Rusland dreigt met afzeggen onderhandelingen

Als de machthebbers in Oekraïne geweld gebruiken tegen de bevolking van het zuidoosten van het land, dan werkt Rusland niet meer mee aan pogingen om de crisis in het land op te lossen. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zaterdag gezegd tegen zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

Ook aan de geplande onderhandelingen met de VS, de Europese Unie en Oekraïne in Genève doet Rusland niet meer mee, zo blijkt uit het verslag van het gesprek van het ministerie van Lavrov. Die gesprekken stonden voor volgende week op de agenda.

In het telefoongesprek dat de twee ministers voerden werden verder vooral bekende standpunten uitgewiseld, Kerry maande Rusland niet te stoken of in te grijpen, terwijl Lavrov Kerry weer zei dat Kiev zelf schuldig is aan de huidige situatie.

Als de Verenigde Staten concrete bewijzen hebben dat de Russen de hand heeft in de bestorming en bezetting van overheidsgebouwen, dan is Rusland bereid daarnaar te kijken, aldus Lavrov. Tot nu toe zegt hij ook van zijn Oekraïense ambtgenoot geen enkele bewijs te hebben gekregen.

De Oekraïense regering beschouwt de bestorming van regeringsgebouwen zaterdag in het oosten van het land als een daad van Russische agressie. Dat schrijft minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov zaterdag op zijn Facebook-pagina. De Nationale Veiligheidsraad van het land wordt met spoed bijeengeroepen.

Volgens Avakov werd bij de bestorming van een politiebureau in Krasny Lyman gebruikgemaakt van wapens die alleen in gebruik zijn bij het Russische leger. Volgens hem zullen de troepen van het ministerie van binnenlandse zaken en van het Oekraïense leger reageren op de gebeurtenissen.