Luiten schrijft geschiedenis op Masters

Joost Luiten heeft als eerste Nederlander ooit de cut overleefd op de US Masters, het eerste Major van dit golfseizoen. Hij had zijn tweede ronde in Augusta halverwege de dag achter de rug, maar moest vervolgens nog even afwachten waar de cut precies kwam te liggen. Dat bleek uiteindelijk precies genoeg.

Luiten leverde vrijdag een wisselvallige ronde van 73 slagen (+1) af en kwam daarmee uit op een totaalscore van +4. Op basis van de huidige stand is dat precies voldoende voor kwalificatie voor de laatste twee dagen.

Luiten maakte vanaf het begin een betere indruk dan in zijn eerste ronde, toen hij al op de eerste hole een bogey moest noteren. Nu begon de Bleiswijker met een par en noteerde hij op hole 2 zelfs een birdie.

Door drie putts op de par 3-vierde verscheen op die hole de eerste bogey op zijn kaart, maar Luiten kwam met een passend antwoord door op de vijfde hole weer een birdie bij te schrijven. De nummer 45 van de wereld bleef ook op de resterende holes van de eerste negen goed spelen, maar kwam op de tweede negen toch weer de nodige problemen tegen.

Uitgerekend op weer een par 3-hole ging het nogmaals mis voor Luiten. Op de twaalfde verdween zijn afslag over de green en kon hij een bogey niet vermijden. Vanaf dat moment werd het een ronde van pieken en dalen voor de Nederlander. Hij noteerde een birdie op hole 14, bogeyde 15 en leverde ook een slag in op de zeventiende.

Vooral die laatste bogey kwam op ongelukkige wijze tot stand. Luiten trof met zijn tweede slag de bunker en hield uiteindelijk een putt van enkele meters voor par over. Die putt leek goed, maar de bal rolde door de rand van de hole en viel niet.

Op de slothole stelde Luiten wel zijn par veilig en eindigde hij op +4 en de gedeelde 46ste plaats. Door de cut te overleven doet hij waar zijn landgenoten Reinier Saxton (2009), Rolf Muntz (1991) en Gerard de Wit (1962, 1963, 1964) eerder niet in slaagden.