Wilders zet schaar in EU-vlag

Tijdens een symbolische actie in de Brusselse Europawijk heeft PVV-leider Geert Wilders de schaar in de EU-vlag gezet. Daarmee zette de anti-Europa-campagne van zijn partij in de campagne voor de Europese verkiezingen van donderdag kracht bij.

Pal tegenover het gebouw van het Europees Parlement knipte Wilders een van de twaalf sterren uit de Europese vlag. "Dit is het symbool voor de Nederlandse ster, die neem ik mee terug naar het Nederlandse volk", verklaarde Wilders tegenover de verzamelde media. De PVV-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Marcel de Graaff, stond zwijgend aan zijn zijde.

Wilders haalde fel uit naar de Europese Unie, "Een gedrocht, een monster dat ons geld en soevereiniteit kost." Hij hekelde de betaling dinsdag van honderdduizend euro aan EU-fondsen aan Oekraïne 'terwijl bij ons de belastingen omhooggaan', en riep op de grenzen voor asielzoekers te sluiten. "En als dat niet mag van Brussel of van internationale akkoorden, dan is dat pech. Wij hebben lak aan de regels van Brussel."

De twaalf gele sterren in de blauwe vlag van de Europese Unie staan overigens niet voor het aantal landen van de unie. De EU telt sinds vorig jaar 28 leden.