VS blijft bezorgd over eurozone

De Verenigde Staten blijven bezorgd over de Europese economie, ondanks de eerste tekenen van herstel in de eurozone. Dat stelde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew zaterdag bij de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Vooral de aanhoudend lage inflatie en de zwakke vraag in de eurolanden baren Lew zorgen. Volgens hem zijn er meer maatregelen nodig om de groei te stimuleren en te voorkomen dat prijzen verder dalen. Daardoor zou het gemakkelijker worden voor de zuidelijke landen om hun economie te hervormen, terwijl de werkgelegenheid in alle Europese landen erop vooruit zou gaan, stelde hij.

De Europese bankenunie is in de ogen van Lew niet voltooid zolang er geen geheel Europese instellingen zijn die een crisis in de bankensector kunnen opvangen, zonder de financiële positie van nationale overheden in gevaar te brengen. De recente afspraken op dit vlak ziet Lew als "vooruitgang", maar er moet volgens hem meer worden gedaan om de besmetting van overheden door zwakke banken in de toekomst te voorkomen.

VS blijft bezorgd over eurozone
VS blijft bezorgd over eurozone (Foto: ANP)