FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 april 2014

Boek: De dag dat de leider werd vermoord

Egypte, 1981. Alwaan en Randa zijn jong, verliefd en verloofd. Dat laatste overigens al elf (!) jaar zonder uitzicht op een bruiloft. Het ontbreekt Alwaan namelijk aan de financiële middelen om te trouwen. Te midden van de weinig florissante economische situatie van hun land wordt de druk op hun relatie groter en groter. Alwaans grootvader ziet het met lede ogen aan. Ondertussen doet de schijnheilige baas van het kantoor waar Alwaan en Randa werken zijn weinig subtiele best om duidelijk te maken dat hij ook geïnteresseerd is in een huwelijk met Randa. Hoeveel externe druk kan de relatie van Alwaan en Randa verdragen in een land waar God noch de regeringsleiders de burgers verder (kunnen) helpen?

Jordania gaat KNVB volgende week bijpraten

Merab Jordania gaat volgende week om de tafel met de KNVB om te praten over de invloed van Chelsea bij Vitesse. "Zij willen precies weten hoe het zit. Ik zie het als mijn taak om de KNVB te vertellen wat er zich bij Vitesse allemaal afspeelt", zegt hij tegen Voetbal International.

Jordania, oud-eigenaar van de Arnhemmers, zei onlangs dat Vitesse geen kampioen mag worden van Chelsea, waarmee warme banden worden onderhouden. Jordania, die in oktober zijn aandelen overdeed aan de Rus Aleksandr Tsjigirinski, haalde recentelijk in meerdere opzichten het nieuws. Hij kreeg een stadionverbod van drie jaar wegens het bedreigen van algemeen directeur Joost de Wit.

Desondanks heeft hij nog een warm gevoel bij Vitesse. "Als ik een mogelijkheid vind om terug te keren dan zal ik dat zeker niet laten. Alleen lukt dat niet met de mensen die er nu al zitten." De Georgiër zou bezig zijn om een groep investeerders te verzamelen om de macht bij Vitesse weer in handen te krijgen.

Anti-Wallenkritiek mag niet

De gemeente Amsterdam houdt niet van kritiek op het Project 1012, dat het Wallengebied moet opschonen. Dat blijkt onder andere uit een chagrijnige burgemeester Eberhard van der Laan in Brandpunt Reporter en een onaardig mailtje aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft Het Parool.

Het project heeft als doel het terugdringen van vrouwenhandel en het aantrekkelijker maken van het hoofdstedelijke Wallengebied. Hiertoe worden prostitutieramen en coffeeshops gesloten, onder meer door het uitkopen van uitbaters. Van der Laan werd in de Brandpunt-aflevering De slag om de wallen met de kosten en discutabele resultaten geconfronteerd, onder meer omdat de omvang van de gedwongen prostitutie die moet worden bestreden, nogal onduidelijk is. Dat leidde tot een nogal onaangename sfeer tussen de interviewer en de burgervader, die op de ernst van het letterlijk ongekende probleem bleef hameren.

Ook de Universiteit van Amsterdam ervaart het gemeentelijke ongenoegen wanneer er kritisch over het project wordt gesproken. De sociologische faculteit had Project 1012-baas Pierre van Rossum uitgenodigd om aan een congres met 200 internationale wetenschappers mee te werken, waar de kwestie zou worden besproken. Maar volgens Van Rossum is de UvA vooringenomen en is onderzoek aangaande het Wallenproject niet objectief, zo liet hij per email weten.

The Post Online heeft het bewuste mailtje in bezit en meent dat dat de onenigheid is terug te leiden op een persoonlijke vete naar aanleiding van onderzoek door socioloog Laurens Buijs. Die onderwierp een paar jaar terug onder meer politiecijfers over de omvang van gedwongen prostitutie aan kritisch onderzoek. Buijs moest zich destijd bij de faculteit verantwoorden maar bleek alles wat hij op had geschreven met interviewdata te kunnen staven.

D66 en de SP hebben schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld. Van Rossum wil tot die zijn beantwoord niet reageren.

Verzoek nabestaanden Decembermoorden verworpen

Het openbaar ministerie van Suriname sluit zich niet aan bij de nabestaanden van de Decembermoorden. Die willen zich als benadeelde partij mengen in het Decembermoordenproces, in de hoop de rechters ervan te overtuigen de amnestiewet naast hen neer te liggen. Volgens het OM ontbreekt daarvoor echter de wettelijke basis. De definitieve beslissing over het verzoek moet echter door de krijgsraad worden genomen.

In de marinebasis van Boxel, een half uur buiten Paramaribo, was maandagmiddag de eerste zitting van het Decembermoordenproces sinds februari vorig jaar. In het proces staan 25 verdachten terecht voor de standrechtelijke executie van tegenstanders van het militaire regime op 8 december 1982. Hoofdverdachte is Desi Bouterse, de huidige president van Suriname.

Het proces werd in 2012 geschorst, nadat het Surinaamse parlement een controversiële amnestiewet had aangenomen. In januari ging een van de verdachten, ex-militair Edgar Ritfeld, echter succesvol in beroep tegen de amnestiewet. Hij houdt zijn onschuld vol en wil worden vrijgesproken. Het Hof van Justitie beval de krijgsraad voortvarend door te gaan met de strafzaak tegen Ritfeld.

De nabestaanden hopen nu zich in de zaak van Ritfeld te mogen mengen om zo ook beweging te krijgen in de zaken tegen onder anderen Bouterse. Ze dienden daarom tijdens de zitting van maandag een verzoekschrift in bij de krijgsraad, dat door hun advocaten urenlang mondeling werd toegelicht. Ze wezen daarbij vooral op het door Suriname geratificeerde Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat stelt dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces.

Auditeur-militair Roy Elgin, vertegenwoordiger van het openbaar ministerie, zei dat het mensenrechtenverdrag enkel slaat op het recht op een eerlijk proces voor verdachten, en niet voor benadeelden. "We erkennen het belang van een directe betrokkenheid van de nabestaanden, maar het Surinaamse recht biedt die mogelijkheid helaas niet", aldus Elgin.

De krijgsraad moet nog een definitieve uitspraak doen over het verzoek van de nabestaanden. Op 28 juli, tijdens de volgende zitting, maken de rechters hun besluit bekend.

Klopjacht na moord op bankdirecteur Liechtenstein

Agenten in Liechtenstein hebben een klopjacht geopend op een ex-medewerker van een bank, die verdacht wordt van de moord op zijn baas. De directeur van de bank werd doodgeschoten in de ondergrondse parkeergarage van de bank, zei de politie maandag.

De verdachte vluchtte weg bij de plaats des onheils in een wit-grijze Smart, aldus de politie. Zijn paspoort en rijbewijs werden later in de buurt van de Rijn gevonden, met handgeschreven briefjes waarin de verdachte bekende zijn oude baas te hebben vermoord. De politie houdt er rekening mee dat de man zelfmoord heeft gepleegd.

[PL] Eriksen schenkt geplaagde Spurs-coach Sherwood zege

De geplaagde coach van Tottenham Hotspur, Tim Sherwood, heeft maandag een welkom succes geboekt. De Engelsman zag zijn ploeg met 5-1 winnen van Sunderland. Christian Eriksen vertolkte op White Hart Lane met een goal en twee assist een hoofdrol. Eerder op de dag berichtten Engelse media dat Spurs komende zomer afscheid neemt van Sherwood. Louis van Gaal zou goede papieren hebben om hem op te volgen.

Sunderland nam via Lee Cattermole nog wel brutaal de leiding, maar aan de hand van Eriksen stelde de thuisploeg orde op zaken. De oud-Ajacied was aangever bij de 1-1 van Emmanuel Adebayor en de 2-1 van Harry Kane. Eriksen nam zelf de 3-1 voor zijn rekening. In de slotfase voerden nogmaals Adebayor en Gylfi Sigurdsson de score verder op.

Tottenham Hotspur herstelde zich door de zege van het pak slaag dat vorige week werd geïncasseerd bij Liverpool. De Londense club staat met 59 punten zesde. Sunderland is met 25 punten hekkensluiter.

Christian Eriksen maakt de 3-1 (PRO SHOTS/Action Images)
Christian Eriksen maakt de 3-1 (PRO SHOTS/Action Images)

[Serie A] Seedorf boekt zege met Milan bij Genoa

AC Milan heeft maandag in de Serie A met veel pijn en moeite zijn derde zege op rij geboekt. De ploeg van trainer Clarence Seedorf zegevierde met 2-1 bij Genoa. Milan leidde na een uur comfortabel met 0-2 door goals van Adel Taarabt en oud-VVV'er Keisuke Honda.

Vervolgens kwamen de bezoekers onder druk, maar verder dan de aansluitingstreffer kwam Genoa niet. Seedorf liet Nigel de Jong de gehele wedstrijd meespelen, terwijl Urby Emaneulson op de reservebank bleef.

Groots speelde Milan allesbehalve, maar toch kwam de ploeg na twintig minuten via een mooi afstandsschot van Taarabt op voorsprong. Genoa had vervolgens het betere van het spel, maar toch was het de ploeg van Seedorf die de score uitbreidde. Honda werd vrijgespeeld en punterde zijn eerste competitiegoal binnen.

Philippe Mexès in gevecht met Alberto Gilardino van Genoa (PRO SHOTS/Insidefoto)
Philippe Mexès in gevecht met Alberto Gilardino van Genoa (PRO SHOTS/Insidefoto)

De wedstrijd leek gespeeld, maar niets bleek minder waar. Genoa kwam terug via een schitterend afstandsschot van Marco Motta, dat onderkant lat via de rug van keeper Christian Abbiati het doel in caramboleerde. Genoa joeg vervolgens vol overgave op de gelijkmaker, maar Milan hield met kunst- en vliegwerk stand.

De Milanezen brachten door de zege hun puntentotaal op 45, maar blijven elfde. De achterstand op nummer vijf Internazionale bedraagt vijf punten. Genoa neemt met 39 punten de dertiende stek in.

[vid] Stradivarius? Laat maar

De meeste topviolisten in de wereld zweren bij de vermaarde instrumenten van de Italiaanse familie Stradivari. Maar in een zogenoemde blinde test die onlangs werd gehouden, gaven de meesten de voorkeur aan nieuwere violen, en niet aan de wereldberoemde en peperdure Stradivarius-instrumenten.

De tien violisten van wereldklasse die aan het experiment meededen, kregen in totaal twaalf violen voorgeschoteld: zes nieuwe en zes oude, waaronder vijf Stradivarius-violen. Desgevraagd gaven zes van de tien de voorkeur aan een van de nieuwe violen. De meesten konden niet vaststellen of ze op een oude of een nieuwe viool speelden.

Rusland waarschuwt Oekraïne

Rusland heeft Oekraïne gemaand geen geweld te gebruiken tegen pro-Russische betogers in het zuidoosten van Oekraïne. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken deed dat maandag in een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Andrej Desjchitsia.

Volgens Moskou moet het streven van de inwoners van de Oekraïense regio's worden gerespecteerd. Ook mag niet met geweld worden gereageerd op 'legitieme eisen' als de bescherming van de Russische taal en cultuur.

In het oosten van Oekraïne hebben pro-Russische betogers onder meer een regeringsgebouw in de stad Donetsk overgenomen en de onafhankelijkheid uitgeroepen. Volgens Oekraïne heeft Rusland de hand in de acties.

Moskou waarschuwt Kiev
Rusland waarschuwt Oekraïne (Foto: ANP)

Dumoulin: "Vertrouwen opgedaan richting Amstel Gold Race"

Tom Dumoulin heeft in de eerste etappe van de Vuelta al País Vasco flink vertrouwen opgedaan voor de Amstel Gold Race, op 20 april. De 23-jarige renner van Giant-Shimano trok ten aanval, maar werd later weer teruggehaald. Het werd hem echter wel duidelijk dat de benen goed zijn richting de Nederlandse klassieker.

'Het ging heel erg goed vandaag, ik ben er erg tevreden over', aldus Dumoulin tegenover L1'Als ik tijdens de Amstel Gold Race ook zulke goede benen heb denk ik dat ik heel erg ver kan komen. Het zou helemaal ideaal zijn als er nog een klein beetje bij kan komen'.

Voorbereiden op de klassiekers is het hoofddoel van Dumoulin in het Baskenland: 'Het klassement is niet mijn doel hier, dan moet je op een hele andere manier rijden. Ik wil me hier vooral voorbereiden op de klassiekers. Zo wilde ik vandaag voor de laatste klim ontsnappen om de dagzege te kunnen pakken, maar helaas kreeg ik niemand mee en moest ik me terug laten zakken. Tot aan de finish heb ik het vervolgens rustig aan gedaan'.

Straf 'landverrader' Machata ingetrokken

De Duitse bobsleeër Manuel Machata is gerehabiliteerd. Tijdens een mondelinge behandeling van zijn strafzaak maandag bij de arbitragecommissie van de Duitse bobsleebond (BSD) legden beide partijen hun geschil bij. De schorsing voor 1 jaar en de boete van 5000 euro voor Machata zijn ingetrokken. De 29-jarige Duitser, oud-wereldkampioen, zal zijn loopbaan nu voortzetten en zich ook gaan inspannen voor de jeugd.

De BSD gaf Machata een zware straf omdat hij tijdens de Olympische Spelen in februari in Sochi de glij-ijzers van zijn slee had uitgeleend aan zijn Russische collega Alexander Zubkov. Deze veroverde er in Sochi twee gouden medailles mee. De Duitse equipe, waarvoor Machata zich niet had gekwalificeerd, had niemand op het olympisch podium.

Het BSD-bestuur zette hem neer als een landverrader, waarna Machata woedend reageerde.

Kuijt: "Terugkeer naar Feyenoord zat er niet in"

Dirk Kuijt maakt er geen geheim van dat hij ooit wil terugkeren naar Feyenoord. Toch is het nog verre van zeker dat hij ooit nog voet in de Eredivisie zal zetten. De Katwijkse aanvaller speelde jarenlang voor de Rotterdammers, alvorens een buitenlands avontuur aan te gaan bij Liverpool. Inmiddels verdient hij zijn brood in Turkije, waar hij met Fenerbahce op de landstitel afstevent.

Een terugkeer naar Feyenoord behoort nog altijd tot de dromen van Kuijt. "Hopelijk ligt de weg in de toekomst nog open, maar dat ligt niet alleen aan mij natuurlijk", zo tekende RTV Rijnmond op uit de mond van de ervaren aanvaller.

Twee jaar geleden hoopte de Feyenoord-aanhang al op een hereniging met Kuijt, die destijds zou vertrekken bij Liverpool maar uiteindelijk inging op de avances van Fenerbahce. "Het zat er destijds gewoon niet in", blikt hij terug. "Dat heb ik toen zo goed mogelijk proberen uit te leggen."

Voorlopig richt de Oranje-international zijn vizier op zijn huidige werkgever. "Ik ben en blijf een Feyenoord-man, maar ik heb het wel naar mijn zin bij Fenerbahçe, zo eerlijk ben ik ook. Hopelijk worden we kampioen, dan zien we wel wat de toekomst brengt."

Afgelopen weekend ging Fenerbahce nog onderuit in de stadsderby tegen Galatasaray. Wesley Sneijder besliste de strijd tussen beide aartsrivalen in het voordeel van Cim Bom Bom. De landstitel lijkt echter nog niet in gevaar te komen voor Fenerbahce.

[JL] Beloftenteams Ajax en PSV in eigen huis onderuit

Jong Ajax en Jong PSV hebben beide maandagavond een thuisnederlaag geleden in de Jupiler League. De beloftenteams verloren van respectievelijk FC Eindhoven (1-2) en FC Den Bosch (1-4).

Jong Ajax kwam via een eigen doelpunt van Norichio Nieveld nog wel op voorsprong. Vlak voor rust maakte Donny de Groot gelijk en elf minuten na de thee scoorde Jens van Son de winnende goal voor Eindhoven, dat van de zevende naar de zesde plaats steeg.

Ook Jong PSV nam via Mohamed Rayhi de leiding, maar na een rode kaart van Jordy de Wijs kantelde de wedstrijd. Istvan Bakx maakte gelijk en via twee goals van Barry Maguire, waaronder een penalty, stelde Den Bosch de zege veilig. Op de valreep verzorgde Maarten Boddaert het slotakkoord.

De Brabanders stegen naar de vijfde plek, een positie boven Eindhoven. Jong PSV en Jong Ajax staan respectievelijk elfde en dertiende.

Voor- en tegenstanders Hull Tigers bijna gelijk

Ongeveer evenveel seizoenkaarthouders van de Engelse voetbalclub Hull City zijn voor een naamswijziging naar Hull Tigers als tegen. Dat blijkt uit de resultaten van een referendum onder de 15.033 mensen die een seizoenskaart hebben. 2565 stemden voor, 2517 stemden tegen, een verschil van 48 stemmen.

Hull City had de stemming uitgeschreven om aan te tonen dat er draagvlak was onder de fans over de door eigenaar Assem Allam voorgestelde naamswijziging. De club stelde dan ook dat slechts 16,7 procent van de seizoenkaarthouders tegen de naamswijziging is. Dat 9159 seizoenkaarthouders, bijna 61 procent, helemaal niet stemde wordt daarbij vergeten. 792 stemmers gaven aan de club hoe dan ook te blijven steunen en de kwestie niet zo boeiend te vinden.

Allam heeft zijn plan om de naam te wijzigen de laatste maanden fanatiek verdedigd. Eerder gaf hij al aan dat hij zijn handen van de club af zou trekken als de naamswijziging niet doorgaat. Een voorstem was dan ook verbonden aan het aanblijven van de familie Allam. Omdat het sinds de overname door de zakenman crescendo gaat met de club, kan dat de resultaten ook hebben beïnvloed.

Op fanwebsites luiden fans de noodklok over de gang van zaken. Niet alleen klagen ze over de vraagstelling, maar ook was anoniem stemmen niet mogelijk en konden seizoenkaarthouders jonger dan zestien jaar geen stem uitbrengen. Daarnaast zou het systeem niet werken en daardoor veel blanco stemmen registreren.

Hull City heeft de naamswijziging niet in eigen handen. De Engelse voetbalbond FA moet daarvoor toestemming geven. Een belangrijke adviesraad van de FA gaf eerder een negatief advies. Woensdag volgt een definitieve beslissing.

Rabobank vangt 11,1 miljoen voor Stal Eurocommerce

Paardenstal Stal Eurocommerce heeft bij een veiling ruim 11,1 miljoen euro opgebracht. Op springpaard London alleen werd al 8,6 miljoen euro geboden. Nadat de veiling van alle paarden was gesloten kon er nog op de totale stal worden geboden. De prijs steeg toen nog met ruim vijfhonderdduizend euro.

De stal was door het faillissement van vastgoedbedrijf Eurocommerce in handen gekomen van Rabobank. Daar was nog het nodige om te doen omdat eigenaar Ger Visser toppaard London onderhands had geprobeerd te verkopen.

Gerco Schröder won tijdens de Spelen in Londen twee keer zilver met dat paard. Schröder maakte vorige maand zijn vertrek bij Stal Eurocommerce bekend.

Kickstarter op 29 april online in Nederland

Nederlanders kunnen vanaf 29 april ook crowdfunding voor hun projecten binnenslepen via Kickstarter. Vanaf maandag kunnen Nederlandse gebruikers al projecten aanmaken, zo heeft de site bekendgemaakt.

De Amerikaanse website krijgt geen aparte Nederlandse versie. De projecten komen naast die uit andere landen te staan op de site. Buitenlandse geïnteresseerden kunnen ook doneren aan Nederlandse projecten.

Kickstarter is wereldwijd de grootste site op het gebied van crowdfunding. Daarbij steunen bezoekers nieuwe projecten en uitvindingen met een donatie. Pas als het beoogde eindbedrag voor de deadline is gehaald, wordt het geld overgemaakt en komen de producten en projecten tot stand. Inmiddels hebben zo'n twintigduizend projecten hun doel behaald op Kickstarter. Bekende projecten die via Kickstarter gelanceerd werden zijn onder andere Ouya en Oculus Rift. Oculus Rift bleek zelfs zo succesvol dat Facebook het overkocht.

Kickstarter verdient geld doordat het bedrijf vijf procent opstrijkt van de donaties van projecten die de doelstelling halen. Wordt een doelstelling niet gehaald, krijgt Kickstarter niets.

Vorig jaar besteedden drie miljoen mensen in totaal 355 miljoen euro op Kickstarter. Hoe de betalingen in Nederland precies worden geregeld, is nog niet bekend.

[Serie A] Llorente leidt Juventus naar zestiende thuiszege

Juventus heeft maandag in de Serie A ook zijn zestiende thuisduel van het seizoen gewonnen. De landskampioen klopte Livorno met 2-0. Uitblinker was Fernando Llorente, die tussen de 32e en 35e minuut tweemaal toesloeg. De Spanjaard tilde daarmee zijn seizoenstotaal naar dertien. Juventus herstelde zich door de zege van de nederlaag bij Napoli en vergrootte het verschil met achtervolger AS Roma tot acht punten.

Vooral Llorentes eerste treffer mocht er zijn. Hij draaide weg bij zijn tegenstander en schoot met links schitterend in de bovenhoek. Even later gooide Llorente de wedstrijd met zijn tweede treffer op slot. In de tweede helft daalde de amusementswaarde. Juventus vond het wel prima en Livorno, de nummer achttien, was niet bij machte iets terug te doen.

Bedreiger wethouder krijgt cel- en taakstraf

Een 47-jarige kamper uit Nistelrode die gedreigd heeft 'een paar Joegoslaven' af te sturen op een wethouder van de Brabantse gemeente Bernheze, moet van de rechtbank in Den Bosch dertig dagen de cel in, waarvan zestien voorwaardelijk. Ook krijgt de man een taakstraf van tachtig uur. Het Openbaar Ministerie had dezelfde straf geëist.

De kamper was eind januari samen met zijn dochter in het gemeentehuis in Heesch om te praten over een vergunning voor een nieuwe woonwagen. Omdat in de ogen van de man geen passende oplossing werd aangereikt, bedreigde hij de wethouder. De man zei onder meer dat als hij geen bouwvergunning zou krijgen, hij een paar Joegoslaven op hem af zou sturen.

Ook kon de wethouder maar beter vijftig kilometer van Nistelrode gaan wonen om veilig te zijn. In november vorig jaar was de man ook al bij het huis van de wethouder geweest om hem bouwtekeningen te overhandigen.

Volgens de politierechter heeft hij de wethouder daarmee bedreigd. Bij het bepalen van de straf hield de rechter voor dat voorkomen moet worden dat bestuurders slachtoffer kunnen worden van bedreiging en hierdoor beïnvloed worden. Zo wordt de rechtsstaat ondermijnd, stelde rechter. Daarnaast is het niet de eerste keer dat de man moest voorkomen.

Tijdens de zitting verklaarde de verdachte dat hij zo niet had moeten handelen en dat hij graag met de wethouder een gesprek wilde om het uit te praten. Een eerder opgelegd contactverbod is nu opgeheven, aldus de rechter.

'Tijdelijke exit eurozone helpt niet'

Een tijdelijk vertrek uit de eurozone helpt zwakke landen niet bij het oplossen van hun problemen. Dat zei president van de Duitse Bundesbank Jens Weidmann maandag in een lezing in Amsterdam. Wanneer een land even pauze neemt van de muntunie verdwijnt daarmee ook een drijfveer om te hervormen, aldus Weidmann.

"Als je een lidstaat bent, moet je je aan bepaalde Europese regels houden", aldus de centrale bankier. Een tijdelijk vertrek uit de muntunie - zoals voormalig minister en eurocommissaris Frits Bolkestein tijdens de bijeenkomst voorstelde - maakt dat een land zich niet meer per se aan die Brusselse eisen hoeft te houden.

Door landen de mogelijkheid tot een langdurige 'vakantie' te bieden, wordt het hele idee achter muntunie omvergeveegd, zo stelde Weidmann. "En de eurozone is niet een soort vakantieclubje, waar je op elk moment in en uit kunt stappen", aldus de president van de Bundesbank.

Ook zijn ambtgenoot Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zag weinig heil in een dergelijke mogelijkheid. Alleen al het aankondigen van de mogelijkheid zou volgens hem een gigantische speculatie op financiële markten teweeg kunnen brengen, naar welke landen zo zwak zijn dat ze een tijdelijke 'exit' nodig hebben.

Koeman vereerd met blijk van waardering

Ronald Koeman is een van de vijf kanshebbers voor de Rinus Michels Award, die wordt uitgereikt aan de beste trainer van het seizoen 2013/14. Samen met collega's Frank de Boer (Ajax), Peter Bosz (Vitesse), Dwight Lodeweges (ex-Cambuur) en Harry van den Ham (FC Dordrecht) dingt hij naar de trofee. Koeman is vereerd met zijn nominatie.

"Zoiets is toch altijd leuk, want je moet het zien als een vorm van waardering voor het werk dat je hebt geleverd", zo liet hij Voetbal International maandag optekenen. Koeman is bezig aan zijn laatste van drie seizoenen in dienst van Feyenoord.

In die periode van drie jaar hielp hij de Rotterdammers van de middenmoot van de Eredivisie terug naar de top. In zijn eerste seizoen bij de Stadionclub verraste hij met de tweede plaats, vorig jaar eindigde zijn ploeg derde, en de huidige voetbaljaargang lijkt hij zijn prestatie van het eerste seizoen te evenaren.

De ontwikkeling die Feyenoord onder zijn hoede doormaakte stemt Koeman tevreden. "We hebben goed gepresteerd, spelers hebben zich ontwikkeld, zijn international geworden en jeugdspelers braken door. Het was voor mij persoonlijk een mooie periode en voor Feyenood ook. Ik hoop het te kunnen afsluiten met de tweede plaats."

Met nog drie wedstrijden te gaan heeft nummer twee Feyenoord een voorsprong van vier punten ten opzichte van nummer drie FC Twente. Aankomende zondag staat de belangrijke ontmoeting met nummer vijf PSV op het programma.

De Bakker grijpt naast hoofdtoernooi Houston

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd een plaats in het hoofdtoernooi van Houston te bemachtigen. De Nederlandse tennisser werd maandag in de derde en laatste kwalificatieronde verrast door de Canadees Peter Polansky. Het werd 6-4 en 6-3 voor de nummer drie van de plaatsingslijst, die op de wereldranglijst negentien plekken hoger staat dan De Bakker.

De Bakker (5) wist in de eerste set in de negende game een break achterstand weg te werken. Hij leverde in de volgende game, bij 4-5, echter opnieuw zijn service in en dat betekende setverlies. De Bakker was dusdanig van slag dat hij in het tweede bedrijf in een mum van tijd tegen een 4-0 achterstand aankeek. Die schade wist hij, ondanks een kleine opleving, niet meer te repareren.

Door de uitschakeling van De Bakker zijn er geen Nederlanders in het hoofdschema van Houston actief.

[upd] Peaches Geldof (25) overleden

Peaches Geldof is overleden. Dat meldt de BBC maandag. De dochter van muzikant Bob Geldof en presentatrice Paula Yates is 25 jaar geworden.

Update 20:52 uur
Bob Geldof is uit het veld geslagen door het overlijden van zijn dochter Peaches Geldof. "Dit doet meer dan pijn", laat de frontman van de band The Boomtown Rats en mede-initiatiefnemer van Live Aid weten in een verklaring. Zijn dochter werd maandag op 25-jarige leeftijd gevonden in haar woning en later doodverklaard.

"Ze was de wildste, grappigste, slimste, ad remste en gekste van ons allemaal. Wat een prachtig kind", gaat de 62-jarige Geldof, die nog twee dochters heeft, verder. "Hoe is het mogelijk dat we haar nooit meer zullen zien? Hoe is dat te verdragen?"

Ook Peaches' echtgenoot heeft gereageerd op haar dood. "Mijn geliefde vrouw Peaches werd aanbeden door mij en haar twee zoons Astala and Phaedra. Ik zal ze opvoeden met hun moeder in hun hart", laat zanger Tomas Cohen weten. "We zullen haar voor eeuwig liefhebben."

Peaches Geldof was goed bevriend met Christina Curry, de dochter van Patricia Paay en Adam Curry. Enkele jaren geleden verscheen nog het verhaal dat de twee een eigen realityshow zouden krijgen. Christina heeft aan RTL Boulevard laten weten dat ze het te vroeg vindt voor een reactie.

Geen breuken Devolder na valpartijen in Ronde

Stijn Devolder heeft geen breuken overgehouden aan zijn valpartijen in de Ronde van Vlaanderen van zondag. Dat bevestigt werkgever Trek Factory Racing maandag aan Sporza. "Stijn heeft een zware kneuzing aan zijn elleboog en zijn onderarm", stelde een woordvoerder. Devolders deelname aan Parijs-Roubaix komt vooralsnog niet in gevaar.

De 34-jarige Devolder liep verder ook ook een bloeduitstorting op de slijmbeurs van zijn elleboog op. De Belgisch kampioen stapte maandag wel al even op de fiets. "Hij trainde een uurtje en dat bleek toch erg pijnlijk."

Smartphone opladen in 30 seconden

Het Israëlische bedrijf Storedot heeft een oplader/accucombinatie ontwikkeld op basis van organische nanokristallen, waarmee een smartphone binnen 30 seconden volledig kan worden opgeladen. Op onderstaande video is een demonstratie te zien van de technologie, die op het Think Next event in Tel Aviv werd gepresenteerd.

In de video wordt een Samsung Galaxy S4 in supersnel tempo opgeladen. De lader moet nog kleiner worden gemaakt en zou daarna in 2016 op de markt moeten komen. De verwachte prijs zou ongeveer 20 euro moeten gaan bedragen.

'Pedoseksueel na straf terug naar eigen woonplaats'

Veroordeelde pedoseksuelen die worden vrijgelaten, moeten terug naar hun eigen woonplaats. Die gemeente krijgt dan de plicht de huisvesting in goede banen leiden. Dat bepleit voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters Bernt Schneiders maandag in het actualiteitenprogramma EenVandaag.

"Waar we niet naar toe moeten is een systeem waarbij we met pedo's door het hele land gaan leuren om te kijken of iemand ergens gehuisvest kan worden", zegt Schneiders naar aanleiding van de ophef die ontstond toen in februari de woonplaats van de veroordeelde pedoseksueel Benno L. uitlekte.

Schneiders, zelf burgemeester van Haarlem, wijst een roulatiesysteem, waarin telkens een andere gemeente kan worden aangewezen, resoluut af. "Het uitgangspunt moet zijn: je komt uit de gevangenis, je hebt je straf uitgezeten, dan heb je een nieuwe kans. Als een burgemeester dan kan zeggen je mag niet meer hier wonen, dan is dat een heel vergaande inbreuk op de vrijheid die mensen hebben."

Alleen als er een duidelijk risico bestaat dat dader en slachtoffer elkaar tegen kunnen komen, kan naar een andere woonplaats worden gezocht vindt het Genootschap.

Strafpleiters betogen in de uitzending dat het toezicht op teruggekeerde zedendelinquenten beter moet. Vaak is er na de straf niets geregeld, terwijl dat in sommige gevallen wel nodig is, aldus advocaat Erik Van Kregten.

Landelijk advocaat-generaal Han Moraal, namens justitie belast met het terugkeerbeleid van delinquenten, wijst er op dat er 'al heel veel mogelijk is'. Tijdens de voorwaardelijke invrijheidstelling kunnen bijvoorbeeld gedwongen behandeling, enkelbanden, gebieds- en contactverboden worden opgelegd.

Maar hij erkent dat justitie en reclassering na die periode geen middelen meer hebben om zicht te houden op een zedendelinquent. Dat kan alleen op vrijwillige basis als de pedoseksueel kiest voor toezicht door bijvoorbeeld een zorginstelling.

Freek de Jonge in het zonnetje gezet

In een uitverkocht DeLaMar Theater in Amsterdam vieren maandagavond bekende artiesten alvast de 70e verjaardag van Freek de Jonge, de ooit enigszins grappige maar inmiddels zwaar verzuurde, elitaire cabaretier, die 30 augustus jarig wordt. Bevriende collega's zetten De Jonge in het zonnetje met een hommage aan hem en zijn carrière. De presentatie van de avond is in handen van Dieuwertje Blok.

Er zijn optredens van onder anderen Acda en De Munnik, Brigitte Kaandorp, Herman Finkers, Liesbeth List, Erik van Muiswinkel en Vera Mann. Ze laten op hun manier de teksten en muziek van De Jonge herleven. Ook de popgroep de Nits is van de partij. Met de Nits nam De Jonge in 1995 het lied Dankzij de dijken op.

De Jonge werd op 30 augustus 1944 geboren als zoon van een predikant. Met Bram Vermeulen richtte hij in de jaren 70 het duo Neerlands Hoop in Bange Dagen op. In 1979 ging De Jonge solovoorstellingen maken. Met het carnavalsliedje Leven na de dood bereikte hij in 1997 de eerste plaats in de hitparade.

De hommage is onderdeel van het 27e Amsterdams Kleinkunst Festival, dat zondag begon met de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs. Jaarlijks wordt tijdens dit festival iemand in de schijnwerpers gezet met een hommage. Voorheen waren dit onder anderen Drs. P., Ramses Shaffy, Lennaert Nijgh, Jenny Arean en Gerard Cox. Tijdens dit festival wordt op 21 april ook de Wim Sonneveldprijs uitgereikt.

Freek de Jonge in het zonnetje gezet
Freek de Jonge in het zonnetje gezet (Foto: ANP)

'Sterren' gaan paaldansen

Na stijldansen, schansspringen, schoonspringen en overleven in de wildernis kunnen BN'ers zich binnenkort ook bewijzen aan de roestvrijstalen paal. In Celebrity Pole Dancing worden sterren klaargestoomd tot paaldanser, een trend die volgens de makers allang niet meer is voorbehouden aan nachtclubs en striptenten.

Bij paaldansen gaat het om kracht, passie en doorzettingsvermogen om daarmee tot een complete beheersing en controle van het lichaam te komen, laat producent RTL 5 weten. De BN'ers worden eerst begeleid door een persoonlijke paaldanstrainer om vervolgens in vier shows live en voor een deskundige jury hun nieuwe kunsten te vertonen. De winnaar van de felbegeerde titel Pole Dancer 2014 wordt tijdens een liveshow bepaald.

In het eerste seizoen nemen twaalf BN'ers het tegen elkaar op. Het is nog niet bekend wie zich voor het programma hebben gemeld. Celebrity Pole Dancing is dit najaar op RTL5 te zien.

We doen alvast een wilde gok wat betreft het deelnemersveld:

Ferry de Groot aka 'Kelly', Britt en Ymke, Nicolette Kluijver, Terror Jaap, Huub van Ballegooij, Johnny de Mol, Eva Jinek en Gordon. Wie denk jij? Wie hoop jij? En wie hoop jij absoluut niet?

Sidekick Evers krijgt taakstraf

Rick Romijn, de sidekick van Edwin Evers op radio 538, is veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur en een proeftijd van twee jaar. De Haagse sidekick met de grote mond heeft zich schuldig gemaakt aan smaad, belaging en bedreiging, zo oordeelde de rechtbank Midden-Nederland vorige maand. De rechtbank heeft het nieuws maandag bevestigd.

Romijn stuurde tussen het najaar van 2009 en het voorjaar van 2010 onder meer een groot aantal e-mails en berichten via sociale media naar de ex van zijn vrouw. De mails bevatten dreigementen als 'ik weet je altijd te vinden' en 'kijk je straks wel goed uit waar je heen gaat. En goed om je heen kijken.'

Advocaat Lydia Plantenga, die de sidekick vertegenwoordigt, laat weten dat het doelwit van Romijn al zestien jaar geen alimentatie heeft betaald. Volgens de raadsvrouw moet hij ook nog een schadevergoeding betalen omdat hij zijn ex ooit mishandelde. Om die reden zou Romijn de man bedreigd hebben.

538 en Evers onthouden zich van commentaar.

PVV'ers lopen opnieuw boos weg

De Noord-Hollandse afdeling van de PVV houdt zich prima aan de richtlijnen die de beweging lijkt te volgen. Tijdens de start van een Marokkanen-debat is de fractie namelijk weggelopen.

Vrijheid van meningsuiting staat in theorie hoog in het vaandel bij de PVV. Een minpuntje: het moet wel de mening van de partij zijn. Anders is het demoniseren. Toen PvdA-statenlid Naima Ajouaau van wal stak met haar betoog, duurde het dan ook niet lang of de PVV besloot liever thuis naar het gezeur van moeder de vrouw te gaan luisteren. Mevrouw Ajouaau sprak over de angst dat haar kinderen in een ander Nederland opgroeien dan zij. Ook noemde de zij de vreugde die ze voelt wanneer ze merkt dat steeds meer mensen zich hardop uitspreken tegen de PVV.

Het Statenlid eindigde haar betoog met een, in haar eigen woorden " uitnodiging tot het pad van menselijkheid en gelijkwaardigheid". Een invitatie die waarschijnlijk helemaal voorbij gaat aan de aanhangers van Geert Wilders. Zij hadden de zaal toen allang verlaten.

De volledige tekst van Naima valt hier te lezen.

Engelsman Rodriguez scheurt kruisband en mist WK

Jay Rodriguez moet het WK in Brazilië missen. De 24-jarige Engelsman heeft zijn voorste kruisband afgescheurd, meldt zijn werkgever Southampton maandag. Rodriguez raakte zaterdag in het uitduel bij Manchester City geblesseerd. De spits speelde in november tegen Chili zijn tot dusver enige interland en leek een kans te hebben om geselecteerd te worden voor het WK.

Rodriguez staat naar verwachting een halfjaar buitenspel. Hij wordt op korte termijn geopereerd. "Jay is natuurlijk teleurgesteld, maar vastberaden om zo snel mogelijk weer te spelen voor de Saints", zegt directeur Les Reed.

De spits ging zaterdag na een halfuur door zijn knie. Hij werd vervolgens per brancard afgevoerd. Rodriguez scoorde dit seizoen al vijftien goals voor Southampton, de nummer acht van de Premier League.

Erik Estrada is het er niet mee eens

Ubisoft heeft verschrikkelijk oude koeien uit de sloot gehaald om reclame te maken voor Trials Fusion. In een serie reclamefilmpjes zetten zij Erik Estrada, bekend van de jaren 70-serie CHiPs, neer als motoragent Officer Ray.

Als een agent die weet wat motorrijden is, is Officer Ray het niet eens met het spel. Er gebeuren te veel dingen in die volgens hem echt niet kunnen.

Trials Fusion komt 16 april uit op PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Oud-bankier bracht vrouw, dochter en zichzelf om

Oud-bankier Jan Peter Schmittmann heeft zijn vrouw en dochter om het leven gebracht en daarna zelfmoord gepleegd. Dat meldt de politie maandag. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft 'vermoedens bevestigd' die de politie al had.

De 57-jarige Schmittmann en zijn even oude vrouw werden zaterdag dood gevonden in hun woning in Laren, evenals hun dochter van 22 jaar. Een tweede dochter was niet thuis. De lichamen werden gevonden door een bekende van het gezin.

De ex-bankier heeft een afscheidsbrief achtergelaten, maar de politie wil in verband met de privacy van de familie geen mededelingen doen over de inhoud van de brief. Ook over de manier waarop de drie familieleden om het leven zijn gekomen, worden geen mededelingen gedaan.

De familie laat in een verklaring weten 'diep geschokt' en 'verslagen' te zijn door het 'onvoorstelbare nieuws'. "We wisten dat Jan Peter worstelde met ernstige depressiviteit. Dat het uiteindelijk tot deze gebeurtenissen zou leiden, is voor ons nog steeds niet te bevatten. Onze eerste zorg is nu de ondersteuning van de andere dochter van het gezin bij de verwerking van dit onbeschrijflijke verdriet." De familie hoop dat in alle rust en beslotenheid te kunnen doen.

Schmittmann werkte jaren voor ABN AMRO en was van 2003 tot 2007 bestuursvoorzitter van de bank. Bij zijn vertrek in 2008 na de nationalisatie van de bank ontstond ophef over zijn vertrekpremie van acht miljoen euro.

'The Winter Soldier heeft grote impact op Agents of S.H.I.E.L.D.'

De release van Captain America: The Winter Soldier, die afgelopen week in de VS plaatsvond, gaat direct invloed hebben op de tv-serie Agents of S.H.I.E.L.D., zo melden de castleden in een speciaal hiervoor vrijgegeven featurette van de serie.

Aan de start van de tv-serie, afgelopen september, werd al zijdelings gemeld: "in april komt de nieuwe Captain America uit, dat gaat ook invloed hebben". Wellicht hadden maar weinigen kunnen vermoeden hoe sterk die impact zou zijn. In The Winter Soldier speelt de organisatie S.H.I.E.L.D. een grote rol; de film vertelt (lichte spoiler) over de aanwezigheid van leden van vijandige organisaties in S.H.I.E.L.D. en Captain America moet het daar tegenop nemen. Het verloop van de film heeft grote gevolgen voor de organisatie en vaste kijkers van de tv-serie kunnen niet anders dan denken "jamaar, hoe zit het dan met Coulson en zijn clubje?"

En dan stappen we nu van de lichte spoilers af. Als je de film niet gezien hebt en dat nog graag wil doen, kom dan later nog eens terug.

Captain America: The Winter Soldier: Robert Redford en Chris Evans

De onthulling dat nazi-organisatie Hydra, na ogenschijnlijk verslagen te zijn in Captain America: The First Avenger, zich langzaam maar zeker een plek heeft gegeven binnen alle lagen van S.H.I.E.L.D. was een grote. De infiltratie ging zo ver dat zelfs hoge overheidsleden bij Hydra bleken te horen en Captain America tot staatsvijand verklaarden om hem tegen te houden. In het slot van de film werd het hoofdkantoor van S.H.I.E.L.D. zo ongeveer met de grond gelijk gemaakt, dook Nick Fury voor onbepaalde tijd onder (na zijn dood gefingeerd te hebben) en was S.H.I.E.L.D. zo goed als verleden tijd.

Intussen, op tv-zender ABC, had de club van agent Phil Coulson te maken met een mysterieuze vijand, die door zijn enorme kennis over de agenten, en Coulson in het bijzonder, de bijnaam 'De Helderziende' kreeg. In de meest recente aflevering (ik had al gezegd dat we in spoilergebied zaten, he?) werd de conclusie getrokken dat er geen sprake was van een ingewikkeld mysterie: de Helderziende is simpelweg iemand binnen S.H.I.E.L.D. met toegang tot veel informatie: de organisatie is onbetrouwbaar geworden.

Nu The Winter Soldier nog geen week in de Amerikaanse bioscopen draait, gaat Agents of S.H.I.E.L.D., naar eigen zeggen, meteen los. "Het gaat een enorme impact hebben op de relaties tussen de personages in de show," aldus Chloe Bennet, die de rol van Skye speelt. Volgens Brett Dalton (agent Ward) kan een grote film de gebeurtenissen met veel spektakel op het grote scherm laten zien, maar in de serie kun je zien hoe dat direct effect heeft op de mensen. "Je zult versteld staan," voegt Bennet toe. "Mensen [kijkers] worden helemaal gék."

Check het zelf in de featurette:

Tot nu toe werd door veel kijkers, bijvoorbeeld op ons eigen FOK!forum, geschat dat de invloed van de film op de serie, hoewel merkbaar, niet zo direct zou zijn. Immers "niet iedereen gaat meteen naar de film als deze uitkomt". Deze featurette, maar ook een artikel over het onderwerp in USA Today, beweren het tegendeel: als je niet meteen in de eerste week naar The Winter Soldier bent gegaan, mis je direct een deel van de plot, zo lijkt het.

Agents of S.H.I.E.L.D. wordt in de VS op dinsdagen uitgezonden. In Nederland wordt de serie uitgezonden op zondagavonden bij Veronica. De aflevering van vorige week wordt op 13 april door Veronica uitgezonden, wat betekent dat de aflevering van deze week rond Pasen te zien kan zijn.

'Prince of Persia-stijl naar Assassin's Creed'

Dat Assassin's Creed: Unity het volgende deel in de serie wordt en dat het zich afspeelt in Parijs is inmiddels bekend. Nu lijkt het er ook nog eens op dat het horizontale muurrennen, bekend uit de Prince of Persia-serie, zijn intrede gaat maken in de game.

Deze mogelijke gameplay-onthulling komt van parkourartiest Jesse LaFlair. Hij heeft een video online gezet waarin hij de techniek van het muurrennen laat zien, waarbij zegt dat het bekend is van Assassin's Creed. In een reactie onder zijn eigen video zegt LaFlair op een gegeven moment: "What if I told you I may or may not have worked on the NEXT AC and they may or may not have added the ability to Horizontal Wall Run in the game...".

Deze schijnbare onthulling komt nadat meerdere mensen bij Jesse aangeven dat het niet uit Assassin's Creed komt maar uit Prince of Persia. Of dit een 'shit, wat heb ik gezegd'-momentje is of dat het een uiterst goed geplande marketingactie is niet duidelijk. De tijd zal het leren.

Sophia Loren komt in september met autobiografie

Sophia Loren gaat haar autobiografie schrijven. "In de loop der jaren hebben verschillende uitgevers me gevraagd om mijn leven te vertellen", zegt de actrice tegen de Italiaanse persdienst ANSA. "Ik weet niet waarom ik nu ineens die behoefte voel, wellicht omdat ik dit jaar 80 word."

De Italiaanse diva was tot nu toe nooit te porren voor een boek over haar leven. Hoe dan ook verschijnt de autobiografie op haar tachtigste verjaardag op 20 september. De Italiaanse uitgever Rizzoli heeft de internationale publicatierechten verworven en verkoopt deze op de London Book Fair, die dinsdag van start gaat. Het is niet duidelijk of Ieri, Oggi, Domani, dat Gisteren, Vandaag, Morgen betekent, ook in Nederland verschijnt.

"Ik vond toevallig een doos met oude documenten en foto's, en daarmee kwam een hoop herinneringen boven", zegt Loren. "Toen besloot ik mijn boek te schrijven. Het wordt een naslagwerk vol herinneringen waarvan ik hoop dat het iedereen zal prikkelen."

Loren is een van de succesvolste Italiaanse actrices ooit. De in Rome geboren Sofia Scicolone begon haar acteercarrière in 1950 en speelde in meer dan negentig films. Ze brak internationaal door met het oorlogsdrama La Ciociara uit 1962, waarvoor ze een Bafta en een Oscar won. Ze won nog een Oscar en maar liefst vijf Golden Globes. In 1991 kreeg ze een ere-Oscar voor haar hele oeuvre.


Sophia Loren komt in september met autobiografie (Foto: Novum)

True Detective-actrice Monaghan in Sandlers Pixels

Michelle Monaghan is naast Adam Sandler te zien in Pixels. De 38-jarige actrice, onder meer bekend uit de tv-serie True Detective, heeft de vrouwelijke hoofdrol te pakken in de avonturenfilm, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

Pixels gaat over aliens die beelden opvangen van videospelletjes uit de jaren tachtig en zien die als een oorlogsverklaring. Ze trekken ten strijde tegen de mensheid en baseren hun aanvalsstrategieën op de klassieke spellen. Een groep oude gamers moet de wereld redden van de ondergang.

Sandler speelt een van de teamleden, Monaghan een wapenspecialist van het leger. Ook The King of Queens-acteur Kevin James en Game of Thrones-acteur Peter Dinklage spelen in de film, als respectievelijk de president en de oude concurrent van Sandlers personage.

Monaghan was eerder te zien in films als Mr. & Mrs. Smith, Mission: Impossible II, Eagle Eye en Kiss Kiss Bang Bang. Ze begint waarschijnlijk in juni aan de opnamen van Pixels, onder leiding van Harry Potter en Home Alone-regisseur Chris Columbus.


True Detective-actrice Monaghan in Sandlers Pixels (Foto: Novum)

Porte laat Giro schieten en richt zich op Tour

Richie Porte start volgende maand toch niet in de Ronde van Italië. De 29-jarige Australiër moet zich gaan richten op het assisteren van Chris Froome in de Tour de France, meldt Team Sky maandag.

Porte zou in de Giro voor het eerst in een grote ronde als kopman fungeren, maar zag zijn voorbereiding door ziekte grotendeels in de soep lopen. Hij stapte ruim drie weken geleden ziek uit de Tirreno-Adriatico en miste vervolgens ook de Ronde van Catalonië.

"Richie zou de Tour sowieso al rijden, maar dit betekent dat hij zich volledig kan focussen om in zo goed mogelijke vorm aan de start te verschijnen, zonder de uitdaging van het rijden van de Giro", vertelt coach Tim Kerrison. "Hij was van onschatbare waarde in de afgelopen twee Tours en we willen dat hij dat dit jaar weer is."

Sky won de laatste twee edities van La Grande Boucle, met achtereenvolgens Bradley Wiggins en Froome, maar kent een ronduit teleurstellend voorjaar.

De systeemeisen van Watch_Dogs

Nog een week of zes en we kunnen eindelijk losgaan op de hack-adventure van Ubisoft Watch_Dogs. Voor de pc-gamers die willen weten of hun bak het spel aankan heeft de studio nu de pc-specificaties vrijgegeven. Nog ruim op tijd om je pc te upgraden.

Watch_Dogs komt 27 mei uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en Wii U.

Minimale eisen:

OS: Windows Vista (SP2), Windows 7 (SP1) of Windows 8 (ondersteunt enkel 64 bit OS'en)
Processor: Intel Core 2 Quad Q8400 @ 2.66Ghz of AMD Phenom II X4 940 @ 3.0Ghz
Geheugen: 6 GB RAM
Graphics: DirectX 11 graphics card met 1 GB Video RAM – Nvidia Geforce GTX 460 of AMD Radeon HD 5770
DirectX: Version 11
Hard Drive: 25 GB beschikbare ruimte
Geluidskaart: DirectX 9.0c Compatible Sound Card met de nieuwste drivers
Additional Notes: Broadband connection and service required for multiplayer mode. Supported Video Cards at Time of Release: nVidia GeForce GTX460 or better, GT500, GT600, GT700 series; AMD Radeon HD5850 or better, HD6000, HD7000, R7 and R9 series Intel Iris Pro HD 5200

Aanbevolen eisen:

OS: Windows Vista (SP2), Windows 7 (SP1) of Windows 8 (ondersteunt enkel 64 bit OS'en)
Processor: Eight core – Intel Core i7-3770 @3.5 GHz of AMD FX-8350 X8 @ 4 GHz
Geheugen: 8 GB RAM
Graphics: DirectX 11 graphics card met 2 GB Video RAM – Nvidia Geforce GTX 560 ti of AMD Radeon HD 7850
DirectX: Version 11
Hard Drive: 25 GB beschikbare ruimte
Geluidskaart: DirectX 9.0c Compatible Sound Card met de nieuwste Drivers
Additional Notes: Broadband connection and service required for multiplayer mode. Supported Video Cards at Time of Release: nVidia GeForce GTX460 or better, GT500, GT600, GT700 series; AMD Radeon HD5850 or better, HD6000, HD7000, R7 and R9 series Intel Iris Pro HD 5200

Captain America neemt het op tegen Superman

Nadat de nog steeds ongetitelde Batman/Superman-film van media 2015 naar mei 2016 werd verplaatst werd al snel duidelijk dat deze film recht tegenover een nog niet nader ingevulde Marvel-film kwam te staan. Vermoedens rezen al snel dat het hier zou gaan om de volgende Captain America, en dat vermoeden is zojuist bevestigd.

Marvel heeft bekend gemaakt dat de volgende film in de reeks, alweer de derde voor de Captain of de dertiende in de Avengers-serie, op 6 mei uit zal komen. Hiermee wordt Captain America 3 niet slechts de eerstvolgende film na Ant-Man, die volgende zomer uitkomt, maar ook de Marvel-titel die dezelfde releasedatum krijgt als die ene grote DC-film.

Chris Evans als Captain America in The Avengers
Scène uit The Avengers

Batman en Superman hebben een flinke tegenstander in de Captain: zijn tweede film, The Winter Soldier, opende afgelopen weekend in de Verenigde Staten en heeft inmiddels rond de 95 miljoen dollar opgebracht. Hiermee zijn alle april-verkooprecords gebroken, wat voor het laatst gebeurde met Fast Five in 2011.

Ramadan bepaalt mogelijk datum eindexamens

In het politiek correct doorgeschoten Groot-Brittannië hebben onderwijsdeskundigen bedacht dat het wellicht een goed idee om het eindexamen eerder te doen dan gebruikelijk is. De eindexamens vallen in 2016 namelijk samen met de ramadan en de theorie is dat leerlingen die zichzelf vrijwillig verhongeren, minder goed zullen presteren.

Het betreft hier de GCSE- en A-leveltoetsen. De examens staan nu nog –zoals altijd- gepland in mei en juni. Precies in de islamitische feestmaand, waarin aanhangers van een vroegmiddeleeuwse profeet de grootste pret hebben door overdag niets te eten of te drinken. In de optiek van enkele deskundigen zouden sommige feestgangers nogal wat last kunnen hebben van dit stukje cultuurverrijking.

Uiteraard zijn er ook racisten tegenstanders die enige moeite hebben met het verplaatsen van de examendata. Zij denken dat dit nogal wat wrevel en tot verdeeldheid zou kunnen leiden. Een van hen heeft de media gemeld dat 'examen een seculiere zaak' is en 'dat moet ook zo blijven'.

Er zijn alternatieven voor dit onzalige plan. Zou is er geopperd dat toetsen eventueel 's ochtends worden afgenomen, wanneer de gelovigen wat minder hongerig zijn. Een ander briljant alternatief is om moslims gewoon extra punten te geven.

Schijten wordt flink duurder

Het lijkt wel of je tegenwoordig van helemaal niets meer mag genieten! Na het autorijden en bier drinken, wordt nu ook schijten een stuk duurder. De prijs van wc-papier zal namelijk fors worden verhoogd.

Het Finse bedrijf Metsä Tissue, een van de grootste fabrikanten van zogeheten tissue in Europa, heeft vandaag aangekondigd de prijzen met maar liefst acht procent te zullen verhogen. Niet alleen schijtvloei, maar ook keukenpapier en papieren zakdoekjes zullen fors duurder worden.

De grondstof van wc-papier, naaldhout, wordt steeds schaarser. En wat schaars is, wordt duur. Ook de loonkosten zijn flink gestegen.

Gelukkig is de oplossing snel gevonden. Gewoon in de baas zijn tijd die fax uit Darmstadt ontvangen. Zo ben je minder productief, en het pleepapier is gratis!

Disney maakt vervolg op Wreck-It Ralph

Hoewel Disney niet de meest actieve filmstudio is doen ze het niet altijd even slecht in hun releases, zelfs nog wanneer je de succesvolle Marvel-franchise wegdenkt: recente animatiefilms als Frozen en Wreck-It Ralph waren succesvol genoeg om op z'n minst de gedachte aan een vervolg open te houden. Van die laatste is nu bekend dat het daar ook inderdaad van gaat komen.

Componist Henry Jackson, die de muziek voor Ralph verzorgde, gaf in een interview aan dat 'men' aan het vervolg bezig is: "Om eerlijk te zijn kan ik je niet veel meer vertellen. Niet omdat ik niet wil, maar volgens mij is het officieel in de maak. Ik weet niet meer dan dat er aan een verhaal wordt geschreven."

In eerdere interviews had de regisseur van de eerste film, Rich Moore, al aangegeven wat hij wilde doen in een vervolg. Er was sprake van Mario, Dirk the Daring en Tron, plus online gaming als onderdeel van het verhaal.

WreckitRalph

Aangezien er nog niets officieel is, is er geen datum bekend voor de eventuele release van de film.

Paralympisch kampioene Mortimer komt uit voor Nederland

Summer Ashley Mortimer, een paralympisch zwemster met zowel een Canadees als een Nederlands paspoort zal tijdens de Swimcup in Eindhoven voor het eerst uitkomen voor Nederland. De regerend paralympisch kampioen in de klasse S10 op de 50 meter vrijeslag en de 100 meter rugslag zal haar carrière voortzetten als volledig lid van het Nederlands paralympisch zwemteam onder leiding van bondscoach Mark Faber.

De afgelopen jaren is de 20-jarige Mortimer voor Canada uitgekomen. Na de Spelen in Londen heeft ze haar sportcarrière geëvalueerd en is tot het besluit gekomen om verder te gaan in Nederland. Zij heeft hiervoor bij het Internationale Paralympische Committee (IPC) een aanvraag gedaan voor een wijziging van haar sportnationaliteit. Inmiddels is deze gehonoreerd en mag ze vanaf 1 januari 2014 voor Nederland uitkomen. 

Mortimer heeft veel contact gehad met bondscoach Faber. Tijdens de Swimcup wil zij zich kwalificeren voor het EK in Eindhoven. Mocht dit lukken dan zal Mortimer zich definitief aansluiten bij het Nederlandse team. Haar doel op de lange termijn is het plaatsen voor de Zomerspelen in Rio de Janeiro in 2016. Er zijn al plannen om te verhuizen naar Nederland, maar vanwege haar studie in Canada is daar momenteel nog geen sprake van. 

\

Summer Ashley Mortimer tijdens de Paralympische Spelen in Londen. 

Broersen genomineerd voor Europees atlete maart

Meerkampster Nadine Broersen is genomineerd voor Europees atlete van de maand maart. Bij het WK indoor greep ze vorige maand goud. Op vier van de vijf onderdelen verbeterde ze toen haar persoonlijk record. Haar 1,93 meter bij het hoogspringen was zelfs een Nederlands record. Ook haar totaalscore van 4830 punten was een Nederlands record.

Broersen heeft elf concurrentes voor de verkiezingen. Sportfans kunnen via de Facebookpagina en de app van European Athletics stemmen. In januari werd Broersen al verkozen tot atlete van de maand.

Hogere straf voor hotelschutter

De 30-jarige Valdir L., die een willekeurige 25-jarige vrouw doodschoot in een Van der Valk-hotel, is maandag in hoger beroep veroordeeld tot dertien jaar cel. Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar geëist.

De straf valt hoger uit, omdat het Amsterdamse gerechtshof het L. 'zwaar aanrekent' dat hij net negentien dagen uit de gevangenis was. Bovendien droeg hij continu een doorgeladen pistool bij zich en aarzelde hij geen moment om het wapen te gebruiken.

In februari 2011 was L. met een groep naar het hotel gegaan om extra drank te kopen. Toen een van zijn vrienden in het hotel in gevecht raakte, wilde L. hem helpen en trok zijn pistool. Naar eigen zeggen schoot hij drie keer in de grond om de vechtersbazen uit elkaar te halen. In totaal loste hij elf schoten.

L. schoot ook toen hij in de draaideur stond, terwijl hij zag hoe het 25-jarige slachtoffer en haar man binnen waren. De vrouw, een onbekende voor de schutter, werd in haar rug geraakt en overleed aan haar verwondingen. Het hof stelt dat L. door 'lukraak' te schieten 'willens en wetens' de kans aanvaardde om iemand te raken. Er is dan ook geen sprake van moord met voorbedachten rade, maar wel van doodslag, aldus de uitspraak.

Eerder veroordeelde de rechtbank in Haarlem L. al tot twaalf jaar cel voor de dodelijke schietpartij. De schutter ging daarop in hoger beroep.

[vid] Zeven clips uit Transcendence

Wanneer een film voorafgaand aan de release een berg clips vrijgeeft loop je als kijker altijd het risico de halve film al gezien te hebben. Maar als je toch écht wel nieuwsgierig bent naar Wally Pfisters regiedebuut, dan hebben we hier zeven scènes uit Transcendence.

De film vertelt over kunstmatige intelligentie en hoe een menselijk brein zich daarmee kan verenigen. Technologie als maatschappelijk gevaar; sciencefiction ten top, maar dan wel van de inhoudelijke soort.

In Transcendence zie je Johnny Depp, Kate Mara, Paul Bettany, Morgan Freeman, Rebecca Hall en Cilian Murphy. De film draai vanaf 19 juni in de bioscoop/

Feyenoord in gesprek met 14-jarig toptalent

Richairo Zivkovic koos onlangs al voor Ajax en mogelijk raakt FC Groningen binnenkort nog een groot talent kwijt. De veertienjarige Lion Kalentjev verkast mogelijk naar Feyenoord.  Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Feyenoord al genoeg gezien van Kalentjev om helemaal overtuigd te zijn van diens potentie. De jonge spits komt momenteel uit voor Groningen C2 en schiet met scherp in het jeugdteam. Hij is er topscorer.

Hans Nijland betreurt het waarschijnlijke vertrek van de jeugdige topschutter, maar benadrukt dat Feyenoord niets te verwijten valt. "Feyenoord heeft zich keurig bij ons gemeld om te zeggen dat ze met de familie van Kalentjev om tafel gaan", aldus de algemeen directeur van Groningen tegen RTV Noord.

"Natuurlijk is het jammer dat hij ons waarschijnlijk gaat verlaten. Daar leid je jonge talentvolle jongens niet voor op, maar je kunt er helaas niets tegen doen. Deze jongen is pas veertien en je mag pas een speler een contract aanbieden wanneer hij zestien is."

Sinds FC Barcelona op de vingers werd getikt voor het transferbeleid betreffende minderjarigen is er veel te doen geweest over talenten die op jonge leeftijd te overstap maken naar een andere club. De regels die de Catalaanse grootmacht heeft overtreden hadden betrekking op internationale transfers. Bij een eventuele overstap van Kalentjev is daarvan geen sprake.

Contador slaat direct toe in Baskenland

Alberto Contador heeft in de eerste etappe van de Vuelta al País Vasco, de Ronde van het Baskenland, direct zijn visitekaartje afgegeven. De Spaanse wielrenner van Tinkoff-Saxo kwam na een rit van 153 kilometer met start en finish in Ordizia solo over de streep. Zijn landgenoot Alejandro Valverde werd op veertien seconden tweede, de Pool Michal Kwiatkowski op 34 seconden derde.

Tom Dumoulin reed op twintig kilometer van de streep weg uit het peloton, maar toen de rasklimmers de gashendel opendraaiden, kwam de renner van Giant-Shimano tekort. De Nederlanders Tom-Jelte Slagter, Wout Poels en Robert Gesink kwamen in een groepje op een kleine minuut achter Contador over de streep.

De Ronde van het Baskenland duurt tot en met zaterdag. De koers, die deel uitmaakt van de World Tour, werd vorig jaar gewonnen door de Colombiaan Nairo Quintana.

ANWB wil versimpeling autobelasting

Het belastingstelsel voor auto's is ingewikkeld, ondoorzichtig en niet toekomstbestendig. Dat zegt belangenvereniging ANWB maandag. De bond wil dat er minder regels komen, de lasten meer worden verdeeld en de autobelastingen niet verder stijgen tot 2020.

Door het grote aantal regelingen en belastingen is het stelsel 'niet meer te volgen voor automobilisten', klaagt de bond in een verklaring. De huidige regelingen zijn bovendien niet toekomstbestendig zijn doordat automobilisten die niet op fossiele brandstof rijden onevenredig weinig bijdragen, vindt de ANWB. "Dit zet de inkomsten op accijnzen onder druk en werpt de vraag op hoe deze auto's in de toekomst wel gaan bijdragen."

De ANWB wil dat auto-eigenaars tot 2020 niet meer belasting hoeven te betalen. Daarna wil de bond de vaste autobelastingen geleidelijk afbouwen. Maandag overhandigt directeur van de ANWB Guido van Woerkom een plan aan staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD).

In 2013 kreeg de schatkist veertien miljard euro binnen uit directe belasting op motorvoertuigen, waarvan acht miljard euro uit accijnzen. Uit btw-inkomsten, assurantiebelastingen en bijtelling kwam nog eens zeven miljard euro binnen, meldt de bond. De overheid investeerde acht miljard in het wegverkeer. Dat vindt de ANWB te weinig.

'Kwaliteit school is meer dan cijfers alleen'

De kwaliteit van een school mag niet slechts worden afgeleid uit de meetbare ontwikkeling die leerlingen in hun schoolcarrière doormaken. Dat stelt de Onderwijsraad in een advies dat maandag is aangeboden aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Steeds meer scholen houden de vorderingen van hun leerlingen bij. Zo kunnen scholen hun zogeheten 'toegevoegde waarde' bepalen. Bussemaker en Dekker zien de voordelen, maar vrezen ook dat het onderwijs zich te veel kan gaan blindstaren op het toetsen van kennis alleen. Mede op aandringen van de Tweede kamer vroegen ze de Onderwijsraad daarom begin januari om advies.

De Onderwijsraad concludeert nu dat het systematisch bijhouden van de ontwikkeling die kinderen doormaken én de bijdrage die scholen daaraan leveren, een goede manier is om de kwaliteit van het onderwijs op scholen te verbeteren. Maar het gaat te ver om daar ook een oordeel over de kwaliteit van de school als geheel aan te verbinden. Scholen moeten ook beoordeeld worden op de bredere ontwikkeling van een kind - zoals het aanleren van sociale vaardigheden en zelfstandig werken.

In het advies pleit de raad er daarom voor dat scholen gegevens over de leerprestaties van hun leerlingen vooral gebruiken om inzicht te krijgen in de resultaten van hun eigen manier van lesgeven. Wanneer een bepaalde klas bijvoorbeeld heel goed scoort in rekenen, kunnen leraren op andere scholen hiervan leren.

Verder pleit de Onderwijsraad ervoor dat scholen ook bij inspectie meer ruimte krijgen om inzichtelijk te maken hoe zij bijdragen aan de bredere ontwikkeling van een kind. Ook zouden ze de ruimte moeten krijgen om uit te leggen waarom hun prestaties soms achterblijven bij die van andere scholen.

Snowden praat met Raad van Europa

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden beantwoordt dinsdag via een rechtstreekse videoverbinding vragen van Europese parlementariërs, onder wie CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat heeft Omtzigt maandag laten weten.

Snowden spreekt vanaf 14.00 uur op een hoorzitting van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Volgens Omtzigt, die voor de Raad van Europa werkt aan rapporten over grootschalig afluisteren en de bescherming van klokkenluiders, is het de eerste keer dat Snowden live door een parlement wordt ondervraagd.

Omtzigt wil onder meer van Snowden weten wat zijn onthullingen betekenen voor gewone internetgebruikers, hoe zij hun privacy kunnen beschermen en wat voor maatregelen Europa kan nemen tegen afluisterpraktijken. Volgens Omtzigt is de Amerikaanse regering uitgenodigd om weerwoord te geven, maar heeft die daarvoor bedankt.

Man opgepakt voor fatale steekpartij Hazeldonk

De 36-jarige Portugees die verdacht wordt van het doodsteken van een Spaanse vrachtwagenchauffeur bij grensovergang Hazeldonk, is opgepakt. De politie vond hem bij de Galderse Meren, niet ver van het bedrijventerrein bij de Belgische grens. De verdachte kon worden gearresteerd na een Burgernettip, meldt de politie.

De man zou maandag rond 06.30 uur zijn 40-jarige collega hebben doodgestoken na een ruzie. De twee waren aan het laden en lossen bij een transportbedrijf en kregen vermoedelijk onenigheid. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

De dader sloeg na de steekpartij op de vlucht. De politie, marechaussee en Belgische eenheden zochten in de directe omgeving naar hem.

Mislukte zelfmoordpoging in vliegtuig

Een passagier op een vlucht van Dubai naar India heeft vorige week geprobeerd zelfmoord te plegen in het toilet. Hij had zijn nek, enkels en polsen doorgesneden, aldus luchtvaartmaatschappij Emirates en de Indiase politie.

Het vliegtuig was vrijdag op weg naar de Indiase industriestad Hyderabad. Vlak voordat de piloten begonnen aan de landing vond het cabinepersoneel de man in het toilet. De bemanning wist het bloeden te stelpen en droeg de man op de grond over aan een medisch team.

De 30-jarige man lag maandag nog in het ziekenhuis, maar zijn toestand was volgens zijn arts stabiel. Praten kan hij nog niet, omdat er een voedingssonde in zijn keel zit. De man is in Dubai werkzaam in de bouw. Over de reden voor de zelfmoordpoging is nog niets bekend. Ook is nog onduidelijk waarmee hij de zelfmoordpoging ondernam.

Eis: twintig jaar voor moord in gevangenis

Een 31-jarige man uit Hoorn die vorig jaar juli een medegevangene heeft doodgestoken in de penitentiaire inrichting in Nieuwegein moet een celstraf krijgen van twintig jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag geëist bij de rechtbank in Utrecht.

Een conflict over de betaling van hasj vormde de basis voor het steekincident. Beide gedetineerden hadden daarover eerder op de dag een gesprek gehad dat uitmondde in geweld. Volgens de officier vielen daarbij 'forse' klappen, maar zwegen beide mannen. De verdachte 'omdat hij zich wilde wreken en niet wilden worden overgeplaatst', stelde de officier.

Bovendien hield hij ook nog eens een mes bij de hand. Het OM legt de man om die reden moord met voorbedachten rade ten laste. "Toen de mannen elkaar die avond tegenkwamen, ging de verdachte gelijk op het slachtoffer af en stak hem in het hart", betoogde de officier.

Bij de eis is rekening gehouden met het forse strafblad van de verdachte. In Nieuwegein zat hij een straf uit van 36 maanden, ook voor een steekpartij. In de penitentiaire inrichting in Hoorn, waar hij eerder verbleef, had hij ook al een medegevangene gestoken. Die liep daardoor een klaplong op.

De man wil niet meewerken aan onderzoeken naar zijn persoonlijke gesteldheid, maar volgens het OM zijn er desondanks wel aanwijzingen voor 'problemen in de sfeer van krenkbaarheid'. "Verdachte is en blijft een gevaarlijk man en de straf moet niet alleen passen bij de behoefte aan vergelding maar ook rekening houden met een maximale bescherming van de maatschappij", stelde de officier.

Atlantica naar het Engels

Nexon Europe kondigt aan dat de fantastische online turn-based wereld van Atlantica binnenkort volledig in het Engels beschikbaar zal zijn. Tot dusver is de game enkel voor Duits- en Franstalige spelers beschikbaar geweest.

Met de lancering van de Engelstalige cliënt zullen spelers over heel Europa binnenkort avonturen in de wereld van Atlantica gaan beleven. Naast de introductie van de nieuwe Engelstalige server, zal Atlantica van een grote nieuwe contentupdate worden voorzien waarmee nieuwe personages, omgevingen en dungeons worden toegevoegd.

Er zal ook een volledig nieuw continent beschikbaar zijn om te ontdekken: Zuid-Amerika, compleet met nieuwe dungeons voor spelers van level 30 tot 60, waaronder de Chicen Itza, Machu Picchu, en El Dorado.

Eto'o voert race tegen de klok

Samuel Eto'o hoopt dinsdag van de partij te zijn wanneer Chelsea het in eigen huis opneemt tegen Paris Saint-Germain. Het wordt een race tegen de klok voor de Kameroener. Eto'o kampt met een lichte hamstringblessure, die hij opliep tijdens de 6-0 monsterzege op Arsenal.

Sindsdien kwam de ervaren aanvaller niet meer in actie voor The Blues. Zo ontbrak zijn naam ook op het wedstrijdformulier tijdens de heenwedstrijd in Parijs, toen Chelsea met 3-1 onderuit ging.

Dinsdagavond hoopt Chelsea die achterstand om te buigen in een overwinning. Het is nog onduidelijk of José Mourinho over Eto'o kan beschikken. Maandag werkte hij een individuele training af, onder het toeziend oog van assistent-trainer Rui Faria.

André Schürrle lijkt het treffen met de vermogende Fransen wel te halen. De Duitse aanvaller moest zich afgelopen weekend tijdens de overwinning op Stoke City laten vervangen, maar nam maandagmiddag voluit deel aan de groepstraining.

Eto'o en Schürrle zijn niet de enige spelers die de voorbije dagen niet geheel fit waren. Ook John Obi Mikel is nog een vraagteken voor de belangrijke ontmoeting met PSG. De Nigeriaanse middenvelder ontbrak tegen Stoke, maar lijkt net als Schürrle tijdig hersteld.

Mourinho zal vurig hopen dat hij over het trio kan beschikken. De Portugese oefenmeester heeft immers al te maken met de absentie van Nemanja Matic en Mohamed Salah, omdat beide spelers dit seizoen al voor een andere club uitkwamen in de Champions League. Bovendien is Ramires geschorst.

AZ legt talentvolle ex-Ajacied vast

Bij AZ heeft men hoge verwachtingen van Justin Bakker. De pas 16-jarige verdediger zette maandag zijn handtekening onder een driejarig contract bij de Alkmaarders. Sinds 2011 maakt Bakker deel uit van de Alkmaarse jeugdopleiding.

Eerder verdedigde hij achtereenvolgens de kleuren van FC Purmerend, Zeeburgia, Ajax en AFC. Sinds zijn overstap naar AZ maakte hij een indrukwekkende groei door, en schopte hij het tot steunpilaar binnen de jeugdselecties van Oranje.

Earnest Stewart is dan ook verheugd dat hij Bakker voor de periode van drie jaar heeft kunnen vastleggen. "Justin is een linksbenige centrale verdediger, die zowel verdedigend als opbouwend zijn mannetje staat”, zegt de directeur voetbalzaken op de officiële clubsite.

"Op zijn positie is hij één van de grootste talenten van Nederland. De afgelopen tijd is hij regelmatig aanvoerder van Nederlandse jeugdelftallen geweest. De komende jaren kan hij via AZ Onder 19 doorgroeien naar een plaats in onze A-selectie."

Bakker zelf kan zich wel vinden in de beschrijving van Stewart. "Naast het verdedigende onderdeel ben ik sterk in de opbouw”, echoot hij de beleidsbepaler van AZ. “Ik heb een goede pass en durf de voetballende oplossing te zoeken. Ik ben blij dat AZ vertrouwen in me heeft. Het is een warme club waar ik graag nog jaren wil blijven voetballen."

Momenteel komt Bakker uit voor AZ Onder 17. "Ik hoor nog te spelen in AZ Onder 16, maar zit al in een elftal hoger", zegt hij daarover. "Hopelijk blijft het zo snel gaan met mijn ontwikkeling, zodat ik binnen korte tijd kan doorstoten naar het eerste elftal."

F-16's onderscheppen vliegtuigje bij Washington

Twee F-16's hebben zondagmiddag een Cessna onderschept die door het gesloten luchtruim boven de Amerikaanse hoofdstad Washington vloog en waarvan de piloot niet meteen reageerde op vragen en instructies van verkeersleiders. Dat heeft het Noord-Amerikaanse luchtverdedigingscommando NORAD maandag meegedeeld.

De F-16's stegen op vanaf een vliegbasis in Maryland. Toen de straaljagers arriveerden had het sportvliegtuigje de verboden zone al verlaten. De Cessna-piloot had inmiddels ook al met de verkeersleiding gesproken en gezegd dat hij zich niet realiseerde dat het bewuste gebied gesloten was.

'Spookstatenlid moet zetel inleveren'

Statenlid Monica Nunes van Forza N-H moet overwegen haar zetel in Provinciale Staten van Noord-Holland op te geven. Dat vindt de Noord-Hollandse Commissaris van de Koning Johan Remkes. Hij schrijft dit in een brief aan het Statenlid, zo werd maandag bekend. Nunes is al sinds januari vorig jaar niet meer op vergaderingen van de Staten verschenen.

Waarom Nunes niet meer komt, weet Remkes niet. Ze reageerde niet op zijn eerdere brief en is onbereikbaar. Het aanzien van en het vertrouwen in Provinciale Staten is er niet mee gediend dat Nunes geen prestaties meer levert voor haar vergoeding, vindt Remkes. Salaris terugvorderen van Nunes kan wettelijk gezien niet. Ook kan de provincie het Statenlid niet op haar bezoldiging korten.

Paul Meijer, fractievoorzitter van Forza Haarlemmermeer, zegt dat het bestuur van Forza Nederland Monica Nunes gaat royeren als lid. "Dan kan ze niet meer onder onze naam opereren", aldus Meijer. "We zitten als partij niet te wachten op deze negatieve publiciteit. Het gaat wel om gemeenschapsgeld. Je kunt het niet maken om niet op te komen dagen. Als je ziek bent, stuur dan een vervanger."

Ook Forza krijgt al maanden geen contact meer met Nunes, die aanvankelijk Statenlid was voor de PVV. Ze volgde Hero Brinkman toen die uit de PVV stapte, maar brak ook weer met hem en sloot zich toen aan bij Forza. Ze raakte in opspraak doordat ze actief bleek te zijn geweest op de extreemrechtse site Stormfront.

Ficq wil camerabeelden overval Deurne bekijken

Advocaat Bénédicte Ficq, die de familie bijstaat van de 29-jarige Marokkaanse overvaller die werd doodgeschoten in juwelier Goldies in Deurne, wil de beelden bekijken die bewakingscamera's van de overval hebben gemaakt. Ficq meldt maandag dat ze de beelden niet heeft opgevraagd, maar een verzoek bij justitie heeft ingediend om ze daar te bekijken.

Volgens de advocaat is het een standaardprocedure bij zaken waar camerabeelden van zijn. "Dat heeft te maken met het recht op kennisneming. De beelden zijn onderdeel van het dossier en advocaten mogen die in principe inzien." Ficq verwacht binnen een week een reactie van justitie op haar verzoek.

De advocaat van het juweliersechtpaar, Jan-Hein Kuijpers, zei vorige week al dat hij vindt dat de nabestaanden van de twee overvallers zo snel mogelijk de bewakingsbeelden te zien moeten krijgen. Hij zei tegen NRC Handelsblad te verwachten dat de rust in de Marokkaanse achterban terugkeert als 'ze zien dat het regelrecht noodweer is geweest'.

Ficq gaat eerst de camerabeelden zelf bekijken. Ze weet nog niet of de nabestaanden de beelden ook willen zien. Bovendien wil ze de beelden 'sowieso' zien, ongeacht de uitlatingen van Kuipers. "Namens de nabestaanden wil ik precies weten wat er is gebeurd."

De juwelier in Deurne werd vrijdag 28 maart door twee mannen overvallen. Na een worsteling werden de daders doodgeschoten, vermoedelijk door de juweliersvrouw. Naast de 29-jarige Marokkaan kwam ook een 20-jarige man uit Eindhoven met een Marokkaanse achtergrond om het leven.

Nieuw gebied in The Elder Scrolls Online

Vandaag wordt er een blik geworpen op het eerste stuk post-launch content voor de MMORPG The Elder Scrolls Online, namelijk het gebied Craglorn.

Craglorn zal later deze maand aan alle The Elder Scrolls Online-abonnees beschikbaar gemaakt worden en zal een nieuw verhaallijn en nieuwe gameplay bevatten, speciaal ontworpen voor groepjes Veteranen, van quests voor 4 spelers tot trials voor twaalf spelers.

The Elder Scrolls Online is nu beschikbaar voor PC en Mac bij retailers wereldwijd

[upd] Nederlandse pater doodgeschoten in Syrië

De Nederlandse pater Frans van der Lugt is omgekomen in zijn woonplaats Homs in Syrië. Gewapende mannen hebben hem maandagochtend uit het jezuïetenhuis van Homs gehaald, geslagen en voor het huis met twee kogels in het hoofd doodgeschoten. Dat meldt de Jezuïetenorde van het Nabije Oosten en het Maghreb. Over het motief is nog niets bekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van het nieuws, maar kan de dood van Van der Lugt nog niet bevestigen. "We hebben geen Nederlandse ambassade in Syrië, wat het voor ons moeilijk maakt om na te gaan wat er precies is gebeurd", laat een woordvoerder weten.

De 75-jarige Van der Lugt woonde al zo'n vijftig jaar in Homs. In het afgelopen jaar kwam hij meerdere keren in de media. Zo zei hij in februari in een reportage van de NOS dat hij niet van plan was om de belegerde stad te verlaten zolang er nog christenen woonden.

In een in januari opgedoken filmpje sprak Van der Lugt over de nijpende situatie in de stad. Hij sprak over zeer zware omstandigheden en zei dat honger het grootste probleem is.

Het Syrische leger heeft een jaar lang alle voedsel en medische hulp voor door rebellen gecontroleerde wijken in Homs tegengehouden. De inwoners hadden daar zwaar onder te lijden. De oppositie en de regering kwamen eerder dit jaar een tijdelijke wapenstilstand overeen om een deel van de burgers te evacueren en om hulp te sturen.

'Pater Frans was een schild voor Homs' 
Pater Frans van der Lugt was een schild voor zijn woonplaats Homs in Syrië. Dat zegt Jan Stuyt van de Nederlandse Jezuïetenorde. "Ik vrees nu voor Homs. Hij was als buitenlander een beschermer van de stad, maar nu hij dood is, is de stad zijn schild kwijt. Dan ligt er een vrijbrief voor geweld."

Stuyt noemt Van der Lugt 'een geweldige bruggenbouwer naar de islam'. "Hij was een martelaar voor interreligieuze tegenstellingen. Hij kreeg zijn islamitische buren zo ver om de kerk te poetsen en imams spraken in zijn katholieke dienst."

Van der Lugt was een geliefd mens in zijn omgeving. "Maar met zijn geweldloze weerbaarheid haalde hij de haat op zijn nek van mensen die die dat niet prettig vonden en garen spinnen bij tegenstellingen", redeneert Stuyt over de oorzaak van de dood van de pater.

Van der Lugt werd maandag doodgeschoten in zijn woonplaats Homs in Syrië. Stuyt heeft van de Jezuïetenorde in Beiroet gehoord dat Van der Lugt door zijn hoofd is geschoten door gemaskerde mannen.

Timmermans: pater slachtoffer gruwelijke strijd
Pater Frans van der Lugt is het 'zoveelste slachtoffer van een gruwelijke strijd'. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag op zijn Facebook-pagina geschreven. "Hij moet kunnen rekenen op onze inzet om de ellende te helpen beëindigen."

Van der Lugt bracht niets dan goeds in Homs en was Syriër onder de Syriërs geworden, schrijft de minister. "Hij weigerde de zijnen in de steek te laten, ook toen het levensgevaarlijk werd en is op laffe wijze vermoord." Hij verdient onze dankbaarheid en ons respect, aldus Timmermans.

'Veel respect voor wat pater Frans gedaan heeft'
Op de moord op de Nederlandse pater Frans van der Lugt is met ontzetting gereageerd. Zo twittert ChristenUnie-voorman Arie Slob: "Verschrikkelijk bericht over pater Frans. Veel respect voor wat deze man gedaan heeft."

RKK zendt profiel Frans van der Lugt uit
Omroep RKK zendt dinsdag opnieuw een profiel van pater Frans van der Lugt uit. In de uitzending, die in februari ook werd uitgezonden, vertellen zijn twee broers over hun zorgen. "We troosten ons met de gedachte dat Frans dit altijd zo heeft gewild." Ze vertellen over zijn bevlogenheid en zijn bewuste keuze om voor de zwakken te zorgen midden in een oorlogsgebied.

Van der Lugt werd maandagochtend doodgeschoten in zijn woonplaats Homs in Syrië. Inmiddels heeft ook de Nederlandse Bisschoppenconferentie gereageerd op het bericht. De bisschoppen zijn 'geschokt en bedroefd door het nieuws' en 'betuigen hun medeleven met de mensen die pater Van der Lugt achterlaat en bidden voor hen en voor heel Syrië, dat dit land spoedig vrede mag vinden'.

Het profiel van pater Frans van der Lugt is dinsdag om 16.30 uur te zien op Nederland 2.

Update 17:10 uur, Nederlandse pater was een 'man van de vrede'
De doodgeschoten pater Frans van der Lugt was een 'man van de vrede' die zich met 'grote moed' zich heeft ingezet voor de Syrische bevolking. Dat heeft woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi maandag gezegd.

Lombardi prees de volhardendheid van Van der Lugt die onder 'uiterst risicovolle en moeilijke omstandigheden' zijn werk bleef doen in de belegerde stad Homs.

De dood van de 75-jarige pater veroorzaakt ook in Syrië ophef. Volgens een activist reageerden rebellen aangedaan toen zij hoorden van de moord. "Deze man leefde met ons, at met ons, sliep met ons. Hij ging niet weg, zelfs niet toen de blokkade werd versoepeld", aldus de activist.

Dat de pater een christen was, maakte weinig uit. Van der Lugt kreeg volgens de activist veel waardering voor zijn pogingen om de omsingeling van Homs door het leger van president Bashar Assad te verlichten. Hetzelfde geldt voor zijn pogingen om het lijden en de honger van de bevolking van Homs te verzachten.

Volgens een medewerker had Van der Lugt een doctoraat in de psychiatrie en leidde hij een sober leven. "Hij was christelijk, maar niet conservatief. Hij leerde ons over menselijkheid, en hield net zo veel van moslims als van christenen. Zijn behandelingen waren gratis en hij sprak vloeiend Arabisch."

 

Xavi over straf Barcelona: "Oneerlijk"

Xavi Hernández is niet te spreken over het transferverbod dat FC Barcelona kreeg opgelegd van de FIFA. Barcelona kreeg vorige week te horen dat de club tot aan de zomer van 2015 geen transfers meer mag uitvoeren. De reden hiervoor is dat Barça bij het aantrekken van enkele jeugdspelers de regels heeft overtreden. Derhalve kwam FIFA tot deze flinke strafmaat.

Volgens aanvoerder en middenvelder Xavi is er sprake van oneerlijkheid. "De straf is buitenproportioneel en onredelijk. We gaan er natuurlijk tegen in beroep", aldus de Spanjaard op een persconferentie. "La Masia (de jeugdopleiding, red.) doet haar werk gewoon goed. Het is een belangrijk onderdeel van onze filosofie."

"Barcelona is een club die al jarenlang uitstekend met jonge spelers werkt", vervolgt de international. "We letten heel goed op het welzijn van deze kinderen."

Barcelona is in Spanje in hevige strijd verwikkeld om de titel, terwijl deze week de return tegen Atlético Madrid in de Champions League op de rol staat. "We kunnen ons niet helemaal afsluiten van al het nieuws, maar we proberen kalm te blijven. Alles wat er van buitenaf geroepen wordt, verenigt ons."

Ook reageerde Xavi op de woorden van Iker Casillas. De doelman van Real Madrid zei dat hij Barça-speler Sergio Busquets "een klap zou geven", naar aanleiding van de schop die Busquets uitdeelde in het gezicht van Real-verdediger Pepe.

"Wij twijfelen niet over de actie van Busquets. Het is erg oneerlijk wat er allemaal gezegd wordt, zelfs door zijn ploeggenoten van de Spaanse nationale ploeg. Wij hoeven hem niet te verdedigen, de beelden zeggen genoeg. Hij raakt Pepe niet."

Pechstein wil door tot en met Pyeongchang 2018

Schaatster Claudia Pechstein is van plan om nog tot en met de Olympische Spelen van Pyeongchang in 2018 door te gaan. Dat zei ze tegenover de Thüringer Allgemeine. Pechstein was aanwezig bij de opening van een dokterspraktijk van Gerald Lutz, die tevens de arts is van de Duitse schaatsbond.

'Als ik gezond blijf en mijn lichaam meewerkt zijn de Olympische Spelen van 2018 mijn doel', aldus de 42-jarige Pechstein. 'Wie zich daaraan stoort zal simpelweg sneller moeten schaatsen dan ik, zodat ik me niet kan plaatsen'.

De Berlijnse is niet blij met het gebrek aan concurrentie in eigen land. 'Het hele programma wordt beter als er genoeg concurrentie is, zoals je op het moment bij de Nederlanders ziet. Vroeger waren de Duitse kampioenschappen vergelijkbaar met wereldkampioenschappen, maar daar zijn we tegenwoordig bijzonder ver van verwijderd', klaagt de Duitse.

Volgens Pechstein is vooral de grote baas van het Duitse schaatsen, Günter Schumacher, er de oorzaak van dat het zo slecht gaat: 'Hij is verantwoordelijk voor de vrije val van het schaatsen in Duitsland de afgelopen jaren'. Wel is ze meer dan tevreden over de arts van de Duitse schaatsbond: 'Met een arts als Gerald Lutz kun je alleen maar blij zijn. Hij staat dag en nacht voor de sporters klaar, wat er ook aan de hand is'.

Belkin-renner Garate moet lager salaris accepteren

Belkin-renner Juan Manuel Gárate moet een salarisverlaging accepteren. Dat bepaalde de kantonrechter in Haarlem maandag in het door de Spanjaard aangespannen kort geding. Pas als de Spanjaard zijn contract naar de UCI heeft gestuurd kan Belkin hem weer in races opstellen. Dat hoeft de ploeg echter niet, benadrukte de rechter.

Gárate, die al sinds 2009 voor Belkin en voorgangers Rabobank en Blanco rijdt, heeft recht op 150 duizend euro per jaar. Zelf wilde hij hetzelfde verdienen als vorig jaar, namelijk 350 duizend euro. Belkin hoeft ook pas salaris over te gaan maken als Gárate het contract heeft opgestuurd.

[vid] Zweedse tienermeisjes botergeil

De universiteit van Uppsala heeft een onderzoek gedaan naar de pornogewoonten van Zweedse tienermeisjes en -jongens. De resultaten hebben de wetenschappers doen verbazen. Tienermeisjes blijken namelijk net zo geil als hun mannelijke leeftijdsgenoten, wat porno betreft.

Voor het onderzoek is meer dan achthonderd Zweedse pubers het hemd van het lijf gevraagd. Met een gemiddelde leeftijd van de ondervraagden van zestien lentes, bleek het gehalte pornokijkers zeer hoog. Maar liefst de helft van de Zweedse tienermeisjes heeft wel eens naar porno gekeken. Bijna alle jongens hebben wel eens rukvoer voor ogen gehad, terwijl een op de tien jongens zelfs elke dag naar porno kijkt.

Ook hebben de onderzoekers ontdekt dat jongens meer fantaseren over seksuele standjes in pornofilms, terwijl maar liefst een op de tien tienermeisjes aangeeft graag meer naar porno te willen kijken. "Hoewel meer jongens dan meisjes fantaseren over porno, zijn er verschillen tussen de geslachten over welke soorten seks zij fantaseren", zo laat de universiteit weten.

Onderzoeksleider Magdalena Mattebo van het Ministerie van Vrouwen- en Kindergezondheid is verrast dat er geen onderscheid bestaat tussen de seksen over de fantasieën. "En dat evenveel meisjes als jongens toegeven dat porno hun seksueel gedrag beïnvloedt", laat zij weten. Oftewel: Zweedse meisjes spelen de seksfilms na in hun slaapkamer.

Ook had de onderzoekster niet verwacht dat tienermeisjes niet tevreden zijn met hun pornoconsumptie, aangezien de meisjes die al naar porno kijken, graag meer geile films zouden willen kijken. "Ieder tiende meisje geeft toe dat ze minder porno kijkt dan ze zou willen."

Ook hebben de onderzoekers uitgevogeld dat jongens die meerdere sekspartners hebben gehad 'baas zijn' en meisjes met meerdere bedpartners 'een slet'. "Dit is, niet geheel verrassend, gebaseerd op traditionele standaarden", luidt de verklaring.

Een filmpje met lekkere Zweedse meisjes over porno

'Grieken willen snel weer zelf geld ophalen'

Griekenland doet mogelijk deze of volgende week een poging om weer zelf leningen te slijten op de financiële markt. Dat zeggen bronnen rond het veilingsproces tegen de Griekse krant Kathimerini. Volgens hen is het een optie om donderdag weer te gaan veilen, een dag voordat de Duitse bondskanselier Angela Merkel op bezoek komt in Athene. Een andere optie is volgende week, voor Pasen.

Verwacht wordt dat de Grieken ongeveer twee miljard euro ophalen, schreef persbureau Bloomberg vorige week. Er is echter nog geen besluit genomen over het precieze bedrag. Verwacht wordt dat de rente tussen de 5 en 5,5 procent uitkomt. Op de secundaire markt worden Griekse staatsobligaties momenteel tegen een rendement van 6,14 procent verhandeld.

Het is voor het eerst sinds 2010 dat de Grieken een poging doen om staatspapier op de markt te verhandelen. In dat jaar liep de rente op Griekse staatsobligaties zo hoog op dat Athene zijn schuldeisers niet langer kon betalen. Griekenland werd vervolgens met een pakket van 245 miljard euro gered door de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.

Sindsdien hebben de Grieken hun overheid flink hervormd, hoewel de schuldeisers willen dat het land nog veel verder gaat. Die eisen werden een week geleden goedgekeurd door het Griekse parlement. De eurolanden gaven vervolgens groen licht voor het vrijgeven van 8,3 miljard euro van eerder al toegezegde noodhulp.

Vrouwen aangevallen met hamer in hotel Londen

Een man heeft zondag in een luxe hotel in Londen drie vrouwen aangevallen met een hamer. Dat heeft de Londense politie bekendgemaakt. De vrouwen, allen afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten, liepen verwondingen aan hun hoofd en gezicht op. Een van hen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De anderen zijn zwaargewond, maar niet in levensgevaar.

De drie vrouwen lagen samen met drie kinderen te slapen in het Cumberland Hotel toen de vermoedelijke dader zondag in alle vroegte inbrak. Toen de vrouwen wakker werden sloeg de man ze met een hamer. De politie is met man en macht op zoek naar de man.

Sijsling niet door eerste ronde Casablanca

Igor Sijsling is er in het Marokkaanse Casablanca niet in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde van het ATP-toernooi. Tegen de als vijfde geplaatste Portugees João Sousa had hij niet veel in te brengen. Na net geen uur spelen moest Sijsling hem de hand schudden, 6-2 en 6-4. 

Dinsdag komt Robin Haase in actie in Casablanca. Hij is als zevende geplaatst en neemt het op tegen de Kazach Oleksandr Nedovyesov. In de dubbels was er wel Nederlands succes. Jean-Julien Rojer won samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau van het Spaans-Italiaanse duo Albert Montañes en Filippo Volandri. Rojer en Tecau zijn in Casablanca als eerste geplaatst.

Penningmeester jat geld kerk

De penningmeester van de St. Clemensparochie op Ameland heeft geld van de kerk achterover gedrukt. Mogelijk gaat het om tienduizenden euro's. De man is ontslagen. Dat meldt het bisdom Groningen-Leeuwarden maandag.

Het bestuur van de parochie heeft begin vorige maand bij de politie aangifte gedaan tegen de penningmeester. In overleg met het bisdom is besloten onderzoek uit te laten voeren naar de omvang van de verduistering.

"Om hoeveel geld het precies gaat, wordt momenteel in kaart gebracht. Maar het loopt zeker in de tienduizenden euro's", zegt een woordvoerder van het bisdom. Hij laat weten dat maandag bovendien een 'aanzienlijk' geldbedrag is teruggestort. "Dat is een interessante ontwikkeling die we nu nader gaan bekijken."

Het onderzoek naar de penningmeester gaat naar verwachting enkele weken in beslag nemen. Het geld dat is verdwenen is volgens het bisdom niet het bedrag dat is ingezameld om de vorig jaar afgebrande kerk weer op te bouwen.

Baltische staten doen Russische tv in de ban

Uitzendingen van de Russische staatstelevisie zijn vanaf deze week niet langer te ontvangen in Letland en Litouwen. Volgens de twee Baltische staten waren sommige programma's over de crisis in Oekraïne tendentieus en strijdig met de nationale veiligheid.

Een Letlandse woordvoerder liet weten dat de Russische staatstelevisie in eerste instantie voor drie maanden op zwart gaat. Het uitzendverbod wordt woensdag van kracht. De Litouwese media-autoriteit nam een vergelijkbaar besluit omdat sommige programma's 'waarschijnlijk bedoeld waren om onrust te veroorzaken'.

De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen volgen de ontwikkelingen in Oekraïne met argusogen. Zij kennen het klappen van de zweep en hebben Russische expansiedrift in het verleden aan den lijve ondervonden.

Paus spreekt vertrouwen uit in bank Vaticaan

Het Instituut voor Religieuze Werken (IOR) in Vaticaanstad hoeft de deuren niet te sluiten mits de Vaticaanse Bank de internationale bankregels in acht neemt, vindt het Vaticaan. De bank van het Vaticaan ligt al jaren onder vuur vanwege een witwasschandaal, maar de paus heeft er vertrouwen in dat de bank orde op zaken kan stellen.

In 2009 kwamen vermeende witwaspraktijken bovendrijven, waarna het Italiaanse openbaar ministerie 23 miljoen euro aan tegoeden van de bank bevroor. Er werd een pauselijke onderzoekscommissie ingesteld die ervoor pleit dat de bank hervormingen doorvoert. Door de hervormingen kan de bank een 'waardevolle rol blijven spelen ter assistentie van paus Fransiscus', aldus het Vaticaan maandag in een verklaring.

De bank moet voortaan transparant zijn en meer toezicht dulden, vindt het bestuur van de kerkstaat. De hervormingen behelzen onder meer strenger toezicht door toezichthouder van het Vaticaan AIF. Ook komt er een streng antiwitwasbeleid en worden 'interne structuren hervormd'.

Nog een claim op 'geroofde' Matisse

Een tweede persoon is naar voren gekomen om aanspraak te maken op het schilderij Femme Assise van de Franse schilder Henri Matisse. Eerder maakten alleen de erfgenamen van een Parijse kunsthandelaar aanspraak op het stuk. Het schilderij behoort tot de omstreden collectie van de Duitse kunsthandelaar Cornelius Gurlitt, die deels zou bestaan uit stukken geroofd door de nazi's.

Gurlitts advocaat liet maandag weten dat hij verplicht is deze nieuwe claim te onderzoeken om te bepalen wie de rechtmatige eigenaar is. Pas daarna kan het schilderij worden overhandigd. Hij wilde niets zeggen over de identiteit van de persoon.

Twee jaar geleden werden in het appartement van Gurlitt in München zo'n 1400 kunstwerken gevonden. In februari werden nog eens zestig werken uit zijn tweede huis in het Oostenrijkse Salzburg gehaald. Experts bepalen hoe de vader van Gurlitt aan de werken is gekomen. Van 458 schilderijen wordt vermoed dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geconfisqueerd door de nazi's.

Netflix blijft voorlopig reclamevrij

Netflix heeft voorlopig nog geen plannen om kijkers te confronteren met reclames. "Ik werk ruim twee jaar bij Netflix en het onderwerp is nog nooit boven komen drijven", zei Christopher Libertelli, topman bij Netflix, maandag tijdens jubilieumcongres van het Commissariaat voor de Media, dat 25 jaar bestaat.

Netflix biedt sinds september ook in Nederland films en tv-series online en via digitale televisie aan. Libertelli laat weten dat het Amerikaanse bedrijf nadenkt over het maken van een Nederlands drama. "Maar kleine markten zijn wel een uitdaging", zegt de topman.

"Het hangt ervan af hoeveel Nederlanders zich aanmelden", zei hij over mogelijke Nederlandse producties. Het bedrijf is doorgebroken met de productie van het politieke drama House of Cards. Volgens Libertelli maken 'enkele honderdduizenden' Nederlanders gebruik van de film- en videodienst Netflix.

Belangrijke concurrenten van Netflix zijn Amazon, HBO en sinds kort ook Yahoo, dat ook heeft aangekondigd zich te willen richten op on demand-televisie. Libertelli voelt nog geen nattigheid. "Er is veel vraag naar meeslepende dramaseries."

Motorseizoen begint vroeg door mild weer

Het relatief lekkere weer in de eerste maanden van 2014 heeft ervoor gezorgd dat consumenten meer motoren kochten. In vergelijking met een jaar eerder steeg de verkoop bij officiële dealers met 13,4 procent. Dat melden brancheverenigingen Bovag en RAI maandag.

In totaal verkochten dealers dit jaar iets meer dan drieduizend motoren. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd op bijna 2650 motorfietsen. Ook snorfietsen en brommers werden meer verkocht, respectievelijk 13,5 en 7,9 procent meer dan vorig jaar. De verkoopcijfers zijn volgens de brancheverenigingen te danken aan de 'aangename temperaturen' en een groeiend consumentenvertrouwen.

Consumenten hebben in de eerste drie maanden van dit jaar iets meer gebruikte auto's gekocht bij dealers dan begin 2013, meldt Bovag verder. Er werden 145.102 gebruikte personenauto's en bestelwagens verkocht, 0,2 procent meer dan een jaar eerder.

Colombiaan Falcao geeft hoop op WK niet op

Radamel Falcao heeft het WK komende zomer in Brazilië nog niet uit zijn hoofd gezet. "Ik ben positief gestemd en hoop het WK echt te kunnen halen", vertelde de Colombiaanse spits van AS Monaco, die in januari zijn kruisband scheurde. "Maar het is nog te vroeg om er veel over te kunnen zeggen."

Verwacht werd dat Falcao zeker zes maanden aan de kant zou staan, maar volgens de spits loopt het herstel voorspoediger dan verwacht. "Mijn knie reageert goed op de behandeling", laat hij weten. "Maar ik bekijk het van dag tot dag. Alles draait om het herstel van mijn knie."

Falcao maakte dit seizoen voor zijn blessure negen goals in zeventien wedstrijden voor AS Monaco. Eerder scoorde hij aan de lopende band voor Atletico Madrid en FC Porto. Colombia is op het WK ingedeeld in een poule met Griekenland, Ivoorkust en Japan.

Somalische 'politieman' schiet VN-medewerkers dood

Twee medewerkers van de Verenigde Naties zijn maandag op het vliegveld van het Somalische Galkayo doodgeschoten. Het tweetal onderzocht de geldstromen naar de piraten die de Somalische kust onveilig maken, zegt een VN-functionaris die anoniem wil blijven.

Een van de vermoorde medewerkers van de Dienst Verdovende Middelen en Misdaad van de VN is een Brit, de ander een Fransman, bevestigde het Britse ministerie van buitenlandse zaken maandag. De schutter was gekleed in een politieuniform, vertrouwde een lid van het luchthavenpersoneel de Britse krant The Guardian toe.

Een van de twee slachtoffers overleed ter plekke, meldt The Guardian op gezag van een ooggetuige. De ander werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, maar bezweek daar alsnog.

De vertegenwoordiger van de VN in Somalië, Nicholas Kay, veroordeelde de moord in scherpe bewoordingen. "Onze VN-collega's spanden zich in voor het streven van het Somalische volk naar een vredige en stabiele toekomst. Voor zo'n meedogenloze aanval bestaat geen rechtvaardiging", zei Kay.

Galkayo ligt een kleine zeshonderd kilometer ten noorden van de hoofdstad Mogadishu. De stad ligt op de grens van de autonome regio Puntland.

Celstraf voor Nederlander na dodelijke straatrace

Een 27-jarige Eindhovenaar die in 2012 in België betrokken was bij een straatrace waarbij twee doden vielen is maandag veroordeeld tot drie jaar celstraf. Dat bevestigt advocaat-generaal Marc Verhelst na berichtgeving door Belgische media.

De tweede verdachte, een 28-jarige Belg, moet vier jaar de cel in. Tegen de Nederlander was aanvankelijk zes jaar geëist, tegen de Belg acht jaar. Zij moeten ook een schadevergoeding van duizenden euro's betalen, oordeelde het Antwerpse hof van beroep.

De Nederlander verblijft momenteel in Nederland, aldus advocaat-generaal Verhelst. Als hij geen hoger beroep aantekent zal België vragen om zijn uitlevering.

De 27-jarige Brabander en zijn bijrijder namen het in november 2012 in een Mercedes op tegen drie Belgen in een Porsche. Bij een rotonde in het Belgische Bree kwam het tot een botsing, waarna de auto van de Eindhovenaren in een lager gelegen fietstunnel terechtkwam.

Een van de Belgen overleed direct na het ongeluk. De ander bezweek later aan zijn verwondingen. De straatracers zouden voor het ongeluk ruzie hebben gekregen in een discotheek in Kinrooi. De twee Nederlanders raakten zelf zwaargewond bij het ongeluk.

'Gestolen' dressuurpaard Vingino teruggegeven

Het dressuurpaard Vingino dat donderdagavond na een vechtpartij in Vijfhuizen in beslag werd genomen, is teruggegeven aan de 50-jarige eigenaresse. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag laten weten.

Ruiter Tommie Visser vist hierdoor achter het net. Hij is met de vrouw in conflict over een eventuele verkoop van het paard. Beide partijen claimen het recht op Vingino, aldus het OM. "Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie heeft de trainer van het paard tot op heden niet kunnen aantonen dat hij een beter recht op het paard heeft. Conform de regels van strafvordering is het dier daarom teruggegeven aan de vrouw."

Het onderlinge geschil over wie de werkelijke eigenaar is, is wat justitie betreft een civiele kwestie die beide partijen onderling voor de rechter moeten uitvechten. Het strafrechtelijk onderzoek richt zich nu alleen op de vechtpartij die aan de diefstal vooraf ging. Politie en justitie onderzoeken ook de twee hennepkwekerijen die bij de manege werden aangetroffen.

Het conflict escaleerde toen een groep mannen donderdagavond naar de stallen van Visser kwam om het paard mee te nemen. Het dier zou met 'veel geweld' uit zijn stal zijn gehaald. Ook zou personeel van Visser zijn mishandeld met een ketting. Agenten namen het paard in beslag. Vijftien aangehouden verdachten mochten zaterdag naar huis.

[upd] 'Oud-commandant Karremans toch vervolgen'

Oud-commandant van Dutchbat Thom Karremans moet alsnog worden vervolgd voor zijn rol tijdens de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. Advocaat Liesbeth Zegveld start bij het gerechtshof Arnhem een zogeheten artikel 12-procedure namens de nabestaanden van drie slachtoffers. Dat bevestigt een woordvoerder van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dinsdag.

De nabestaanden hadden al in 2010 aangifte gedaan tegen Karremans en twee andere Dutchbatters. Maar het Openbaar Ministerie besloot een jaar geleden om Karremans niet te vervolgen omdat hem strafrechtelijk niets te verwijten is. Het gerechtshof bekijkt de zaak nu opnieuw en kan het OM opdragen om de mannen alsnog voor de rechter te brengen.

De drie gedode mannen waren de elektricien van het Nederlandse bataljon en de vader en een broer van de tolk Hasan Nuhanovic. De mannen waren destijds door de Nederlandse militairen van de basis gezet en kort daarna door Bosnische Serviërs vermoord. De nabestaanden stellen dat het overduidelijk was dat de mannen gevaar liepen en dat daarom de leiding van Dutchbat medeplichtig is aan genocide.

Na de val van de enclave kwamen naar schatting zeven- tot achtduizend moslimmannen en -jongens om het leven.

De artikel 12-procedure staat overigens los van een andere zaak die maandag dient. De Moeders van Srebrenica stellen de Nederlandse staat aansprakelijk voor de rol bij de moord op duizenden mannen en jongens.

Update 15:25 uur, Karremans 'verbaasd' over nieuwe klacht
Oud-commandant van Dutchbat Thom Karremans reageert 'verbaasd' op de poging om hem opnieuw voor de rechter te brengen vanwege de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Dat laat zijn advocaat Geert-Jan Knoops maandag weten.

"Er heeft veel en langdurig onderzoek plaatsgevonden met steeds dezelfde uitkomst: individuele Dutchbat-militairen valt strafrechtelijk geen verwijt te maken", aldus Knoops.

De nabestaanden voelen zich echter gesterkt door een uitspraak van de Hoge Raad. De hoogste Nederlandse rechter oordeelde dat de Nederlandse staat onrechtmatig heeft gehandeld door destijds drie mannen van de VN-basis te sturen. Ze zijn vervolgens vermoord door Bosnisch-Servische troepen van generaal Ratko Mladic, die in totaal zeven- tot achtduizend moslimmannen en -jongens ombrachten.

"De Hoge Raad liet zich enkel uit over de civielrechtelijke schadeplichtigheid van de Staat zelf. Wij zullen dan ook namens kolonel Karremans verweer voeren", stelt Knoops.

Advocaat Liesbeth Zegveld is maandag namens de nabestaanden een zogeheten artikel 12-procedure begonnen bij het gerechtshof in Arnhem. Het hof bekijkt de zaak en kan het OM opdragen alsnog vervolging in te stellen. Justitie besloot vorig jaar om Karremans niet voor de rechter te brengen omdat hem strafrechtelijk niets te verwijten zou zijn.

 

Pokémon blijft goed verkopen

Pokémon X en Y zijn samen ruim 12 miljoen keer verkocht, daarmee zijn de games de snelstverkopende 3DS-games ooit.

Nintendo liet eind januari weten dat de games 11.6 miljoen keer verkocht waren. In de afgelopen twee maanden zijn daar dus nog eens 400.000 exemplaren bij gekomen.


De nieuwste Pokémon-games doen het goed, maar lang niet zo goed als de eerste in de serie. Pokémon Red en Blue zijn samen namelijk bijna 24 miljoen keer verkocht.

Wereldwijd zijn er in totaal al 245 miljoen Pokémon-games verkocht.

Vitesse: relschoppers worden aangepakt

Vitesse gaat samen met de politie en Ajax de identiteit van een groep Ajax-fans die zondag voor ongeregeldheden zorgden achterhalen. Dat meldt de Arnhemse eredivisionist daags na het met 1-1 gelijkgespeelde competitieduel met de Amsterdammers. De club neemt ook contact op met de eigen fans die dicht bij het geweld zaten.

Tijdens de eerste helft van Vitesse - Ajax zocht een groep van zo'n vijftig tot zestig Ajax-fans de confrontatie met de aanhangers van Vitesse. Politie en stewards begeleidden de onruststokers snel het Gelredome uit.

De beide clubs zien het gebeurde als een incident. Er was buitengewoon veel interesse in de wedstrijd omdat Ajax mogelijk kampioen had kunnen worden. In de aanloop naar de wedstrijd had Vitesse al kaarten, die op internet te koop waren aangeboden, ongeldig gemaakt.

N.E.C.'er Koolwijk drie wedstrijden geschorst

N.E.C. Nijmegen kan de resterende drie wedstrijden van het reguliere seizoen in de Eredivisie niet beschikken over Ryan Koolwijk. De middenvelder accepteerde maandag het schikkingsvoorstel van de aanklager naar aanleiding van zijn rode kaart tegen SC Cambuur. Koolwijk deelde zaterdag in de slotfase een kopstoot uit aan tegenstander Paco van Moorsel.

Als N.E.C. directe degradatie weet te voorkomen, is Koolwijk in de play-offs weer inzetbaar. De Nijmeegse club staat momenteel voorlaatste in de Eredivisie. De nummers zestien en zeventien moeten in play-offs tegen clubs uit de Jupiler League het vege lijf proberen te redden. De nummer achttien degradeert rechtstreeks.

Rens van Eijden werd tegen Cambuur eveneens met rood van het veld gestuurd. Hij is geschorst voor de uitwedstrijd van zondag tegen AZ.

IJshockeyvrouwen winnen opnieuw op WK

De Nederlandse ijshockeyvrouwen hebben op het wereldkampioenschap ook hun tweede wedstrijd gewonnen. Tegen Kazachstan was er wel een verlenging nodig, omdat het na reguliere speeltijd 2-2 stond. Na twee minuten en twintig seconden in de extra tijd wist Mieneke de Jong op aangeven van Julie Zwarthoed de golden goal te scoren.

Nederland begon voortvarend aan het duel in het Letse Ventspils, doordat Zwarthoed de score al na drie minuten opende. Ruim tien minuten later was het door Zarina Tukhtieva weer gelijk. In de tweede periode kwam Nederland op achterstand door een goal van opnieuw Tukhtieva. Nog geen drie minuten later maakte De Jong echter weer gelijk. De derde periode bracht vervolgens geen beslissing.

De Oranjevrouwen wonnen zondag al hun openingswedstrijd met 8-2 van China. Nederland acteert op het WK in de zogenaamde Division I, één niveau onder de absolute top. Deze divisie is verdeeld in groep A en groep B, waarin Nederland speelt. De winnaars van groep B mogen volgend jaar in actie komen in groep A, van waaruit landen zich kunnen plaatsen voor het WK in de Top division. Dat is ook het toernooi waar olympische tickets vergeven worden.

Woensdag treden de Nederlandse vrouwen aan tegen Noord-Korea.

De Worms nemen een pauze

Team 17 heeft laten weten dat ze de Worms-franchise voorlopig even laten rusten. Alhoewel, er is nog al een nieuwe Worms-game in ontwikkeling, namelijk Worms: Battlegrounds voor de nextgen-consoles, maar die blijft blijkbaar wel gewoon in ontwikkeling.

Het besluit volgt nadat Worms: Clan Wars niet geweldig werd ontvangen. Nick Clarkson van Team 17 licht toe: “Sadly not as well as we’d hoped. As a game it’s probably the most complete version of Worms out there, at least on PC. Certainly post-launch the support for it was very good, there was bugs here and there and the team kept on top of it.”

“We’ve purposefully moved away from Worms for this year, apart from Battlegrounds (the next-gen version of Worms) which was already in the pipeline, just so we can regroup and see what we can do. Worms is 20 next year, so we’re thinking what can we do for a Worms anniversary?”


[pic] Belg legt drempels op het spoor

Dacht je alles al te hebben gehad met die Belgen, blijkt het alsnog weer gekker te kunnen. De brandweer van Bornem heeft namelijk afgelopen weekend verkeersdrempels gelegd op het spoor.

De spuitgasten moesten namelijk hun lange slang over de treinrails leggen. Om te voorkomen dat deze zou worden platgereden door een trein, besloten ze deze in speciale verkeersdrempels te leggen.

"Brandje deze morgen vroeg", facebookt de plaatselijke brandweer. "En onze slangen zijn toch beschermd voor moest er nen trein komen he!"

Onze zuiderburen blijken echter over humor te beschikken. Het treinverkeer ligt er namelijk de hele week stil, dus geen springende treinen in België...

 

Altijd lachen met die domme Belgen!

Formule 1 wil motoren luider laten klinken

Het lijkt erop dat de Formule 1-krachtbronnen in de toekomst luider zullen gaan klinken. De huidige 1,6 liter V6-turbomotoren zijn volgens velen te stil, waar een stukje beleving van de sport weg is gegaan. Er wordt nagedacht over hoe het lawaai weer terug te laten keren.

De Formule 1-fans moesten tot nu toe met gehoorbeschermers op de tribune zitten en ze hoorden de bolides al van verre aankomen. Dit jaar is daar geen sprake van. Het is F1-baas Bernie Ecclestone een doorn in het oog en hij stelt dan ook voor om aan de uitlaat iets te veranderen, zodat het lawaai groter wordt. FIA-president Jean Todt heeft gisteren vanuit Bahrein al laten weten dat een werkgroep nu bezig is met het probleem en dat volgende maand bij de test in Barcelona enkele oplossingen uitgeprobeerd zullen gaan worden.

Een vergelijking van het geluid van vorig en dit jaar (Bron: YouTube)

Begrotingsonderhandelingen dinsdag verder

De onderhandelingen van het kabinet met D66, ChristenUnie en de SGP over de begroting van volgend jaar gaan dinsdag verder. Tijdens het tweede gesprek met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) schuiven de fractieleiders van de drie oppositiepartijen aan.

Het eerste gesprek, waarvoor de financieel specialisten van de coalitie en de 'constructieve oppositie' zich maandag iets voor 10.00 uur meldden, nam een kleine twee uur in beslag. Alle onderhandelaars verklaarden na afloop dat het gesprek 'constructief' en 'in goede sfeer' is verlopen.

Tijdens het gesprek is volgens de betrokkenen vooral gekeken naar de ruimte in de begroting. Over de inhoud van de gesprekken lieten de woordvoerders weinig los, behalve dat Dijsselbloem nog in overleg is met andere ministers over de stand van zaken in 2015.

"Het beeld van de begroting is iets duidelijker geworden", zei Wouter Koolmees (D66) daarover. "Dijsselbloem is nu nog in gesprek met zijn collega's, er is nog geen totaalbeeld. Daar moeten we toch eerst beter zicht op krijgen willen we verder kunnen gaan praten."

SGP'er Elbert Dijkgraaf hield na afloop ook een slag om de arm, maar toonde zich tegelijkertijd optimistisch. "Als je gewoon naar de economie kijkt en de ontwikkeling van de uitgaven dan verwacht ik wel dat er voldoende meevallers zijn." Hoe groot die zijn is nog onduidelijk, maar volgens Dijkgraaf is het 'niet onrealistisch' om uit te gaan van meer dan een half miljard.

Dijsselbloem toonde zich na afloop van het overleg ook optimistisch. "Het is mijn intentie er met deze partijen uit te komen, en ik denk dat het gaat lukken." Het zal lastig worden, maar de druk zit er op, zei hij. De bewindsman kijkt waar nog meer kan worden bespaard en of er meer lastenverlichting mogelijk is. "Daar gaan we naar kijken en daar gaan we deze week mee aan het werk."

Dijsselbloem waarschuwde voor het begin van de nieuwe onderhandelingen nog dat hij geen of nauwelijks geld heeft. Vorige week sloten de coalitiepartijen VVD en PvdA een akkoord. De strafbaarstelling van illegaliteit werd geschrapt in ruil voor een half miljard lastenverlichting voor hogere inkomens. Door dat half miljard is de pot met meevallers zo'n beetje leeg, zei Dijsselbloem.

D66, ChristenUnie en de SGP toonden zich hiervan niet onder de indruk. "Dat is ook zijn rol als minister van Financiën", zei Koolmees. Dat geldt ook voor het dreigement van Halbe Zijlstra (VVD) dat het kabinet ook zonder de steun van de oppositiepartijen kan, omdat waarschijnlijk niet extra bezuinigd hoeft te worden. "Dat hoort bij het proces van onderhandelingen", aldus Koolmees.

Hij vindt het verstandig dat het kabinet de samenwerking met zijn partij en met de ChristenUnie en SGP voortzet. Dat creëert stabiliteit, wat goed is voor de economie. Carola Schouten (ChristenUnie) wees er fijntjes op dat zij is uitgenodigd door Dijsselbloem en niet door Zijlstra. "De minister van Financiën vindt het kennelijk wel nodig dat het gesprek met ons wordt gevoerd."

De coalitiepartijen en het kabinet overleggen met de drie oppositiepartijen omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Over de begroting voor volgend jaar wordt nu al overlegd omdat het kabinet de hoofdlijnen van de begroting uiterlijk eind deze maand moet voorleggen aan de Europese Commissie.

De gesprekken gaan dinsdag verder met de fractieleiders. Volgens Dijkgraaf is dat nodig, omdat zij de grote besluiten nemen. De fractiespecialisten komen weer in beeld als het om 'lastige, technische kwesties' gaat. "Dan zijn wij weer aan de beurt."

Werkstraf geëist voor fataal bootongeluk Groningen

Tegen een 48-jarige man uit Veendam is een werkstraf van 180 uur geëist voor het veroorzaken van een dodelijk bootongeluk op het Groningse Winschoterdiep. Het Openbaar Ministerie acht dood door schuld bewezen, bleek maandag in de rechtbank in Groningen.

De aanklager verwijt de Veendammer dat hij de boot bestuurde terwijl hij te veel had gedronken. Bovendien was de dodemansknop, de knop die de boot in noodgevallen onmiddellijk moet laten stoppen, niet gebruikt.

Bij het drama op 23 augustus vorig jaar kwam een 50-jarige man uit de gemeente Oldambt om het leven. Het slachtoffer zat met vier vrienden op de boot, onder wie de 48-jarige man uit Veendam. Ze maakten een pleziertocht vanaf het Zuidlaardermeer naar Scheemda en beurtelings werd de plek achter het stuur ingenomen.

Tijdens de beurt van de man uit Veendam raakte de boot uit de koers. Het vaartuig sloeg vervolgens tegen de wal. Door de klap sloegen de opvarenden overboord. Een van hen kwam met de benen in de schroef terecht en overleed kort daarop aan zijn verwondingen.

De boot voer botsend tegen de wal onbemand verder en zonk enkele kilometers verderop. Volgens het OM had niemand in de schroef hoeven te raken als de dodemansknop was gebruikt en daardoor de motor meteen was uitgezet. Bovendien had het groepje een schipper moeten aanwijzen die nuchter het stuur ter hand zou nemen.

De advocaat van de Veendammer vindt dat de man moet worden vrijgesproken. Hij had op verzoek even het stuur overgenomen, zodat de ander kon plassen. "Hij was niet op de hoogte gebracht van de dodemansknop en had als onervaren schipper geen weet van die knop. Hem valt niets te verwijten." Bovendien is volgens de advocaat niet vast komen te staan dat het slachtoffer in de schroef terecht is gekomen. "Hij kan ook tussen schip en wal geklemd zijn geraakt."

De rechtbank doet 18 april uitspraak.

Pistorius: "Ik probeerde Reeva te beschermen"

Oscar Pistorius heeft maandag op zijn proces verontschuldigingen aangeboden aan de familie van Reeva Steenkamp, zijn vriendin die hij vorig jaar in zijn woning doodschoot. Hij zei dat hij sinds het tragische incident medicijnen tegen depressie slikt en soms wakker schrikt.

"Er is geen moment sinds deze tragedie gebeurde dat ik niet aan jullie familie heb gedacht", verklaarde de gehandicapte olympische atleet. "Iedere ochtend wanneer ik wakker word zijn jullie de eerste mensen aan wie ik denk, de eerste mensen voor wie ik bid."

Pistorius, die zegt dat hij zijn vriendin per ongeluk doodschoot omdat hij haar in het donker voor een inbreker hield, zei ook: "Ik probeerde alleen maar Reeva te beschermen."

Spelcomputers verbruiken meer stroom dan koelkast

De Xbox One is niet alleen op basis van aanschaf het duurst, ook zorgt de Xbox One voor de hoogste energierekening. Bij een gemiddeld gebruik van twee uur per dag kost een Xbox One gemiddeld 46 euro aan stroom per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van HIER.

De gaafste spelcomputers verbruiken in twee uur al meer stroom dan een gemiddelde koelkast per dag verbruikt. Opvallend is dat Wii U ontbreekt uit de lijst, maar daar speelt waarschijnlijk niemand mee.

Game console

Stroomverbruik per jaar (2 uur/dag)

Xbox One

€ 46

PlayStation 4

€ 44

Gemiddelde koelkast

€ 38 (o.b.v. 24 uur/dag)

PlayStation 3

€ 31

Xbox 360

€ 28

Xbox 360 slim

€ 17

PlayStation 3 slim

€ 16

PlayStation 2

€ 12

Wii

€ 5

Xbox

€ 5

Gamecube

€ 3

Bart de Voogd, directeur van het HIER klimaatbureau: “Het energieverbruik van game consoles is onder andere afhankelijk van het grafisch vermogen. De Wii is grafisch minder sterk, waardoor deze ook een stuk minder stroom verbruikt. Maar dat verklaart niet alles. Nintendo heeft de onderdelen in de Wii zo goed op elkaar afgestemd dat het systeem heel efficiënt werkt.

Volgens de boomknuffelaars kun je beter buiten gaan spelen, maar ze geven toch wat tips voor de echte nerds.

  • Kies in plaats van de Xbox 360 of Playstation 3 voor de slim-versie. Deze dunnere versies verbruiken bijna de helft minder stroom. De Wii verbruikt echter veruit het minste stroom.
  • Nieuwe versies van spelcomputers verbruiken steeds meer stroom, in tegenstelling tot andere apparaten in huis die juist steeds zuiniger worden. Doe dus gerust wat langer met je oude model.
  • Veel spelcomputers verbruiken in stand-by nog steeds elektriciteit. Wanneer het apparaat lang niet gebruikt wordt, kun je het beste de stekker uit het stopcontact halen. Let er bij de Wii op, dat je Wiiconnect24 uit zet wanneer je het niet gebruikt. Doe je dit niet, dan maakt het apparaat de hele tijd contact met internet en is het stand-by verbruik stukken hoger.

Sprintheld Kyou-Hyuk Lee stopt met schaatsen

De Zuid-Koreaanse schaatser Kyou-Hyuk Lee heeft aangekondigd een punt achter zijn carrière te zetten. De sprinter liet na de Olympische Spelen van Sochi al vallen dat het waarschijnlijk afgelopen was voor hem, maar maandag heeft hij het officieel bekend gemaakt.

Lee deed dat tijdens een bijeenkomst in Seoul, waar onder andere familieleden en sporters, zoals olympisch kampioene Sang-Hwa Lee, van de partij waren. Tijdens de openingsceremonie was Lee de vlaggendrager voor Zuid-Korea. Het waren zijn zesde Olympische Spelen, meer dan welke andere Zuid-Koreaanse zomer- of winteratleet.

De zichtbaar geëmotioneerde Lee gaf aan dat het nooit winnen van een olympische medaille misschien zo erg nog niet was. 'Ik heb al die jaren gedacht dat het winnen van olympisch goud alles was, maar nu denk ik dat ik misschien wel geluk heb dat het me nooit is gelukt. Als ik tien of zelfs twintig jaar geleden een medaille had gewonnen, denk ik niet dat ik zo dankbaar was geweest als ik vandaag de dag ben', aldus de Koreaanse sprintheld.

'Na elke Olympische Spelen was ik kapot als ik weer geen medaille gewonnen had. Nu denk ik echter dat ik mede daardoor veel meer volwassen ben geworden. Na elke Spelen heb ik me weer vier jaar een slag in de rondte getraind, en vooral daardoor denk ik dat ik veel meer in mijn leven heb bereikt dan een olympische medaille ooit had kunnen betekenen'.

Lee tijdens het WK sprint in 2013, waar hij genoegen moest nemen met plek zes (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Lee tijdens het WK sprint in 2013, waar hij genoegen moest nemen met plek zes (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Tijdens zijn zes Olympische Spelen kwam Lee één keer zeer dicht bij een medaille. In 2006 bleef hij in Turijn op de 1000 meter vijf honderdsten verwijderd van de bronzen tijd van zijn goede vriend Erben Wennemars. Zijn grootste prestaties behaalde hij op het wereldkampioenschap sprint. In 2007, 2008, 2010 en 2011 pakte hij daar de wereldtitel. Alleen Jeremy Wotherspoon en Igor Zhelezovky waren ooit succesvoller.

Naast zijn wereldtitels op de sprint werd Lee in 2011 ook wereldkampioen op de 500 meter. Daarnaast pakte hij nog drie medailles op afstandskampioenschappen.

Wereldrecords heeft hij ook in handen gehad. In 1997 pakte hij het record op de 1000 meter af van Jan Bos, die het één dag eerder op zijn naam schreef. Een maand later was Lee het wereldrecord kwijt. Ook op de 1500 meter nam hij het wereldrecord af van een Nederlander, Jakko-Jan Leeuwangh. De tijd van 1:45.20 had hij bijna een jaar in handen, tot Derek Parra het op de Olympische Spelen van Salt Lake City verpulverde.

Over zijn plannen voor de toekomst was Lee nog niet helemaal zeker. Voorlopig wil hij vooral tijd doorbrengen met zijn familie, waaronder zijn zieke vader. Een terugkeer in het schaatsen is echter een goede mogelijkheid: 'Ik zou ooit graag het nationale team willen coachen. Ik ben net gestopt en heb dus nog veel gevoel met de sport. Richting de Spelen van Pyeongchang zou ik heel erg graag de jonge schaatsers willen helpen, op welke manier dan ook', aldus Lee.

Koekiemonster blijkt nazi

De politie van het Duitse Senftenberg heeft vorige week niemand minder dan Koekiemonster in de boeien geslagen. Het Sesamstraat-icoon had namelijk neonazi-pamfletten uitgedeeld op een basisschool.

Het leek Übermensch Steffen Lange wel een leuk idee om ook kindertjes te betrekken bij de totstandkoming van het vernieuwde Dritte Reich. De 31-jarige Duitser besloot een Koekiemonster-pak aan te trekken en naar een school te gaan.

Hier deelde de beste man rechtsextremistische pamfletten uit. Een leraar kon er niet om lachen en belde de politie. De Polizei heeft Lange weldra in de boeien geslagen.

De politie van de Duitse deelstaat Brandenburg heeft bevestigd dat Koekiemonster sinds kort wordt misbruikt als nazi-mascotte. "Er is niets grappigs aan rechtsextremistische ideologieën", aldus de politie. "En daar helpt Sesamstraat ook niet tegen. Het is slechts een poging het af te doen als onschadelijk en alledaags."

'All Saints werkt aan comeback'

Het volgende nieuws had je liever niet willen weten, want kutmuziek. All Saints is namelijk van plan nieuwe muziek op te nemen. De Britse meidenband, die momenteel toert met de Backstreet Boys, heeft door samen weer op te treden zin om een plaat op te nemen. Dat zeggen ingewijden in de Britse krant Daily Mirror.

De zangeressen zingen tijdens de shows met de boyband enkel oude hits en zouden behoefte hebben aan vers materiaal. "Ze vinden het geweldig om weer samen op te treden nu ze ouder en wijzer zijn."

Volgens ingewijden heeft All Saints, die in 2006 de laatste plaat opnam, al gesproken met liedjesschrijvers en het management. "Ze hebben het gevoel dat er een gat is in de muziekindustrie dat zij kunnen vullen."

All Saints, bekend van hits als Never Ever en Pure Shores, is naar verluidt van plan later dit jaar muziek uit te brengen. "Als ze blij zijn met de resultaten, komt er aan het einde van het jaar een single uit", zegt een ingewijde. "Fans kunnen een meer volwassen geluid verwachten."

Lindsay Lohan weer aan de drank

Lindsay Lohan heeft toegegeven dat ze heeft gedronken sinds ze afgelopen zomer een afkickkliniek heeft verlaten. "Ik heb wat wijn gedronken", zei de actrice volgens diverse Amerikaanse media zondag in haar realityserie op OWN.

Lohan vertelde in de aflevering dat ze door een relatie de mist in ging. "Ik ben zonder na te denken in een relatie gedoken en we zaten totaal niet op een lijn", zegt de actrice, die niet vertelt over wie ze het heeft. Verschillende media koppelden Lohan aan The Wanted-zanger Max George en meerdere Amerikaanse modellen. "Ik dacht niet na over het feit dat deze persoon wel dronk."

De 27-jarige actrice, die in augustus voor de zesde keer uit een afkickkliniek kwam, zegt veel spijt te hebben van haar terugval. "Maar het is oké om het toe te geven", zegt ze. "Het heeft even geduurd om dat te realiseren en toen dacht ik: waarom houd ik dit voor me?"

Sirenes Zeeland blijven stil

In Zeeland zijn maandagmiddag tijdens de maandelijkse test de sirenes niet afgegaan. Dat kwam volgens de brandweer door een combinatie van factoren.

De centralist die aan de knoppen zat, kreeg gelijktijdig een melding binnen. Bovendien werkte het herinneringssysteem niet. De brandweer onderzoekt waarom dit niet werkte. Om mensen niet onnodig in verwarring te brengen, is besloten om de sirenes niet alsnog te laten loeien.

Sony haalt onterecht film offline

Sony heeft een nieuw dieptepunt bereikt in hun van meet af aan verloren strijd tegen downloaden, door een Creative Commons film waarover zij nul rechten beschikt offline te dwingen van youtube. Het gaat hierbij om de derde film van de Blender Foundation; de makers van het 3D programma Blender, Sintel.

Sintel is de opvolger van de gratis verkrijgbare filmpjes Elephants Dream en Big Buck Bunny. De films worden gebruikt om te laten zien welke resultaten behaald kunnen worden met het 3D animatieprogramma.

Zoals bekend gooien entertainmentbedrijven een enorm vangnet uit en dwingen blind alles offline waarvan veelal geautomatiseerde processen vinden dat ze onderdeel uitmaken van het copyrightportfolio van deze entertainmentbedrijven. In het verleden zijn hierdoor vele duizenden filmpjes al offline gedwongen.

Het onterecht offline dwingen van deze video heeft grote gevolgen. De video is niet alleen miljoenen keren bekeken, maar wordt ook door duizenden websites ge-embed.

Youtube heeft de video overigens inmiddels weer online gezet, maar niet nadat er grote ophef is ontstaan. Sony heeft nog geen commentaar gegeven op hun grove, nalatige fout. Youtube hanteert geen penaltysysteem voor onterechte claims, dus Sony kan gewoon doorgaan met het onterecht offline dwingen van content van derden.

Grensbewoners tanken vaker over de grens

Bijna de helft van de automobilisten in de grensregio's tankt vaker in België of Duitsland sinds de accijnzen zijn verhoogd. 48 procent van de automobilisten die tot dertig kilometer van de grens wonen, geeft aan dit vaker te doen dan voor de verhoging. Ook alcohol wordt vaker over de grens gekocht. Dat stelt onderzoeksbureau I&O maandag na een enquête onder 4300 mensen.

Ruim de helft van de ondervraagden gaf aan zeker een keer per maand over de grens te tanken. 29 procent doet dat minder dan een keer per maand. Hoe dichter automobilisten bij de grens wonen, hoe vaker ze naar België of Duitsland rijden om de tank vol te gooien.

Een kwart van de ondervraagden gaf bovendien aan eens per maand alcohol te kopen in buurlanden. 45 procent doet dat nooit. Bijna drie op de tien ondervraagden gaan vaker de grens over voor alcohol sinds de accijnzen in januari omhoog gingen.

Het tankgedrag in de grensstreek is onderwerp van gesprek omdat benzinestations klagen over sterk teruglopende omzetten doordat brandstof duur is ten opzichte van de buurlanden. Enkele oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen dat de verhoging wordt teruggedraaid, maar het kabinet wil daar nog niet aan.

Onderzoekscijfers geven weinig duidelijkheid over de gevolgen van de verhoging voor de brandstofverkoop. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vorige maand dat er 0,7 procent meer brandstof werd verkocht dan in maart 2013. Volgens onderzoeken van brancheorganisaties Bovag en NOVE liep de verkoop van met name lpg en diesel begin dit jaar ver terug.

Springpaard London levert zeker 8,6 miljoen euro op

Topspringpaard London gaat voor minimaal 8,6 miljoen euro van de hand. Dat bod werd de afgelopen dagen tijdens een veiling van Stal Eurocommerce op de tweevoudig olympisch zilverenmedaillewinnaar uit Londen uitgebracht.

De verkoopprijs van London, die het meeste opbracht van alle eigendommen van Stal Eurocommerce, staat nog niet vast. Als alle kavels verkocht zijn staat er een bedrag voor de hele stal. Daar kan dan nog overheen geboden worden. Later maandag is de definitieve verkoopprijs dan bekend.

De veiling gebeurt op verzoek van de Rabobank. Die kreeg als schuldeiser de hele stal van het failliete bedrijf Eurocommerce in handen. De eigenaren hadden rond de Spelen van Londen al geprobeerd om London onderhands door te verkopen, maar via een reeks rechtszaken wist Rabobank daar een stokje voor te steken.

Davis Cup-ploeg krijgt zware opponent

De Nederlandse Davis Cup-ploeg is dinsdag bij de loting voor de play-offs voor de Wereldgroep niet geplaatst. Dat betekent dat Oranje een zware opponent krijgt. Servië, Spanje, Argentinië, Canada, de Verenigde Staten, Australië, Kroatië en België zijn de mogelijke tegenstanders.

De Oranjetennissers waren van de zestien landen die aan de play-offs meedoen negende op de Davis Cup-wereldranglijst van maandag. Alleen de eerste acht landen zijn geplaatst. Kroatië plaatste zich afgelopen weekeinde voor de play-offs en passeerde Nederland op de ranglijst.

De play-offs worden van 12-14 september afgewerkt. Dat weekeinde staan ook de halve finales van de Davis Cup op het programma.

Top 10 Filmdownloads

Elke week publiceert Torrentnieuwssite Torrentfreak.com de meest gedownloade films van de afgelopen week. De lijst van deze week wordt aangevoerd door de film 'Ride Along'. Voor de lijst wordt gebruik gemaakt van schattingen op basis van torrentgebruik en downloads van BluRay en DVD-Rips, tenzij anders vermeld.

Hieronder de top tien, inclusief trailers.

1. Ride Along

2. The Nut Job

3. The Secret Life of Walter Mitty

 

4. 47 Ronin

5. The Hobbit: The Desolation of Smaug

6. The Wolf of Wall Street

7. The Legend of Hercules

8. Frozen

9. The Pirate Fairy

10. 300: Rise of an Empire

De leukste sporttweets van week 14

Tijdens de Olympische Winterspelen en de Paralympische Spelen van Sochi kon je op FOK!sport de leukste tweets van de dag vinden. We kregen er zoveel leuke reacties op dat we vanaf nu elke week de leukste sporttweets van de afgelopen week voor jullie op een rijtje zetten.

Vandaag was bij de NOS een reportage te zien over zwemster Sharon van Rouwendaal. Blijkbaar kun je maar beter niet je auto aan de Nederlandse pers uitlenen:

Zo zit je een lekker potje honkbal te kijken en zo zie je ineens een tornado aankomen:

Waney Rooney liet zich van zijn meest romantische kant zien op de verjaardag van zijn vrouw:

Lieuwe Westra heeft iets te veel in de zon gefietst:

Giedo van der Garde weet wel wie hij uit moet nodigen:

De taperfase van zwemmers houdt in dat ze het iets rustiger aan mogen doen. Maar dat wil nog niet zeggen dat het altijd even makkelijk voor ze is:

Kenny van Hummel maakte zich boos (terecht overigens):

Ook Joey Barton had een terechte klacht:

Kjeld Nuis werd op zijn vakantie aangenaam verrast:

De shorttrackzusjes Van Kerkhof namen het in een andere sport tegen elkaar op:

Koen Verweij maakt inmiddels furore bij Sterren Springen, al is het niet altijd een pretje daar:

Regilio Tuur maakt vooral indruk met zijn postuur:

De tennisdames hadden een themafeestje:

Edwin van der Sar wenste Tim Krul via Twitter een fijne verjaardag en hoopte dat hij zijn wedstrijd zou winnen. De oud-keeper was even vergeten dat Krul het moest opnemen tegen Manchester United, de ploeg waar Van der Sar zijn carrière afsloot:

Op het Formule 1-circuit was vandaag veel spektakel:

Voor elke race krijgt David Millar speciaal ontworpen schoenen in het thema van de wedstrijd. Voor de Ronde van Vlaanderen van vandaag kreeg hij deze prachtige schoenen:

De ronde van Vlaanderen werd gewonnen door Fabian Cancellara. Daar moest op gedronken worden in de bus aan het kratje Leffe te zien:

En voor de uitsmijter van de week kunnen we gelukkig altijd vertrouwen op Ronald Mulder:

Wedstrijd Ajax - ADO Den Haag verplaatst naar 16.30 uur

De KNVB heeft bekendgemaakt dat de wedstrijd tussen Ajax en ADO Den Haag wordt verplaatst naar 16.30 uur, zodat het duel tegelijk plaatsvindt met PSV - Feyenoord. Ajax kan landskampioen worden als het wint van ADO en als Feyenoord punten verspeelt.

Oorspronkelijk stond de wedstrijd in de Amsterdam ArenA gepland om 12.30 uur, maar bij winst zou er dan vier uur gewacht moeten worden op het resultaat in Eindhoven. Volgens de KNVB is de verplaatsing naar 16.30 uur het meest sportieve en optimale scenario.

Procedure Zwarte Piet op 22 mei

De bestuursrechter in Amsterdam buigt zich zoals het er nu naar uitziet op 22 mei over de kwestie Zwarte Piet. Op die dag staat de bodemprocedure gepland, liet juridisch adviseur Frank King maandag weten.

De procedure volgt na een kort geding dat de tegenstanders van het fenomeen Zwarte Piet vorig jaar hadden aangespannen. Ze wilden voorkomen dat de pieten bij de Amsterdamse sinterklaasintocht zouden zijn, omdat ze het hulpje van de goedheiligman racistisch vinden en "respectloos naar mensen van Afrikaanse afkomst". De voorzieningenrechter wees hun verzoek destijds af, waarna een bodemprocedure werd begonnen.

Bodemprocedure over Zwarte Piet is op 22 mei
Bodemprocedure over Zwarte Piet is op 22 mei (Foto: ANP)

Bruce Lee gaat het ultieme gevecht aan

Ooit afgevraagd hoe het zou zijn als Bruce Lee mee zou doen in UFC? Dan krijg je binnenkort de kans om dit te ervaren, want EA Sports heeft namelijk Bruce Lee als unlockable personage toegevoegd in EA Sports UFC.

Het personage zal niet zomaar een skin zijn, maar daadwerkelijk een uniek personage. Zijn gevechtshouding, snelheid en bewegingen zijn speciaal overgezet om Bruce Lee de ultieme eer te kunnen bewijzen.

Bruce Lee kan worden op twee manieren worden ontgrendeld: ofwel door de campaign-mode op Pro of hoger uit te spelen of door de game te pre-orderen. EA Sports UFC verschijnt dit voorjaar, voor Xbox One en PlayStation 4.

Bruce Lee in UFC

Bruce Lee in UFC 2014

UFC Bruce Lee

Heerenveen en Twente strijden om handtekening Türüç

Go Ahead Eagles won afgelopen zaterdag van buurman Heracles Almelo. Dat leverde een groep van honderden fans op die in de nacht van zaterdag op zondag met vuurwerk, alcohol en gezang de staf van Go Ahead Eagles een warm onthaal gaf. Door een 1-2 zege op Heracles kan de gepromoveerde club de status als Eredivisieclub nauwelijks nog verliezen. 

"Dat mogen we ook wel vieren", vindt smaakmaker Deniz Türüç. "Onze trainer zei al dat dit misschien wel knapper is dan dat Ajax kampioen wordt." Het succes van de club uit Deventer betekent misschien wel dat de Eagles een toptalent kunnen gaan verliezen. Türüç laat steeds vaker zien dat hij toe is aan de volgende stap. De uitblinker rondt eerst een fraaie één-twee met Marnix Kolder af en voor Erik Falkenburg voor de beslissing zorgt, glijdt Türüç op het middenveld langs vier Heraclieden. 

Zijn oude club FC Twente ziet hem graag terugkeren maar sc Heerenveen heeft inmiddels ook interesse in de handtekening van Türüç. "Het kan heel goed zijn dat dit mijn laatste wedstrijden voor Go Ahead worden", beweert de gewilde Türüç in AD Sportwereld. "Daarom probeer ik nu volop te genieten. Ik heb ambities en zou het graag een stapje hogerop proberen."

Lodeweges op voor Rinus Michels Award

Dwight Lodeweges is een van de genomineerden voor de Rinus Michels Award voor beste trainer van het jaar. Dat heeft de stichting Coaches Betaald Voetbal (CBV) maandag bekendgemaakt. Ook Frank de Boer (Ajax), Ronald Koeman (Feyenoord), Peter Bosz (Vitesse) en Harry van den Ham (FC Dordrecht) maken kans op de prijs.

De nominatie van Lodeweges is opvallend. Hij stapte juist afgelopen week op bij SC Cambuur nadat supporters hem bedreigd hadden omdat hij volgend seizoen trainer wordt van aartsrivaal sc Heerenveen.

Behlave Lodeweges valt ook de naam van Van den Ham op. Als enige trainer uit de Eerste Divisie maakt hij kans om beste proftrainer van het seizoen 2013/14 te worden. FC Dordrecht werk met een van de kleinste begrotingen in de Jupiler League, maar staat fier bovenaan.

De Boer won de prijs vorig seizoen, een jaar eerder ging de award naar Koeman. De winnaar van dit seizoen wordt 9 mei bekendgemaakt. Dan houdt het CBV in het stadion van PEC Zwolle zijn jaarlijkse trainerscongres.

Nissan vervangt Ford als sponsor Champions League

Nissan is een van de nieuwe hoofdsponsoren van de Champions League. De Japanse autoproducent vervangt vanaf volgend seizoen Ford, dat eerder bekendmaakte na 22 jaar met de sponsoring te stoppen. Naar verluidt is met de deal een bedrag van 55 miljoen euro per seizoen gemoeid.

De overeenkomst tussen Nissan en de UEFA loopt tot en met het seizoen 2017/18. Het automerk toonde ook eerder al aan oog te hebben voor de sportwereld door zich als sponsor te verbinden aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, de olympische teams van Groot-Brittannië en Mexico en het toernooi om de Afrika Cup.

Nissan schaart zich door de deal in een rijtje van acht voorname sponsoren van de Champions League. Daartoe behoort ook de Nederlandse bierproducent Heineken.

Vrachtwagenchauffeurs in stoet naar Utrecht

Ongeveer driehonderd vrachtwagenchauffeurs die maandag met acties zijn begonnen verzamelen zich in de loop van de ochtend op een grote parkeerplaats aan de A2 bij Utrecht. Dat zegt bestuurder van FNV Bondgenoten Egon Groen. Het verkeer heeft volgens hem geen last van de actie.

De stakers hebben zich in de ochtend verzameld op parkeerplaatsen bij Nunspeet, Beverwijk, Rotterdam, Arnhem en Gilze. Vanaf daar rijden ze gezamenlijk naar parkeerplaats Haarrijn op de A2 tussen Breukelen en Utrecht. Daar wordt om 12.30 uur een bijeenkomst georganiseerd voor de kaderleden van de vakbond.

Maandagochtend vroeg begonnen de acties voor een betere cao bij acht transportbedrijven die betrokken zijn bij de onderhandelingen, waaronder Den Hartog en Vos. Bij die bedrijven werd een slot op de poort gelegd, waardoor vrachtwagens niet konden uitrijden. Bij vuilverwerkingsbedrijf Sita werd tot 09.00 uur helemaal niet gewerkt.

Het overleg over een nieuwe cao liep halverwege maart vast. De chauffeurs willen een eenjarige cao met een loonsverhoging van drie procent en meer zeggenschap over werktijden en scholing. De werkgevers willen een nullijn aanhouden. De komende weken staan nog meer acties gepland.

Oranjevrouwen zonder Miedema tegen Albanië

Het Nederlands vrouwenelftal moet het donderdag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië zonder Vivianne Miedema doen. De aanvalster van sc Heerenveen was in de WK-kwalificatiereeks al negen keer trefzeker, maar heeft last van haar hoofd. Bondscoach Roger Reijners houdt haar uit voorzorg aan de kant.

Miedema is niet de enige afvaller na de 6-0 zege op Griekenland afgelopen weekeinde. Rechtsback Kika van Es liep in Heraklion een dubbele beenbreuk op. Maayke Heuver heeft een bovenbeenblessure en kan donderdag in Helmond ook niet aantreden tegen Albanië.

Reijners roept geen vervanger op voor Miedema. Zijn selectie bestaat nu uit twintig speelsters.

Nederlander Myburgh in All-Star team cricket-WK

De Zuid-Afrikaanse Nederlander Stephan Myburgh is door een commisie gekozen in het All-Star team van het wereldkampioenschap Twenty20. Hij maakt deel uit van de groep van elf beste spelers van het toernooi, als enige speler van het Nederlandse team.

Naast Myburgh staan er vier Indiërs in het team, twee spelers van Zuid-Afrika en de West Indies en één cricketers namens zowel Australië als Sri Lanka. Nederland won op het WK drie van de zeven wedstrijden, uiteindelijk goed voor plaats negen in de eindstand. Sri Lanka pakte voor het eerst de wereldtitel.

Jatsenjoek: Rusland wil Oekraïne binnenvallen

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek verdenkt Rusland ervan het land te willen binnenvallen. Dat heeft hij maandag tijdens een spoedberaad van het kabinet gezegd. Rusland stookt volgens Jatsenjoek onrust in het oosten van Oekraïne om zo een militaire invasie te rechtvaardigen.

"Het plan is om de situatie te destabiliseren en troepen over de grens te sturen om ons grondgebied af te pakken", zei Jatsenjoek. "Dit zullen we niet toestaan."

Volgens Jatsenjoek zit de Russische regering achter de protesten die zondag en maandag in drie Oost-Oekraïense steden plaatsvonden. Hierbij werd een gebouw van de veiligheidsdiensten in Loehansk bezet. Er vinden al weken pro-Russische demonstraties plaats in het oosten van het land. Volgens de premier bevinden Russische militairen zich op slechts dertig kilometer van de Oekraïense grens.

De demonstranten wierpen in Loehansk barricades op in de stad en bekogelden het overheidsgebouw met stenen, eieren, rookgranaten en een brandbom. Ze beklommen het gebouw en hesen de Russische vlag. Een agent en een betoger raakten gewond. De politie is in verhoogde staat van paraatheid gebracht en heeft alle toegangswegen naar de stad geblokkeerd. De Oekraïense autoriteiten beschuldigen Rusland ervan achter de gewelddadige protesten te zitten.

In de Oost-Oekraïense stad Donetsk belaagden pro-Russische actievoerders zondag na een betoging een gebouw van de regionale overheid. Demonstranten braken door een barricade van de politie, gooiden de ruiten van het gebouw in en hesen de Russische vlag.

De bestorming volgde op een demonstratie op het centrale plein van Donetsk voor aansluiting bij Rusland. Daarbij riepen betogers leuzen als 'Donetsk is een Russische stad' en 'Weg met de NAVO'. De politie gebruikte waterkanonnen om de ongeveer tweeduizend demonstranten uiteen te jagen. In Donetsk gaan al weken iedere zondag betogers de straat op om een referendum te eisen om zich bij Rusland aan te sluiten.

Ook in Charkov braken protesten uit tegen de pro-Europese regering in Kiev. De demonstranten eisten ook hier een soortgelijke volksraadpleging als vorige maand op de Krim plaatsvond.

Trainer Van Loen naar Azerbeidzjan

Voetbaltrainer John van Loen vertrekt per direct als trainer van amateurclub DOS'37 en gaat naar Azerbeidzjan. Dat meldt De Gelderlander maandag. Van Loen gaat in Oost-Europa werken voor de nationale voetbalbond. Van daaruit gaat hij aan de slag als technisch directeur van FK Qarabag, waar ook de Nederlander Leroy George speelt.

De club wordt ook nog wel Qarabag Agdam genoemd, naar de stad waar het oorsprongelijk haar wedstrijden speelde. Tijdens de oorlog in Nagorno-Karabach, begin jaren '90, werd het stadion echter verwoest door Armeense bombardementen, waardoor de club uit moest wijken naar de hoofdstad van Azerbeidzjan, Baku. Daar speelt het tegenwoordig nog altijd. 

Van Loen zal zich vooral gaan richten op de jeugdopleiding en het aanbrengen van structuur daarin. 'Een kans als dit krijg je niet vaak, dus zodra het zich voordoet moet je het grijpen. Ik zat in een groep trainers die een CV hadden opgestuurd en kans hadden op deze positie en ik ben blij dat ik het ben geworden. DOS'37 verlaten is jammer, want ik heb hier een mooie tijd gehad, maar ik heb heel veel zin in dit avontuur', aldus Van Loen.

'Nieuw onderzoek naar motieven gezinsdoders'

Een nieuwe onderzoeksmethode moet meer inzicht geven in de motieven van daders die anderen doden en daarna zichzelf. Dat schrijft de Volkskrant maandag. Met deze 'psychiatrische autopsie' wil het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) ervoor zorgen dat dergelijke drama's in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Daders worden in de methode, vaak na hun dood, doorgelicht om zo hun motieven te ontdekken. Daarbij vraagt een team van experts aan medici en mensen rond de dader naar diens psychiatrische en psychologische omstandigheden. Tot de aanslag van Karst T. op Koninginnedag 2009 werden de motieven van dergelijke daders nauwelijks onderzocht. Justitie sloot zulke zaken eerder zonder onderzoek.

Met zo'n psychiatrische autopsie moet een databank gevuld worden met gegevens. Met die kennis kunnen specialisten en hulpverleners eerder aan de bel trekken als mensen gedrag gaan vertonen wat lijkt op de gedragsvertoningen van eerdere daders. Zulke daden zijn bijvoorbeeld gezinsdodingen, schooldoders en doders die willekeurige slachtoffers maakten.

Onderzoekers hebben al contact gehad met het Openbaar Ministerie over de dood van oud-bankier Jan Peter Schmittmann, zijn vrouw en dochter in Laren. Over de oorzaak van dat drama is nog niks bekend, aldus de krant.

[vid] UFO gefilmd boven Zeewolde

De bevolking van Zeewolde is zaterdagavond massaal de straat opgegaan. Het Flevolandse dorp liep uit voor een UFO die boven de wijk Horsterveld hing.

Rond elf uur was het vreemde ding ineens te zien. Het vermeende ruimteschip voerde een schitterende lichtshow op. De UFO gaf afwisselend rood, groen en wit licht.

Vele Zeewoldenaars kwamen hun huis uit om het schouwspel te bekijken. Op straat werd flink gediscussieerd over het vreemde voorwerp.

De UFO bleef maar liefst twee uur lang boven het dorp hangen. Om 1 uur was het uit met de pret. De lampen gingen uit en de vliegende schotel vervolgde zijn weg.


Yep, de aluhoedjes kunnen weer op...

'Duizenden vergeten jaarlijks DigiD-wachtwoord'

Bijna tweehonderdduizend Nederlanders hebben vorige maand een nieuw wachtwoord aangevraagd voor hun DigiD-account omdat zij hun code waren vergeten. Dat schrijft Metro maandag op basis van cijfers van beheerder Logius.

Logius spreekt van een jaarlijks terugkerend fenomeen vanwege de belastingaangifte begin april. Omdat de activeringscode voor het wachtwoord vijf dagen op zich laat wachten, kunnen ze daardoor niet direct aangifte doen.

Vorige maand werd in totaal ruim 25 miljoen keer ingelogd op DigiD. Het was daarmee de drukste maand ooit voor Logius. Door de drukte konden vorige week veel mensen die op het laatste moment hun aangifte wilden versturen niet inloggen. Een storing legde de servers van de Belastingdienst plat. De fiscus gaf daarom twee dagen respijt.

Chauffeur ontkent misbruik Demmink in dienstauto

Een voormalig chauffeur van Joris Demmink ontkent dat de oud-topambtenaar ooit seks heeft gehad met jonge jongens op zijn achterbank. Dat zegt hij in een maandag gepubliceerd interview met misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Hans Bakker was tussen 1992 en 1996 chauffeur van Demmink. Daarna was hij plaatsvervangend hoofd van het Bureau Vervoer van het ministerie. Hij wist naar eigen zeggen 'precies wat er allemaal omging'. Bakker zegt dat hij nooit 'gekke dingen' heeft meegemaakt. "Al die verhalen over 'seks op de achterbank' of in parken... ik heb er nooit, maar dan ook nooit iets van gezien, gemerkt of gehoord." Ook bij andere chauffeurs zou er nooit iets zijn gebeurd.

Bakker werd in 2001 door inlichtingendienst BVD, de voorloper van de AIVD, gehoord of hij ooit iets vreemds had gemerkt. "Er werd me gevraagd of ik wist dat Demmink homofiel was. Ja, dat wist ik wel. Of ik wel eens 'vreemde verhalen' had gehoord? Ik kon alleen maar zeggen dat Demmink altijd correct was en dat me nooit iets was opgevallen."

Demmink wordt verdacht van het verkrachten van twee destijds minderjarige jongens in Turkije, halverwege de jaren negentig. Demmink heeft de aantijgingen altijd ontkend. Onderzoeken leverden tot nu toe geen harde bewijzen op. Via een speciale procedure wisten de twee vermeende slachtoffers vervolging af te dwingen. In de afgelopen weken vonden diverse getuigenverhoren plaats met verschillende tegenstrijdige verklaringen.

In maart zei een ambtenaar van het ministerie van Justitie in het AD dat Demmink chantabel was omdat hij op de achterbank van zijn dienstauto ook seks zou hebben gehad met 'jonge jongens'. Hij zou dat verhaal hebben gehoord van Bakker.

Ebola grijpt om zich heen in West-Afrika

Het ebolavirus grijpt om zich heen in het westen van Afrika. Zondag maakten Ghanese overheidswoordvoerders volgens persbureau Reuters bekend dat ze een 12-jarig meisje onderzoeken dat mogelijk de dodelijke ziekte heeft opgelopen. Artsen zonder Grenzen waarschuwt voor een ongekende ebola-epidemie in de regio.

Er zijn al meer dan 90 mensen gestorven aan ebola in Guinee en Liberia en mogelijk heeft de ziekte zich inmiddels ook naar Mali, Sierra Leone en dus Ghana verspreid. In het westen van Afrika heerst veel armoede en zijn medische voorzieningen in bepaalde gebieden schaars, wat de verspreiding van het virus in de hand kan werken.

Er bestaat geen vaccin tegen of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen en negentig procent van de patiënten overlijdt aan de ziekte. Het virus kan gemakkelijk worden overgedragen als mensen in aanraking komen met lichaamsvocht van mensen die besmet zijn.

Topcrimineel Gwenette M. weer aangehouden

De Amsterdamse topcrimineel Gwenette M. zit opnieuw vast. Hij werd vorige week opgepakt op verdenking van illegaal wapenbezit, bevestigt het Openbaar Ministerie maandag na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

M. werd gearresteerd bij een verkeerscontrole. In zijn auto werden volgens De Telegraaf twee pistolen aangetroffen. M.'s advocaat Nico Meijering zegt in de krant dat hij niet op de hoogte was van de wapens. Justitie wil niet in details treden.

M. wordt gezien als een belangrijke speler in de Amsterdamse onderwereld. Hij werd in het verleden al meerdere keren aangehouden. Eind vorig jaar ontsnapte hij aan een moordaanslag. Het wapen van zijn belager werkte niet, waarna M. slechts lichtgewond raakte na een worsteling.

Veel minder bedrijven failliet

Rechtbanken hebben in het eerste kwartaal veel minder bedrijven en instellingen failliet verklaard dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal gingen tussen januari en maart 2672 bedrijven op de fles, zo blijkt maandag uit cijfers van de website faillissementsdossier.nl. Dat is bijna een kwart minder dan in het eerste kwartaal van 2013.

Hoewel het aantal faillissementen in een jaar tijd fors is teruggelopen, blijft het getal vrij hoog. Voordat de economische crisis begon, in het eerste kwartaal van 2008, werden slechts 1686 bedrijven getroffen door een bankroet. Dat is veertig procent minder dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Vooral in de bouw en de transportsector gingen in het eerste kwartaal veel minder bedrijven onderuit. Het aantal bouwbedrijven dat failliet ging daalde met 38 procent, terwijl het aantal faillissementen in de transportsector met zelfs veertig procent daalde. De horeca werd juist harder getroffen door faillissementen. Daar nam het aantal bedrijven dat op de fles ging met vijftien procent toe.

'Familiebedrijf verwacht meer omzet'

Nederlandse familiebedrijven verwachten dat hun omzet dit jaar flink stijgt. Na een toename van de inkomsten van vijf procent vorig jaar gaan familiebedrijven dit jaar uit van een omzetgroei van zeven procent. Vooral innovatieve en internationaal opererende bedrijven zijn optimistisch, zo blijkt maandag uit een onderzoek van het economisch bureau van ING.

Familiebedrijven denken het daarmee opnieuw beter te doen dan de Nederlandse economie, die dit jaar een half procent groeit, zo voorziet het Centraal Planbureau. Vorig jaar was dat een krimp van het bruto binnenlands product van 0,8 procent. Minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) noemt dat een 'enorm knappe prestatie'.

Hoewel familiebedrijven dus flink groeien, is die toename in omzet geen doel op zich. De bedrijven streven de hogere omzet vooral na in een poging hun toekomst veilig te stellen. Daarbij staan ze niet of nauwelijks open voor financiering door een private investeerder of een strategisch partner, aldus ING.

Gouden Schoen: Messi loopt in op Ronaldo en Suárez

De strijd om de Europese topscorerstitel is bijzonder spannend. Lionel Messi meldt zich na zijn twee goals nadrukkelijk in de top drie van het klassement. Liverpool-aanvaller Luís Suárez staat nog altijd bovenaan het klassement van de Gouden Schoen. De Uruguayaan heeft op dit moment één doelpunt meer gemaakt dan Real Madrid-ster Cristiano Ronaldo. Beide topaanvallers kwamen dit weekeinde echter niet tot scoren.

Dat gaf Lionel Messi de kans om dichter bij Suárez en Ronaldo te komen en door zijn uitstekende vorm van de laatste weken is de Argentijn weer een serieuze kandidaat voor de prijs. Zijn twee doelpunten tegen Real Betis Sevilla zorgen er voor dat hij nog maar vier goals achterloopt op Suárez.

Diego Costa kwam namens Atlético Madrid niet tot scoren en staat daarom op hetzelfde aantal goals als Messi. Jonathan Soriano (Red Bull Salzburg) en Heerenveen-spits Alfred Finnbogason vonden het net wel, waardoor ze mee blijven doen in de subtop van het klassement.

Daniel Sturridge kwam evenals teamgenoot Suárez niet tot scoren en staat daarmee op de zesde plaats. Torino-aanvaller Ciro Immobile meldt zich na zijn winnende goal tegen Catania in de top 10, terwiijl Yaya Touré (Man City) en Jackson Martínez (FC Porto) eveneens scoorden.

Bertens stapje dichter bij top honderd

Kiki Bertens is weer wat dichter bij een terugkeer in de top honderd gekomen. De tennisster klom dankzij het bereiken van de tweede ronde bij het WTA-toernooi van Charleston van de 135e naar de 122e plaats. Bertens bereikte ongeveer een jaar geleden met de 41e plaats haar tot nu toe hoogste notering ooit.

Arantxa Rus leverde op de ranglijst twee plaatsen in en staat nu 154e. Michaëlla Krajicek, zondag winnares van het ITF-toernooi van Dijon, schoof voorzichtig op van de 223e naar de 221e positie. Haar toernooizege wordt echter pas een week later verrekend in de stand, zoals altijd met ITF-toernooien. Richel Hogenkamp (195) en Indy de Vroome (197) staan nog boven Krajicek..

Serena Williams blijft de wereldranglijst aanvoeren, voor Na Li en Angnieszka Radwanska. Maria Sjarapova deed als enige goede zaken binnen de top tien. Ze steeg van negen naar acht.

'Xbox One in de toekomst mogelijk backwards-compatible'

Frank Savage, Principal Lead Developer bij Microsoft, heeft aangegeven dat men bij Microsoft overweegt om Xbox 360-games te emuleren op Xbox One. Het zou dus zomaar kunnen dat we in de toekomst onze Xbox 360-collectie kunnen spellen op Xbox One.

Tijdens een interview met Kotaku werd de vraag gesteld: of er plannen zijn om in de toekomst Xbox 360-games speelbaar te maken op Xbox One? Waarop op ze toch een hoopgevend antwoord kregen.

“There are, but we’re not done thinking them through yet, unfortunately. It turns out to be hard to emulate the PowerPC stuff on the X86 stuff. So there’s nothing to announce, but I would love to see it myself,” aldus Savage.

Xbox One

Kuijt: "Dit ging helemaal nergens over"

Dirk Kuijt speelde zondag met Fenerbahçe tegen Galatasaray en Wesley Sneijder. In de derby van Istanbul werd liefst zestien keer geel getoond. Scheidsrechter Bülent Yildirim had zijn handen vol aan de topper in de Turkse Süper Lig. Zestien keer haalde hij de gele kaart uit zijn borstzak. Middenvelders Emre Belözoglu (Fenerbahçe) en Felipe Melo (Galatasaray) kregen twee keer geel en moesten dus noodgedwongen de kleedkamer opzoeken.

Galatasaray won de clash in Istanbul dankzij een goal van Wesley Sneijder (0-1). Landgenoot Kuijt baalde stevig na de nederlaag. Ook vanwege de vele kaarten. "Dit ging helemaal nergens over", zei Fenerbahçe-aanvaller Kuyt tegen De Telegraaf. "We hebben ons te veel laten provoceren."

"We hebben er de hele week op gehamerd ons rustig te houden, omdat we dertien punten voor stonden. Maar als je na iets meer dan een half uur spelen met tien man komt te staan, wordt het natuurlijk heel lastig", aldus Kuijt, die met Fenerbahçe ondanks de verliespartij afstevent op de Turkse titel.

Fenerbahçe staat zeven punten voor op nummer twee Galatasaray. De club van Sneijder heeft bovendien nog een wedstrijd meer gespeeld dan de koploper in Turkije. Fenerbahçe heeft dit seizoen nog zes wedstrijden voor de boeg. Vorig seizoen werd Sneijder met Galatasaray Turks kampioen.

Alonso en Räikkönen: Ferrari kwam tekort

De Grand Prix van Bahrein liep gisteren uit op een deceptie voor Ferrari. Waar coureur Fernando Alonso in Australië en Maleisië nog redelijk voorin mee kon doen moest hij gisteren genoegen nemen met plaats negen, vlak voor teamgenoot Kimi Räikkönen. Conclusie van beiden: Ferrari komt tekort.

Alonso was hard in zijn conclusie: "We wisten van tevoren al dat het een moelijke race zou worden, maar hadden toch gehoopt meer dan slechts wat losse puntjes aan ons totaal toe te voegen. We waren het hele weekend niet goed genoeg. In het begin van de race ontbrak er, net als zaterdag tijdens de kwalificatie, vermogen, maar later functioneerde de auto wel weer gewoon."

"Het is echter overduidelijk dat we niet snel genoeg zijn en aan de bak moeten. Mercedes is momenteel oppermachtig en Lewis Hamilton en Nico Rosberg maken geen fouten. Gelukkig hebben we nu echter twee testdagen op de agenda staan, waarin we naar oplossingen kunnen zoeken zodat we hopelijk over twee weken in China terug kunnen slaan."

Räikkönen mocht voor Alonso starten, maar kende een beroerde start en kwam achter de Spanjaard terecht. Hij had nog wel een leuk gevecht met Red Bull-coureur Daniel Ricciardo maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven. De Fin is kort maar krachtig over het weekend in Bahrein: "Dit circuit lag ons niet."

Ferrari weet dat het op alle fronten tekortkomt. De motor kan niet tippen aan die van Mercedes en ook op aerodynamisch vlak kan er nog het nodige gewonnen worden ten opzichte van met name Mercedes zelf en de Red Bull die hierdoor toch nog behoorlijk mee kan komen.

Fans maken bijzondere DBZ-game

Er zijn inmiddels al behoorlijk wat Dragon Ball Z-games verschenen, waarvan Dragon Ball Z: Battle of Z het meest recent is. Echter, is dat voor een paar fans nog steeds niet genoeg en hebben ze, met behulp van Mugen, hun eigen fighter gemaakt, genaamd Hyper Dragon Ball Z.

De video hieronder laat duidelijk zien dat de makers, Z2, er veel tijd in hebben gestoken, aangezien er een heus combo-systeem inclusief speciale aanvalen en ultra's aanwezig is. Om de game te kunnen spelen heb je Mugen nodig en de Hyper Dragon Ball Z-bestanden kun je hier downloaden

Terpstra komt top tien World Tour binnen

Niki Terpstra is dankzij zijn zesde plek in de Ronde van Vlaanderen de top tien van de UCI World Tour binnen gekomen. De Nederlander van Omega Pharma - Quick-Step steeg van de 24e naar de 10e plek. De grootste sprong voorin werd, zoals verwacht, gemaakt door Fabian Cancellara. Spartacus won voor de derde keer Vlaanderens Mooiste en steeg van de negende naar de tweede plaats.

Ook Alexander Kristoff maakte een mooie sprong. De Noor, winnaar van Milaan-San Remo en vijfde in Vlaanderen, steeg van de zevende naar de derde plek. Peter Sagan werd slechts zestiende en moest zijn tweede plek inruilen voor de vierde. Ook Belkin-renner Sep Vanmarcke deed uitstekende zaken. De Belg werd zondag derde en steeg dertien plekken, hij staat nu vijfde.

In de ranglijst voor ploegen maakte Omega Pharma - Quick-Step een grote sprong. Stijn Vandenbergh werd zondag vierde, Terpstra zesde en Tom Boonen zevende. Daardoor steeg de Belgische formatie van de zesde naar de eerste plek. Belkin sprong door de prestatie van Vanmarcke naar de negende plaats.

In de landenranglijst staat Spanje nog altijd bovenaan. Wel maakten de Belgen een grote stap vooruit. Dankij onder andere de tweede, derde en vierde plek in De Ronde staan onze zuiderburen niet meer op de achtste, maar op de tweede plek. Nederland staat, net als een week eerder, op plaats negen.

Portugese man (40) doodgestoken in Hazeldonk

Een 40-jarige Portugese vrachtwagenchauffeur is maandagochtend doodgestoken in Hazeldonk, aan de grens met België. De vermoedelijke dader, eveneens een Portugese chauffeur van 36, is op de vlucht geslagen.

De steekpartij vond rond halfzeven plaats bij Mooy Logistics, een Spaans overslagbedrijf in Hazeldonk-Oost. De twee mannen, die niet bij het bedrijf werken, hadden ruzie. Wat de aanleiding was kon een politiewoordvoerder niet zeggen.

De politie in Nederland en België en de marechaussee zijn naar de verdachte op zoek. Daarbij wordt ook een helikopter ingezet.

Begrotingsonderhandelingen van start

In Den Haag zijn maandagochtend de onderhandelingen met de oppositie over de begroting voor volgend jaar gestart. Iets voor 10.00 uur meldden de financiële woordvoerders van D66, ChristenUnie en de SGP zich bij het ministerie van Financiën. Daar onderhandelen zij met de VVD en PvdA onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Het gesprek zal maandagochtend vooral verkennend zijn. Gekeken wordt waar de ruimte op de begroting zit, waarmee de verschillende wensen van de oppositie van zouden kunnen worden betaald.

Golfster Thompson wint eerste major

Golfster Lexi Thompson heeft het eerste majortoernooi van het seizoen gewonnen. De negentienjarige Amerikaanse rekende op de slotdag van het Kraft Nabisco Championship in Californië af met haar voornaamste concurrente Michelle Wie. De Nederlandse speelsters Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel eindigden in de achterhoede.

Thompson liep een slotronde van 68 slagen en eindigde daarmee veertien onder par. Haar landgenote Wie had drie slagen meer nodig. Stacy Lewis zorgde met haar derde plaats voor een compleet Amerikaans podium.

Boeljon kwam op de laatste dag in de Mission Hills Country Club in Rancho Mirage uit op één boven par en schoof daardoor op van de 67e naar de 55e plaats. Voor Schreefel bleek er niet meer dan een 77e plek in te zitten.

Ook Cagliari zet trainer op straat

Diego Lopez is ontslagen als trainer van Cagliari. De Italiaanse club vond na de 3-1 thuisnederlaag van zondag tegen AS Roma de maat vol. Het ontslag van Lopez komt enkele uren nadat Catania zich ontdeed van Rolando Maran. In totaal raakten dit seizoen al veertien trainers in de Serie A hun baan kwijt.

Lopez verloor vier van de laatste vijf wedstrijden met Cagliari, waardoor de club is afgegleden naar de vijftiende plaats. De Uruguayaan wordt vervangen door Ivo Pulga, die ook in het seizoen 2012-2013 al hoofdtrainer was op Sardinië.

Van Hanegem gaat uit van akkoord met Feyenoord

Willem van Hanegem keert wellicht terug bij Feyenoord. De oud-international gaat binnenkort met de club een tweede gesprek aan over een mogelijke functie in Rotterdam. Het is de bedoeling dat Van Hanegem een soort adviseursrol krijgt bij de Stadionclub.

Technisch directeur Martin van Geel sprak al met De Kromme en een tweede gesprek moet binnenkort plaatsvinden. "Ik heb Willem nog niet gebeld”, zegt Van Geel in het Algemeen Dagblad.

"Maar de gesprekken gaan zeker verder. En net als de eerste keer vast in een goede sfeer", aldus de bestuurder. Ook Van Hanegem zelf is positief, en inmiddels heeft hij een vervolgafspraak staan met de Rotterdammers.

"We hebben al een datum en een plaats geprikt en ik denk wat we er samen wel uitkomen over wat ik kan gaan doen bij de club", laat hij weten. "Zowel bij Feyenoord als door mij wordt daar niet heel ingewikkeld over gedaan. We zien kansen om Feyenoord er uiteindelijk beter van te laten worden. Mooi toch?"

Van Hanegem was in de jaren '70 speler bij de club en inn de jaren '90 was hij enkele jaren actief als trainer. In 1993 werd hij met Feyenoord kampioen van Nederland. Sindsdien trainde de oud-international onder meer AZ en FC Utrecht.

Sneijder: "Ik raakte de bal lekker"

Wesley Sneijder was een tevreden man na de 1-0 zege van Galatasaray op Fenerbahçe. De Oranje-international tekende voor de enige goal van de wedstrijd. De wedstrijden tussen Fenerbahçe en Galatasaray staan bekend als de meest meeslepende duels ter wereld. De derby van Istanbul stond dit keer in het teken van de laatste kans voor Galatasaray, dat voorafgaand een achterstand van tien punten had op koploper Fener.

De gemoederen liepen zondag ook weer hoog op. Scheidsrechter Yildirim trok maar liefst veertien gele en twee rode kaarten. Ook Sneijder werd op de bon geslingerd. "Maar wie niet?”, lachte Sneijder. "De wedstrijden tussen Galatasaray en Fenerbahçe zijn altijd beladen. Dat bleek maar weer eens", aldus de middenvelder tegen De Telegraaf.

Na negen minuten had Sneijder zijn ploeg al op voorsprong gezet. Het bleek genoeg voor een krappe zege, waardoor Gala nog een kleine kans maakt op de Turkse landstitel. "Ik raakte de bal lekker. Op het moment dat die van mijn voet kwam, dacht ik al dat hij zou zitten."

Door de zege verkleinde de ploeg van Sneijder de achterstand op Fenerbahçe naar zeven punten. De koploper van de Turkse SüperLig heeft echter nog wel een wedstrijd tegoed.

Ivanovic wint tennistoernooi van Monterrey

Ana Ivanovic heeft het WTA-toernooi van Monterrey gewonnen. De Servische tennisster, als tweede geplaatst, versloeg haar landgenote Jovana Jaksic in de finale met 6-2 en 6-1. Voor Ivanovic is het haar tweede titel van het seizoen en de dertiende uit haar carrière.

De 20-jarige Jaksic, die haar eerste finale speelde op WTA-niveau, begon uitstekend aan de partij door Ivanovic direct op love te breaken. Zestien van de volgende zeventien punten gingen echter naar haar zes jaar oudere tegenstandster, die precies een uur nodig had om de zege veilig te stellen.

Vansummeren en organisatie riskeren vervolging

De Ronde van Vlaanderen telde in totaal veertien valpartijen. Bij één van deze valpartijen is een 65-jarige vrouw betrokken. Wielrenner Johan Vansummeren, die de toeschouwster aanreed, loopt samen met de organisatie het risico om vervolgd te worden. 

Een inschattingsfout van Vansummeren zou de oorzaak zijn van de aanrijding. Dit verklaarde de renner gisteren zelf. Hij had te laat de vluchtheuvel opgemerkt, waar de 65-jarige Marie-Claire Moreels de wedstrijd volgde. Vansummeren wilde nog snel rechts invoegen, maar dat lukte niet meer. Hij wipte zijn fiets daarom snel op de vluchtheuvel maar botste toen tegen de vrouw aan. Moreels viel en kwam met haar hoofd tegen de stoeprand aan. Ze liep ernstig schedelletsel op en moest twee keer worden geopereerd. Haar toestand is erg slecht. 

Vansummeren loopt het risico om vervolgd te worden voor 'onopzettelijke slagen en verwondingen', maar volgens advocate verkeersrecht Isabelle De Clercq gaat ook de organisatie niet vrijuit, meldde ze in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "De organisatie heeft de plicht om de weg vrij te maken." Het is nog onduidelijk of de vrouw wel op de vluchtheuvel mocht staan. Zelfs organisator Wim Van Herreweghe weet het niet.

Vansummeren, die zelf ook in het ziekenhuis belandde met hoofdletsel, was na de race erg ontdaan van de aanrijding. "Met mij valt het mee. Enkele hechtingen in m'n gezicht en een blauw oog. Dat is op dit moment niet het belangrijkste. Ik ben echt geschrokken. Ik voel me beroerd, omdat er andere mensen bij betrokken zijn. Ik vind het gewoon heel erg voor die vrouw en haar familie. Ik hoop dat het met haar de goede richting op gaat. Het enige belangrijke is dat die vrouw goed herstelt."

[NBA] Trail Blazers naar play-offs, Durant blijft scoren

De Portland Trail Blazers hebben zich zondag voor het eerst in drie jaar weten te plaatsen voor de play-offs in de NBA. Tegen de New Orleans Pelicans stonden ze vroeg in het derde kwart zeven punten achter, maar dankzij een 27-6 run wisten ze een beslissende voorsprong te pakken. Met hulp van drie spelers die twintig of meer punten lieten noteren kwam de eindstand van 100-94 op het bord.

In Phoenix ging Kevin Durant verder met zijn reeks wedstrijden waarin hij minstens 25 punten scoorde. Dit keer maakte hij er maar liefst 38, waardoor zijn streak nu op 41 wedstrijden staat, de langste in veertig jaar. Het team van Durant, Oklahoma City Thunder, kon ondanks zijn scores echter niet winnen. Tegen de Phoenix Suns werd het 115-122.

De koploper in de Eastern Conference, Miami Heat, wist thuis te winnen van de New York Knicks. J.R. Smith van de Knicks zette wel een bijzonder NBA-record neer door liefst 22 keer voor een driepunter te gaan. Nooit probeerde iemand het vaker, maar met tien treffers bleef hij drie rake schoten verwijderd van het record voor meeste rake driepunters. De wedstrijd eindigde in 102-91 voor de Heat.

Overige uitslagen
Los Angeles Clippers - Los Angeles Lakers 120-97
Sacramento Kings - Dallas Mavericks 91-93
San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 112-92
Houston Rockets - Denver Nuggets 130-125 OT
Golden State Warriors - Utah Jazz 130-102 

Haase stijgt een plek op wereldranglijst

Tennisser Robin Haase is één plek gestegen op de nieuwe wereldranglijst, zo valt daar maandag uit af te lezen. Zonder te spelen steeg de Nederlander naar de 47e plek, doordat de Tsjech Lukas Rosol, die voor hem stond, een aantal plaatsen in moest leveren. Igor Sijsling blijft de tweede Nederlander, hij staat nog altijd 55e.

Ook Huta-Galung speelde niet, maar hij moest wel dertien plaatsen inleveren. Vorig jaar won hij in dezelfde week namelijk een challengertoernooi, waarvan hij de punten nu kwijt is. Thiemo de Bakker (154) en Thomas Schoorel (185) completeren het Nederlandse kwintet in de top-200.

Doordat er vooral Davis Cup gespeeld werd veranderde er zeer weinig bovenin de wereldranglijst. Milos Raonic moest zijn tiende plek inleveren ten faveure van Richard Gasquet, terwijl Philipp Kohlschreiber voorbij gestoken werd door Gaël Monfils, die nu 24e staat. Rafael Nadal gaat nog altijd aan de leiding, voor Novak Djokovic en Stanislas Wawrinka.

'Bemoedigende signalen uit oceaan'

Op een Australisch marineschip in de Indische Oceaan zijn signalen ontvangen die mogelijk afkomstig zijn van de zwarte doos van een vliegtuig. Het schip is onderdeel van de internationale zoektocht naar de op 8 maart spoorloos verdwenen Maleisische Boeing 777. Het toestel had 239 mensen aan boord.

De Australische coördinator van de zoektocht, Angus Houston, heeft maandag gezegd dat de signalen zeer bemoedigend zijn. Eerst ontving de speciale apparatuur aan boord van het vaartuig 2 uur en 20 minuten lang een signaal. Nadat het was weggestorven, is het schip omgedraaid en kreeg het nog ongeveer een kwartier deze signalen.

In het weekeinde ontving een Chinees schip ook zulke signalen. Maar dat was ongeveer 600 kilometer ten zuidwesten van de plek bij Australië waar de Australiërs de signalen meldden.

Van der Vaart is klaar met roddels

Rafael van der Vaart vindt het vervelend dat zijn relatie met Sabia Engizek voer is voor de roddelpers. "Alles wordt in ons geval uitvergroot", zegt de voetballer maandag in het AD. "De werkelijkheid is dat Sabia en ik een rustig leven leiden. Het is best moeilijk dat alle stappen die we zetten in internationale media breed worden uitgevent."

De 31-jarige Van der Vaart, die een jaar samen is met Engizek, ontkent ook dat zijn relatie een nadelig effect heeft op zijn voetbalprestaties. "Hoe gelukkiger een voetballer is, des te beter is hij op het veld." Eerder werd gefluisterd dat het bestuur van zijn Duitse voetbalclub HSV genoeg heeft van Engizek.

Ook de 36-jarige Engizek vindt dat de media veel onzin schrijven. "Er klopt in 99 procent van de gevallen geen bal van", zegt ze. "De werkelijkheid is dat ons leven veel minder glitter en glamour bevat dan de buitenwacht denkt."

Hoewel de twee zich kunnen ergeren aan de roddelbladen, laten ze zich daardoor niet beïnvloeden. "Onze relatie kan door geen enkele roddel of gerucht uit balans worden gebracht", zegt Van der Vaart, die met zijn ex Sylvie Meis een 7-jarige zoon heeft. "We houden van elkaar, steunen elkaar en er is niets wat onze liefde kapot kan maken."

Engizek onderstreept dat het goed gaat tussen de twee. "We passen erg goed bij elkaar." De twee kregen eind vorig jaar wel een zware klap te verwerken toen hun dochter na negentien weken zwangerschap stil werd geboren. Engizek, die al twee kinderen heeft, durft niet te voorspellen of ze in de toekomst nog een kind wil. "We zien wel. Eerst wil ik fysiek en mentaal herstellen van die miskraam."

Schöne: "In de ArenA naar Feyenoord kijken"

Stiekem hoopte Ajax zondagmiddag met de kampioensschaal te staan. Natuurlijk was de kans op puntenverlies van Feyenoord tegen RKC Waalwijk niet heel groot, maar we hebben dit seizoen gekkere dingen in de Eredivisie gezien. De Amsterdammers moesten dan zelf nog wel winnen op bezoek bij Vitesse. Geen gemakkelijke opgave, zo bleek.

Want Ajax speelde niet hoogstaand in de Gelredome. Vitesse was getergd en vocht voor de laatste kans op de tweede plaats en vloog uit de startblokken. Het is dat Jasper Cillessen een uitstekende wedstrijd speelde, anders had de ruststand een stuk hoger uitgevallen dan 1-0. Nu kon Ajax na de pauze de schade enigszins herstellen, maar verder dan een 1-1 kwam de regerend landskampioen niet.

Na afloop heersten er gemengde gevoelens bij de Ajacieden. Daley Blind treurde om de gele kaart die hij kreeg. De aanvoerder mist hierdoor het duel met ADO Den Haag, mogelijk de kampioenswedstrijd. "Ik was veel te laat, niet slim", zegt Blind over de prent.

Ook Ricardo van Rhijn is komende zondag geschorst. Zijn gele kaart was misschien nog onnodiger, na zijn aandeel in een opstootje met Lucas Piazon. "Ik geloof niet dat hij me echt een kopstoot gaf, hij duwde me meer met zijn hoofd", legt de rechtsback uit. "Misschien moet ik volgende keer maar gewoon een duikeling maken, dan krijg je misschien geen kaart."

Maar het treuren duurt niet lang. Iets later kunnen de spelers al weer lachen. Want ze mogen het misschien niet zeggen, de spelersgroep weet het wel: Ajax wordt dit seizoen kampioen. Alweer. Alleen de wijze waarop dit mogelijk aankomend weekeinde gebeurt, is misschien niet ideaal.

Omdat Ajax zelf om 12.30 uur speelt, moeten de spelers enkele uren wachten op de uitslag van Feyenoord tegen PSV. "Dat is wel een beetje jammer", zegt Lasse Schöne tegen Goal. "Kijk, als je wint dan ben je er bijna, maar je krijgt de schaal nog niet. Dan moeten we een paar uur wachten op Feyenoord. We gaan met z’n allen in de ArenA naar die wedstrijd kijken. Althans, daar ga ik wel vanuit."

Hongaarse premier behoudt absolute meerderheid

De Hongaarse regeringspartij Fidesz is bij de parlementsverkiezingen van zondag als grote winnaar uit de bus gekomen. De partij van premier Viktor Orban behoudt nipt de absolute meerderheid in het parlement.

"Iedere twijfel en onzekerheid is verdwenen. We hebben gewonnen", zei Orban tegenover een groep juichende aanhangers die zich bij de Donau hadden verzameld. "Hongarije is opnieuw een plaats waar je een waardig bestaan kunt opbouwen."

Na het tellen van 98 procent van de stemmen haalde Fidesz 133 van de 198 zetels in het parlement binnen. De partij kon samen met de kleine coalitiepartij de Christendemocraten rekenen op 44,5 procent van de stemmen. Een coalitie van linkse partijen kwam uit op 26 procent. Het extreemrechtse Jobbik werd derde met bijna 21 procent.

Joodse leiders reageerden geschokt op de stijging van Jobbik. "De groei van Jobbik, een schaamteloze neonazistische politieke partij, moet mensen in heel Europa wakker schudden", zei president van het Europees Joods Congres Moshe Kantor. "Dit is een duistere dag voor Hongarije." Jobbik-leider Gabor Vona geeft regelmatig af op joden en Roma.

De comfortabele tweederde meerderheid stelde de regering de afgelopen jaren in staat de grondwet te wijzigen. Ook was er sprake van een centralisatie van de macht en een groeiende invloed van de staat ten koste van de private sector.

Orban wordt door sommige analisten gezien als een alleenheerser die geen tegenspraak duldt. Zo heeft hij op bijna alle machtige instituties vertrouwelingen aan het hoofd benoemd en heeft het parlement uitspraken van het grondwettelijk hof meerdere malen terzijde geschoven.

Bewoner gewond na woninginbraak in Den Bosch

Bij een overval in een pand aan de Daviottenweg in Den Bosch is in de nacht van zondag op maandag een bewoner gewond geraakt. Dat heeft de politie gemeld. De man is naar een ziekenhuis gebracht, maar onbekend is hoe zijn toestand is.

Volgens de politie waren er drie daders die rond half 5 inbraken in de woning. Zij wisten te ontsnappen. De man was op het moment van de overval alleen thuis.

'Afzet aan Duitse industrie kan verdubbelen'

De afzet van Nederlandse toeleveranciers aan de Duitse industrie kan in de komende 10 jaar verdubbelen tot 12 miljard euro. Dat stelden economen van ING maandag. Hun rapport komt op de dag dat 's werelds grootste industriebeurs, de Hannover Messe, begint.

De toeleveranciers kunnen profiteren van de trend in de Duitse industrie om meer naar het buitenland uit te besteden, aldus ING. Daarnaast bieden ook het nieuwe Duitse energiebeleid en het verschijnsel 'Industrie 4.0' kansen.

"De omzet van de Duitse auto-industrie, elektrotechnische industrie en machinebouw groeit in 2014 naar schatting tot 800 miljard euro en zal dit decennium verder groeien", aldus econoom Jurjen Witteveen.

Premier Rutte en minister van Economische Zaken Kamp bezoeken de Hannover Messe, waar Nederlandse bedrijven met Duitse industrieconcerns in contact worden gebracht.

'Afzet aan Duitse industrie kan verdubbelen'
'Afzet aan Duitse industrie kan verdubbelen' (Foto: ANP)

Vrachtwagenchauffeurs doen de poorten op slot

Boze vrachtwagenchauffeurs hebben maandagochtend de poorten van een handvol grote transportondernemingen 'symbolisch' op slot gedaan. Dat betekent dat enkele honderden vrachtens niet kunnen uitrijden, meldt FNV Bondgenoten. Aan de poort is een slot gehangen.

De getroffen ondernemingen zijn onder meer Vos, Sita, Peter Appel en Sent Waninge. De actie vloeit voort uit een langlopend cao-conflict. Volgens een bondswoordvoerder verzamelen truckers maandagmiddag op een centrale locatie bij Utrecht.

Amnesty: lessen Rwanda lijken vergeten

De internationale gemeenschap heeft misschien wel lessen geleerd na de genocide in Rwanda twintig jaar geleden, maar deze lessen zijn niet in de praktijk gebracht. Dat stelt Amnesty International maandag. De slachtpartijen in Rwanda zijn maandag twintig jaar geleden, maar elders in Afrika dreigt de geschiedenis zich te herhalen.

De genocide van 1994 in Rwanda geldt als een van de zwartste bladzijden van de twintigste eeuw. Binnen drie maanden werden ten minste vijfhonderdduizend mensen, voornamelijk Tutsi's en gematigde Hutu's, op vaak brute wijze vermoord. "In 1994 schaamde de wereld zich voor het negeren van de wanhopige roep om hulp uit Rwanda. Afrika en de rest van de internationale gemeenschap deden niets terwijl honderdduizenden werden afgeslacht ", zegt secretaris-generaal van Amnesty Salil Shetty. "De boodschap was duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren. Maar hoewel leiders hun fouten hebben erkend, is het twintig jaar later duidelijk dat de daad niet bij het woord is gevoegd. Regeringen treden nog steeds niet op om diegenen te beschermen die vandaag de dag slachtoffer dreigen te worden van catastrofes."

Volgens Shetty dreigt de geschiedenis zich te herhalen in landen als de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Sudan. "De recente gebeurtenissen in de CAR en Zuid-Sudan onderstrepen nog maar eens dat regionale en internationale inspanningen om conflicten in Afrika aan te pakken blijven mislukken. In de CAR vinden op een enorme schaal etnische zuiveringen plaats. In Zuid-Sudan is het net zo, en worden mensen verkracht of vermoord vanwege hun etniciteit of veronderstelde politieke overtuigingen." Om massaal bloedvergieten in Afrika te voorkomen moeten er volgens Shetty omvangrijkere vredesoperaties op poten worden gezet. Maar zelfs als een vredesoperatie wordt uitgebreid, zoals de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan deed, betekent dat niet per se dat de situatie verbetert. In Zuid-Sudan komt de inzet van de extra blauwhelmen maar mondjesmaat op gang, aldus Shetty.

"Buitengerechtelijke executies, verkrachtingen en andere mensenrechtenschendingen zijn nog steeds aan de orde van de dag, en vinden vaak langs etnische en politieke lijnen plaats. Zowel de regering als de oppositie richt lukraak vernielingen aan, belaagt ziekenhuizen en kerken en rooft steden leeg. Met het regenseizoen op komst dreigt er een humanitaire ramp, tenzij hulpverlening de burgers onmiddellijk kan bereiken." De tijd voor de CAR en Zuid-Sudan begint te dringen, stelt Setty. "Er is bijna geen tijd meer voor de miljoenen wanhopige mannen, vrouwen en kinderen in de CAR en Zuid-Sudan die hulp nodig hebben. De wereld moet nu optreden."

Panama zet alles op alles in vermissingszaak

De president van Panama Ricardo Martinelli heeft gezegd geen middel onbenut te laten om de twee vermiste Nederlandse vrouwen te vinden. Dat liet de gouverneur van de provincie Chiriqui, waar de plaats Boquete onder valt, zondag op een persconferentie weten.

Zondag werd er met de grootste groep reddingswerkers tot nu toe rond Boquete gezocht naar de 21-jarige Kris Kremers en de 22-jarige Lisanne Froon, die sinds dinsdag vermist zijn. Wederom werd er rond de zogeheten Pianista Trail gezocht, waar de twee een wandeltocht wilden maken.

Een man die in het gebied van de Pianista Trail woont denkt de twee dinsdag gesproken te hebben nadat zij een andere wandelroute namen. Daarna zouden zij hebben aangegeven terug naar Boquete te willen.

Zondag zijn volgens een woordvoerder van de reddingsdiensten enkele familieleden van Kremers in Boquete aangekomen om te helpen bij de zoektocht. Dinsdag worden de ouders van Froon in het Centraal-Amerikaanse land verwacht.

Kabinet en oppositie beginnen begrotingsoverleg

De coalitie en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP beginnen maandag aan een nieuwe ronde onderhandelingen. Ze hopen het eens te worden over de begroting voor volgend jaar.

De drie partijen van de 'constructieve oppositie', waarmee het kabinet al eerder akkoorden sloot, hebben in elk geval één gezamenlijke eis: ze willen belastingverlaging voor lagere inkomens. Daarnaast wil D66 een innovatiefonds om de economie te versterken. De ChristenUnie eist minder bezuinigingen op de jeugzorg en meer geld voor dagbesteding. De SGP wil meer geld voor defensie.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom legde dit weekeinde een eis op tafel: hij wil 200 tot 250 miljoen euro extra voor de overheveling van de langdurige zorg naar gemeenten. Zo wil Samsom garanderen dat ouderen onder alle omstandigheden de zorg krijgen die zij nodig hebben.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft al gewaarschuwd dat hij niet of nauwelijks geld heeft. Vorige week sloten de coalitiepartijen VVD en PvdA een akkoord. De strafbaarstelling van illegaliteit werd geschrapt, en er kwam een half miljard lastenverlichting voor hogere inkomens.

Door dat half miljard uit te trekken is de pot met meevallers zo'n beetje leeg, zei Dijsselbloem. Dat betekent dat voor extra uitgaven op andere posten moet worden bezuinigd. D66 denkt te kunnen bezuingen op zorg en sociale zekerheid. De SGP ziet mogelijkheden in de invoering van een tolvignet voor buitenlandse auto's.

De coalitiepartijen en het kabinet overleggen met de drie oppositiepartijen omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Over de begroting voor volgend jaar wordt nu al overlegd omdat het kabinet de hoofdlijnen van de begroting uiterlijk eind deze maand moet inleveren in Brussel.

Freek de Jonge is aandachtshoer

Freek de Jonge staat maandag in het middelpunt van de belangstelling tijdens een hommage in het Delamar Theater. De 69-jarige cabaretier vindt dat geen enkel probleem, sterker nog hij geniet ervan. "Ik kan moeilijk zeggen dat ik niet van aandacht houd als ik al 45 jaar op de planken sta", zegt de cabaretier. Het Amsterdams Kleinkunst Festival zet jaarlijks iemand die groot is in de kleinkunst in het middelpunt van de belangstelling. Dit jaar is De Jonge aan de beurt, mede omdat hij in augustus 70 wordt.

"Ik hoef dat niet elke dag natuurlijk, maar het is wel leuk om in het zonnetje te worden gezet", vervolgt de cabaretier tegen Novum Nieuws. De Jonge vindt het niet raar dat bijvoorbeeld de 60-jarige Youp van 't Hek nog niet aan de beurt is geweest. "Dat komt wel als hij ook 70 wordt."

Hoewel De Jonge uitkijkt naar zijn hommage, heeft hij nog niet echt een idee hoe de avond gaat lopen. "Ik weet niet zo gek veel. Maar ik weet dat ze dingen uit mijn repertoire gaan doen en dat is natuurlijk leuk." Onder anderen Acda en de Munnik, Liesbeth List, Karin Bloemen en Brigitte Kaandorp beklimmen maandagavond het podium. De Jonge durft niet te zeggen naar welk optreden hij het meeste uitkijkt. "Als ik de ene naam noem dan doe ik de ander tekort."

Door het eerbetoon wordt de cabaretier 'haast gedwongen' om terug te blikken op zijn carrière. Hoewel hij het liefst vooruit kijkt, heeft De Jonge naar eigen zeggen heel veel hoogtepunten meegemaakt. "Ik heb weinig dipjes gekend", zegt hij. "Ik heb erg veel mooie dingen gemaakt. Ik heb ontroerende dingen gemaakt en ik heb voor botsingen gezorgd. Het is zo verschrikkelijk veel."

Als de cabaretier dan toch een hoogtepunt moet kiezen dan is dat cabaretgroep Neerlands Hoop, waar hij tussen 1968 en 1979 deel van uitmaakte. "Dat zie ik toch wel als een van de belangrijkste momenten." Bang dat hij zijn hoogtepunten niet meer kan overtreffen, is De Jonge niet. "Dat is mijn streven niet meer en daarnaast is het iets wat leeftijdsgebonden is. Ik zal daar niet meer aan toekomen."

Mickey Rooney (93) overleden

Mickey Rooney is zondag overleden in zijn woning in Hollywood. Dat heeft de politie van Los Angeles laten weten. Het is niet duidelijk waar de 93-jarige acteur aan is gestorven, de agenten sluiten wel uit dat er sprake was van een misdrijf.

Rooney begon zijn lange carrière in de jaren twintig en speelde destijds in verschillende korte stomme films. De acteur, die nog steeds op het witte doek te zien was, had rollen in films als Breakfast at Tiffany's, National Velvet en Night at the Museum. Rooney heeft vier Oscar-nominaties op zijn naam staan en won twee speciale Oscars.

De acteur stond ook bekend om zijn liefdesleven. Rooney stapte in totaal acht keer in het huwelijksbootje. Vorig jaar strandde zijn laatste huwelijk. Hij kreeg negen kinderen.

FOK! wat een weer... Later stevige buien

We moesten gisteren wel weer even wennen. Na alle dagen met zon en warmte die we gehad hebben, bleef het wolkendek grotendeels gesloten en een bandje met regen trok van west naar oost over het land. Vandaag komt er wat serieuzer werk opzetten. De dag begint nog wel met een klein beetje zon, maar tegen het einde van de dag volgen er forse buien.

Dit zijn regen- en onweersbuien en hierbij is er ook kans op zware windstoten. In sommige gebieden zou het wel mee kunnen vallen. De modellen wisselen nogal met de exacte locaties voor de buien. In eerste instantie leek het voornamelijk het oosten te worden, maar later kwam het zwaartepunt meer naar het westen te liggen. We moeten dus even afwachten en laten we dus allemaal maar rekening houden met een fikse bui. Ik verwacht dat de buien rond een uur of vier het zuidwesten bereiken en dan dwars over het land naar het noordoosten trekken. De temperaturen lopen nogal uiteen: 13 graden op de Wadden tot 21 in Limburg. Buiten de onweersbuien om staat er een matige zuidwestenwind. In zo'n bui kan het wel even stevig waaien met dus de benoemde windstoten.

Morgen is het met 10 tot 12 graden gewoon fris te noemen, hoewel dit vrij normale waarden zijn voor de tijd van het jaar. Er kan een enkele bui vallen, maar in de loop van de dag komt de zon er steeds beter bij. De westelijke wind blijft matig.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bloesem1
Het is volop lente en qltel maakte twee zeer mooie foto's.

Bloesem2
Deze bij is hard aan het werk.

Computer geen sportkiller voor jongeren

Jongeren houden op met sporten doordat ze een bijbaantje krijgen en vaker uitgaan of evenementen bezoeken, niet doordat ze computeren of internetten. Dat blijkt volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit maandag gepubliceerd onderzoek naar sociale en persoonlijke kenmerken van sportbeoefenaars.

Veel kinderen doen tot hun veertiende jaar aan sport. In de puberteit neemt de animo geleidelijk af, zo constateren de onderzoekers. Dat geldt zowel voor het wel of niet beoefenen van sport als voor de tijd die de sporters eraan besteden.

Hoewel een baan of bijbaantje er wel toe leidt dat sportende jongeren er de brui aan geven, gaan de wel-sporters niet korter sporten. Wie begint met uitgaan en er anderszins op uittrekt en toch blijft sporten, doet dat juist langer dan voorheen. En hoewel computeren en internetten dus geen absolute sportkiller is, blijft er wel minder tijd over voor sport.

Jongeren waren niet de enige groep die door het SCP onder de loep werd genomen. Ouderen, volwassenen met jonge kinderen, mensen met beperkingen, allochtonen, lageropgeleiden en mensen met een laag inkomen blijken minder aan sport te doen dan hun tegenpolen.

Volwassenen tussen de 20 en 49 jaar met thuiswonende kinderen sporten minder dan hun leeftijdsgenoten zonder kinderen. Vooral vrouwen met een baby of peuter doen minder aan sport, zo blijkt. Als het kind naar school gaat, gaan vrouwen weer meer sporten.

Onder 50-plussers valt op dat sociale steun en contacten van belang zijn om te blijven bewegen. Vooral 65-plussers die lid zijn van een sportvereniging hechten aan hun sportcontacten.

In het onderzoek van het SCP werd gekeken naar persoonlijke en sociale kenmerken van sportbeoefening. Het ging bijvoorbeeld niet over fysieke of omgevingsfactoren.

Clanvete in Egypte gaat door ondanks bemiddeling

Een bloedige vete tussen een Arabische clan en een Nubische familie in de zuidelijke Egyptische provincie Aswan is zondag opnieuw opgelaaid. Volgens de Egyptische staatstelevisie zijn hierbij twee doden en vier gewonden gevallen. Vorige week kostte het conflict al aan zeker 23 mensen het leven.

De Arabische clan stak zondag een aantal Nubische huizen in brand, waarna vuurgevechten uitbraken. "Ze vallen ons aan, we sterven hier", zei een Nubische man aan de telefoon. Er werd ook gevochten bij een ziekenhuis en een mortuarium. Scholen hielden hun deuren gesloten vanwege het geweld.

Vorige week ontaardde een ruzie tussen de clans in geweld. Leden van de Nubische familie betichtten de Arabieren ervan het land te destabiliseren, omdat ze voor de regeringen van de voormalige presidenten Hosni Mubarak en Mohammed Morsi werkten. Al vlug trokken beide groepen elkaars eergevoel in twijfel en werden de messen geslepen.

Drie Nubiërs werden vrijdag doodgeschoten. Vrijdagnacht volgde nog een Nubische dode. Na de begrafenissen vielen honderden Nubiërs een Arabische wijk aan, waar zij, gewapend met stokken en dolken, tal van mensen ombrachten. Later werd brand gesticht in een Nubisch gemeenschapscentrum en in zeven woningen. Zaterdag bezochten de premier en minister van binnenlandse zaken de regio om te bemiddelen, maar dit blijkt nu tevergeefs.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.