als we de onderstaande uitgelekte afbeelding moeten geloven. De ondersteuning was al aangekondigd door Major Nelson, maar deze noemde hier nog geen tijdspad bij.

De afbeelding is geplaatst op Reddit en komt van user XboxOneDev. Dit maakt het gerucht wel iets plausibeler, want naar het schijnt is deze user ook daadwerkelijk een ontwikkelaar op Xbox One.

De afbeelding laat een notificatie zien dat een aangesloten externe opslag gereed is voor gebruik. Als het plaatje klopt, zou de HDD-ondersteuning wel eens heel snel kunnen komen. Mogelijk dat op de E3-persconferentie dit een van de aankondigingen gaat worden.

Kabinet bestudeert uitspraak over Google

Het is nog niet duidelijk of Nederlandse gebruikers van Google binnenkort ook het recht krijgen om zoekresultaten over zichzelf te laten verwijderen. De uitspraak van het Europese Hof van Justitie hierover wordt nog bestudeerd, zo liet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag weten tijdens het vragenuur.

Het kabinet wil de Tweede Kamer nog voor de zomer duidelijkheid verschaffen over het 'recht om vergeten te worden', zei Opstelten in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Ook Google Benelux bestudeert de uitspraak nog, zei de minister.

Het hof bepaalde vorige week dat Google zoekresultaten met gevoelige informatie in bepaalde omstandigheden moet verwijderen. Google Duitsland zou zich inmiddels bij de uitspraak hebben neergelegd: nog aan het einde van deze maand kunnen Duitse gebruikers van Google gebruikmaken van het recht.

Sirenes loeien in Wintelre vanwege grote brand

In een bedrijfsverzamelgebouw in het Brabantse Wintelre is dinsdagmiddag een grote brand uitgebroken. Het vuur is overgeslagen naar een boerderij met een rieten kap. Vanwege de flinke rookontwikkeling zijn de sirenes in de buurt afgegaan, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Omwonenden wordt aangeraden naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten. "In rook zitten altijd gevaarlijke stoffen", aldus de zegsvrouw. "Omdat de rook laag hangt en rekening houdend met hoe de wind staat, is besloten alarm te slaan."

Iedereen heeft de gebouwen ongedeerd kunnen verlaten. De oorzaak van de brand is onbekend.

Timmermans en Kamer botsen om rode kaart

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en de Tweede Kamer zijn het oneens over de invoering van een rode kaart, waarmee nationale parlementen EU-regels zouden moeten kunnen tegenhouden. Timmermans ziet er niets in, maar moet er toch mee aan de slag.

De Tweede Kamer stemde dinsdag voor een motie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, waarin het kabinet de opdracht krijgt binnen vijf maanden met concrete voorstellen te komen voor de invoering van een rode kaart voor zowel nieuwe als bestaande Europese regels. De Kamer ging daarmee in tegen het advies van Timmermans. Die had de Kamer aangeraden de motie niet aan te nemen.

Timmermans is voor versterking van de rol van nationale parlementen, maar ziet niets in een rode kaart omdat dat wijziging betekent van het Verdrag van Lissabon, de Europese 'grondwet', en dat wil het kabinet niet. Verder is er 'nauwelijks of geen steun' bij andere landen.

Een rode kaart was een van de aanbevelingen in een vorige week verschenen rapport van VVD-Kamerlid René Leegte. Hij stelde voor om samenwerking te zoeken met andere parlementen die er ook iets in zien. Leegte zei wel juridische bezwaren te zien. Nationale parlementen kunnen al een gele kaart trekken, maar dat is niet bindend.

De Tweede Kamer sprak dinsdag verder uit dat het kabinet met voorstellen moet komen om Straatsburg te schrappen als vergaderplaats van het Europees Parlement. Het kabinet moet gebruikmaken van het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016 om dit op de agenda te zetten.

Overigens is ook Straatsburg als vergaderlocatie van het parlement vastgelegd in Europese verdragen. Frankrijk kan - net als alle andere landen - wijziging daarvan tegenhouden.

Iets minder treinen door rood sein

Het aantal treinen dat door een rood sein rijdt, is vorig jaar licht gedaald. In totaal reden machinisten 152 keer door rood, drie keer minder dan in 2012. De treinen die het sein misten, bereikten wel veel minder vaak een 'gevaarpunt'. Dat blijkt dinsdag uit het jaarverslag van spoorbeheerder ProRail.

In 2012 bereikten zestig treinen een gevaarlijk punt doordat ze door rood reden, vorig jaar was dat nog 39 keer het geval. Een gevaarpunt is bijvoorbeeld een overweg, een wissel of een beweegbare brug. Zolang een trein dat punt nog niet heeft bereikt, kan er geen botsing plaatsvinden, ook al is de trein al een rood sein gepasseerd.

ProRail nam vorig jaar een aantal maatregelen om de veiligheid op het spoor te verhogen. Dat blijft volgens de beheerder nodig omdat het aantal ongelukken nauwelijks is afgenomen. In 2013 vonden 36 aanrijdingen op overwegen plaats, twee minder dan een jaar eerder. Het aantal dodelijke ongevallen bleef gelijk op veertien.

Op het spoor dat ProRail beheert werden in een jaar tijd in totaal 3,3 miljoen treinritten gemaakt. Daarvan was bijna 88 procent op tijd. Met goederentreinen ging het een stuk minder goed, met een punctualiteit van 79,6 procent. Dat kwam voornamelijk door grote spoorwerkzaamheden.

ProRail gaf verder ruim 1,2 miljard euro uit aan investeringen op het spoor en de stations. In totaal werden zo'n 1300 verbouwingsprojecten uitgevoerd.

AS Monaco breekt met coach Ranieri

AS Monaco neemt afscheid van coach Claudio Ranieri. Dat maakte vicepresident Vadim Vasilyev op een persconferentie bekend. Volgens de Rus heeft Monaco een nieuwe dynamiek nodig. Ranieri eindigde afgelopen seizoen als tweede in de Franse competitie, negen punten achter Paris-Saint Germain.

Ranieri stond twee jaar aan het roer bij Monaco. Hij promoveerde direct naar de Ligue 1 en veroverde afgelopen seizoen met de tweede plaats een startbewijs voor de Champions League. "Hulde aan Claudio Ranieri, die zeer goed werk heeft geleverd", stelde Vasiljev. "Maar het is tijd voor iets nieuws." Ranieri's werk werd vergemakkelijkt door flinke investeringen van de Russische oliemagnaat Dmitri Rybolovlev.

Monaco is al in gesprek met een opvolger, maar Vasiljev wilde nog geen namen noemen. "We zijn nog bezig om tot een akkoord te komen." De nieuwe coach moet in ieder geval garant staan voor offensief voetbal, vertelde Vasiljev.

Ranieri heeft een imposant lijstje clubs achter zijn naam staan. Hij trainde onder meer Chelsea, Internationale, Atletico Madrid, Napoli en Juventus.

Patstelling coalitievorming Amsterdam houdt aan

Partijleider Jan Paternotte van D66 Amsterdam noemt het 'geweldig jammer' dat GroenLinks niet met zijn partij en de VVD wil onderhandelen over een nieuw college. Dat meldt Paternotte dinsdag op Twitter. Het gevolg is dat ook de SP afhaakt, laat partijleider Laurens Ivens desgevraagd weten.

De coalitievorming in Amsterdam ligt hiermee opnieuw compleet stil. Het werk van verkenners Roger van Boxtel en Arjan Vliegenhart lijkt voor niets te zijn geweest. Zij adviseerden maandag dat een coalitie van D66, VVD, GroenLinks en SP in hun ogen de beste optie was.

Paternotte sprak dinsdag met de verkenners over de nieuwe situatie, laat een woordvoerder weten. Ook is met de SP gesproken. "We beraden ons nog op mogelijke vervolgstappen", aldus de zegsman.

GroenLinks besloot maandagavond na een lange fractievergadering de coalitievariant van de verkenners af te schieten. "Geweldig jammer dat GroenLinks niet wil onderhandelen met D66, SP en VVD. Heeft in Utrecht een mooi college opgeleverd", twitterde D66-voorman Paternotte een dag later. GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink was dinsdag niet meteen voor commentaar bereikbaar.

De SP wil niet alleen met D66 en VVD praten, aldus SP-partijleider Ivens. "Die combinatie staat onder aan ons wensenlijstje. We zijn bereid tot compromissen, maar het is niet zo dat de SP alles overboord zet." Ivens heeft de voorkeur voor een college van D66, GroenLinks en SP. Of een coalitie 'over links' waarin de PvdA, GroenLinks, SP en mogelijk een vierde partij zitting nemen.

Partijen moeten elkaars 'handje loslaten', stelt Ivens. D66 houdt vast aan VVD en GroenLinks wil het liefst de PvdA erbij. "De verkiezingsuitslag was niet moeilijk", aldus de SP'er. "Maar als partijen elkaar blijven vasthouden, komen we er niet uit."

Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart heeft Amsterdam nog steeds geen college. Inmiddels zijn er al vijf oliemannetjes geweest die mogelijke samenwerkingsverbanden hebben verkend en adviezen hebben uitgebracht.

De verkenners Van Boxtel (D66) en Vliegenthart (SP) waren nummers vier en vijf. Eerder hebben Alexander Rinnooy Kan (D66), Thom de Graaf (ook D66) en Tom van der Lee (GroenLinks) geprobeerd om partijen bij elkaar te brengen.

Apptip: HabitBull (Android)

In februari schreef ik over de X Effect methode om jezelf discipline en gewoontes aan te leren. Nu is er een app waarmee je het kan doen! Met HabitBull kan je dus gewoontes invullen, en vervolgens op een kalender 'afkruizen'. Als je iets meerdere dagen achter elkaar hebt gedaan dan vorm je ook nog eens streak. Per gewoonte kies je je categorie en daarmee geeft de app je ook inspirerende quotes om je een steuntje te bieden. Mocht je denken dat je het toch gaat vergeten: er zit ook een reminder functie in per gewoonte en je kan zelf de tijd bepalen.

Politie mag sneller fouilleren op wapens

De mogelijkheden voor preventief fouilleren zijn uitgebreid. Burgemeesters hebben voortaan de mogelijkheid een gebied aan te wijzen waar de politie maximaal twaalf uur lang preventief op wapens mag fouilleren. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel daartoe van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Burgemeesters mogen een dergelijke fouilleeractie alleen opzetten als daar een plotselinge aanleiding voor is. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat het dan bijvoorbeeld om een vechtpartij bij de uitgang van een discotheek of een dreigende confrontatie tussen voetbalhooligans in de buurt van een treinstation.

Met de nieuwe wet denkt Opstelten dat ministerie en politie slagvaardiger kunnen optreden. Zo regelt de wet bijvoorbeeld dat burgemeesters niet meer vooraf toestemming aan de gemeenteraad hoeven vragen. De enige verplichting die ze hebben is dat de raad zo snel mogelijk achteraf op de hoogte wordt gesteld van de actie.

Voor agenten wordt het bovendien mogelijk om mensen die worden aangehouden tijdens het vervoer naar het politiebureau te fouilleren. Tassen en rugzakken zijn daarbij niet uitgezonderd. Nu is dat volgens een woordvoerder alleen het geval bij 'aantoonbaar dreigend gevaar voor leven of veiligheid'.

Het middel is omstreden omdat het inbreuk maakt op de privacy. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) noemde het om die reden eerder deze maand nog een 'naar instrument'.

Wiebes overweegt schrappen belastingdeadline

De jaarlijkse collectieve deadline voor het doen van belastingaangifte verdwijnt mogelijk. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) overweegt de uiterste datum voor belastingaangiftes uit te smeren over het jaar. Dat bevestigt een woordvoerder van de bewindsman dinsdag.

"We overwegen om vanaf 2015 of 2016 de aangiftes te verspreiden over een langere periode", aldus de zegsvrouw. Of Wiebes de aangiftes over het hele jaar wil verdelen, is nog niet duidelijk. "We zouden ze ook kunnen verdelen over de periode tot aan 1 april", aldus de woordvoerder. "Het hoe en wat wordt nog onderzocht."

Door de datum van 1 april te schrappen, zou Wiebes een einde kunnen maken aan de extreme drukte die de Belastingtelefoon en de website van de Belastingdienst eind maart traditiegetrouw treft. Veel mensen doen namelijk nog op het laatste moment aangifte, waardoor het online aangiftesysteem in korte tijd heel veel formulieren moet behandelen.

Tijdens de aangifte van dit jaar was de website van de Belastingdienst zelfs enkele uren onbereikbaar, waarna de fiscus de uiterste aangiftedatum twee dagen opschoof. Wiebes verwacht dat die online drukte de komende jaren alleen maar verder toeneemt en wil met deze maatregel de systemen en mensen ontzien.

Dat Wiebes de deadline zou willen schrappen, meldde RTL Nieuws eerder. Er is echter nog geen besluit genomen, zo benadrukt de zegsvrouw van Wiebes. Ook wil Wiebes de verwachte bereikbaarheid van de Belastingtelefoon op de website van de fiscus zetten.

Wilders zet schaar in EU-vlag

Tijdens een symbolische actie in de Brusselse Europawijk heeft PVV-leider Geert Wilders de schaar in de EU-vlag gezet. Daarmee zette de anti-Europa-campagne van zijn partij in de campagne voor de Europese verkiezingen van donderdag kracht bij.

Pal tegenover het gebouw van het Europees Parlement knipte Wilders een van de twaalf sterren uit de Europese vlag. "Dit is het symbool voor de Nederlandse ster, die neem ik mee terug naar het Nederlandse volk", verklaarde Wilders tegenover de verzamelde media. De PVV-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Marcel de Graaff, stond zwijgend aan zijn zijde.

Wilders haalde fel uit naar de Europese Unie, "Een gedrocht, een monster dat ons geld en soevereiniteit kost." Hij hekelde de betaling dinsdag van honderdduizend euro aan EU-fondsen aan Oekraïne 'terwijl bij ons de belastingen omhooggaan', en riep op de grenzen voor asielzoekers te sluiten. "En als dat niet mag van Brussel of van internationale akkoorden, dan is dat pech. Wij hebben lak aan de regels van Brussel."

De twaalf gele sterren in de blauwe vlag van de Europese Unie staan overigens niet voor het aantal landen van de unie. De EU telt sinds vorig jaar 28 leden.

Makkelie scheidsrechter in Moldavische bekerfinale

Danny Makkelie fluit zondag de bekerfinale van Moldavië tussen Sheriff Tiraspol en Zimbru Chisinau. Op verzoek van de Moldavische voetbalbond stuurt de KNVB Makkelie samen met assistenten Bas van Dongen, Hessel Steegstra en Jochem Kamphuis. Makkelie is sinds 2011 internationaal scheidsrechter.

Het is de tweede keer dat een Nederlandse scheidsrechter een bekerfinale in het buitenland fluit. Eric Braamhaar had de leiding in de Tunesische bekerfinale in 2009. Het wordt voor Makkelie de 25e internationale wedstrijd. De 32-jarige scheidsrechter floot twee keer een wedstrijd in de Champions League.

[Giro] Bouhanni wint door valpartij ontregelde sprint

Nacer Bouhanni heeft de tiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Fransman was na een rit over 173 kilometer, tussen Modena en Salsomaggiore Terme, de beste in een door een val ontregelde sprint. Voor de renner van Fdj.fr was het al zijn derde etappezege in deze Giro.

De kopgroep van de dag bestond uit twee renners die deze Giro al vaker de aanval kozen. Andrea Fedi van Neri Sottoli zat al twee keer eerder mee, terwijl Androni-renner Marco Bandiera al voor de vierde keer het hazenpad koos. Bandiera passeerde met zijn aanwezigheid voorin nu al de grens van meer dan 600 kilometer in de aanval, meer dan een derde van de koers tot nu toe.

Het duo kreeg een maximale voorsprong van ongeveer acht minuten, waarna de sprintersploegen langzaam de achtervolging in begonnen zetten. Met 45 kilometer te gaan was het gat nog maar drie minuten, maar dat bleef vervolgens bijna 25 kilometer lang het geval. Daarna ging het echter hard, want slechts vijf kilometer later was de voorsprong van Bandiera en Fedi gehalveerd. 

Met iets minder dan tien kilometer te rijden werden de twee ingehaald, waarna het gevecht om de etappezege kon beginnen. Niet veel later zat er een klein klimmetje in het parcours, maar toch grepen BMC en Sky dat aan om flink oorlog te maken. Met name Sky-renner Dario Cataldo legde het peloton een ongenadig hard tempo op, in een poging de concurrenten van sprinter Ben Swift te vermoeien.

Doordat na het klimmetje de mannen van Trek ook op kop kwamen rijden was duidelijk dat naast Swift in elk geval Giacomo Nizzolo voorin wist te blijven. Kort daarop bleken ook Bouhanni en de andere sprinters gewoon nog mee te doen. In de slotkilometer ging Tyler Farrar voorin het peloton hard tegen de vlakte, waardoor onder meer Elia Viviani ook uitgeschakeld werd. 

In de eindsprint stond er vervolgens wederom geen maat op Bouhanni. Hij wachtte tot het juiste moment en passeerde vlak voor de streep Nizzolo en de Australiër Michael Matthews. De sprinter van Giant-Shimano, Luka Mezgec, was ook bij de val betrokken, waardoor Albert Timmer het werk op moest knappen. De Nederlander kwam als zevende over de streep.

Roks keert terug bij Sparta als technische man

Dolf Roks wordt manager spelerszaken en scouting bij Sparta Rotterdam. Dat heeft de Rotterdamse eerstedivisionist dinsdag bekendgemaakt. De 51-jarige Zeeuw wordt de schakel tussen de trainersstaf en bestuurslid technische zaken Leo Beenhakker. Roks werkte eerder voor Sparta als onder meer jeugdtrainer, hoofdtrainer en technisch manager.

Behalve bij Sparta blijft Roks ook werkzaam bij het CIOS in Goes en de Jeugd Voetbalopleiding Zeeland. Die voetbalschool runt hij met onder anderen de oud-Spartanen Dennis en Gérard de Nooijer. Roks kijkt ernaar uit om weer bij Sparta aan de slag te gaan. "Sparta voelt wel aan als thuiskomen."

NOS vult de WK-avond met Studio Brasil

Een avondvullend programma onder de noemer Studio Brasil krijgt de voetballiefhebber tijdens het WK voetbal voorgeschoteld door de NOS. De omroep zendt alle 64 wedstrijden live uit en brengt in totaal 180 uur televisie over het grootschalige voetbalevenement dat op 12 juni begint.

"Totaalvoetbal spelen", zei hoofdredacteur van NOS Sport Maarten Nooter dinsdag tijdens de presentatie van de programmering. "Overal tegelijk zijn, dat is wat de NOS gaat doen." Studio Brasil wordt elke WK-dag uitgezonden van 17.30 tot 02.00 uur op Nederland 1 en biedt naast wedstrijden onder meer nieuws en interviews met deskundigen. Vanwege het tijdsverschil is er dit keer geen Studio Sportzomer.

De presentatie van het vroege en late avonddeel in de tot huiskamer omgebouwde studio is in handen van Dione de Graaff, Gert van 't Hof en Jeroen Stomphorst. Op primetime nemen Henry Schut en Hugo Borst, die in 2010 het WK Journaal samen deden, de honneurs waar. Zij krijgen gezelschap van onder anderen 'special guests' Co Adriaanse, die terugblikt op wedstrijden van het Nederlands elftal, en de Belgische zanger Milow, die benoemd is tot vaste België-watcher. Vanuit Brazilië doen Tom Egbers en Jack van Gelder verslag, bijgestaan door deskundigen als oud-bondscoach Bert van Marwijk.

NOS vult de WK-avond met Studio Brasil
NOS vult de WK-avond met Studio Brasil (Foto: ANP)

Michel Vonk nieuwe trainer Telstar

Michel Vonk is de nieuwe trainer van SC Telstar. Vonk tekent een contract voor één seizoen bij de club uit Velsen-Zuid en volgt daarmee vertrekkend trainer Marcel Keizer op.

Vonk maakte in 1986 zijn debuut bij AZ, waarvoor hij 111 wedstrijden speelde. Zijn carrière voerde hem langs SVV, Dordrecht'90, Manchester City, Oldham Athletic, Sheffield United en MVV. Op 15 augustus 1992 was Vonk één van de dertien buitenlandse voetballers die in actie kwamen op de allereerste speelronde in de Premier League. In 2001 begon Vonk met zijn trainersloopbaan. Vonk was als jeugdtrainer actief bij PSV en AZ. In Alkmaar combineerde Vonk zijn functie als assistent-trainer bij het eerste elftal met het leiden van het beloftenelftal. Tussen 2005 en 2007 was hij assistent-trainer van Wiljan Vloet bij Sparta Rotterdam, dat actief was in de Eredivisie.

In het seizoen 2011/2012 maakte Vonk zijn debuut als hoofdtrainer in het betaalde voetbal bij Sparta Rotterdam, hier verblijf hij tot april 2013. In zijn eerste seizoen werd met de Rotterdamse club tweede in de Jupiler League. In zijn twee seizoenen als hoofdtrainer wist hij twee maal een periodetitel binnen te slepen.

"Ik ben erg blij om als trainer aan de slag te gaan bij Telstar en ben verheugd dat zij in mij de geschikte persoon zien. Ik heb er veel zin in. Telstar komt op mij over als een warme club met een mooie historie, trouw publiek en trouwe sponsoren. Daarnaast geeft het mij de mogelijkheid om met jonge spelers te werken. Ik zie het als een uitdaging om nu een selectie bij elkaar te zoeken en daarmee het komend seizoen goed te presteren", aldus de enthousiaste Michel Vonk.

"Met Michel Vonk halen we een geweldige trainer/coach voor de Witte Leeuwen binnen. Met zijn achtergrond als profvoetballer en met zijn ervaring als hoofdtrainer gaan wij Telstar met minimaal één seizoen verrijken", aldus voorzitter Pieter de Waard.

Favoriet Stephens sneuvelt direct in Straatsburg

De als eerste geplaatste Sloane Stephens is in de eerste ronde van het tennistoernooi in Straatsburg uitgeschakeld. De Duitse Julia Görges versloeg de Amerikaanse nummer zestien van de wereld met 6-3 en 6-2. Maandag verloor de nummer drie van de plaatsingslijst, Kirsten Flipkens uit België, ook al haar partij in de eerste ronde.

De vorige twee ontmoetingen tussen de 21-jarige Stephens en mondiale nummer 108 Görges werden nog gewonnen door de Amerikaanse. Stephens kende een slechte generale repetitie voor Roland Garros, dat zondag begint. Vorig jaar haalde ze de vierde ronde in Parijs.

Klaassen haakt geblesseerd af bij Jong Oranje

Davy Klaassen heeft zich afgemeld voor de EK-kwalificatieduels van Jong Oranje. De Ajacied kampt met een liesblessure, meldt de KNVB dinsdag. Klaassen was vorige week in Hoenderloo nog van de partij bij de eerste trainingsstage van het Nederlands elftal in voorbereiding op het WK, maar viel af voor de voorselectie.

Naast Klaassen moeten ook Guus Hupperts (Roda JC), Sonny Stevens (FC Twente) en Jorrit Hendrix (PSV) verstek laten gaan met blessures. Verder bleek Deniz Türüc (Go Ahead Eagles) niet helemaal fit en vielen Doke Schmidt en Jesse Bertrams om sportieve redenen buiten de boot. Bondscoach Albert Stuivenberg moet van de 26-koppige selectie nog drie spelers laten afvallen voor de duels tegen Schotland en Luxemburg.

Bij Jong Oranje zitten ook Jean-Paul Boëtius, Karim Rekik, Quincy Promes en Tonny Trindade de Vilhena. De vier mochten niet met het grote Oranje mee naar Portugal, maar zijn volgens Louis van Gaal nog wel in beeld voor het WK.

[Upd] NAC ontkent interesse Luijckx

Yadran Blanco, verslaggever van BN/de Stem, meldt dat NAC Breda in gesprek is met Kees Luijckx over een eventuele terugkeer. De 28-verdediger mag transfervrij vertrekken bij Roda JC.

Opvallend is te noemen dat Luijckx terug zou willen keren naar Breda. De verdediger vertrok vorig seizoen naar Roda JC omdat hij het tijd vond voor een stapje hogerop. Nu hij is gedegradeerd met de Limburgers is hij blijkbaar op zoek naar een echt stapje hogerop en komt NAC Breda weer in beeld. 

Update 15.35
Technisch directeur Graeme Rutjes laat weten aan Omroep Brabant dat er van vermeende interesse in de 28-jarige verdediger geen sprake is. "Hij staat niet op ons lijstje", aldus Rutjes.

Amsterdammer vast voor vuurgevecht met politie

Een 22-jarige Amsterdammer is aangehouden voor een woningoverval in Utrecht die eindigde in een vuurgevecht met de politie. Bij de schietpartij vorige week in de wijk Lunetten raakte niemand gewond.

De man wordt ervan verdacht vorige week maandag met drie anderen een woning aan de Vaalserberg te zijn binnengedrongen. Ze bedreigden de bewoners en gingen er met een volgens de politie 'geringe' buit vandoor. Buiten stuitten de overvallers op agenten en ontstond een vuurgevecht, waarna de overvallers vluchtten.

De Amsterdammer werd donderdag in zijn woonplaats aangehouden voor betrokkenheid bij de overval en de schietpartij. De politie is nog op zoek naar zijn kompanen.

Spaanse universiteit onderzoekt 'griezelkamer'

De Complutense-universiteit in het Spaanse Madrid gaat onderzoeken hoe het mogelijk is dat tientallen lichamen en lichaamsdelen, die waren gedoneerd voor de wetenschap, in de kelder van een universiteitsgebouw werden opgeslagen. De zaak kwam aan het rollen nadat in Spaanse media foto's waren verschenen van de lichamen die in de kelder waren gedumpt.

Volgens de universiteit gaat het om een incident. De lichamen hadden moeten worden vernietigd, maar als gevolg van bezuinigingen was dat uitgesteld, schrijft de universiteit in een verklaring. Een begrafenisonderneming haalt deze week nog de lichamen weg.

De krant El Mundo sprak van een 'griezelkamer'. Op foto's zijn lichaamsdelen te zien die zijn opgestapeld op tafels en planken. Sommige lichaamsdelen waren niet eens bedekt door een laken. Sommige van de lichamen zouden al jaren in de kelder liggen. Volgens de universiteit waren de overblijfselen behandeld met formaldehyde en vormden ze geen gevaar voor de gezondheid.

Chinees valt kinderen aan met keukenmes

Een man heeft in de Chinese stad Macheng, in de provincie Hubei, schoolkinderen aangevallen met een keukenmes. Bij de aanval raakten acht kinderen gewond. Dat hebben de Chinese autoriteiten bekendgemaakt.

De man is na zijn daad opgepakt. Er wordt een onderzoek ingesteld naar het motief van de aanval. De gewonde scholieren zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

In China komt het geregeld voor dat peuterscholen of basisscholen worden aangevallen. Vaak gaat het om mensen die geestesziek zijn of wrok jegens de maatschappij koesteren. Op scholen in het hele land is de beveiliging aangescherpt.

Hyrule Warriors komt deze zomer uit in Japan

Hyrule Warriors komt op 14 augustus uit in Japan. Dat valt te lezen in de nieuwste Famitsu uitgave. Hyrule Warriors is Dynasty Warriors, maar dan in een Zelda-jase.

Een Japanse releasedatum lijkt niet heel interessant, maar het kan een goede indicatie zijn van waarneer wij het spel kunnen verwachten. De game heeft waarschijnlijk weinig dialoog die vertaald hoeft te worden.

Politie vindt twee peuters in vluchtwagen

De politie van Nijmegen zoekt een automobilist die na een korte achtervolging twee peuters achterliet in de zwaar beschadigde wagen. Dat heeft de politie dinsdag gemeld. Het is niet bekend of hij de vader is. De man ging er rennend vandoor.

Het gaat om twee kleine kinderen van 3 en 4 jaar oud. Ze zijn ter controle naar een ziekenhuis overgebracht. De politie doet onderzoek naar de bestuurder.

Agenten zagen maandagavond op de Koninginnelaan in Nijmegen een auto rijden waarvan bekend is dat deze eerder met valse kentekens reed. De bestuurder negeerde stoptekens en ging er met hoge snelheid vandoor.

Op de Neerbosschebrug reed de bestuurder achter op een ander voertuig, maar hij reed daarna snel verder. Het beschadigde voertuig werd aangetroffen op de Hillekensacker in Nijmegen.

Meisje (13) heeft groepseks op feestje

Voor de jeugdrechter van het Engelse Sunderland diende zich onlangs een opmerkelijke zaak. Drie 16-jarige knapen moesten terechtstaan omdat zij als 15-jarigen seks hebben gehad met een 13-jarig meisje. Het tienermeisje deed hieraan vrijwillig mee.

De jongens en het meisje waren enige tijd geleden te gast op een verjaardagsfeestje. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en uiteindelijk draaide het toch weer op seks uit.

Een van de jongens heeft daadwerkelijk de liefde bedreven met het meisje. Bij de andere twee verrichtte het kind seksuele handelingen. De eerstgenoemde maakte niet alleen foto's van de orgie die hij vervolgens via social media deelde, maar dook later nogmaals met het meisje het bed in.

Volgens hun advocaten waren de kinderen slechts hun seksualiteit aan het ontdekken, en deed het tienermeisje actief hieraan mee. De rechter bleek echter onverbiddellijk. De puber die het meisje daadwerkelijk flink heeft laten kennismaken met zijn jongeheer en ook foto's heeft gemaakt, draait voor negen maanden de jeugdgevangenis in.

Voor de twee andere ventjes, was de rechter ook al niet mals. Zij worden ieder een jaar lang onder toezicht van de jeugdreclassering gesteld. Ook is het drietal ingeschreven op de lijst van zedendelinquenten.

Hoffenheim neemt Bicakcic over van Braunschweig

De Duitse voetbalclub Hoffenheim heeft zich versterkt met Ermin Bicakcic. De Bosnische verdediger komt over van het gedegradeerde Eintracht Braunschweig en tekende voor drie jaar in de Rhein-Neckar-Arena. De 24-jarige Bicakcic speelde tweeënhalf jaar voor Braunschweig en kwam eerder uit voor VfB Stuttgart.

Volgens sportief directeur Alexander Rosen zal Bicakcic 'stabiliteit toevoegen' aan de defensie. Hoffenheim kreeg afgelopen seizoen zeventig tegendoelpunten. Alleen het FC Nürnberg van Gertjan Verbeek deed het in verdedigend opzicht slechter.

Bicakcic maakt deel uit van de voorlopige WK-selectie van Bosnië-Herzegovina. Hij speelde zeven interlands.

Haase overtuigend langs Volandri in Nice

Robin Haase is met speels gemak doorgedrongen tot de tweede ronde van het tennistoernooi in Nice. De 27-jarige Hagenaar had dinsdag weinig te duchten van Filippo Volandri en versloeg de Italiaan met 6-3 en 6-2. Haase stuit op het Franse gravel nu op Dmitry Tursunov (5) uit Rusland.

Volandri wist Haase tot 3-3 bij te benen, maar vervolgens drukte de Hagenaar het gaspedaal in. Hij won vijf games op rij. Daarmee beslechtte hij niet alleen de eerste set in zijn voordeel, maar sloeg hij in de tweede ook meteen een beslissende kloof. Bij 5-2 serveerde Haase de wedstrijd koelbloedig uit.

Haase, de mondiale nummer vijftig, staat op de wereldranglijst 47 plekken hoger dan Volandri. Het was de allereerste ontmoeting op het hoogste niveau. Haase is de enige Nederlandse deelnemer in Zuid-Frankrijk.

Erdogan haalt uit naar verantwoordelijken mijnramp

Alle mensen die verantwoordelijk zijn voor de mijnramp in Soma, de ergste mijnramp uit de Turkse geschiedenis, zullen worden gestraft. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag gezegd. Ook zal de regeringsleider zorgen voor verbeterd toezicht op mijnen.

Erdogan deed zijn uitlatingen een dag nadat opnieuw drie medewerkers van het mijnbedrijf waren gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de ramp. Hiermee kwam het aantal mensen dat dood door schuld ten laste is gelegd op acht. Bij de ramp kwamen vorige week 301 mensen om het leven. Dinsdag besluit de Turkse politiek of er een parlementair onderzoek naar de tragedie wordt ingesteld.

De mijnramp heeft veel woede gewekt onder de Turkse bevolking. Volgens veel Turken is het beleid van Erdogan debet aan het gebrekkige toezicht op de mijn. Maandag werd bekend dat sensoren in de mijn al twee dagen voor het plaatsvinden van de ramp gevaarlijk hoge gasconcentraties hadden waargenomen. Met deze waarschuwingen werd vervolgens niets gedaan

Raketaanval leger Syrië eist 23 levens

Een raketaanval van het Syrische leger heeft 23 mensen het leven gekost. Dat hebben activisten dinsdag gezegd. De raket sloeg in op een arme woonwijk in de plaats Marea. Onder de doden zijn acht kinderen.

Volgens een lokale activist, die de naam Abu al-Hassan gebruikt, had de aanval plaats in de nacht van maandag op dinsdag, terwijl mensen lagen te slapen. In het gebied werd volgens Al-Hassan niet gevochten.

Giel Beelen stopt na wereldrecord van 198 uur

Giel Beelen is na 198 uur onafgebroken radiomaken gestopt. De dj had het wereldrecord dinsdag om 05.00 uur al op zijn naam staan toen zijn 191e uur erop zat. "Het is zo gaaf geweest", zei de dj geëmotioneerd.

Beelen was vooral dankbaar dat zijn collega's op de zender hem de ruimte gaven om hun programma's over te nemen. "Het was fantastisch om al die programma's te zien en al die passie", zei hij. "Sowieso vind ik het echt heel mooi dat ik de zendtijd mocht lenen om mijn tien jaar te vieren. Het was het mooiste radiomoment van mijn leven."

De 36-jarige Beelen passeerde hij de Vlaamse dj Lennart Creël, die het record begin deze maand op 190 uur zette. Beelen begon vorige week maandag aan zijn recordpoging, waarmee hij het tienjarig jubileum van zijn ochtendshow wil vieren.

De dj is van plan donderdag zijn ochtendshow gewoon weer te presenteren. Timur en Rámon vervangen Beelen woensdagochtend.

Tientallen homostellen trouwen in Oregon

Tientallen homoseksuelen en lesbiennes zijn dinsdag in de Amerikaanse staat Oregon met elkaar in de echt verbonden. Maandag bepaalde een rechter dat het verbod op het homohuwelijk strijdig is met de Amerikaanse grondwet. Direct na de uitspraak van de rechter stonden stellen in de rij om te trouwen.

Vier homoseksuele stellen in Oregon hadden een rechtszaak aangespannen tegen het verbod. Het bestuur van de staat wilde het verbod niet verdedigen en liet van tevoren al weten bereid te zijn direct homohuwelijken te voltrekken zodra de rechter een streep zou zetten door het verbod.

In de staat Utah bepaalde de rechter dinsdag dat meer dan duizend homohuwelijken die in de staat zijn gesloten moeten worden erkend. In Utah konden homoseksuele stellen voor een periode van twee weken met elkaar in de echt worden verbonden. Uiteindelijk stelde het hooggerechtshof alsnog een verbod in.

'Vrouw stopte dode baby's in koektrommel'

Een vrouw van 35 wordt ervan verdacht twee pasgeboren baby's te hebben gedood. Ze bracht haar kinderen in 2002 en 2004 in Amersfoort om het leven, denkt het Openbaar Ministerie. Dinsdag was de eerste zitting in de zaak bij de rechtbank in Utrecht.

De vrouw zou de baby's kort na de geboorte hebben gedood en vervolgens in een beautycase en een koektrommel hebben verstopt. Ze heeft zich volgens Justitie niet bekommerd om de kinderen en gaf ze geen voeding of andere zorg.

De vrouw meldde zich begin dit jaar bij de politie. Ze zit sindsdien vast in Zwolle. Over haar motief is niets bekend. De zaak wordt voorlopig nog niet inhoudelijk behandeld.

Drie banken verdacht van kartelvorming

Crédit Agricole, HSBC en JP Morgan Chase hebben mogelijk verboden afspraken gemaakt over de prijzen van ingewikkelde financiële producten. De banken zijn daarom nu officieel verdacht van kartelvorming, zo stelde de Europese Commissie dinsdag. De concerns kunnen nog wel reageren op de verdenkingen.

De commissie vermoedt dat de banken de prijzen van financiële producten gebaseerd op rente - zoals opties en renteswaps - kunstmatig opdreven. Het verweer van de banken wordt door de Europese Commissie vervolgens meegenomen bij haar uiteindelijke besluit.

Als de banken de commissie niet op andere gedachten kunnen brengen, kan de boete voor Crédit Agricole, HSBC en JP Morgan Chase oplopen tot tien procent van hun wereldwijde omzet. Op basis van hun omzet over 2013 zou het boetebedrag op een kleine twintig miljard euro kunnen uitkomen.

Het onderzoek naar de kartelvorming vloeit voort uit een eerder onderzoek naar het manipuleren van interbancaire rentetarieven. Eind vorig jaar kregen zeven banken en een effectenhandelaar samen een boete van 1,7 miljard euro voor dat vergrijp. Een van die banken was JP Morgan, die tachtig miljoen mocht aftikken.

Tv-gids De Telegraaf dichterbij na uitspraak hof

De televisiegids die De Telegraaf al jarenlang wil uitgeven is dinsdag een stap dichterbij gekomen. Het hof in Amsterdam bepaalde in een tussenvonnis dat de programmagegevens niet vallen onder het auteursrecht. In 2012 trokken de publieke en commerciële zenders in een kort geding nog aan het langste eind in de kwestie.

Volgens het hof, dat zich dinsdag uitsprak in de zaak tussen de publieke omroep en de krant, zijn programmagegevens geen creatief werk. Het is niet meer dan een opsomming van gegevens. Ook van minder vergaande bescherming op basis van de Auteurswet is volgens de rechters geen sprake.

De Telegraaf begon in juni 2012 met het leveren van een televisiegids bij de krant. Na twee keer wisten de omroepen daar via een kort geding een einde aan maken. Ze zagen hun inkomsten bedreigd doordat de krant zou gaan concurreren met de eigen gidsen van de omroepen.

Het hof deed dinsdag nog geen definitieve uitspraak in de zaak. De publieke omroep en De Telegraaf krijgen eerst tot 15 juli de tijd om zich over andere onderdelen van hun juridisch geschil uit te spreken. Daarbij moeten ze onder meer rekening houden met de Mediawet, die begin vorig jaar werd aangepast.

Sinds die wijziging moeten omroepen moeten hun programmagegevens zes weken van tevoren afstaan tegen een marktconforme vergoeding. In 2012 gold nog de contractuele afspraak dat De Telegraaf de radio- en tv-gegevens niet langer dan 24 uur van tevoren - en in het weekeinde 48 uur - mocht publiceren.

De Telegraaf laat in een reactie weten blij te zijn met de voorlopige uitspraak. Of de krant nog met een tv-gids komt, is nog niet duidelijk. De krant gaat het vonnis van het hof bestuderen en bepaalt daarna de strategie. "Het is geen definitief arrest", aldus een woordvoerder. "Het verbod uit 2012 is niet van tafel en dat is teleurstellend."

Bill Clinton krijgt jazzprijs

Het Thelonious Monk Institute of Jazz eert Bill Clinton voor zijn enthousiasme voor jazz. De oud-president krijgt 9 november de Founder's Award overhandigd tijdens een concert in Los Angeles. Onder anderen Herbie Hancock en Dianne Reeves treden die avond op. Tijdens het concert zijn ook finalisten van de jazzcompetitie van het instituut te horen.

De 74-jarige Hancock is de voorzitter van het naar Thelonious Monk vernoemde jazzinstituut. De jazzlegende zegt dat de 67-jarige Clinton ook wordt geëerd om zijn 'creativiteit op de tenorsaxofoon' in muziekprogramma's op openbare scholen.

Thelonious Monk was een populaire Amerikaanse jazzpianist en componist. Hij werkte samen met Miles Davis en Art Blakey. Monk overleed in 1982 op 64-jarige leeftijd.

Januzaj kijkt uit naar samenwerking met Van Gaal

Adnan Januzaj denkt dat Manchester United een juiste keuze heeft gemaakt door Louis van Gaal aan te stellen als nieuwe trainer. "Ik ben heel blij, want hij is een geweldige manager", vertelde de 19-jarige Belg dinsdag. "Hij heeft veel gewonnen en ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken." Januzaj maakte dit seizoen zijn debuut voor de club uit de Premier League en maakt zich nu op voor het WK met België.

Ook Ryan Giggs, die na bijna duizend wedstrijden stopt als voetballer bij Manchester United, krijgt lovende woorden van Januzaj. "Hij was een fantastische speler en krijgt veel respect van de spelers", zegt hij over de 40-jarige Welshman, die assistent wordt van Van Gaal. "Ik denk dat het heel belangrijk is om iemand als hij in de club te hebben."

Welten onzeker voor WK hockey door gebroken hand

De deelname van Lidewij Welten aan het WK hockey in Den Haag staat op losse schroeven. De 23-jarige hockeyster brak maandag op de training van Oranje haar middenhandsbeentje, meldt de KNHB dinsdag. Er wordt hard gewerkt om de speelster van Den Bosch op tijd klaar te stomen voor het WK.

Welten liep de blessure op nadat een bal tegen haar hand werd geschoten. Volgens teamdokter Conny van Bentum hoeft de international het WK nog niet uit haar hoofd te zetten. "Het is nu te vroeg om te zeggen of ze voldoende hersteld is voor de start van het WK. We gaan per dag evalueren of het nog haalbaar is of niet."

Het WK in Den Haag begint volgende week zaterdag. Japan is op de openingsdag de eerste tegenstander van de Nederlandse hockeydames.

Leenstra twee jaar langer door bij Team Corendon

Marrit Leenstra heeft haar toekomst verbonden aan Team Corendon. De schaatsploeg maakte dinsdag bekend dat de Friezin voor twee jaar heeft bijgetekend. Leenstra veroverde in februari op de Winterspelen in Sochi goud op de ploegenachtervolging. Ze is na Jan Blokhuijsen en Lotte van Beek de derde grote naam die heeft verlengd.

Leenstra gaat haar zevende seizoen met coach Jan van Veen in. De twee stapten vorig seizoen samen over naar Team Corendon. "Na al die jaren weet Jan nog altijd de juiste snaar bij mij te raken", vertelt Leenstra, die de komende tijd het allrounden weer op gaat pakken.

Team Corendon bestaat komend seizoen voorlopig uit acht schaatsers. Eerder verlengden ook al Maurice Vriend, Renz Rotteveel, Marije Joling en Robert Bovenhuis. Daarnaast werd Sjoerd de Vries aangetrokken om de schaatsploeg te versterken.

Westerhof en Van der Duim door in Oezbekistan

Boy Westerhof en Antal van der Duim hebben de tweede ronde bereikt van het challengertoernooi in het Oezbeekse Qarshi. Westerhof versloeg N. Sriram Balaji uit India met 6-3 en 6-4. De tegenstander van Van der Duim, de als tweede geplaatste Filip Peliwo uit Canada, gaf na een halfuur tennissen op. De Nederlander had op dat moment een 3-1 voorsprong in de eerste set.

Vorige week speelde Westerhof ook al sterk in Oezbekistan. De nummer 286 van de wereldranglijst haalde in Samarkand de halve finale. In de tweede ronde komt hij uit tegen de Japanner Yasutaka Uchiyama, de nummer 262 van de wereld. Van der Duim speelt tegen Saketh Mynemi uit India.

Van Basten wil top Eredivisie nerveus maken met AZ

Marco van Basten neemt volgend seizoen met AZ geen genoegen met een plek in de subtop. "We willen de top van de Eredivisie nerveus gaan maken", zei de Amsterdammer dinsdag tijdens zijn officiële presentatie. "Ik kijk erg uit naar deze enorme uitdaging. AZ is een mooie club, die goed geleid wordt en met veel mogelijkheden."

Het nieuws dat Van Basten de scepter gaat zwaaien in Alkmaar is al ruim een maand bekend. Zijn presentatie werd echter over de play-offs heen getild. Van Basten ging in de eerste ronde met sc Heerenveen onderuit tegen zijn nieuwe werkgever. AZ slaagde er tegen FC Groningen vervolgens niet in Europees voetbal te bemachtigen.

Van Basten sprak nadrukkelijk de ambitie uit om AZ naar de Nederlandse top terug te loodsen. Toch plaatste hij ook een kanttekening. "AZ is dit seizoen achtste geworden en dat jaar daarvoor tiende. Misschien moeten we voorzichtig insteken. Uiteindelijk is wel het doel om omhoog te kijken en AZ naar de bovenkant van de Eredivisie te brengen."

Dat AZ naast Europees voetbal greep heeft volgens Van Basten voor - en nadelen. "De voorbereiding op het nieuwe seizoen wordt makkelijker, omdat je niet met allemaal ingewikkelde kwalificatiewedstrijden te maken hebt. De belasting is minder groot en we kunnen ons volledig focussen op de competitie en de beker. Aan de andere kant is Europese ervaring opdoen ook mooi."

Van Basten wordt in Alkmaar naast de huidige assistent Dennis Haar ook geassisteerd door Alex Pastoor. "Ik heb het liefst een goede en ervaren coach naast mij. Alex voldoet aan dat profiel." Martin Haar blijft als spitsentrainer ook bij de technische staf betrokken.

Van Basten zei AZ als een stap voorwaarts te zien, omdat er in Alkmaar financieel veel meer mogelijk is dan in Heerenveen. Hij hoopt dat de selectie wordt versterkt. "In zijn totaliteit kunnen we in elke linie een versterking gebruiken. We moeten alleen afwachten of dat financieel ook haalbaar is."

Van Leeuwen krijgt wildcard voor TT Assen

Thomas van Leeuwen mag op 28 juni deelnemen aan de TT van Assen. De 19-jarige Nederlander heeft van de motorsportbond een wildcard gekregen om de Moto3-race te mogen rijden. Landgenoten Bryan Schouten en Scott Deroue rijden het hele wereldkampioenschap en zullen ook in Drenthe aan het vertrek komen.

Van Leeuwen is Nederlands kampioen in de Moto3 en heeft al tweemaal eerder deelgenomen aan de TT. Voor de editie van dit jaar heeft hij een KTM Kalex-machine aangeschaft. "Het gaat serieus en stevig hard in de grand prix en met deze motor hoop ik in ieder geval de aansluiting met het veld te krijgen."

Bedenkers moordplan Joss Stone komen eerder vrij

De twee mannen die zijn veroordeeld voor het bedenken van een complot om Joss Stone te vermoorden, komen eerder vrij. Dat heeft een rechter dinsdag bepaald nadat de beramers in hoger beroep waren gegaan tegen hun oorspronkelijke straf.

De Britten werden vorig jaar veroordeeld omdat ze van plan waren de zangeres in haar woning om het leven te brengen. De ene man hoeft van de oorspronkelijke tien jaar nog maar 6,5 jaar uit te zitten en de straf van zijn kompaan ging van achttien naar tien jaar.

De twee werd in 2011 opgepakt toen ze in de auto onderweg waren naar het huis van de 27-jarige zangeres. Beide mannen werden beschuldigd van het beramen van moord en beroving omdat ze onder meer hamers, tape en handschoenen bij zich hadden. De mannen, die al enige tijd vast zitten, komen vrij in 2016 en 2017.

Wippert wint in Japan

Wouter Wippert heeft dinsdag de tweede etappe van de Ronde van Japan op zijn naam geschreven. De 23-jarige Nederlander van Drapac won in de massasprint van de Italiaan Niccolò Bonifazio (Lampre) en de Australiër Brenton Jones (Avanti Racing).

In het algemeen klassement stijgt Wippert dankzij zijn zege naar de tweede plek. Zijn ploeggenoot William Clarke, winnaar van de proloog, blijft aan de leiding. 

'Wilders wilde boek partijgenoot tegenhouden'

PVV-voorman Geert Wilders heeft geprobeerd te voorkomen dat partijgenoot Martin Bosma een omstreden boek over Zuid-Afrika zou publiceren. Wilders vreesde dat het boek negatieve publiciteit voor de PVV zou opleveren. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag.

Partijgenoten van Wilders moesten volgens de krant voorkomen dat het boek voor de Europese verkiezingen zou uitkomen. Toen eind vorig jaar duidelijk werd dat de beoogde uitgever het boek niet wilde publiceren mailde Wilders aan een partijgenoot dat hij dit 'geweldig nieuws' vond.

In het bewuste boek, waarvan het manuscript in handen is van NRC Handelsblad, zou Bosma de stelling verdedigen dat 'links' van plan is de 'Europese bevolking van Nederland' in een minderheidspositie te brengen. Dat overkwam de blanke Zuid-Afrikanen volgens de PVV'er na het einde van de apartheid. "De Afrikaners, dat zijn wij", aldus Bosma. In het boek zou hij oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela bestempelen als de communistische leider van een 'terreurorganisatie'.

Het nieuws uit de krant voedt het beeld dat er een vertrouwenskwestie speelt tussen Wilders en zijn fractiesecretaris en speechschrijver Bosma. Eerder meldde de krant al dat Wilders Bosma 'lui en onberekenbaar' zou vinden, mede omdat hij vaak langdurig onbereikbaar was.

Van Basten lyrisch over 'topcoach' Van Gaal

Marco van Basten vindt het niet vreemd dat Manchester United Louis van Gaal heeft binnengehaald als nieuwe coach. "Van Gaal is een absolute toptrainer die al 25 jaar met succes in het vak zit", zegt hij. "Zijn teams worden steeds groter en interessanter. Ik zou graag zijn weg volgen."

Van Basten stak de loftrompet over Van Gaal tijdens zijn presentatie als coach van AZ. Ook Van Gaal was in het verleden werkzaam in Alkmaar en veroverde toen de landstitel. "Hij heeft het heel goed gedaan, maar dat was wel een andere periode. Toen was er meer mogelijk."

Volgens de 49-jarige Van Basten is hij nu op de goede plek. "De start van mijn trainerscarrière verliep vreemd, met het Nederlands elftal en Ajax. Ik heb nu een rustige voortzetting van het trainersvak. Dat past mij beter dan ik aan het begin heb gedaan."

Toch ziet Van Basten AZ niet als zijn plafond. "Ik ben een jonge ambitieuze coach en wil net als AZ hogerop. Hopelijk kunnen we elkaar helpen."

Robben sluit donderdag aan bij Oranje

Arjen Robben heeft een paar dagen extra rust gekregen van bondscoach Louis van Gaal. De KNVB laat weten dat de aanvaller donderdag aansluit bij het Nederlands elftal in Portugal. Dit weekend speelde Robben met zijn club Bayern München de Duitse bekerfinale. Mede door een doelpunt van de Nederlander won de club na verlenging.

Robben sluit als laatste aan bij de Oranje-selectie. Van Gaal beschikt op het trainingskamp in Portugal nu over 25 spelers. Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Nigel de Jong en Jeremain Lens zijn dinsdag voor het eerst bij de groep.

Waar ik aan denk als ik hardloop

Ken je dat? Heb je net lekker getraind om een luttele vijf kilometer te gaan hardlopen op een lokaal evenement, krijg je spetterpoep. Je had alles al eens in je oefenrondjes gehad: hagel, splinters van het houten bruggetje om de hoek, struikelen over een plintentrapje, jezelf helemaal stukzweten in een horrorzomer. Je bent tegen alle weersomstandigheden opgewassen, maar knurft dat je bent, krijg je de spetterpoep.

'Groninger betrok kinderen bij verkrachting moeder'

Een 48-jarige man uit Delfzijl wordt ervan verdacht zijn kinderen te hebben gedwongen tot seksuele handelingen bij hun moeder. Hij zit vast op verdenking van verkrachting, misbruik en zware mishandeling, bevestigt het Openbaar Ministerie dinsdag na berichtgeving van het AD.

De man zou zijn kinderen van destijds 4 en 6 jaar vanaf 2000 gedurende vijf jaar hebben betrokken bij de verkrachtingen. De moeder werd vermoedelijk al sinds 1993 door de man misbruikt. Volgens het AD vertelde de verdachte haar dat hij de kinderen zou vermoorden als ze naar de politie zou gaan.

De man werd in november al aangehouden. Justitie is er nooit mee naar buiten gekomen vanwege de gevoeligheid van de zedenzaak. Het OM wil dan ook niet alles wat de krant schrijft bevestigen.

De Groninger wordt momenteel onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgende week dient een pro-formazitting.

'Gasdeal China en Rusland bijna rond'

Moskou en Beijing zijn het op de prijs na eens over de levering van Russisch gas aan China. De miljardenovereenkomst moet een looptijd van dertig jaar krijgen. Over de deal is bijna tien jaar onderhandeld en de hoop is dat op korte termijn de handtekeningen worden gezet.

"Er is significante vooruitgang geboekt wat betreft het gas, maar er zijn nog enkele financiële kwesties die moeten worden opgelost", zei Dmitri Peskov, woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, dinsdag. Dat lijkt echter een formaliteit, want volgens Peskov kan het contract 'ieder moment' worden getekend.

Een dergelijke overeenkomst is belangrijk voor de Russische economie, zeker in het licht van de westerse sancties tegen Moskou. Vorige week drong de Amerikaanse minister van financiën Jacob Lew er nog bij China op aan om geen stappen te zetten die de effectiviteit van de sancties in gevaar brengen. Washington heeft eerder echter ook gezegd in te zien dat China een grote behoefte heeft aan nieuwe energiebronnen. China leunt voor zijn energiebehoefte vooral op kolencentrales en heeft een groot tekort aan aardgas. Rusland op zijn beurt probeert de export van aardgas te spreiden, omdat het voor de export nu vooral afhankelijk is van Europa. De betrekkingen met Europa zijn als gevolg van de crisis in Oekraïne aardig bekoeld.

In een voorlopige overeenkomst, die in maart 2013 werd gesloten, kwamen China en Rusland overeen dat het Russische gasbedrijf Gazprom jaarlijks 38 miljard kubieke meter gas aan China levert. De eerste levering moet in 2018 plaatsvinden. In de overeenkomst werd ook opgenomen dat de gaslevering kan worden uitgebreid naar zestig miljard kubieke meter.

Poetin, die in China is voor een staatsbezoek, en de Chinese president Xi Jinping tekenden dinsdag in Shanghai 49 samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van energie, transport en infrastructuur. Over de inhoud van de overeenkomsten werd niets bekendgemaakt. Voorafgaand aan het staatsbezoek zei Poetin tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua dat de samenwerking tussen Beijing en Moskou niet eerder zo nauw was. "China is een betrouwbare vriend. De uitbreiding van de samenwerking met China is zonder twijfel een diplomatieke prioriteit voor Rusland."

Als China de overeenkomst voor de levering van aardgas ondertekent, dan komt dat volgens China-deskundige Vasili Kasjin neer op een 'de facto alliantie met Rusland'. In ruil voor de levering van aardgas is Moskou mogelijk bereid om de beperkingen op Chinese investeringen in Rusland te versoepelen en ook de export van militaire technologie behoort tot de mogelijkheden. "In de toekomst moet een volledige militaire alliantie niet worden uitgesloten", aldus Kasjin. "Het kan echter jaren duren voordat China in de Russische economie een rol kan spelen die vergelijkbaar is met die van de Europese Unie. Als dat gebeurt dan zijn China en Rusland veel minder kwetsbaar voor westerse druk en dat heeft uiteraard gevolgen voor het buitenlandbeleid van beide landen."

Metalfans jatten skelet uit school

De politie van Göteborg heeft twee metalfans in de kraag gevat. De twee Zweden, mannen van in de dertig, wilden namelijk een skelet jatten uit een school.

Het duo werd op heterdaad betrapt door een medewerker van de school. Hierop haalde een van de lieden een vuurhamer tevoorschijn om hiermee naar de medewerker uit te halen.

Uiteindelijk wist Brömsnör het langharig tuig toch in de boeien te slaan. Het tweetal vond het wel een 'cool plan' en 'echt een metalding' om een skelet uit een school te jatten.

'Cool! Huhuhuhuhuh!'

CDA maakt zich hard voor geldautomaten in dorpen

Het kabinet moet er bij de banken op aandringen geldautomaten niet langer uit dunbevolkte gebieden te verwijderen. Dat is de strekking van een motie die het CDA dinsdag indient in een debat over de Nederlandse bankensector. De rol van contant geld is volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum nog lang niet uitgespeeld.

Met name de middenstand en de positie van ouderen komen in gevaar door het verdwijnen van de automaten, meent Van Hijum. "Banken hebben hier ook gewoon een nutstaak. Als klant moet je bij jouw geld kunnen", zegt Van Hijum. "Ook in dorpen blijft er vraag naar contant geld."

Eerder werd met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) al afgesproken dat hij met de banken zou zoeken naar mogelijke oplossingen. Zo zouden banken geldautomaten in dunbevolkte gebieden gezamenlijk kunnen uitbaten. Maar volgens het CDA gaan de banken gewoon door met het verwijderen van geldautomaten uit kleine dorpen.

In gebieden waar binnen een straal van vijf kilometer geen andere geldautomaat of bank beschikbaar is wil Van Hijum daarom dat banken de automaten voorlopig niet weghalen. "Er moet eerst een duurzame oplossing gevonden worden. Zo zouden banken gezamenlijk verantwoordelijk kunnen worden voor het uitbaten van een pinautomaat. Of maak een bank verantwoordelijk voor een bepaald gebied."

De afgelopen vijf jaar zijn er duizend geldautomaten verdwenen en duizend bankfilialen gesloten, bleek in maart uit cijfers van De Nederlandsche Bank en onderzoeksbureau RBR, waarover de Volkskrant publiceerde.

Echtpaar gepakt voor uitbuiting hoogbejaarde vrouw

Een echtpaar uit het Groningse Haren is dinsdagochtend opgepakt op verdenking van financiële uitbuiting van een hoogbejaarde vrouw. Het stel, dat sinds 2009 de financiële zaken van het 96-jarige slachtoffer uit Haren regelde en ook bijdroeg aan de hulpverlening aan de bejaarde, heeft vermoedelijk honderdduizenden euro's van de vrouw achterovergedrukt, meldt het Openbaar Ministerie.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie in oktober van diverse mensen uit de omgeving van de bejaarde vrouw signalen ontving dat de 96-jarige zou worden uitgebuit. Een curator werd aangesteld, die erachter kwam dat de man van 49 en vrouw van 50 jaar uitgaven hebben gedaan van geld van de bejaarde vrouw die niet waren bedoeld voor haar. Uit het daaropvolgende strafrechtelijk en financieel onderzoek bleek dat een paar ton van de vrouw is weggemoffeld. Ook is het vermogen van een door het echtpaar beheerde stichting verdwenen.

Het tweetal zit vast voor verhoor. Onderzocht wordt of ze nog meer slachtoffers hebben gemaakt. Dit voorjaar werd al beslag gelegd op de woning van de verdachten. Dinsdagochtend is ook op drie auto's beslag gelegd. Doordat een curator is aangesteld, mochten de verdachten al niet langer de financiële zaken van de vrouw regelen. Ook droegen ze bij aan de hulpverlening van de vrouw.

Doden bij treinbotsing in Moskou

Bij een treinongeluk in Rusland zijn dinsdag meerdere slachtoffers gevallen. Een passagierstrein en een vrachttrein zijn tegen elkaar gebotst. Er zijn volgens het Russische ministerie van binnenlandse zaken zeker vier doden en vijftien gewonden gevallen, meldt persbureau ITAR-Tass.

Het ongeluk gebeurde bij station Bekasovo, ten zuidwesten van Moskou. Een aantal goederenwagons is ontspoord.

Reddingswerkers zijn ter plaatse om de slachtoffers te helpen.

[vid] 3 UFO's gecrasht in China

Een stel aliens hebben vrijdagochtend pech gekregen met hun ruimteschepen. Er zijn namelijk drie UFO's neergestort in het altijd gemoedelijke China.

Inwoners van twee dorpen in de provincie Heilongjiang hoorden vrijdag een scherp geluid, en sommigen zagens zelfs een vuurbal. Een man was zelfs zo bang, dat hij zijn huis in vluchtte en wachtte tot het zaakje was geland. Hij dacht namelijk dat het om een meteoriet ging, maar niets bleek minder waar.

Een van de UFO's bleek te zijn neergestort in de moestuin van een buurtbewoner. Groot waren de ruimtereizigers echter niet, want het bolvormige, metalen voorwerp meet zo'n 75 centimeter in doorsnee. En het heeft een gewicht van slechts 40 kilo.

De onderzoeken in China zijn nog volop aan de gang. Sommige Chinezen denken dat het een onderdeel is van een Russische raket. Rusland zelf ontkent dit echter met klem.

Altijd kut, ufopech op vrijdag...

Predikant de bak in voor Hirst-vervalsingen

Een Amerikaanse predikant die nepwerken van Damien Hirst probeerde te verkopen draait zes maanden de cel in. Kevin Sutherland uit Miami kreeg de straf maandag opgelegd van een rechter in New York. Hij was vorige maand al schuldig bevonden. Sutherland, die tot zeven jaar cel riskeerde voor de zwendel, gaat in hoger beroep.

Sutherland probeerde de vijf nepwerken te verkopen voor 185 duizend dollar (134 duizend euro), maar werd ingerekend omdat hij niet met een kunstliefhebber, maar met een undercover agent te maken had. Hij hield tegen de agent vol dat het om authentieke werken ging, ook al had het veilinghuis Sotheby's in New York hem verteld twijfels te hebben over de echtheid van de stukken

De predikant begon in 2010 met de handel in cowboyartikelen. Later breidde hij zijn activiteiten uit naar kunst. Hij meende echte werken van de Britse kunstenaar Hirst in handen te hebben gekregen. Volgens The New York Times kocht Sutherland de werken van oplichter Vincent Lopreto, die valse werken van Hirst via Ebay verkocht.

De 46-jarige Sutherland is de leider van de religieuze groepering Mosaic Miami Church, die ongeveer tweehonderd leden telt.

'Justin Bieber en Paris Hilton scharrelen niet'

Justin Bieber en Paris Hilton hebben niet het bed met elkaar gedeeld in Cannes. Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Afgelopen weekeinde doken de geruchten op dat de vonk was overgeslagen tijdens een feestje in de Franse badplaats.

De 20-jarige zanger en de 33-jarige hotelerfgename zouden samen naar huis zijn gegaan na een verjaardagsfeest van rapper Busta Rhymes. Ingewijden zeggen nu dat dit niet klopt.

Hilton zou zondag na een avond dansen in een club samen met vijftig man naar het huis van de Canadees zijn gegaan. De blondine, die een relatie heeft met het 22-jarige model River Viiperi, hield het echter al na een half uur voor gezien. Naar verluidt ergerde Hilton zich aan Bieber omdat hij alleen zijn eigen muziek draaide.

Vat chemicaliën ploft in gezicht

Bij een ongeluk met chemische bestrijdingsmiddelen is dinsdagochtend een persoon gewond geraakt. Het ongeval gebeurde rond 09.30 uur bij afvalbedrijf Van Gansewinkel in Moerdijk, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De persoon raakte gewond aan zijn gezicht bij het openmaken van een vat met chemicaliën. "Het is geploft, een explosie zou ik het niet noemen", aldus de zegsman. "Maar omdat het om bestrijdingsmiddelen gaat, gaan meteen alle alarmbellen af."

Het slachtoffer is in veiligheid gebracht. Hoe ernstig de verwondingen zijn, is niet bekend. Brandweer en ambulance zijn ter plaatste, evenals een traumahelikopter. Ook is nog onduidelijk om welke chemicaliën het gaat. Er is geen sprake van brand.

Satudarah-lid vast om wapenbezit

Een lid van motorclub Satudarah is aangehouden voor wapenbezit. De politie had een tip gekregen dat de 34-jarige Hagenaar een vuurwapen zou hebben, waarop een arrestatieteam hem maandag in Schiedam aanhield.

Het Satudarah-lid reed op de Willem de Zwijgerlaan toen hij werd klemgereden door het arrestatieteam. Hij had geen wapen op zak, maar agenten troffen later in zijn woning wel een vuurwapen aan.

[RG] Huta Galung door in kwalificatie, De Bakker klaar

Jesse Huta Galung is doorgedrongen tot de tweede kwalificatieronde van Roland Garros. In Parijs gunde hij Thomas Fabbiano slechts twee games. Het werd 6-2 en 6-0. 

Voor Thiemo de Bakker is het toernooi snel afgelopen. In de eerste ronde was de Belg Niels Desein met 6-3 en 6-4 te sterk voor De Bakker. In de tweede kwalificatieronde treft Huta Galung of de Tunesiër Malek Jaziri of de Fransman Quentin Halys. 

Chinese regering wil niet overstappen op Windows 8

De Chinese regering is niet van plan computersystemen aan te schaffen die draaien op het besturingssysteem Windows 8. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. De weigering van Beijing is een klap voor softwaremaker Microsoft, die juist probeert zoveel mogelijk mensen de overstap te laten maken.

Volgens de Chinese regering moet op desktopcomputers, laptops en tablets die door de overheid worden gebruikt een ander systeem worden gebruikt dan Windows 8. Waarom daar precies toe besloten is, is niet duidelijk. Aangezien in China de overheid de meeste software koopt, kan de beslissing van Beijing grote gevolgen hebben voor de verkoopcijfers van Microsoft in China.

Microsoft wil dat al zijn klanten overstappen op Windows 8. In april kwam er een einde aan de ondersteuning voor het dertien jaar oude Windows XP. Sommigen willen niet overstappen, omdat ze dat te duur of onhandig vinden.

The Witcher 3 heeft geen exclusieve content

The Witcher 3 zal geen exclusieve content hebben op een bepaald platform, zo laat CD Projekt Red weten. Vorig jaar was de game nog prominent in beeld bij de E3-presentatie van Microsoft. "We are treating all gamers equally," stelt Marcus Iwinski, mede-oprichter van de Poolse ontwikkelaar.

"We'll not deliver exclusive content to any of the platforms, nor will we artificially delay release of the game on any of the platforms because somebody's paying us money for that. It's definitely against our values. We are not doing that. What we are doing in terms of marketing cooperation, you'll see that at E3," aldus Marcin Iwinski.

Over een aantal weken op E3 zal er waarschijnlijk nieuws zijn over een 'online connectivity', al gaat het niet om een multiplayer modus. "We will be talking about it when the time comes. It's too early right now."

The Witcher 3: Wild Hunt komt in februari 2015 uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Cole kondigt vertrek aan bij Chelsea

Het heeft er alle schijn van dat Ashley Cole deze zomer Chelsea gaat verlaten. Dat laat de 33-jarige Engelsman weten op Twitter. "Ik bekijk mijn opties voor volgend seizoen met mijn zaakwaarnemer en het ziet er helaas niet naar uit dat Chelsea een optie is." Het contract van de verdediger loopt deze zomer af.

Cole speelde acht jaar voor de Londense club. Dit seizoen gaf coach José Mourinho geregeld de voorkeur aan Cesar Azpilicueta op de linksbackpositie. Hierdoor kwam Cole tot zeventien competitiewedstrijden. In totaal speelde hij 229 wedstrijden in het shirt van Chelsea.

In 2006 kwam Cole over van Arsenal. Bij Chelsea won hij de Champions League, Europa League, een landstitel en vier FA Cups. Eerder deze maand gaf de 107-voudig international al aan zich niet meer beschikbaar te stellen voor het Engelse nationale team, nadat hij niet werd opgeroepen voor het WK in Brazilië.

Britse media voorspellen cultuurshock met Van Gaal

Manchester United staat een cultuurshock te wachten met de komst van Louis van Gaal. Dat denken de Britse media in ieder geval. De aanstelling van de huidige bondscoach van Oranje werd maandag officieel. Reden voor de Britse media om dinsdag flink uit te pakken met anekdotes over de eigenzinnige Van Gaal.

De kop van een artikel van de BBC spreekt boekdelen. "Manchester United gewaarschuwd voor strenge manager", staat opgetekend. In het artikel wordt Ronald de Boer opgevoerd, die waarschuwt dat Van Gaal zeer gedisciplineerd is. "Hij is erg streng. Toen ik jong was, was ik bang voor hem en vreesde ik hem een beetje."

De Boer krijgt bijval van Steve McClaren, voormalig Twente-coach. "Hij is een van die types van wie je houdt of die je juist haat. Er is geen middenweg. Maar hij is succesvol. Hij creëert winnende teams en is zeer ervaren."

Volgens The Guardian praatte Van Gaal 48 uur na het ontslag van David Moyes in april al met de Red Devils. De coach gaat een kleine 7,5 miljoen euro op jaarbasis verdienen en krijgt ruim 180 miljoen euro transferbudget. Volgens The Daily Mail wil Van Gaal het geld besteden aan Arjen Robben, Cesc Fabregas en Toni Kroos.

Tegen Skysports stelt de flamboyante Chelsea-coach José Mourinho dat de Premier League met Van Gaal aan aantrekkingskracht wint. "Hij geeft deze competitie prestige. Het is niet iemand die zijn cv probeert te verfraaien door in Engeland te werken, hij heeft al een mooi cv. Hij weet veel over het Engelse voetbal, ik denk dat hij United beter gaat maken."

Button: "Hamilton bezig met mentale spelletjes"

Lewis Hamilton is volgens zijn vroegere teamgenoot Jenson Button bedreven in het spelen van mentale spelletjes. De Brit doet dit nu bij zijn huidige team Mercedes om ervoor te zorgen dat hij Nico Rosberg kan verslaan. Het is nog niet bekend hoe de Duitser erop reageert.

Button kan het weten, want hij was tussen 2010 en 2012 Hamiltons teamgenoot bij McLaren. Daarna stapte Hamilton over naar Mercedes waar hij te maken kreeg met Rosberg. Nu dat team dit seizoen alle races gewonnen heeft denkt Button dat de psychologische oorlogsvoering bij de Duits/Britse renstal op stapel staat, zo laat hij aan de Daily Mail weten. "Als er nog geen mentale spelletjes gespeeld worden bij Mercedes, dan zal het denk ik niet lang meer duren voordat het zover is, want toen ik teamgenoten met Lewis was, probeerde hij dat ook bij mij."

Button zelf had er geen moeite mee. "Op sommige jongens heeft dit veel effect, maar andere coureurs doen dat soort spelletjes lachend van de hand en worden er juist sterker door." Hij weet niet wat het met Rosberg doet. "Hij is slim genoeg om het door te hebben als Lewis een spelletje met hem speelt, maar ik weet niet of dat Nico sterker maakt of juist kwaad doet. Misschien krijgt Nico er op een gegeven moment ook wel helemaal genoeg van, maar los daarvan verkeert Lewis momenteel in bloedvorm. En zelfs als dat niet zo is en hij een slechte dag heeft, blijft hij altijd een felle tegenstander."

Rosberg won de eerste race van 2014, waarna Hamilton de overige vier zeges voor de neus van de Duitser wegkaapte. Hamilton staat daardoor aan de leiding van het kampioenschap, met vlak daarachter Rosberg. Button vindt dat de dominantie van Mercedes wel in het voordeel van Rosberg is, want het team heeft de mogelijkheid om de coureurs vrijuit te kunnen laten racen. Dit heeft in Bahrein en Spanje fraaie gevechten opgeleverd.

[NBA] Spurs winnen openingsduel van Oklahoma

San Antonio Spurs is de finale van de Western Conference goed begonnen. De NBA-ploeg won het openingsduel tegen Oklahoma City Thunder met 122-105. Tim Duncan had met 27 punten een flink aandeel in de zege. Oklahoma-forward Kevin Durant, twee weken geleden verkozen tot meest waardvolle speler, werd met een puntje meer topscorer.

De Spurs zinnen op revanche na de uitschakeling tegen Okhahoma in 2012, toen een 2-0 voorsprong uit handen werd gegeven. "Ze speelden destijds geweldig tegen ons", sprak Duncan. "Ze zijn jonger en atletischer dan wij, dus we zullen perfect moeten spelen."

Oklahoma speelde zonder grote man Serge Ibaka, maar coach Scott Brooks wilde dat niet als verzachtende omstandigheid aanvoeren. "We zijn geen excuusteam. Serge komt niet terug. We zullen beter moeten gaan spelen." Ibaka komt door een kuitspierblessure dit seizoen niet meer in actie. Woensdag staat het tweede duel op het programma, wederom in San Antonio.

Duurste echtscheiding ooit

De rijke Rus Dmitri Rybolovlev moet van de rechter in Zwitserland bij de scheiding van zijn vrouw Elena meer dan 4 miljard Zwitserse frank, de helft van zijn vermogen, afstaan. Het bedrag dat Rybolovlev moet uitkeren aan zijn ex stelde de rechter in Genève maandagavond vast op 4.020.555.987 frank en 20 centimes (3.286.444.124 euro en 38 cent).

Rybolovlev, momenteel onder meer eigenaar van de voetbalclub AS Monaco, was 23 jaar met Elena getrouwd. De twee voeren al 6 jaar strijd over de scheiding. De rechter bepaalde ook dat de in Genève woonachtige Elena de voogdij krijgt over hun jongste dochter, de 13-jarige Anna.

Duurste echtscheiding ooit
Duurste echtscheiding ooit (Foto: ANP)

China roept ambassadeur VS op matje om spionage

China heeft dinsdag de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen in verband met de aanklacht tegen vijf Chinese militairen die verdacht worden van economische cyberspionage. Het Chinese ministerie van defensie waarschuwde bovendien voor 'ernstige schade' aan de betrekkingen tussen Washington en Beijing. Het is duidelijk dat China woedend is over de Amerikaanse beschuldigingen. Beijing noemde Washington zelfs 'de grootste aanvaller van de Chinese cyberspace'.

Maandag werden de vijf Chinese spionnen aangeklaagd. Ze zouden hebben ingebroken in computersystemen van zes Amerikaanse ondernemingen om bedrijfsgeheimen te achterhalen. Daar hebben Chinese ondernemingen economische voordelen uit kunnen trekken. Slachtoffers van de spionage waren de Amerikaanse metaalindustrie en bedrijven die zich richten op zonne- en kernenergie. De verdachten worden diefstal van geheime documenten en economische spionage ten laste gelegd.

Beijing ontkent dat het achter de spionage zit en zei zelf slachtoffer te zijn van hackers. De Chinese regering spreidt echter weinig daadkracht tentoon als het aankomt op klachten uit het buitenland. "De Amerikaanse beschuldigingen tegen Chinees personeel zijn volledig ongegrond en absurd", schreef het Chinese staatspersbureau Xinhua slechts.

Het Chinese ministerie van defensie waarschuwde de VS dat de beschuldigingen tot gevolg hebben dat de geleidelijk opwarmende betrekkingen weer bekoelen. "De VS hebben door hun acties de toewijding aan gezonde, stabiele, betrouwbare betrekkingen tussen de beide legers verraden en het wederzijds vertrouwen beschaamd", aldus het ministerie.

De Chinese regering maakte tevens bekend dat China uit een samenwerkingsproject met de VS stapt. Mogelijk blijft het daar niet bij; de Chinese regering waarschuwde voor verdere vergeldingsmaatregelen.

Moskou: militairen breken kampen bij Oekraïne op

De Russische militairen aan de grens met Oekraïne zijn zich aan het voorbereiden op hun terugtrekking. Dat heeft het Russische ministerie van defensie dinsdag gezegd. Maandag gaf de Russische president Vladimir Poetin de militairen opdracht terug te keren naar hun thuisbases. De zomerkampen in Brjansk, Belgorod en Rostov zouden worden ontmanteld.

Poetins bevel tot terugtrekking is mogelijk een poging iets te doen aan de oplopende spanning tussen Rusland en het Westen over Oekraïne. De president lijkt verder te gaan dan twee weken geleden, toen de militairen opdracht kregen zich van de grens te verplaatsen naar schietbanen.

De Verenigde Staten en de NAVO zeggen geen aanwijzingen te hebben dat de veertigduizend militairen al met de terugtrekking begonnen zijn.

VS: geen terugtrekking Russen bij grens Oekraïne

Niets wijst erop dat de Russische regering haar militairen bij de grens met Oekraïne heeft teruggetrokken. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis maandag gezegd. Het Kremlin deelde maandag mee dat het de troepen in de grensstreek had opgedragen naar hun kazernes terug te keren.

Woordvoerder Jay Carney zei dat de VS het zouden weten en ook bekend zouden maken als de Russen zich daadwerkelijk terugtrekken. Hij benadrukte dat het niet de eerste keer is dat de Russische president Vladimir Poetin de terugtrekking van de troepen aankondigde. De NAVO zei eerder maandag ook al geen bewijzen te hebben gezien dat de Russen terug zijn naar hun bases.

De naar schatting veertigduizend Russische troepen waren volgens het Kremlin in het gebied voor eerder geplande militaire oefeningen. Volgens het Westen probeert Moskou de Oekraïense regering, die het aan de stok heeft met pro-Russische separatisten in het oosten van het land, onder druk te zetten.

Hollande impopulairder dan ooit

François Hollande is minder populair dan ooit sinds het begin van zijn ambtstermijn in 2012. Maar liefst 76 procent van de Fransen heeft een slechte mening over hun president. Dit blijkt uit een opiniepeiling die het weekblad L'Express maandagavond publiceerde.

Veel Fransen verwijten hun president vooral gebrek aan daadkracht. De regerende socialisten kregen mede daarom in maart een gevoelige klap bij de gemeenteraadsverkiezingen. Holllande verving daarop premier Jean-Marc Ayrault door Manuel Valls. 52 procent van de Fransen heeft een positieve mening over de nieuwe premier.

Nabestaanden Srebrenica vrezen beïnvloeding

Er mag geen militaire raadsheer zijn onder de rechters die zich buigen over de procedure die bepaalt of Dutchbatcommandant Thom Karremans en zijn rechterhand Rob Franken alsnog moeten worden vervolgd. Advocaat Liesbeth Zegveld van nabestaanden van drie slachtoffers van het drama in Srebrenica heeft daarvoor een verzoek bij het gerechtshof in Arnhem ingediend. Daar dient de procedure.

Zegveld benadrukt dat in het verleden onomstotelijk is gebleken dat defensie het Openbaar Ministerie zo heeft beïnvloed, dat is besloten om de verantwoordelijke officieren niet te vervolgen. Karremans was commandant in Srebrenica toen troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic de moslimenclave in juli 1995 onder de voet liepen. Duizenden Bosnische moslims werden toen vermoord.

Een van de betrokken nabestaanden was tolk van Dutchbat. De Nederlandse militairen die de moslimenclave en de bevolking moesten beschermen, hebben zijn broer en vader destijds toch overgedragen aan de Bosnische Serviërs. Datzelfde lot onderging de elektricien van Dutchbat. Ook zijn nabestaanden willen dat Karremans en Franken hiervoor alsnog worden vervolgd, omdat de drie allemaal werden vermoord.

,,We weten dat tijdens het feitenonderzoek van het OM defensie zich onwelwillend heeft opgesteld en de waarheidsvinding niet steunde. Het ministerie van Defensie heeft zonder twijfel tot op heden de besluitvorming binnen het OM bepaald, dan wel in hoge mate beïnvloed’’, concludeert Zegveld. ,,Het heeft de waarheidsvinding gefrustreerd.’’

De nabestaanden zijn daarom naar het hof gestapt om het OM alsnog te laten dwingen Karremans en Franken te laten vervolgen. Daardoor hangt berechting hen nu alsnog boven het hoofd.

Door de ,,beïnvloedende rol van defensie’’ mag er geen militair onder de behandeld rechters zitten, vindt Zegveld. ,,In Nederland is een militaire rechter voor zijn aanstelling en herbenoeming afhankelijk van het oordeel van het ministerie van Defensie’’, licht ze toe. En defensie is werkgever van de militaire rechter. Zo’n rechter heeft volgens haar daarom minimaal de schijn van partijdigheid tegen zich.

Drukste ochtendspits van het jaar

De ochtendspits dinsdag was de drukste van het jaar. Op het hoogtepunt rond 8.45 uur stond 323 kilometer file op de snelwegen. Dat kwam door nachtelijke ongelukken bij Utrecht en Arnhem, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID). De drukste ochtendspits van het jaar tot nu toe was 299 kilometer.

De A2 was na een dodelijk ongeluk urenlang dicht tussen Breukelen en Maarssen, in de richting van Utrecht. Bestuurders kregen het advies om via de A1 en de A27 om te rijden, langs Hilversum. Op die alternatieve routes ontstonden lange files. Het verkeer stond over 23 kilometer vast op de A27 tussen Almere en Utrecht. Op de A1 stond 22 kilometer file tussen Amsterdam en Amersfoort. Op een gegeven moment kon het verkeer de omleidingsroutes beter mijden en via de A2 rijden, omdat het daar juist rustig was.

Bij het ongeluk op de A2 waren twee personenauto's en een vrachtwagen betrokken. De identiteit van het slachtoffer en de oorzaak van het ongeluk zijn nog niet bekend. De politie heeft lang nodig om de brokstukken van de weg te halen.

Ook op de A50 in de buurt van Arnhem gebeurde dinsdagochtend een ongeluk. Een betonwagen botste er op een vrachtwagen. Het verkeer werd omgeleid over de A15 en de A2, vanuit het zuiden naar Utrecht. De problemen kunnen het grootst worden op de A325 naar Arnhem. "Dat wordt een puinhoop, daar kun je de klok op gelijkzetten. Mensen moeten Arnhem zo veel mogelijk mijden."

Op de A13 tussen Rotterdam en Delft zorgde een vrachtwagen met pech voor problemen. Daardoor liep het verkeer ook vast op de A20 en de A16.

Drukste ochtendspits van het jaar
Drukste ochtendspits van het jaar (Foto: ANP)

Lennart Creël feliciteert Giel met verbreken record

De Vlaamse dj Lennart Creël heeft Giel Beelen gefeliciteerd met het verbreken van het wereldrecord radiomaken. "Proficiat Giel. Heel knap wat je gedaan hebt en nog aan het doen bent", zei Creël, die het vorige wereldrecord van 190 uur twee weken geleden haalde, in de ochtendshow van Beelen.

De 3FM-dj verbrak het wereldrecord dinsdagochtend om 05.00 uur nadat zijn 191e uur erop zat. Beelen is van plan om in ieder geval zijn ochtendshow, die tot 10.00 uur duurt, af te maken. "Ik ga niet tot diep in de middag uitzenden. Dat vind ik lullig voor mijn collega's", zei hij dinsdagochtend. Wanneer Beelen wel stopt, weet hij nog niet.

De 36-jarige dj is van plan om donderdag weer gewoon aan het werk te gaan. Timur en Rámon nemen zijn ochtendshow woensdag over. Volgens Creël, die na zijn recordpoging ruim een week nodig had voor hij weer gewoon kon werken, is het te optimistisch van Beelen om donderdag al te werken. "Als dat gebeurt dan kom ik naar Nederland met een bak Belgisch bier."

De Wandeling met Ockels trekt 215.000 kijkers

De herhaling van de aflevering van De Wandeling met Wubbo Ockels heeft 215.000 kijkers getrokken. Dat blijk uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De uitzending, die oorspronkelijk in november werd uitgezonden, werd maandag herhaald omdat de 68-jarige oud-astronaut afgelopen weekeinde is overleden.

In de aflevering, die werd uitgezonden op Nederland 2, sprak presentator Sander de Kramer met Ockels over leven en dood. Zo vertelde de astronaut, die nierkanker had, dat hij hoopte 80 jaar te worden.

De Wandeling staat niet in de top 25 met best bekeken programma's. De meeste mensen, bijna 1,9 miljoen, stemden maandag af op Spoorloos. Goede Tijden, Slechte Tijden werd als tweede het best bekeken. Ruim 1,6 miljoen mensen bleven thuis voor de RTL 4-soap. De top drie wordt gecompleteerd door het achtuurjournaal dat bijna 1,6 miljoen kijkers trok.

Rechter zet streep door verbod homohuwelijk Oregon

Een Amerikaanse federale rechter heeft maandag een einde gemaakt aan het verbod op het homohuwelijk in de staat Oregon. Volgens rechter Michael McShane is het verbod strijdig met de Amerikaanse grondwet.

Vier homoseksuele stellen in Oregon hadden een rechtszaak aangespannen tegen het verbod. Het bestuur van de staat wilde het verbod niet verdedigen en liet van tevoren al weten bereid te zijn direct homohuwelijken te voltrekken zodra de rechter een streep zou zetten door het verbod. Bij het stadhuis in Portland stonden maandag al homoseksuele stellen in de rij, in afwachting van het vonnis van de rechter.

De National Organization for Marriage, een conservatieve club die tegen het homohuwelijk is gekant, had McShane eerder gevraagd het verbod te handhaven. Toen de tegenstanders nul op het rekest kregen wendden ze zich tot een hof van beroep, maar dat weigerde ook in te grijpen.

"Rock Band komt (weer) terug"

In een AMA op Reddit heeft CEO Alex Rigopulos van Harmonix weer verteld dat een nieuwe Rock Band op komst is. Verder besprak hij waarom het muziekgenre momenteel vrijwel volledig is verdwenen en dat het, in zijn ogen, niet de schuld van Activision is.

“I think there’s probably some truth to the notion that Activision ‘over-published’ Guitar Hero. But I wouldn’t agree that the decline of the genre was ‘entirely the fault of Activision’,” aldus Rigopulos.

“Reality is always more complicated than this. For example, it didn’t help that GH and RB were the most expensive video games on the market during a brutal recession. I also don’t think that either GH or RB delivered enough (or the right kind of) evolution of the experience in the years that followed the initial releases – something we hope to address at some point in the next outing.”

“Of course I was sad when Rock Band passed its (first!) peak, but one way or another, it will be back. Music games need to evolve just like every aspect of pop culture. The band game boom was followed by a dance game boom, which will be followed by some other manifestation of music games -hopefully some of the new stuff Harmonix is working on."

“Music is a permanent aspect of the human experience, and so is gameplay. It’s Harmonix’s job to figure out new ways for music and gameplay to amplify each other’s emotional power. Stand by.”

Rock Band (Foto: Novum)

OVSE maant Kiev: laat Russische journalisten vrij

Oekraïne moet de twee Russische journalisten die zondag zijn opgepakt onmiddellijk vrijlaten. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa de interim-regering in Kiev maandag geschreven.

De OVSE-vertegenwoordiger voor persvrijheid, Dunja Mijatovic, heeft waarnemend minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov bovendien gevraagd de arrestatie van de twee Russen te onderzoeken. Marat Sajtsjenko en Oleg Sidjakin, die voor de Russische nieuwssite Life News werken, zijn naar verluidt door Oekraïense militairen ingerekend.

Mijatovic tekende maandag ook protest aan tegen de behandeling van journalisten door de nieuwe machthebbers op de Krim. Zondag pakten mannen in legeruniform daar twee Oekraïense verslaggevers op, onderwierpen het tweetal aan een verhoor, tuigden hen af en namen hun bagage in beslag.

Een journalist van de Poolse krant Gazeta Wyborcza werd zaterdag al gearresteerd op het door Rusland ingelijfde Oekraïense schiereiland. Hij zou de Krim illegaal zijn binnengekomen. Iets soortgelijks overkwam twee Oekraïense collega's. Het drietal is inmiddels weer vrij.

De OVSE-vertegenwoordiger sprak haar zorg uit over de berichten dat Oekraïne tal van Russische journalisten de toegang tot het land weigert.

Make It Rain harkt zakken met geld binnen per dag

The sky is the limit op mobiele platforms, zo blijkt maar weer. Na Flappy Bird is Make It Rain de volgende megaklapper. Doel van het spelletje? Make it rain, oftewel, een stapel biljetten de lucht in schuiven om het zo geld te laten regenen. Ook wel bekend als de favoriete hobby van sjeiks en rappers.

De game lijkt bijzonder veel op Cookie Clicker, in Make It Rain is het ook de bedoeling om je geld te investeren en zo steeds sneller geld te kunnen verdienen. Blijkbaar is dit een grote droom van mensen, aangezien ontwikkelaar Space Inch er ongeveer 50.000 dollar per dag mee verdient aan advertenties en in-app aankopen.

Niet verkeerd voor een relatief simpel spelletje dat in totaal slechts 11.000 dollar heeft gekost...

'Huizen blijken vaak meer waard op veiling'

Taxateurs schatten de waarde van huizen die worden geveild vaker te laag in sinds de huizenprijzen vorig jaar begonnen te stijgen. De uiteindelijke opbrengst is gemiddeld een kwart hoger dan de schatting, schrijft De Volkskrant dinsdag op basis van een analyse van notaris Vic van Heeswijk.

In sommige gevallen levert een huis zelfs meer op dan de getaxeerde prijs die een huis op de vrije markt zou opbrengen. Volgens Van Heeswijk brengen huizen vaak tienduizenden euro's meer op dan de executiewaarde sinds de huizenprijzen begonnen te klimmen.

Van Heeswijk analyseerde tussen augustus en maart 45 woningveilingen. Het ging vooral om veilingen van huizen in Rotterdam en Amsterdam met een waarde van rond de 150 duizend euro. Banken en taxateurs onderschrijven de hogere veilingopbrengsten van het laatste jaar, schrijft de krant.

Huizen worden door met name banken op de veiling verkocht als eigenaren hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Door taxateurs wordt dan een executiewaarde berekend om de minimale verkoopprijs vast te stellen. Doorgaans is de opbrengst op een veiling lager dan op de vrije markt.

'Huiseigenaren stellen onderhoud huis langer uit'

Huizen worden minder waard doordat huiseigenaren noodzakelijk onderhoud aan de woning vaker uitstellen. Eigenaren investeren minder in hun woning omdat ze minder geld te besteden hebben en minder snel financiering loskrijgen bij banken. Dat zegt Vereniging Eigen Huis dinsdag in het AD.

Door het achterstallig onderhoud gaat de kwaliteit van de woning achteruit, en dus ook de waarde. "Als er niet op tijd wordt geschilderd, gaat het al gauw van kwaad tot erger", waarschuwt woningmarktspecialist Bob Maas van de vereniging. "En als de buitenboel begint te rotten, ben je verder van huis."

Dertig procent van de huiseigenaren heeft geen geld voor onderhoud, bleek eerder uit een rapport van onderzoeksbureau GfK. Het aantal aanvragen voor woningverbeteringen bij de Nationale Hypotheek Garantie liep daardoor terug naar 2600 in het afgelopen kwartaal, tegen 4900 een jaar eerder, schrijft de krant.

Ook klusbedrijven merken dat opknapbeurten langer worden uitgesteld. "Wij merken dat door de andere klussen die we krijgen. Meer achterstallig onderhoud dat we moeten aanpakken", zegt Kees Huisman van de branchevereniging voor Klusbedrijven in de krant.

CIA: geen vaccinaties meer als dekmantel

De CIA zal geen vaccinatieprogramma's meer gebruiken als dekmantel voor spionage. Dat heeft Lisa Monaco, de belangrijkste adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama op het gebied van terrorismebestrijding, dinsdag gezegd. De Amerikaanse inlichtingendienst gebruikte die methode bij de opsporing van Osama Bin Laden. Ook zal de CIA geen genetisch materiaal verzamelen dat bij vaccinatieprogramma's is verkregen.

Dokter Shakil Afridi bood in de Pakistaanse stad Abottabad een vaccinatieprogramma tegen hepatitis aan. Dat was een manier om dna-monsters te verzamelen van kinderen die in het complex zaten waar Bin Laden later gedood zou worden. Het kwam de Pakistaanse arts op een veroordeling voor hoogverraad te staan. Zijn proces loopt nog. Volgens deskundigen heeft die zaak de laatste tijd bijgedragen aan de dood van verschillende medewerkers van vaccinatieprogramma's in het land, terwijl Pakistan worstelt met een poliocrisis.

De CIA zegt al in augustus 2013 besloten te hebben met het gebruik van vaccinatieprogramma's om inlichtingen te vergaren te stoppen nadat er zorgen waren ontstaan over de gevolgen voor de volksgezondheid.

Dark Souls houdt GFWL-ondersteuning

Namco Bandai laat weten dat de originele Dark Souls volledig functioneel blijft op het Games for Windows Live-platform. Dit is te lezen op de Tumblr van de Amerikaanse tak van de uitgever. Microsoft liet eerder weten dat het Games for Windows Live-platform komende juli wordt gestopt.

Namco Bandai laat verder weten dat men "is currently seeking avenues to continue support and ensure the functionality of Dark Souls on other services." Goed nieuws voor iedereen die fan is van heel vaak doodgaan dus.

Dark Souls

Aantal mannelijke pabostudenten neemt weer toe

Het aantal jongens dat kiest voor een lerarenopleiding voor het basisonderwijs is afgelopen schooljaar met vijftien procent gestegen. Een op de vijf pabostudenten is nu man. Dat is meer dan het aandeel dat nu lesgeeft op een basisschool, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Het percentage mannelijke leerkrachten in het primair onderwijs daalde van 22,8 procent in 2003 tot 15,6 procent in 2012. CNV Onderwijs trok eerder deze maand aan de bel over de 'bedreigde soort' die schoolmeesters volgens de vakbond dreigen te worden.

Nu lijken de pabo's er dus weer in te slagen meer mannelijke studenten te werven. Een aantal onderwijsinstellingen heeft daar ook maatregelen voor genomen. Zo zet Fontys Hogeschool mannelijke studenten op voorlichtingsposters en komen mannelijke studenten bij elkaar in de klas.

Cijfers voor het komende studiejaar zijn er nog niet, omdat de inschrijvingen nog voorlopig zijn.

Schikking 1,8 miljard Credit Suisse en VS

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft een schikking ter waarde van ruim 2,5 miljard dollar (1,8 miljard euro) gesloten met de Verenigde Staten. De Zwitserse bank bekende Amerikaanse burgers te hebben geholpen belasting te ontduiken, zei procureur-generaal Eric Holder dinsdag.

De bank maakte eerder dit jaar bekend 485 miljoen Zwitserse frank, ruim 380 miljoen euro, opzij te zetten om zich in te dekken tegen een mogelijke boete in de VS. Daardoor had de bank in het laatste kwartaal van 2013 een miljoenenverlies.

Leger Thailand haalt tv-zenders uit de lucht

Tien televisiezenders in Thailand moeten uit de lucht. Dat heeft het Thaise leger dinsdag bepaald. De satellietzenders moeten op zwart om te voorkomen dat er "verdraaid nieuws" wordt uitgezonden dat zorgt voor misverstanden. Het gaat om zowel pro- als antiregeringszenders.

Het leger kondigde in de nacht van maandag op dinsdag de krijgswet af om de ,,vrede en orde" in het land te herstellen. Demonstranten moeten van de strijdkrachten op hun plek blijven en niet in protestmarsen door de straten lopen.

In Thailand zijn al maandenlang pro- en antiregeringsprotesten. Incidenten hebben geleid tot de dood van 20 mensen.

Timmermans ontbiedt ambassadeur Sudan

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken roept de ambassadeur van Sudan op het matje. Hij wil zijn zorgen overbrengen over de terdoodveroordeling van Mariam Yahya Ibrahim in het Afrikaanse land omdat ze zich bekeerde tot het christendom.

Dat maakte een woordvoerder van de minister maandagavond bekend. ,,Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Sudan heeft de VN-verdragen waarin dat staat ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Sudan’’, zegt Timmermans.

Hij is geschokt door de uitspraak van de rechter. Timmermans roept de Sudanese regering op haar verantwoordelijkheid te nemen en zich te houden aan haar internationale verplichtingen.

Eerder maandag ontbood ook Groot-Brittannië de ambassadeur uit Sudan om deze kwestie.

Timmermans ontbiedt ambassadeur Sudan
Timmermans ontbiedt ambassadeur Sudan (Foto: ANP)

Amerikaan mag executie niet filmen

De executie van de Amerikaan Russel Bucklew mag niet worden gefilmd. Dat bepaalde een rechter in Kansas City maandag. Bucklew wilde dat zijn executie gefilmd wordt, omdat hij vreest dat hij door een zeldzame aandoening erg zal lijden. Zijn advocaten wilden dat op video vastleggen ter bewijsmateriaal.

Ook bepaalde de rechter dat er te weinig bewijs is dat Bucklew onnodig zou lijden door zijn ziekte, waardoor de executie gewoon kan doorgaan.

De Amerikaan krijgt woensdag een dodelijke combinatie van medicijnen toegediend, die moet zorgen voor een snelle en pijnloze dood. Door zijn aandoening is het volgens advocaten echter mogelijk dat bepaalde bloedvaten barsten. Dat leidt tot hoesten, verstikking en mogelijk zelfs tot vertraging van de executie.

Bucklew is veroordeeld voor de ontvoering op en verkrachting van zijn ex-vriendin en de moord op haar nieuwe partner.

Brand in hotel Goedereede

In een hotel in het Zuid-Hollandse Goedereede is maandagnacht een grote brand uitgebroken. De veertien gasten van het hotel zijn geëvacueerd, laat de brandweer weten. Ook omliggende woningen moesten worden ontruimd.

De brand in hotel Koningspleisterplaats brak kort voor middernacht uit. De oorzaak van de brand aan de Provincialeweg is nog niet bekend.

De hotelgasten en omwonenden werden opgevangen in de nabijgelegen brandweerkazerne. Kort voor 05.30 uur mochten de omwonenden weer terug naar huis.

A2 bij Breukelen dicht na fataal ongeluk

De A2 richting Utrecht is dinsdagochtend tussen Breukelen en Maarssen dicht vanwege een dodelijk ongeluk. Verkeer vanuit Amsterdam in de richting van Utrecht wordt geadviseerd om te rijden via de A9, de A1 en de A27.

Bij het ongeluk, dat rond 04.30 uur gebeurde, waren een auto en een vrachtwagen betrokken. De Verkeersinformatiedienst verwacht dat de afsluiting voor veel oponthoud gaat zorgen in de ochtendspits. De rijbaan blijft mogelijk tot 09.00 uur dicht.

Ook op de A50 lopen weggebruikers vertraging op. De snelweg is in noordelijke richting tussen Renkum en knooppunt Grijsoord dicht vanwege een ongeluk met een vrachtwagen. Verkeer richting Utrecht kan via de A15 en de A2 rijden.

'Teeven wil van enkelband af'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil af van de enkelband. De bewindsman zou geen moeite doen om zijn plan voor elektronische detentie in de senaat te redden, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De elektronische detentie is onderdeel van de bezuinigingsplannen op het gevangeniswezen, die Teeven moet doorvoeren. Het idee is dat gevangenen het laatste deel van hun straf thuis uitzitten en in de gaten worden gehouden met een enkelband met zendertje.

De partijen die in de Tweede Kamer achter het voorstel staan hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Op steun van het CDA werd gehoopt, maar die partij heeft zich er negatief over uitgelaten. D66 zette de deur wel op een kier, maar verbaasde zich erover dat Teeven geen moeite deed de partij mee te krijgen.

Teeven was zelf aanvankelijk ook geen voorstander. "Ik vind het helemaal niks dat mensen hun straf thuis voor de televisie kunnen uitzingen, met een biertje in de hand", zei hij volgens De Telegraaf eerder. Hij ging toch overstag omdat er bezuinigd moest worden.

Elektronische detentie moest de schatkist zestien miljoen euro per jaar besparen. Voor die misgelopen bezuiniging zal waarschijnlijk nu elders op justitie een oplossing moeten worden gevonden, aldus de krant. Mogelijk kan Teeven door een teruglopend aantal gevangenen al geld op zak houden.

FOK! wat een weer... Warm met in de avond lokaal onweer

Het wordt vandaag een warme dag, maar er zijn wel wat kantekeningen te plaatsen. De afgelopen nacht trokken er al wat wolkenvelden over en misschien hangen die er in de vroege ochtend nog steeds. Verder breekt daarna de zon weer overtuigend door en lopen de temperaturen nog wat verder op dan gisteren. Maar dan...

In de middag gaan er wat meer stapelwolken ontstaan en tevens nadert er vanuit het zuidwesten een convergentielijn. Op deze lijn gaan er waarschijnlijk een aantal regen- en onweersbuien ontstaan. Het lijkt erop dat de grootste kans op onweer voor het zuidwesten en westen is. Niet overal, maar lokaal. Héél misschien ontstaat er in het binnenland ook een enkele bui. Als je in een bui zit kan het even flink tekeer gaan. De timing is nog niet helemaal zeker, maar het kan dus gebeuren.

De temperaturen lopen hoog op en liggen tussen de 19 graden op de Wadden tot 28 in in het binnenland. Ook langs de kust kan het ruim 26 graden worden. Dit komt door de aflandige wind die uit zuid tot zuidoost komt.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Vlier
Op deze prachtige dag zag D-tje uit Terneuzen deze prachtige Vlier in bloei staan.

 

 

 

 

Van Gaal vindt pers te kritisch

Louis van Gaal vindt dat de Nederlandse pers te kritisch was na de oefeninterland van het Nederlands elftal van zaterdag. In een nieuw systeem speelde Oranje met 1-1 gelijk tegen Ecuador. In de pers was de teneur dat het team slecht speelde. "Dat is niet leuk voor mij en ook niet leuk voor de spelers", zei de bondscoach maandag in RTL Late Night. "Het zijn toch de beste spelers van het land."

Mede door het nieuwe systeem, dat Van Gaal als 3-4-3 omschreef, zijn de verwachtingen te hoog gespannen. "We spelen net in dit systeem, dus kan je nog niet verwachten dat het helemaal goed gaat." Sowieso hekelt hij de druk op het Nederlandse team. "In Nederland wordt verlies niet geaccepteerd. Wij verwachten maar weer dat we wereldkampioen worden."

De wereldtitel is ver weg, doceerde de bondscoach. "Ik weet ook dat in Zuid-Amerika nog nooit een Europees team wereldkampioen is geworden. Maar dat wordt wel even verwacht." Uiteraard is de titel wel het einddoel. "We gaan daar alles aan doen."

Van Gaal liet ook weten dat hij met Manchester United zo snel mogelijk weer aan de top wil komen. "Of ik meteen kampioen kan worden? Ik ben wel bij Barcelona en bij Bayern in mijn eerste jaar kampioen geworden, dus misschien ook wel in Engeland." Angst voor druk van Sir Alex Ferguson heeft hij niet. "Ik zal af en toe wel een borreltje met hem drinken."

NBA wil Sterling begin juni wegwerken

De NBA wil begin juni een einde maken aan Donald Sterlings eigenaarschap van Los Angeles Clippers. De Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie heeft de vanwege racisme in opspraak geraakte Sterling officieel ervan beschuldigd de competitie schade te hebben toegebracht met zijn uitspraken. Op 3 juni volgt een hoorzitting, waarna de overige clubeigenaren kunnen stemmen om Sterling de Clippers te ontnemen.

Sterling werd al eerder voor het leven geschorst en kreeg een boete van 2,5 miljoen dollar. Tegen zijn vriendin had hij in een opgenomen gesprek gezegd dat ze niet te koop moest lopen met haar vriendschappen met zwarte mensen en ze hen niet mee moest nemen naar wedstrijden van de Clippers. Hij noemde daarbij specifiek basketballegende Magic Johnson. In een interview met CNN haalde hij vorige week opnieuw uit naar Johnson.

De NBA verwijt Sterling dat zijn uitspraken de standpunten van de competitie over diversiteit en eenheid ondermijnen. De relatie tussen de NBA en haar fans en het vermogen van de basketballiga om sponsoren aan te trekken zijn onder meer verstoord. Bovendien heeft Sterling in de ogen van de NBA een onjuiste en misleidende verklaring afgegeven over de zaak.

Sterling heeft tot 27 mei om te reageren op de aantijgingen. Ook heeft hij het recht om op 3 juni zelf gehoord te worden. De miljardair, die de Clippers in 1981 kocht, heeft eerder al aangegeven de boete niet te betalen. Zijn vrouw, van wie hij al jaren gescheiden van tafel en bed leeft, wil via de rechter voorkomen dat zij de helft van de Clippers waar ze recht op meent te hebben ook kwijtraakt. De NBA gaf al aan dat Sterling de enige eigenaar is.

Berizzo opvolger Enrique bij Celta de Vigo

Edurdo Berizzo is de nieuwe coach van Celta de Vigo. De 44-jarige voormalige centrale verdediger volgt Luis Enrique op die de Galicische club maandag verruilde voor Barcelona. Hij tekent voor twee jaar bij de nummer acht van de Primera Division.

Berizzo was de afgelopen jaren trainer van de Chileense club O'Higgins. Eind 2013 won hij met die club de Apertura, de eerste seizoenshelft. Het was de eerste titel van O'Higgins in de 59-jarige clubgeschiedenis.

Berizzo speelde in Argentinië voor Newell's Old Boys en River Plate en tussendoor voor de Mexicaanse club Atlas voordat hij in 1999 naar Europa kwam. Olympique Marseille verhuurde hem na een halfjaar alweer aan River Plate, maar in 2001 kwam de verdediger bij Celta terecht. Daar speelde hij in vier jaar 101 duels. Na een jaar in Cadiz ging hij in 2006 met voetbalpensioen.

Van 2007 tot en met 2010 was Berizzo vervolgens assistent-coach van de Chileense nationale ploeg. Daarna volgde een periode als trainer bij het Argentijnse Estudiantes voordat O'Higgins hem aantrok.

Diablo III-gameplay op PS4

Diablo 3: Ultimate Evil Edition is van de week al bevestigd voor alle consoles. Om de PlayStation 4-versie nog even extra in het zonnetje te zetten is daar een nieuwe trailer van verschenen met gameplay.

In de trailer zien we de crusader bezig, want deze versie bevat Diablo III met de uitbreiding Reaper of Souls. Daarnaast bevat het een nieuwe modus om laaggelevelde spelers gelijk op te laten gaan met hun hoger gelevelde co-op spelers.

Diablo 3: Ultimate Evil Edition komt 19 augustus uit voor PlayStation 3 en Xbox 360 met een adviesprijs van €39,99. De PlayStation 4 en Xbox One heeft een adviesprijs van €69.99. 

Alles over Destiny in 2 minuten

Mocht het je volledig ontgaan zijn dat Bungie bezig is met Destiny, dan heeft de ontwikkelaar een trailer over de game online gezet, waarin alles wordt verteld dat je moet weten.

De drie klassen komen voorbij, zo ook de werelden waarin je je begeeft en natuurlijk het feit dat het een 'shared world' is waar paden van spelers zich af en toe kruizen door events in de game. 

Destiny komt 9 september uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Camden Market opnieuw in de fik

De afgelopen avond is Camden Market in Londen opnieuw getroffen door een fikse brand. De brand op de beroemde overdekte markt in Londen werd maandagavond rond een uur of 8 ontdekt door een passerende beveiligingsbeambte. Zo'n 70 brandweermannen en 10 brandweerauto's gingen de vuurzee te lijf en wisten deze na 2 uren te bedwingen. Uit voorzorg werden zo'n 600 mensen uit de omgeving van de markt geëvacueerd.

Camden Market bestaat in de huidige vorm sinds 1974. In 2008 werd de beroemde overdekte markt in de Britse hoofdstad, die jaarlijks door zo'n 40 miljoen mensen wordt bezocht, ook al eens getroffen door een enorme brand.

Bij de brand van gisteravond zijn geen slachtoffers gevallen. Over de oorzaak van de vuurzee is nog niets bekend.

Gasgevaar Turkse mijn al dagen voor ramp bekend

Dagen voordat de mijnramp in de Turkse stad Soma plaatsvond, waarbij 301 mensen het leven lieten, gaven sensoren al aan dat er gevaarlijk hoge concentraties dodelijk gas in de mijn waren. Dat melden Turkse media maandag. De waarschuwingen maanden medewerkers van het bedrijf niet tot actie.

Hürriyet en andere Turkse kranten zeiden te beschikken over informatie die aantoont dat de gevaarlijke gasconcentraties al twee dagen voor de ramp bekend waren. De media maakten niet bekend hoe zij aan de gegevens zijn gekomen.

Maandag werden nog twee mensen gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de mijnramp. Hiermee komt het aantal mensen dat dood door schuld ten laste wordt gelegd op vijf. Onder de arrestanten zijn directieleden en toezichthouders van het mijnbedrijf. Aanvankelijk werden 25 mensen opgepakt voor betrokkenheid bij de ramp, maar de meesten werden weer vrijgelaten. Het mijnbedrijf ontkende vorige week nog nalatig te zijn geweest.

Wilfred Genee vindt flirten onschuldig

Wilfred Genee vindt dat het in zijn huwelijk best kan om te flirten met anderen. "Flirten is heel onschuldig, daar zal mijn vrouw Lili ook zo over denken", zegt de presentator in Veronica Magazine.

Hoewel Genee naar eigen zeggen 'brieven en verzoeken' krijgt van gewillige dames, gaat hij daar nu hij getrouwd is, niet meer op in. Toch werd de presentator wel onzeker van flirterige vrouwen. "De kans is groot dat zulke vrouwen mij niet leuk hadden gevonden als ik niet op tv te zien zou zijn", legt hij uit. "Hoe veel waarde moet ik dan hechten aan het feit dat ze mij aantrekkelijk zeggen te vinden?"

Volgens Genee zit Lili, zijn tweede vrouw, ook niet verlegen om aandacht van andere mannen. "Lili ziet er ontzettend goed uit. Er zijn genoeg mannen die haar heel leuk vinden", legt hij uit. "Soms grap ik: die man wil echt een heel goed gesprek met je hebben. Maar echt een heel goed gesprek."

De 46-jarige Genee, die in 2008 trouwde met Lili en twee kinderen met haar heeft, heeft voor zijn huwelijk al zijn wilde haren verloren. "Toen ik Lili leerde kennen had ik mijn onrust al ruimschoots weggewerkt", zegt de presentator. "Nu zijn we vooral ouders van jonge kinderen die meer met poepluiers bezig zijn."

Mladic: ik leidde slechts onze zelfverdediging

De Bosnisch-Servische troepen van Ratko Mladic hebben zich tijdens de Bosnische Burgeroorlog slechts verdedigd tegen hun tegenstanders. De generaal gaf zijn manschappen nooit bevel om op burgers te schieten, hielden zijn advocaten maandag in de rechtszaal vol.

Mladic begon maandag aan zijn verdediging voor het Joegoslaviëtribunaal. De voormalige legerleider van de Bosnische Serviërs staat in Den Haag terecht op verdenking van oorlogsmisdaden en volkenmoord. Als het tribunaal hem schuldig bevindt kan het hem een levenslange gevangenisstraf opleggen.

Een van de aanklachten luidt dat Mladic opdracht zou hebben gegeven om inwoners van Sarajevo door sluipschutters op de korrel te laten nemen. Om die beschuldiging te ontkrachten riep Mladic als eerste getuige een voormalige Bosnisch-Servische legerofficier op.

Deze Mile Sladoje, die tijdens de oorlog in Bosnië plaatsvervangend commandant was van een Servisch bataljon in Sarajevo, verklaarde dat hem nooit is opgedragen opzettelijk op burgers te schieten. Sladoje legde de rechters een kaart voor van de Bosnische hoofdstad waarop de doelwitten van zijn troepen waren omcirkeld. Hij beweert dat die plaatsen terecht zijn beschoten, omdat de vijand zich daar had genesteld. Volgens Sladoje was heel Sarajevo vergeven van de stellingen van Bosnische moslims.

Het beleg van Sarajevo duurde drieënhalf jaar. Duizenden inwoners van de stad kwamen om door artilleriebeschietingen of door treffers van sluipschutters.

De 72-jarige Mladic staat ook terecht voor de moord op duizenden mannen uit de enclave Srebrenica, de gijzeling van VN-vredessoldaten en de inzet van die blauwhelmen als menselijk schild tegen NAVO-luchtaanvallen. Onder meer het Nederlandse Dutchbat, dat de opdracht had Srebrenica te beschermen, moest destijds voor Mladic' troepen wijken.

De Slager van Bosnië, zoals veel Bosniërs Mladic noemen, heeft 330 getuigen à decharge opgeroepen. Hij krijgt daarvoor 207 uur de tijd.

Radicale imam veroordeeld in VS

Een Egyptische imam is maandag in New York veroordeeld voor het ondersteunen van terrorisme. Mustafa Kamel Mustafa gaf jarenlang extremistische preken in een moskee in Londen. De rechter acht onder meer bewezen dat Mustafa mannen aanzette een terreurkamp in Oregon op te zetten.

Ook stuurde hij ten minste een man naar een trainingskamp van extremisten in Afghanistan. Daarnaast was de imam betrokken bij de ontvoering van vier Europeanen in Jemen in 1998, die later omkwamen.

De 55-jarige Mustafa, ook wel bekend onder zijn pseudoniem Abu Hamza al-Masri, leidde in de jaren negentig een moskee in Londen en werd in 2012 door Groot-Brittannië uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Zijn gebedshuis zou onder meer zijn bezocht door een van de terroristen achter de aanslagen op 11 september 2001 en Richard Reid, de Brit die in december 2001 probeerde een vliegtuig op te blazen met een bom die in zijn schoen zat verstopt. De kidnappers die de Europeanen in Jemen ontvoerden communiceerden met elkaar met een satelliettelefoon die ze van Mustafa hadden gekregen.

De jury kreeg beeld- en geluidsopnames voorgeschoteld van Mustafa's preken, waarin hij zijn volgelingen voorhield dat niet-moslims als beesten behandeld mogen worden en dat het ontvoeren niet-islamitische vrouwen en kinderen geoorloofd is.

Mustafa ontkende ooit betrokken te zijn geweest bij terrorisme.

Jan Smit heeft begrip voor slippertje Johnny de Mol

Jan Smit begrijpt maar al te goed dat Johnny de Mol zaterdag de tekst van hun WK-hit Nederland Wordt Kampioen even kwijt was. "Het is toch een schrikmoment als je het publiek ziet", toonde de Volendammer zich maandagavond begripvol in RTL Boulevard.

"Ik schrok een beetje", herinnert De Mol zich. Optreden voor een groot publiek is voor hem nog wennen. "Het grootste publiek waar ik voor heb gestaan, is zestig man. Hier staat zesduizend man", vertelde de presentator, die zaterdag voor aanvang van de oefenwedstrijd Nederland - Ecuador met Smit optrad bij de Amsterdam Arena. Tijdens de rust zongen De Mol en Smit nogmaals hun hit.

Hoewel Smit begrip heeft voor De Mols slippertje, stond de Volendammer wel raar te kijken. "Ik had het niet verwacht. We hebben net een signeersessie achter de rug en de hele dag kwam ons nummer voorbij. Ik denk dat we het zeker vierhonderd keer gehoord hebben."

Rotterdamse politie schiet man in been

De politie heeft maandagavond in Rotterdam een man in zijn been geschoten. Hij is ook gebeten door een politiehond. De man is aangehouden en naar een ziekenhuis vervoerd, laat een politiewoordvoerder weten.

Agenten waren afgegaan op een familieruzie op de Zevenkampse Ring in het noordoosten van de stad. De man verzette zich zo heftig dat een agent zich genoodzaakt zag om te schieten, waarna de hond er nog een schepje bovenop deed.

De precieze toedracht is nog niet duidelijk. De Rijksrecherche stelt een onderzoek in, zoals gebruikelijk wanneer een agent zijn vuurwapen heeft gebruikt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.