Tv-gids De Telegraaf dichterbij na uitspraak hof

De televisiegids die De Telegraaf al jarenlang wil uitgeven is dinsdag een stap dichterbij gekomen. Het hof in Amsterdam bepaalde in een tussenvonnis dat de programmagegevens niet vallen onder het auteursrecht. In 2012 trokken de publieke en commerciële zenders in een kort geding nog aan het langste eind in de kwestie.

Volgens het hof, dat zich dinsdag uitsprak in de zaak tussen de publieke omroep en de krant, zijn programmagegevens geen creatief werk. Het is niet meer dan een opsomming van gegevens. Ook van minder vergaande bescherming op basis van de Auteurswet is volgens de rechters geen sprake.

De Telegraaf begon in juni 2012 met het leveren van een televisiegids bij de krant. Na twee keer wisten de omroepen daar via een kort geding een einde aan maken. Ze zagen hun inkomsten bedreigd doordat de krant zou gaan concurreren met de eigen gidsen van de omroepen.

Het hof deed dinsdag nog geen definitieve uitspraak in de zaak. De publieke omroep en De Telegraaf krijgen eerst tot 15 juli de tijd om zich over andere onderdelen van hun juridisch geschil uit te spreken. Daarbij moeten ze onder meer rekening houden met de Mediawet, die begin vorig jaar werd aangepast.

Sinds die wijziging moeten omroepen moeten hun programmagegevens zes weken van tevoren afstaan tegen een marktconforme vergoeding. In 2012 gold nog de contractuele afspraak dat De Telegraaf de radio- en tv-gegevens niet langer dan 24 uur van tevoren - en in het weekeinde 48 uur - mocht publiceren.

De Telegraaf laat in een reactie weten blij te zijn met de voorlopige uitspraak. Of de krant nog met een tv-gids komt, is nog niet duidelijk. De krant gaat het vonnis van het hof bestuderen en bepaalt daarna de strategie. "Het is geen definitief arrest", aldus een woordvoerder. "Het verbod uit 2012 is niet van tafel en dat is teleurstellend."