Downloaden verboten

Eergisteren kregen we te horen dat het Europese Hof van Justitie van Nederland heeft geëist dat er een downloadverbod wordt ingevoerd. Ik moest meteen denken aan de jaren dat men in Amerika een poging deed om het overtollige alcoholgebruik in te dammen met een drooglegging. Zoals je wel zult weten had dat totaal geen enkel positief resultaat voor de uitvoerende overheidsinstanties. Mensen die drank wilden kopen kwamen er toch wel aan, de illegale moonshinestokers verdienden goudgeld en de maffia werd groot en rijk dankzij de drooglegging.

Hetzelfde scenario zien we nu ook in Nederland opdoemen in de wereld van de nederwiet. Kleine kwekers, die vaak met veel passie voor de geneeskrachtige plant kweken, zijn vaak de dupe van invallen van de politie en raken daarbij zelfs hun huis en hypotheek kwijt. Nu is dat ook niet zo vreemd met een mastodont als Ivo Opstelten als Minister van Veiligheid en Justitie. Zo is de liegende minister er van overtuigd dat er absoluut geen sprake kan zijn van legale wietteelt. Dat er vele voorbeelden vanuit andere landen zijn dat dit prima kan werken is de privacy schendende VVD-minister schijnbaar vreemd. Om nog maar te zwijgen over het gebrek van ook maar enige kennis van de digitale snelweg. In de wereld van Opstelten werkt men nog met de postkoets en telegraaf.

Door de halsstarrige opstelling van de minister zijn koffieshops nog steeds afhankelijk van handel met illegale kwekers. De Nederlandse wetgeving is wat dat betreft sowieso niet meer van deze tijd. Koffieshops mogen wel, onder allerlei strenge eisen, marihuana en hash verkopen maar mogen dat dus eigenlijk niet inkopen, want afkomstig van een illegale bron. Daarnaast mag een shop maar een kleine hoeveelheid koopwaar in huis hebben. Het is alsof je de uitbater van een cafe bent, die na het leegverkopen van een krat bier eerst weer naar de slijterij moet om een nieuw krat bier in te kopen. Totaal nutteloos en het werkt voor geen meter.

Stel je eens voor wat voor voordelen je wel niet zou hebben als je de handel in marihuana gewoon zou legaliseren. Ten eerste zou de overheid er dan belasting over kunnen heffen en het zou een flinke bijdrage leveren aan de staatskas. Daarnaast zou er meer overzicht komen over de kweek van het product en ben je er van verzekerd dat je iets goeds aankoopt, als je een zakje wiet of hash haalt bij je lokale koffieshop. Ook zou je met legalisering de illegale criminele handel in de softdrugs aan kunnen pakken. Deze zouden namelijk een groot deel van hun afzetmarkt zien verdwijnen met zulke concurrentie.

Maar goed, terug naar het begin van het verhaal. Het downloadverbod. Toen in januari bekend werd gemaakt dat er een instantie was, die zich bezig hield met het catagoriseren van 'legale' downloadsites, gingen er al geruchten dat er een downloadverbod aan zat te komen voor Nederland. Het liberale Nederland waar tot voor kort nog legaal gedownload mocht worden, omdat dat wel weer gecompenseerd werd met de zogenaamde thuiskopieheffing, een mooie term voor een downloadheffing. Lege cd's en dvd's, mp3-spelers, USB-sticks, externe schijven, op al deze producten betalen we een zogenaamde thuiskopieheffing, wat in feite neerkomt op diefstal door de instanties die deze heffingen innen.

Om uit te leggen waarom ik dit als een vorm van pure diefstal zie een voorbeeld. Een muzikant maakt op zijn computer muziek en wil deze opslaan om te bewaren. Nu kun je dat dan op je harde schijf opslaan maar die zou op een gegeven moment kapot kunnen gaan. Je maakt dus ook een back-up. Je koopt een lege cd om daar met een cd-brander de zelfgemaakte muziek op te zetten. Je hebt echter dan kopieheffing betaald over een cd met je eigen composities en hebt dus betaald om je eigen muziek te kunnen beluisteren. Datzelfde geldt ook voor bedrijven die in sommige gevallen dagelijks back-ups van hun werk maken, materiaal waar geen copyrights voor gelden maar waar wel een niet toepasbare heffing is betaald. Daar gaan soms spindels vol cd's en dvd doorheen en dan loopt de kopieheffing toch aardig op, terwijl er niemand is voor wie dat geld bestemd is. De graaiers van Stichting Onderhandelingen Nationale Thuiskopievergoeding (SONT) hebben ondertussen al laten weten dat de thuiskopieheffing gewoon in stand wordt gehouden.

Het is me tot de dag van vandaag een raadsel waarom een persoon als Tim Kuik zoveel macht denkt te hebben. Zo sloopte zijn clubje BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) eerder al leuke sites als Demonoid en Bierdopje, kwamen collega-graaiers Buma-Stemra met de onuitvoerbare embedbelasting en denken ze zich bij BREIN te kunnen bemoeien met de muziekrechten van artiesten waarvan ze nog nooit ook maar één noot muziek hebben gehoord. Stichting BREIN bestrijdt naar eigen zeggen intellectuele eigendomsfraude namens auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, boeken, games en interactieve software. Als Stichting BREIN nou een goed werk zou willen leveren zouden ze Buma-Stemra eens aan moeten pakken. Er zijn namelijk nogal wat artiesten die nog steeds op hun zuurverdiende geld zitten te wachten. Maar wellicht is dat net als die 46 miljoen in 2006 als sneeuw voor de zon verdwenen in het niets.

Een downloadverbod zal geen ene fluit helpen. Mensen die illegaal gedownloade films willen zien zullen daar toch wel aan komen, aangezien het internet een gebied is dat zich niet laat afsluiten door regels en wetten. In landen als Duitsland en Frankrijk mag al jarenlang niet meer worden gedownload maar als we op een site als Pirate Bay of Kick Ass Torrents kijken zien we daar nog steeds veel films staan die op een Duits of Frans publiek zijn gericht en die ook door velen vanuit die landen ter download worden aangeboden. Het komt dus neer op dweilen met de kraan voluit open. Het enige effect dat dit downloadverbod zal hebben is dat er nog meer mensen op zoek zullen gaan naar de belevenis van het op illegale wijze bemachtigen van een film of geluidsdrager. Gelukkig kunnen we bij de Europese Parlementsverkiezingen van 22 mei ons ongenoegen uiten door te stemmen op de Piratenpartij.