Vrijdagnacht kans op uitzonderlijke meteorenregen

In de nacht van komende vrijdag op zaterdag (23 op 24 mei) vindt mogelijk een bijzondere meteorenregen plaats. Volgens onderzoeksinstituut NOVA vallen dan tussen middernacht en vier uur 's ochtends tussen de twintig en 75 sterren per uur.

Volgens het instituut betreft het niet zomaar een meteorenregen. Elk jaar zijn er diverse zwermen van meteoren die regelmatig terugkeren. Zo noemt NOVA de Perseïden, die elk jaar in augustus te zien zijn. De deeltjes van deze zwerm zijn echter afkomstig van komeet 209P/Linear, die deze in de negentiende en aan het begin van de twintigste eeuw verloor. De meteorenzwerm is extra bijzonder omdat deze nog nooit eerder is waargenomen.

Of het allemaal echt zo spectaculair gaat zijn als wordt verwacht, is nog onzeker. Het aantal meteoren is, mede omdat dit de eerste waarneming is, moeilijk in te schatten. Mocht het zover komen, dan kunnen wensen gedaan worden aan de noordelijke hemel, niet ver verwijderd van de Poolster. Volgens NOVA is de meteorenregen het best waar te nemen rond kwart voor drie 's nachts. Wil je de beste kans maken om het goed te zien, dan moet je naar Noord-Amerika.