Drie banken verdacht van kartelvorming

Crédit Agricole, HSBC en JP Morgan Chase hebben mogelijk verboden afspraken gemaakt over de prijzen van ingewikkelde financiële producten. De banken zijn daarom nu officieel verdacht van kartelvorming, zo stelde de Europese Commissie dinsdag. De concerns kunnen nog wel reageren op de verdenkingen.

De commissie vermoedt dat de banken de prijzen van financiële producten gebaseerd op rente - zoals opties en renteswaps - kunstmatig opdreven. Het verweer van de banken wordt door de Europese Commissie vervolgens meegenomen bij haar uiteindelijke besluit.

Als de banken de commissie niet op andere gedachten kunnen brengen, kan de boete voor Crédit Agricole, HSBC en JP Morgan Chase oplopen tot tien procent van hun wereldwijde omzet. Op basis van hun omzet over 2013 zou het boetebedrag op een kleine twintig miljard euro kunnen uitkomen.

Het onderzoek naar de kartelvorming vloeit voort uit een eerder onderzoek naar het manipuleren van interbancaire rentetarieven. Eind vorig jaar kregen zeven banken en een effectenhandelaar samen een boete van 1,7 miljard euro voor dat vergrijp. Een van die banken was JP Morgan, die tachtig miljoen mocht aftikken.