Ploumen trekt miljoen extra uit voor CAR

Nederland heeft een miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor noodhulp aan de slachtoffers van de gewelddadigheden in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) zegde het geld vrijdagavond in Washington toe.

Ploumen is in Washington voor de voorjaarsvergadering van de Wereldbank. Vrijdag is een rondetafelgesprek gehouden over de verslechterende situatie in de CAR. De aanhoudende crisis in het land kan volgens de minister niet worden genegeerd. "Ik hoop en reken erop dat dit Nederlandse gebaar internationaal navolging krijgt", stelt Ploumen. Aan het overleg nam onder meer een delegatie uit de CAR zelf deel.

Vorig jaar heeft Nederland al twee miljoen euro aan noodhulp voor het land beschikbaar gesteld. Eerder dit jaar kwam daar nog eens twee miljoen bij. Het totaal ligt nu dus op vijf miljoen. De Verenigde Naties, die donderdag unaniem instemden met een vredesmissie van twaalfduizend man in het land, bepalen hoe en waar die hulp het beste aan de bevolking kan worden gegeven.

Ploumen spreekt zondag met Makhtar Diop, vice-president voor de Afrikaanse regio bij de Wereldbank, over de toestand in de CAR.

Duizenden mensen zijn de afgelopen maanden in de CAR omgekomen bij geweld tussen christenen en moslims en nog eens duizenden zijn op de vlucht geslagen. Het land verkeert sinds een staatsgreep in maart 2013 in chaos.