OVSE maant Kiev: laat Russische journalisten vrij

Oekraïne moet de twee Russische journalisten die zondag zijn opgepakt onmiddellijk vrijlaten. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa de interim-regering in Kiev maandag geschreven.

De OVSE-vertegenwoordiger voor persvrijheid, Dunja Mijatovic, heeft waarnemend minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov bovendien gevraagd de arrestatie van de twee Russen te onderzoeken. Marat Sajtsjenko en Oleg Sidjakin, die voor de Russische nieuwssite Life News werken, zijn naar verluidt door Oekraïense militairen ingerekend.

Mijatovic tekende maandag ook protest aan tegen de behandeling van journalisten door de nieuwe machthebbers op de Krim. Zondag pakten mannen in legeruniform daar twee Oekraïense verslaggevers op, onderwierpen het tweetal aan een verhoor, tuigden hen af en namen hun bagage in beslag.

Een journalist van de Poolse krant Gazeta Wyborcza werd zaterdag al gearresteerd op het door Rusland ingelijfde Oekraïense schiereiland. Hij zou de Krim illegaal zijn binnengekomen. Iets soortgelijks overkwam twee Oekraïense collega's. Het drietal is inmiddels weer vrij.

De OVSE-vertegenwoordiger sprak haar zorg uit over de berichten dat Oekraïne tal van Russische journalisten de toegang tot het land weigert.