Werkstraf geëist voor fataal bootongeluk Groningen

Tegen een 48-jarige man uit Veendam is een werkstraf van 180 uur geëist voor het veroorzaken van een dodelijk bootongeluk op het Groningse Winschoterdiep. Het Openbaar Ministerie acht dood door schuld bewezen, bleek maandag in de rechtbank in Groningen.

De aanklager verwijt de Veendammer dat hij de boot bestuurde terwijl hij te veel had gedronken. Bovendien was de dodemansknop, de knop die de boot in noodgevallen onmiddellijk moet laten stoppen, niet gebruikt.

Bij het drama op 23 augustus vorig jaar kwam een 50-jarige man uit de gemeente Oldambt om het leven. Het slachtoffer zat met vier vrienden op de boot, onder wie de 48-jarige man uit Veendam. Ze maakten een pleziertocht vanaf het Zuidlaardermeer naar Scheemda en beurtelings werd de plek achter het stuur ingenomen.

Tijdens de beurt van de man uit Veendam raakte de boot uit de koers. Het vaartuig sloeg vervolgens tegen de wal. Door de klap sloegen de opvarenden overboord. Een van hen kwam met de benen in de schroef terecht en overleed kort daarop aan zijn verwondingen.

De boot voer botsend tegen de wal onbemand verder en zonk enkele kilometers verderop. Volgens het OM had niemand in de schroef hoeven te raken als de dodemansknop was gebruikt en daardoor de motor meteen was uitgezet. Bovendien had het groepje een schipper moeten aanwijzen die nuchter het stuur ter hand zou nemen.

De advocaat van de Veendammer vindt dat de man moet worden vrijgesproken. Hij had op verzoek even het stuur overgenomen, zodat de ander kon plassen. "Hij was niet op de hoogte gebracht van de dodemansknop en had als onervaren schipper geen weet van die knop. Hem valt niets te verwijten." Bovendien is volgens de advocaat niet vast komen te staan dat het slachtoffer in de schroef terecht is gekomen. "Hij kan ook tussen schip en wal geklemd zijn geraakt."

De rechtbank doet 18 april uitspraak.