'Slaapgebrek Giel Beelen nooit echt gevaarlijk'

Giel Beelen heeft eigenlijk nooit echt gevaar gelopen tijdens zijn poging om meer dan 190 uur ononderbroken radio te maken. De presentator bij 3FM vestigde maandag een nieuw record van 198 uur, ter ere van zijn tienjarig bestaan als radiomaker, en besloot de actie af te breken. Vooraf werd druk gespeculeerd over de risico's, maar die werden schromelijk overdreven.

"We hebben in de media kunnen lezen hoe Giel psychoses, hartaanvallen en suikerziekte zou riskeren, maar die zijn alleen op de lange termijn aan de orde", zegt Toine Schouten, die gedurende de actie Beelens slaapcoach was, voor de camera van Novum Nieuws. "Voor een beperkte periode kan je lichaam eigenlijk best goed zonder veel slaap. Je moet dit soort dingen simpelweg niet te lang doen, en niet te vaak."

Beelen werd nauwlettend in de gaten gehouden door zijn begeleiders. "We hebben van tevoren gezorgd dat Giel een uitstekende conditie had", vertelt Schouten. "Daarnaast hebben we een lichtsysteem ontwikkeld waarin dag- en nachtcycli werden nagebootst. Een dag duurde 42 uur, daarna veranderde het licht zodat zijn lichaam dacht dat het nacht was en in een slaapfase kwam. Zo kreeg hij redelijk goede slaap en kon hij overdag maximaal presteren."

Ook nu Beelen weer is teruggekeerd naar zijn enigszins normale leven, wordt hij nog gemonitord. "We hebben een zogenoemde zorgpatch op hem aangebracht waarmee we zijn hartritme en ademhaling kunnen bekijken", gaat Schouten verder. "Ook is er een sportarts op kleine afstand van Giel om hem eventueel bij te staan."

Beelen moet nu beginnen met herstellen, maar dat gaat niet met een enorme dosis slaap. "Nu heel veel achtereen slapen heeft weinig zin, je kunt beter je ritme terugpakken", legt de slaapexpert uit. "Giel moet vandaag een beetje slapen, dan weer wakker worden, morgenochtend uitslapen en dan hopelijk naar buiten. Het is zaak nu veel daglicht te pakken, zodat zijn waak-slaapritme zich snel herstelt. We volgen hem een paar dagen, dan is het wel goed."

Schouten wil wel benadrukken dat niemand licht over een dergelijke actie moet denken. "Ik zou het niemand aanraden. Alleen Giel kan zoiets, maar die komt van een andere planeet."