De Boer: "Zou Sneijder meenemen naar het WK"

heywoodu

Sinds het wegvallen van Kevin Strootman kampt Louis van Gaal met een probleem. Frank de Boer voorziet de ervaren keuzeheer alvast van advies. "Ik ga niet op de stoel van de meester zitten", steekt de succesvolle trainer van Ajax van wal in het Algemeen Dagblad. "Voorin staat het wel, dat is duidelijk, maar ik begrijp dat het pijnpunt bij Oranje op het middenveld ligt. En of je dan met de punt naar voren of achteren speelt, is aan de bondscoach."

De Boer zou zijn tactiek laten afhangen van het spelersmateriaal dat voorhanden is. "Het is een kwestie van vorm en kijken welke spelers het beste bij elkaar passen. Ga je voor meer zekerheid met twee controlerende middenvelders of blijf je bij één."

Tijdens De Boers periode als assistent-bondscoach speelde Oranje in een meer defensieve variant, met twee controlerende middenvelders voor een blok van vier verdedigers. "Toen speelden we met twee controlerende middenvelders omdat we meer zekerheid wilden inbouwen", legt hij uit. "Daarmee hebben we goede wedstrijden gespeeld. Dat is nu de vraag: als je met Sneijder of Van der Vaart speelt, hoe belangrijk wil je ze dan maken?"

Van Gaal liet zich al meermaals ontvallen dat een middenveld met zowel Sneijder als Van der Vaart in zijn ogen geen optie is. Het is sowieso nog maar de vraag of een van beide middenvelders in de basis mag starten.

Met name voor Sneijder staat een plek in de WK-selectie naar verluidt op de tocht. "Ik zou hem meenemen naar het WK", aldus De Boer. "Een tijdje terug werd afgevraagd of hij over zijn top is, maar ik heb het gevoel dat hij terugkomt naar zijn niveau."

"Dat niveau kan hoger zijn dan dat van anderen. Met de felheid, het gif, in de finale was hij verreweg de beste Nederlander. Hij heeft iets, kan iets geniaals doen. Een vrije trap, een steekpass, uit het niets een speler vrij voor de keeper zetten. Die extra kwaliteit moet je hebben."