Agenten en officieren van justitie vaak bedreigd

Twee op de vijf agenten krijgen tijdens hun werk te maken met bedreiging of intimidatie. Bij het Openbaar Ministerie gaat het om acht procent van de medewerkers, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Politieacademie en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Vooral agenten die op straat surveilleren en reageren op noodoproepen zijn het slachtoffer. Van deze groep is 56 procent het afgelopen jaar bedreigd of geïntimideerd. Bij het OM zijn vooral officieren van justitie kop van jut, van hen was zeventien procent vorig jaar slachtoffer.

Bij een kwart van de ruim 1600 ondervraagde agenten mondden de dreigementen uit in lichamelijk geweld. Bij eenzelfde percentage was de privéomgeving het mikpunt van de bedreiging, zo werd bijvoorbeeld gedreigd om het gezin van een medewerker iets aan te doen. Bij elf procent van de bedreigde politiemensen en veertien procent van de 1700 geënquêteerde OM-medewerkers vond de bedreiging plaats buiten werktijd en werkplek.

Toch geeft een meerderheid aan dat de dreigementen geen invloed hebben gehad op hun werk of hun gevoel van welbevinden. Dat neemt echter niet weg dat de impact voor slachtoffers groot kan zijn, aldus de onderzoekers.

Het WODC stelt dat goed doordachte protocollen en specialisten er bij het OM voor zorgen dat adequaat op problemen wordt gereageerd en dat er goede hulp is voor slachtoffers. Deze vorm van specialistische en persoonlijke begeleiding zou ook voor bedreigde politiemensen 'van waarde kunnen zijn', aldus de onderzoekers.

Verantwoordelijk minister Ivo Opstelten (VVD) zegt in een reactie dat er al veel is gedaan om agenten mentaal weerbaarder te maken door ze bijvoorbeeld extra te trainen. Niettemin kondigt hij extra maatregelen aan. Zo houdt de politie de aard en omvang van agressie en geweld extra nauwlettend in de gaten.

Verder wordt dit jaar voor leidinggevenden bij de politie een bewustwordingscampagne ontwikkeld. Het is de bedoeling dat chefs hierdoor problemen eerder herkennen en sneller actie ondernemen. Opstelten gaat ook met de politie en vakorganisaties in gesprek om geweld, bedreiging en intimidatie van politiemedewerkers in de privésfeer aan te pakken, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.