Nederlandse pater doodgeschoten in SyriŰ

De Nederlandse pater Frans van der Lugt is omgekomen in zijn woonplaats Homs in Syrië. Gewapende mannen hebben hem maandagochtend uit het jezuïetenhuis van Homs gehaald, geslagen en voor het huis met twee kogels in het hoofd doodgeschoten. Dat meldt de Jezuïetenorde van het Nabije Oosten en het Maghreb. Over het motief is nog niets bekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van het nieuws, maar kan de dood van Van der Lugt nog niet bevestigen. "We hebben geen Nederlandse ambassade in Syrië, wat het voor ons moeilijk maakt om na te gaan wat er precies is gebeurd", laat een woordvoerder weten.

De 75-jarige Van der Lugt woonde al zo'n vijftig jaar in Homs. In het afgelopen jaar kwam hij meerdere keren in de media. Zo zei hij in februari in een reportage van de NOS dat hij niet van plan was om de belegerde stad te verlaten zolang er nog christenen woonden.

In een in januari opgedoken filmpje sprak Van der Lugt over de nijpende situatie in de stad. Hij sprak over zeer zware omstandigheden en zei dat honger het grootste probleem is.

Het Syrische leger heeft een jaar lang alle voedsel en medische hulp voor door rebellen gecontroleerde wijken in Homs tegengehouden. De inwoners hadden daar zwaar onder te lijden. De oppositie en de regering kwamen eerder dit jaar een tijdelijke wapenstilstand overeen om een deel van de burgers te evacueren en om hulp te sturen.

'Pater Frans was een schild voor Homs' 
Pater Frans van der Lugt was een schild voor zijn woonplaats Homs in Syrië. Dat zegt Jan Stuyt van de Nederlandse Jezuïetenorde. "Ik vrees nu voor Homs. Hij was als buitenlander een beschermer van de stad, maar nu hij dood is, is de stad zijn schild kwijt. Dan ligt er een vrijbrief voor geweld."

Stuyt noemt Van der Lugt 'een geweldige bruggenbouwer naar de islam'. "Hij was een martelaar voor interreligieuze tegenstellingen. Hij kreeg zijn islamitische buren zo ver om de kerk te poetsen en imams spraken in zijn katholieke dienst."

Van der Lugt was een geliefd mens in zijn omgeving. "Maar met zijn geweldloze weerbaarheid haalde hij de haat op zijn nek van mensen die die dat niet prettig vonden en garen spinnen bij tegenstellingen", redeneert Stuyt over de oorzaak van de dood van de pater.

Van der Lugt werd maandag doodgeschoten in zijn woonplaats Homs in Syrië. Stuyt heeft van de Jezuïetenorde in Beiroet gehoord dat Van der Lugt door zijn hoofd is geschoten door gemaskerde mannen.

Timmermans: pater slachtoffer gruwelijke strijd
Pater Frans van der Lugt is het 'zoveelste slachtoffer van een gruwelijke strijd'. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag op zijn Facebook-pagina geschreven. "Hij moet kunnen rekenen op onze inzet om de ellende te helpen beëindigen."

Van der Lugt bracht niets dan goeds in Homs en was Syriër onder de Syriërs geworden, schrijft de minister. "Hij weigerde de zijnen in de steek te laten, ook toen het levensgevaarlijk werd en is op laffe wijze vermoord." Hij verdient onze dankbaarheid en ons respect, aldus Timmermans.

'Veel respect voor wat pater Frans gedaan heeft'
Op de moord op de Nederlandse pater Frans van der Lugt is met ontzetting gereageerd. Zo twittert ChristenUnie-voorman Arie Slob: "Verschrikkelijk bericht over pater Frans. Veel respect voor wat deze man gedaan heeft."

RKK zendt profiel Frans van der Lugt uit
Omroep RKK zendt dinsdag opnieuw een profiel van pater Frans van der Lugt uit. In de uitzending, die in februari ook werd uitgezonden, vertellen zijn twee broers over hun zorgen. "We troosten ons met de gedachte dat Frans dit altijd zo heeft gewild." Ze vertellen over zijn bevlogenheid en zijn bewuste keuze om voor de zwakken te zorgen midden in een oorlogsgebied.

Van der Lugt werd maandagochtend doodgeschoten in zijn woonplaats Homs in Syrië. Inmiddels heeft ook de Nederlandse Bisschoppenconferentie gereageerd op het bericht. De bisschoppen zijn 'geschokt en bedroefd door het nieuws' en 'betuigen hun medeleven met de mensen die pater Van der Lugt achterlaat en bidden voor hen en voor heel Syrië, dat dit land spoedig vrede mag vinden'.

Het profiel van pater Frans van der Lugt is dinsdag om 16.30 uur te zien op Nederland 2.

Update 17:10 uur, Nederlandse pater was een 'man van de vrede'
De doodgeschoten pater Frans van der Lugt was een 'man van de vrede' die zich met 'grote moed' zich heeft ingezet voor de Syrische bevolking. Dat heeft woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi maandag gezegd.

Lombardi prees de volhardendheid van Van der Lugt die onder 'uiterst risicovolle en moeilijke omstandigheden' zijn werk bleef doen in de belegerde stad Homs.

De dood van de 75-jarige pater veroorzaakt ook in Syrië ophef. Volgens een activist reageerden rebellen aangedaan toen zij hoorden van de moord. "Deze man leefde met ons, at met ons, sliep met ons. Hij ging niet weg, zelfs niet toen de blokkade werd versoepeld", aldus de activist.

Dat de pater een christen was, maakte weinig uit. Van der Lugt kreeg volgens de activist veel waardering voor zijn pogingen om de omsingeling van Homs door het leger van president Bashar Assad te verlichten. Hetzelfde geldt voor zijn pogingen om het lijden en de honger van de bevolking van Homs te verzachten.

Volgens een medewerker had Van der Lugt een doctoraat in de psychiatrie en leidde hij een sober leven. "Hij was christelijk, maar niet conservatief. Hij leerde ons over menselijkheid, en hield net zo veel van moslims als van christenen. Zijn behandelingen waren gratis en hij sprak vloeiend Arabisch."