Bloemendaal mocht met katten naar verzorgingstehuis

Adèle Bloemendaal is dolgelukkig dat ze haar twee Siamese katten Max en Moritz mee mocht nemen naar het verzorgingstehuis. Sinds deze week woont de 81-jarige comédienne niet meer zelfstandig. "Maar gelukkig blijf ik wel in mijn eigen buurtje", zegt ze zaterdag in De Telegraaf. "Dat maakt het de moeite waard, en de katten en mijn boeken. Zonder dat alles, desperaat was ik geweest."

Bloemendaal had de laatste jaren te maken met hartritmestoornissen en twee beroertes. Dit is weer een stap waarbij ze nog meer van haar vrijheid opgeeft. "De eerste keer dat ik hier wakker werd, dacht ik: dit is het nu. Het is niet anders, hè? Oma is nu eenmaal niet meer de oude."

"Het ging ook niet meer", geeft Bloemendaal toe. "Ik liet het gas branden en begon steeds meer dingen te vergeten. Ik stond een paar keer buiten, maar de sleutel lag binnen. In paniek belde ik mijn zoon. Ik werd vergeetachtig, dat merkte ik zelf ook. Nu zeg ik voortaan tegen mensen; als ik gekke dingen ga doen, dan moet je me even vasthouden."

Max en Moritz zijn de eerste katten die de voormalige diva naar alle waarschijnlijkheid niet zal overleven. "Op een dag mogen zíj weg uit het tehuis. Dan gaan ze naar een vriendin die goed voor ze gaat zorgen. Net tegen de tijd dat je weet hoe je moet leven word je weggerukt. Dat is niet goed geregeld. Verre van. Maar het zal nog wel even duren, er wordt goed op mij gepast."