Wilders boycot NOS-debat om Dijsselbloem

PVV-leider Geert Wilders doet woensdagavond niet mee aan een verkiezingsuitzending bij de NOS. Wilders heeft er bezwaar tegen dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in het programma wordt geïnterviewd.

"Dijsselbloem wordt gepresenteerd als een persoon met speciale autoriteit, maar hij is natuurlijk gewoon een van de partijen. Kijk maar hoe het kabinet de laatste tijd losgaat tegen de PVV. Dat vinden wij strijdig met de opzet van een verkiezingsdebat", zegt PVV-Kamerlid Martin Bosma. De NOS was volgens Bosma niet bereid de opzet aan te passen, waarna Wilders voor de eer heeft bedankt.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff betreurt het afzeggen van Wilders. "Wij willen een programma maken waarin alle stromingen aan bod komen, dus het is jammer dat Wilders niet wil komen. Als partijen het niet in hun belang vinden om te komen, is dat hun goed recht, maar andersom kun je van mij moeilijk verwachten dat ik de uitnodiging aan Dijsselbloem intrek."

Dijsselbloem is volgens Gelauff uitgenodigd omdat hij samen met premier Mark Rutte (VVD) het meest bepalend is geweest voor de rol van Nederland in de Europese Unie. Rutte heeft al in een vroeg stadium laten weten niet te komen. Ook SP-leider Emile Roemer doet niet mee.