CIA: geen vaccinaties meer als dekmantel

De CIA zal geen vaccinatieprogramma's meer gebruiken als dekmantel voor spionage. Dat heeft Lisa Monaco, de belangrijkste adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama op het gebied van terrorismebestrijding, dinsdag gezegd. De Amerikaanse inlichtingendienst gebruikte die methode bij de opsporing van Osama Bin Laden. Ook zal de CIA geen genetisch materiaal verzamelen dat bij vaccinatieprogramma's is verkregen.

Dokter Shakil Afridi bood in de Pakistaanse stad Abottabad een vaccinatieprogramma tegen hepatitis aan. Dat was een manier om dna-monsters te verzamelen van kinderen die in het complex zaten waar Bin Laden later gedood zou worden. Het kwam de Pakistaanse arts op een veroordeling voor hoogverraad te staan. Zijn proces loopt nog. Volgens deskundigen heeft die zaak de laatste tijd bijgedragen aan de dood van verschillende medewerkers van vaccinatieprogramma's in het land, terwijl Pakistan worstelt met een poliocrisis.

De CIA zegt al in augustus 2013 besloten te hebben met het gebruik van vaccinatieprogramma's om inlichtingen te vergaren te stoppen nadat er zorgen waren ontstaan over de gevolgen voor de volksgezondheid.