CDA maakt zich hard voor geldautomaten in dorpen

Het kabinet moet er bij de banken op aandringen geldautomaten niet langer uit dunbevolkte gebieden te verwijderen. Dat is de strekking van een motie die het CDA dinsdag indient in een debat over de Nederlandse bankensector. De rol van contant geld is volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum nog lang niet uitgespeeld.

Met name de middenstand en de positie van ouderen komen in gevaar door het verdwijnen van de automaten, meent Van Hijum. "Banken hebben hier ook gewoon een nutstaak. Als klant moet je bij jouw geld kunnen", zegt Van Hijum. "Ook in dorpen blijft er vraag naar contant geld."

Eerder werd met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) al afgesproken dat hij met de banken zou zoeken naar mogelijke oplossingen. Zo zouden banken geldautomaten in dunbevolkte gebieden gezamenlijk kunnen uitbaten. Maar volgens het CDA gaan de banken gewoon door met het verwijderen van geldautomaten uit kleine dorpen.

In gebieden waar binnen een straal van vijf kilometer geen andere geldautomaat of bank beschikbaar is wil Van Hijum daarom dat banken de automaten voorlopig niet weghalen. "Er moet eerst een duurzame oplossing gevonden worden. Zo zouden banken gezamenlijk verantwoordelijk kunnen worden voor het uitbaten van een pinautomaat. Of maak een bank verantwoordelijk voor een bepaald gebied."

De afgelopen vijf jaar zijn er duizend geldautomaten verdwenen en duizend bankfilialen gesloten, bleek in maart uit cijfers van De Nederlandsche Bank en onderzoeksbureau RBR, waarover de Volkskrant publiceerde.