'Voedselreuzen stoten meer uit dan Scandinavië'

De tien grootste voedselbedrijven ter wereld stoten samen meer broeikasgassen uit dan heel Scandinavië bij elkaar. De tien, waartoe ook het Brits-Nederlandse Unilever behoort, lozen jaarlijks bijna 264 miljoen ton aan broeikasgassen. Dat stelt Oxfam Novib dinsdag in een onderzoek naar de rol van de voedselreuzen bij de aanpak van klimaatverandering.

Als de tien bedrijven - waaronder ook Mars, Nestlé, Coca-Cola, Mondelez en Danone - een land zouden zijn geweest, dan hadden zij qua uitstoot in de top 25 gestaan. Grootste uitstoters zijn nog altijd China en de Verenigde Staten, met respectievelijk 10,1 miljard en 6,8 miljard ton aan emissies.

Overigens komt niet al die uitstoot uit de schoorstenen van de 'grote tien', zo nuanceert het goede doel. De grote voedselbedrijven produceren bij hun eigen bedrijven een kleine dertig miljoen ton aan broeikasgassen; de rest is afkomstig van hun leveranciers. Vooral landbouwers die producten leveren aan de voedselbedrijven produceren een hoop broeikasgassen.

Toch is het aan de voedselgiganten om hun keten minder vervuilend te maken, zo vindt Oxfam Novib. De belangenorganisatie wijst erop dat alle tien de bedrijven erkennen dat het belangrijk is om de indirecte landbouwuitstoot te verlagen. Geen van de bedrijven heeft zich op dat gebied echter doelen gesteld.

Ook heeft geen van hen richtlijn voor uitstoot waaraan leveranciers moeten voldoen. Zo'n richtlijn zou - samen met het bekendmaken van de meest vervuilende leveranciers - een goede stap in de richting zijn, aldus Oxfam Novib. "Vooral Kellogg en General Mills doen veel te weinig", aldus directeur campagnes Tom van der Lee.